Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Perspektiv & Retrospektiv

Här hamnar det mesta utöver det som uttryckligen handlar om leksaker eller uppenbarligen är gjort i form av topplistor. Här kan du som läser detta få en insyn i vår syn på saker och ting mellan denna himmel och jord. Ja, allt som faller oss in. Nytt eller gammalt, inblickar, överblickar eller återblickar, whatever. Allteftersom alltfler videospelrelaterade inslag dök upp delade vi in dem i egna underkategorier men allt som allt är det här alltså platsen för lite allt möjligt och skulle det med tiden dyka upp än mer material inom endera ämne är det heller inte omöjligt att än fler delpunkter att samla samma slags inslag under kan tänkas uppstå likaså.


2019-11-14 Framgrävt ur spelkistan #39: Luigi's Mansion (GC)
Yup. Halloween är visserligen över för i år vilket datum man än firar det på, sista oktober som resten av världen eller närmaste lördagen från den dagen in på november som en del i Sverige har fått för sig. Men än kan vi inte riktigt slita oss från skräcktemat. Bara en liten rysare till liksom. Därmed satte vi oss ned med det första Luigi's Mansion men är det en retrotripp värt att göra för de som måhända nyligen spelat igenom den tredje delen till Switch?

2019-10-31 Plockat ur filmhyllan #19: Ghostbusters (1984)
Glad Halloween allesammans! Och inför årets Allhelgonaafton blev det en extra titt på Ghostbusters. Inte den där skitfilmen från 2016 som ingen bad om utan det tidlösa originalet från 1984 såklart... Det är en modern familjetradition hemma hos Janne där man ser Ghostbusters varje år under Halloween. Inte bara, men det är faktiskt en av filmerna som har säkrat sig en stadig placering på dagordningen för denna rysligt roliga högtid.

2019-10-04 Framgrävt ur spelkistan #38: Batman (MD)
Jan fortsätter på spåret om Batman från 1989 med Batman från 1990 och den här gången ansluter sig GW till den goda kampen. Det handlar om Mega Drive-spelet baserat på filmen. Inte det till NES, nej. För efter två framgrävda SNES-spel på raken passar det väl bara bra med ett spel till något annat än ännu ett av Nintendos format. Därmed får den mer kända NES-adaptionen lämna plats för en helt annan tagning till Segas konsol. Båda gjordes av Sunsoft dock.

2019-09-24 Plockat ur filmhyllan #18: Batman (1989)
Så är nu också hösten kommen och då skulle ju Jan åter börja plocka filmer ur hyllan att skriva om här på sidan. Den här gången blir det Batman från 1989! Och detta ganska lagom till filmens svenska 30-årsjubileum. För det var visst inte så viktigt med exakta datum i det här fallet... För Jan har detta alltid varit en höstfilm helt enkelt och då kunde han bara inte hålla sig längre så fort den här årstiden stod för dörren.

2019-09-12 Personliga retrospektiv: Min manga och animé-uppföljning tio år senare
Hela den här sommaren har hittills handlat om Mighty Max och diverse western-titlar för vår del men nu skjuter vi in med något helt annat. Närmare bestämt en uppföljning till Jannes egen lilla animé-odyssé och hans sk manga-memoarer dessförinnan från hela tio år sedan idag. Jovars, tiden flyger sannerligen... Klicka vidare för att läsa mer om vad Janne egentligen har haft för sig sedan sist som har med manga och animé att göra. ^_^

2019-08-14 Framgrävt ur spelkistan #37: Sunset Riders (SNES)
Dags för ännu en vilda västern. För att vi känner för det... En western till. Bara en till innan sommarlovets slut att typ rida bort mot solnedgången med. Så vad vore mer passande med den sentimentaliteten i åtanke än Sunset Riders? Konamis arkadlir från 1991 som året därpå portades till Sega Mega Drive och året därefter kom ut även på SNES:en. Och det blev just SNES-versionen som vi suttit och plöjt igenom nu i dagarna, ja.

2019-07-24 Framgrävt ur spelkistan #36: Wild Guns (SNES)
Efter att åter ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter åter upp med Talla och det dessutom återigen på en Nintendo-konsol. Fast med tanke på att det trots allt har gått snart ett helt år sedan vi bestämde oss för att ta en break från det stora N i just den här delen av sidan och vi under året som gått lyckades att i alla fall nästan hålla oss till bara andra format så får den där breaken vara över nu. Så fram med rymdpistolerna!

