Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Personliga retrospektiv
POPKORN-resuméUrsprungligen författat: Jan M. Komsa, 2007-10-02. Omförfattat: G.W. Kong, 2018-01-11


Egentligen sade vi ju oss redan vara nöjda med den överföring av äldre material över till denna, den senaste, versionen av POPKORN som har genomförts, men vid en närmare kik på sådant som av en eller anledning prioriterades bort tyckte jag ändå att det fortfarande fanns grejer som gott och väl kunde dammas av... Däribland snubblade jag över den här gamla "projektbeskrivningen" som man kallade det då över hur exakt sidan kom till vilket faktiskt var ganska så intressant läsning och det komplett med ett par historiska bilder på hur här såg ut förr i världen. Ja, så pass att det enligt mig var mödan värt att bearbeta för att läggas upp ånyo medan jag ändå sitter här nu framför datorn. Och vad vore mer passande än att göra detta så här i elfte timmen så här elva år efter att den då andra versionen av POPKORN kom ut på vida världswebben, va?

Hemsidebygge var vad projektet handlade om... Att skapa och underhålla en webbplats, dels att agera nyhetsblad åt numera nedlagda Sveriges populärkulturella och pedagogiska samfund (SPPS) och dels för alla inblandade skribenter att få utlopp för alla sina populärkulturella drifter. Resultatet blev alltså POPKORN, dvs sidan som du är inne på just nu.

Från början existerade POPKORN endast på den gamla projektledarens mackapärer samt i form av en kopia som cirkulerade runt bland de som var inblandade i bygget. Från och med 10 januari 2007 återfanns sidan för allmän beskådning på sin nuvarande URL. Samtliga tekniska siduppdateringar fanns då att läsa under länken "Bakom Järnridån" som var avdelningen för information om sidan i sig. Där fanns även skribenter på redaktionen presenterade samt kontaktinformation och svar på ofta förekommande frågor. POPKORN bedrevs då praktiskt taget som en del av SPPS och i samarbete med Halmstads spelförening (båda numera nedlagda). Syftet med sidan var delvis att agera fönster utåt för dessa och andra ideella verksamheter men framförallt att ge populärkulturen det utrymme och den bevakning som grabbarna kände helt saknades ur svensk perspektiv då det begav sig.

Sidan uppkom egentligen som delar av flera olika tankegångar. Ursprungligen var det tänkt att en "mer omfattande sida med inriktning på populärkulturen" skulle sammanfatta arvet som den redan då nedlagda ideella föreningen KyoumiKai lämnade efter sig och något år senare började nuvarande webbansvarige skissa på en sida som skulle vara uppbyggd nästan enbart runt topplistor. Därefter pratade några kompisar ihop sig om att skapa en sida som främst skulle handla om leksaker från det glada 1980- och det tidiga 90-talet då några liknande sidor på svenska inte tycktes existera överhuvudtaget och slutligen, när SPPS kom igång med sin verksamhet under sommaren 2006 stod det klart att man behövde en hemsida som kunde bevaka samfundets intressen. Alla dessa beståndsdelar är vad som kom att bli POPKORN som det till stor del fortfarande ser ut idag.

Det praktiska arbetet med sidan började fram mot höstkanten 2006. Vid det här laget var namnet på sidan fortfarande oklart. Vi hittade för en tid sedan en post-it med vad som mycket möjligt kan vara den första skissen över sidan. I det nedre högra hörnet syns vad som ju uppenbarligen blev index-sidan, här med texten "Klubben är död. Länge leve intresset." och i det vänstra övre hörnet syns vad som förmodligen skulle bli förstasidan. Upplägget känns igen från det som skulle komma att bli POPKORN även om logotypen lyder "Jord..." (vilket förmodligen var en vink till KyoumiKais medlemstidning som just hette Jordgubbsfältet).Längst till vänster här ovan syns index-sidan till den första versionen av POPKORN. Texten löd "Föreningen är död. Länge leve intresset!" vilket var en vink till att föreningen KyoumiKai var död men att intresset levde vidare. Den här tankegången var en kvarleva från ett idéstadium då folket som var inblandade i sidans uppkomst ännu inte hade kommit igång med SPPS.