2019-07-04 Plockat ur filmhyllan #17: The Good, the Bad, the Weird (2008)
Jan håller sig till western-genren för en vända till men den här gången blir det både en ännu mer annorlunda variation på denna och lite av en uppföljning till förra veckans filmval. 42 år senare gjorde man nämligen en ny tagning på Den gode, den onde, den fule i Sydkorea; Den gode, den onde, den knäppe. Typ.

2019-06-24 Plockat ur filmhyllan #16: Den gode, den onde, den fule (1966)
Efter tre spelrelaterade grejer på raken här på sidan har det blivit dags för en till film att plockas ur hyllan. Och den här gången ger sig Jan i kast med ett nytt ursprungsland; Italien, en ny genre; spaghetti-western och ett nytt årtionde; 1960-talet, gentemot alla de filmer han tidigare har tagit upp. Tre flugor i en smäll än en gång alltså. Så klicka vidare och läs mer om den mest ikoniska western-filmen som någonsin gjorts. Den gode, den onde, den fule.

2019-06-04 Frispel: En Wii Sports-eftermiddag
För ett år sedan idag lirade här fyra lirare Super Mario All-Stars till SNES. Nu kör samma lirare igång en annan samling spel från Nintendo. Eller, mer som en minispelsamling men ändå... Vi snackar alltså Wii Sports och passar på att ställa frågan om det ännu är coolt eller kasst så här mer än tolv år senare. Ni kära läsare kan för övrigt för all del även se detta som förspel inför den stundande Wii-topplistan här på sidan. Mycket nöje!

2019-05-24 Framgrävt ur spelkistan #35: Final Fantasy X (PS2)
Härommånaden kom HD Remastern av Final Fantasy X ut till Switch och Xbox One. Då passar väl det här ganska bra i tiden. Att gräva fram vår internationella utgåva av originalspelet som släpptes till PlayStation2 alltså... Till Europa kom spelet den 24:e maj 2002. För 17 år sedan idag. Så det må inte vara något jämnt jubileumsår i år men i dag är i alla fall årsdagen för releasen här hos oss och då passar väl detta just idag av den anledningen också.

2019-05-12 Plockat ur filmhyllan #15: Pulp Fiction (1994)
Med förförra veckans De sju samurajerna plockad ur hyllan samt förra veckans retrospektiv på alla tre delarna i Star Wars-prequel-trilogin och ytterligare en plockat ur filmhyllan redan den här veckan blir det ganska mycket film i följd just nu, ja... Men hur kan man låta bli att gå in på Pulp Fiction idag av alla dagar när det just idag är exakt 25 år sedan den här banbrytande och trendsättande filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes.

2019-05-04 Retrospektiv: Prequel-trilogin - Star Wars eps I, II & III...
Glad Star Wars-dag allihopa! May the fourth be with you och allt det där. Och i år är det ju också hela 20 år sedan som Star Wars episod I hade premiär på biografen. Något som Janne har glada minnen av även om han inte kan undgå att känna sig lite gammal med. Men nu är det alltså dags för den där återblicken på prequel-trilogin som han hade på gång redan för ett år sedan. Och det inte bara på episod I men både episod II och episod III därtill.

2019-04-26 Plockat ur filmhyllan #14: De sju samurajerna (1954)
Ja, i vanliga fall skulle det ha kommit upp något den 24:e i månaden och nej, vi missade inte att uppdatera sidan i förgår. Det finns en anledning till att Jan väntade till just dagens datum med den här texten. Idag, 26:e april 2019, är det nämligen exakt 65 år sedan som Akira Kurosawas De sju samurajerna hade premiär i Japan... De sju samurajerna är en riktig filmklassiker och rullens 65årsjubileum var alltså något som han ville uppmärksamma.

2019-03-24 Framgrävt ur spelkistan #34: Snake II (Nokia 3310)
När det gäller videospel, ska man då räkna med mobilspel? Det är frågan det. Jan tycker egentligen inte det. Riktiga spel ska vara på dator, arkad- eller konsol menar han. Här på redaktionen råder dock delade meningar om saken och som någon slags retstickerespons beslöt han att gräva fram ett av de största mobilspelklassikerna genom tiderna. Snake II till gamla hederliga Nokia 3310. En retrotripp som heta duga eller bara trams? Bestäm själva.

2019-03-14 Plockat ur filmhyllan #13: Alien³ (1992)
Åter åter till 1990-talet. Med Kill Bill förra månaden tänkte Jan börja täcka några av sina favoritregissörer genom tiderna. Quentin Tarantino är alltså en av dem. David Fincher är en annan. Främst för titlar som Seven, The Game och framförallt Fight Club. Där fanns dock en till film som han gjorde redan då, på 90-talet... Hans allra första långfilm. Alien 3. Eller "Alien³" om man ska vara riktigt petig. Alien upphöjt till tre alltså. Vad nu det ska betyda.

2019-02-24 Framgrävt ur spelkistan #33: 1080° Avalanche (GC)
Efter att ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter upp med Talla för ännu ett vinterportvideospel under den i Sverige vanligaste sportlovsveckan. Detta för fjärde året på raken. Man kan väl kalla det för en modern POPKORN-tradition vid det här laget. Så nu när snön utomhus i verkliga livet har hunnit smälta bort har vi i alla fall Nintendos 1080° Avalanche att ha hisnande kul med i de virtuella retrobackarna. Åh, hej vad det går!

2019-02-14 Plockat ur filmhyllan #12: Kill Bill Vol. 2 (2004)
Jan tar nu raskt itu med den andra delen av Quentin Tarantinos "fjärde film" i ordningen. Visst hade han kunnat spara detta till nästa månad men... Varför vänta liksom? Och avrundningen till denna inte bara hämnd- men även skruvade kärlekshistoria passar väl dessutom bara bra nu på alla hjärtans dag av alla dagar. Och liksom med ettan såg han även den här delen i japansk utgåva efter att först ha sett om den svenska versionen för att då direkt kunna jämföra.

2019-02-04 Plockat ur filmhyllan #11: Kill Bill Vol. 1 (2003)
Någon gång i slutet av förra året gick de båda delarna av Quentin Tarantinos sk "fjärde film" Kill Bill på någon kanal på TV, vilken sporrade Jan till att också se den japanska utgåvan på DVD... Bara mer än tio hela år efter att han köpte på sig de japanska versionerna till att börja med. Det tog alltså karln mer än tio år att få tummen ur och den japanska filmen ur hyllan... Och sedan ytterligare över en månad att skriva om det. Bättre sent än aldrig eller?

2019-01-14 Plockat ur filmhyllan #10: Mighty Ducks - Mästarna (1992)
Åter till spelfilm, åter till Hollywood och åter till det gamla goda 90-talet men en ny genre går vår filmguru i alla fall in på i och med The Mighty Ducks eller Mästarna som den också kallas, där självaste Billy the Kid gör upp med den då blivande Perry White från Stålmannen över några matcher knattehockey. Något som bara året efteråt ledde till att Disney bildade ett eget tvättäkta NHL-lag döpt efter just den här filmen.

2019-01-04 Framgrävt ur spelkistan #32: Kolibri (32X)
Från oss alla bakom kulisserna här på POPKORN önskar vi Er alla som läser det här ett gott nytt år och en god fortsättning! En liten detalj som är nytt för i år är att vi nu håller räkningen på spelen som grävs fram ur den virtuella spelkistan... Och självklart tänkte Jan att det vore klockrent med något till Segas ökända gamla 32X som spel nr 32 i ordningen. Sedan så tänkte han vidare till Kolibri av någon skum sentimental anledning och här är vi nu!

2018-12-24 Säsongsspecialare: Årets tomte 2018
Så här under dagen till natten innan juldagen så passar vi på att utnämna den trettonde tomten totalt här på POPKORN. Klicka vidare för att få reda på mer. Ho... Ho... Ho...

2018-12-14 Plockat ur filmhyllan: Tokyo Godfathers (2003)
Med blott tio dagar kvar till julafton hoppar Jan tio år framåt i tiden från Nightmare Before Christmas till ännu en animerad film i den rådande säsongens rätta anda med den sjukt för tidigt bortgångne Satoshi Kons Tokyo Godfathers. En japansk tecknad julfilm om tre hemlösa personer; en förrymd tonårsflicka, en alkis och en transa, som hittar ett nyfött barn när de är ute och rotar i soporna en jul i Tokyo.