Ovan i mitten syns index-sidan såsom den såg ut i skrivande stund för över tio år sedan. Texten löd enbart "Länge leve intresset!" då gänget blev uppmärksamma på att en del besökare kunde få fel intryck och misstänka att det var SPPS som var nedlagt eller kanske t o m att hemsidan i sig var nere och det märkbart högre antalet besökare på index-sidan kontra "Aktuellt" tycktes stödja denna uppfattning. Många besökare verkade dessutom inte begripa att man kunde komma vidare genom att klicka på välkomstbilden. Därför fick en andra text läggas in som mycket tydligt förkunnade "---> STIG PÅ <---" och sedan dess hade besökarantalet på index-sidan kontra förstasidan jämnats ut betydligt. Och längst till höger här har vi den nuvarande index-sidan. Omslagsbilden med allas favoritprisjägare Death's Head har nu bytts ut mot en nyare med Death's Head II som håller upp den "splittrade" första versionen av cyborgen.


Namnet på sidan slogs fast ganska sent i utvecklingen, faktiskt efter att det praktiska arbetet hade kommit igång. Ovan syns den första, andra samt den nuvarande logotypen. Det var inga större skillnader som gjordes mellan de två första loggorna, annat än att spöket från Ghostbusters infogades i det andra O:et då man gärna ville att sidans logotyp på något sätt skulle reflektera populärkulturen. Tidigare agerade GB-symbolen i sig som ett slags sidhuvud men i och med logotyp nr 2 blev detta kaka på kaka och togs så småningom bort.

När det kom till upplägget av själva textsidorna valde vår webbansvarige att arbeta med tabeller enligt gammal beprövad praxis. I rubrikfältet skulle såklart logotypen synas, varefter de olika avdelningarna (leklådan, topplistor mm) skulle alltid vara åtkomliga via huvudfoten. Beroende på vilken avdelning besökare surfat in på kunde en därigenom komma vidare genom länkar i menyn till vänster med själva innehållet på sidan centralt och en sidfot längst ner (där det då stod att "POPKORN bedrivs som del av Sveriges populärkulturella och pedagogiska samfund och i samarbete med Halmstads spelförening. Ansvarig för sidan är..."). Som tiden har utvisat är det sannerligen detta upplägg som kom att användas med, även om flera av de olika avdelningarna sedermera har ersatts. Bilden här föreställer en tidig prototyp av POPKORN.


Den andra oktober 2006 kom så äntligen den första användbara versionen av sidan upp. De olika avdelningarna såg då (med något undantag) ut såsom de gjorde ett år senare med och kort därefter samma höst började de allra första texterna läggas upp. De största förändringarna kom till tre veckor senare då sidan fick sin ljusblå bakgrund och blev mer överskådlig i största allmänhet. Detta var i samma skede som den nya logotypen började användas formellt och trots diverse andra tekniska uppdateringar under året som gick (bl a hade sidan optimerats till videoläge 800x600 som faktiskt fortfarande ansågs vara standard på den tiden) har POPKORN överlag sett ungefär likadant ut sedan dess. En design som man bakom kulisserna har varit överlag nöjda med skall tilläggas. Bilderna ovan visar hur det från början såg ut i avdelningen "Leklådan" kontra med hur där såg ut året efter kontra hur det nu ser ut i vårt omdöpta och omstöpta "Lekcenter".

Med detta sagt tar vi också tillfället i akt att hälsa vår elfte skribent varmt välkommen ombord på redaktionen och önskar alla allt en god fortsättning! ^_^

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Dylan Dog
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Popkultpåskägg i RPO
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- Star Wars Episode IX
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|- Årskrönikor
|
Plockat ur filmhyllan

PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.