2018-11-17 Framgrävt ur spelkistan: Final Fantasy VII
Den 17 november 1997 kom Squares konsolrollspelmästerverk, Final Fantasy VII, ut till PlayStation här i vår del av världen. Det var både den första delen i serien att släppas i Europa samt det första FF-spelet till något annat än ett av Nintendos format. Något som ju verkligen var en game changer på den tiden. Mäster Jan tänker tillbaka på hur mycket den här titeln egentligen har betytt för spelvärlden, i motsats till Mass Effect som han kallar mesigt.

2018-10-31 Plockat ur filmhyllan: Nightmare Before Christmas (1993)
Glad Halloween allesammans! Vi går tillbaka till 1990-talet och mer specifikt 1993 med Tim Burton's Nightmare Before Christmas. Inte bara för att det är ett självklart val på Halloween och inte bara för att filmen firar hela 25 år i år men även för att vår egen Jan Skellington gärna fortsätter på spåret med olika typer av animerad film. Nu har turen kommit till stop motion-animation, ibland kallat "dockfilm", den tredje vanliga typen av animation.

2018-10-08 För eller emot: Super Mario Bros. (filmen)
Nära ett årtionde efter det begav sig senast är den där billiga cowboy-hatten sedan länge försvunnen men en sån sak hindrar ju inte oss. Tanken från början var att det skulle argumenteras för eller emot valfria videospel ELLER annat spelrelaterat men det blev nästan uteslutande enskilda spel som kom på tal... Nu tänkte vi alltså steget längre och kom fram till Super Mario Bros. Filmen! Som hade premiär i Sverige den 8 oktober 1993, för exakt 25 år sedan idag.

2018-09-14 Retrospektiv: Doctor Who serie 1-10
Den gamle gode greve GW ger oss sin syn på saken i fråga om varenda TV-sända avsnitt av den nya Doctor Who-serien på BBC. Allt från avsnitt ett, serie ett från år 2005 till fjolårets omtalade julspecialare, ja. Att denna synnerligen kondenserade sammanfattning kommer upp just nu beror såklart på att serie 11 förväntas nå TV-rutorna någon gång under hösten. Så innan det sker passar det väl bara bra med en kortfattad genomgång av vad som har kommit före.

2018-09-04 Plockat ur filmhyllan: Scooby-Doo! Pirater i sikte! (2006)
Bara sex filmer in hade Jan redan hunnit plöja igenom flera stycken från både 1990- och 2010-talet men ännu inget från årtiondet däremellan och så tyckte han att det också började bli på tiden att ta en till titt på något animerat. Inne på Hanna-Barbera efter förförra veckans topplista liksom sjöfararäventyr efter Hajen förra månaden och galet nog även inför den årliga internationella prata som en pirat-dagen valde han... Den här tecknade Scooby-Doo-filmen!

2018-08-18 Framgrävt ur spelkistan: Exit
Varmt välkomna åter till ännu en ny episod av framgrävt ur spelkistan. Som en sista virtuell verklighetsflykt innan sommarlovets slut gav Janne och Talla sig i kast med Exit av snubbarna på Taito, förmodligen mest kända för diverse varianter av Bubble Bobble och Puzzle Bobble, till Sonys PlayStation Portable och detta om inte annat så för att ta en break från Nintendo-konsoler också. Variation förgyller så fr o m nu blir det mer av andra format här i rutan!

2018-08-10 Plockat ur filmhyllan: Hajen (1975)
Jan hoppar tillbaka till Steven Spielberg men fortsätter likväl på spåret om amerikanska blockbusters efter Independence Day och Jurassic Park förra- och förförra månaden. Men The Meg som brett öppnar upp käftarna på biografer runt om i världen idag var vad som slutligen avgjorde dagens filmval. Som en stor aptitretare inför nästa fredag då den senaste stora hajfilmen har premiär på stora duken även i Sverige har vi en riktig klassiker: Hajen från 1975.

2018-07-18 Framgrävt ur spelkistan: Super Mario Maker for Nintendo 3DS
När solen skiner och himlen är blå, härlig sommar är det då så att sitta inne och spela TV-spel hela dagarna känns väl inte lite... unket. Om man säger så. Bättre då att få tummen ur röven och röven ur huset och komma ut helt enkelt, ut i solskenet, ut i friska luften... Och hellre sitta ute och spela TV-spel hela dagarna!! Fortfarande lätt berusade av all Super Mario All-Stars-lirande gjorde Janne och Talla slag i saken med Super Mario Maker. För Nintendo 3DS.

2018-07-04 Plockat ur filmhyllan: Independence Day (1996)
I den här månadens nummer eller avsnitt eller vad man nu vill kalla det av Plockat ur filmhyllan spinner Janne vidare på tråden om 90-talsblockbusters med Jeff Goldblum i en av de ledande rollerna som senare fått en uppföljare också med Jeff Goldblum i en av rollerna långt in på 2010-talet... Vi snackar såklart om inget mindre än Roland Emmerichs Independence Day från 1996. Eller för att uttrycka det lite annorlunda: America fuck yeah!

2018-06-14 Plockat ur filmhyllan: Jurassic Park (1993)
Ytterligare ett 25årsjubileum värt att uppmärksamma då Jan dessutom inte bara fortsätter på Spielberg-spåret från förra månadens Super 8 men därtill lyckas tajma detta i samband med bioaktuella Jurassic World: Fallen Kingdom. Så det blir visst tre flugor i en smäll här. Värst vad märkvärdiga vi kan vara, va? Läs hursomhelst mer om Jeff Goldblums första framträdande som Dr. Ian Malcolm och allt det där här. Eller tänk bara: Dinosaurier fuck yeah!

2018-06-04 Framgrävt ur spelkistan: Super Mario All-Stars
Den fjärde juni markerar årsdagen för SNES-släppet i Sverige och i fjol, när det f.ö var 25årsjubileum, sammanställde vi en topp-100 bästa SNES-spellista. En viss titel saknades dock på den där listan... Eftersom det rör sig om en samlingskassett snarare än något nytt spel så fick Super Mario All-Stars inte vara med. Det hindrade dock inte fyra pers bakom kulisserna från att turas om att lira vardera ett de fyra spelen ihoptryckta i kassetten inför dagen i år.

| 2 | 1 |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
|- 1080° Avalanche
|- 1080° Snowboarding
|- Batman (MD)
|- Bubsy
|- Bucky O'Hare
|- ClayFighter
|- ClayFighter 2
|- ClayFighter 63 1/3
|- Claymates
|- Crystal Warriors
|- Ecco Jr.
|- Exit
|- Final Fantasy VII
|- Final Fantasy X
|- Flower
|- Ghostbusters
|- Ice Hockey
|- King Neptune's...
|- Kolibri
|- Luigi's Mansion
|- Mario & Luigi PIT
|- Monkey Island
|- Monkey Island 2
|- Moonstone
|- Pirates! Gold
|- Rygar
|- Sin & Punishment
|- Snake II
|- Snowboard Kids
|- Sonic the Hedgehog 2
|- StarTropics II
|- Sunset Riders
|- Super Mario All-Stars
|- Super Mario Maker 3DS
|- Turtles V (MD)
|- Wave Race
|- Wave Race 64
|- Wave Race: BS
|- Wild Guns
|
Frispel

|- Black Mages! Hör! Hör!
|- Pac-Man Fever!! Hörni!
|- Secret of Mana-helgen
|- Vård av SNES-kontroll
|- Wii Sports-eftermiddag
|
För eller emot

|- Final Fantasy VIII
|- Mega Man 9
|- Nintendo Wii
|- R.C. Pro-Am
|- Sonic 2
|- Super Mario Bros.
|- Super Mario Bros. ...
|- Toki: Going Ape Shit

Säsongsspecialare
|- Årets tomtevalde 2006
|- Årets julkalender 2007
|- Årets julkalender 2008
|- Årets julkalender 2009
|- Årets jultomteval 2010
|- Årets sena tomte 2011
|- Årets sena tomte 2012
|- Årets sena tomte 2013
|- Årets sena tomte 2014
|- Årets jultomteval 2015
|- Årets jultomteval 2016
|- Årets julkalender 2017
|- Årets jultomteval 2018
|- Årets jultomteval 2019
|- Årets jultomteval 2020

Övriga överblickar
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|
Plockat ur filmhyllan

|- Alien³
|- Batman
|- De fem legenderna
|- De sju samurajerna
|- Den gode / onde / fule
|- Ghostbusters
|- Hajen
|- Independence Day
|- Jurassic Park
|- Kill Bill Vol. 1
|- Kill Bill Vol. 2
|- Måndag hela veckan
|- Mästarna
|- Nightmare Before...
|- Pulp Fiction
|- Scooby-Doo! Pirater...
|- Super 8
|- The Good / Bad / Weird
|- Tokyo Godfathers

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.