Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

TopplistorText och bild: Jan M. Komsa, 2020-2024

Hej och varmt välkomna till ytterligare ett nytt pryl- och stoffigt år här på POPKORN! Det femte året sedan denna del av POPKORN startade och hyfsat snart, nästnästa år, har vi även hela sidans 20-årsjubileum i sikte... Och i år fyller dessutom flera kära franchiser som inspirerat POPKORN, såsom Ghostbusters, Turtles och Transformers, hela 40 år! Det är helt sanslöst hur tiden flyger. För toybloggens räkning så blir det hur som helst Transformers för hela slanten, eftersom just leksakerna kom ut som Transformers för 40 år sedan i år. Här och nu för PS-bloggens räkning är det den tiden på året för nästa film-follow-up men vi inleder, som sedvanligt, med lite merch...

2024-01-08: Transformers-merch och biofilm-follow-up (JMK)
2024-02-04: Bland spelkassetter, kylskåpsmagneter och blomkrukor (JMK)
2024-05-12: Zelda: Tears of the Kingdom för ett år sedan (JMK)


2024-01-08: Transformers-merch och biofilm-follow-up (JMK)

Det blir ingen Batman-merch den här gången. Med anledning av Transformers 40-årsjubileum i år och hur stort Transfan jag varit i åtminstone en bra bit över 30 år så blir det lite TF-merch istället. Denna T-shirt med ett stilrent Autobot-emblem fick jag i födelsedagspresent när jag fyllde 18 år. Jag har väldigt tydligt minne av det. Ända sedan dess har det varit min favorit-T-shirt. Dottern som nyfödd fick såklart ha denna som snuttefilt. Jag har kvar denna T-shirt än idag faktiskt. Hur utsliten och söndertvättad den än har blivit genom åren har jag inte hjärta att göra mig av med den, kanske för att några av de första fotona av dottern i denna värld är just dessa här ovan till höger där hon ligger och myser under just denna T-Shirt.


Sevärda filmer som gick på bio under andra halvåret 2023

Det här är min topp-3 filmer som gick upp på biograferna under andra halvåret, mao från juli till december, 2023 som jag själv uppenbarligen såg någon gång under den här tiden. Inget nytt från höstmånaderna dock, då både Gran Turismo och Blue Beetle hade premiär i augusti. Annars såg jag ju fram emot både Dune del två och Ghostbusters del fyra som skulle haft premiär i november respektive december men båda dessa försenades till mars nu i år så... Jag får väl se dem i år istället då. Men mer om dem senare. Christopher Nolans Oppenheimer, med hans egen fågelskrämma Cillian Murphy i titelrollen, som hade premiär i juli var hur som helst mycket bra. Möjligen årets bästa film. 4/5. Gran Turismo i regi av Neill Blomkamp med Archie Madekwe, David Harbour och Orlando Bloom i de ledande rollerna fick de också till minsann. Den var bra. En stabil 3/5. Blue Beetle med han Cobra Kai kid i huvudrollen som hade premiär ungefär samtidigt samma månad var sedan bara okej. Inget banbrytande men ändå okej. Den var godkänd. 2/5.


Filmer att se fram emot på bio under det första halvåret av 2024

Här är fem av mina mest emotsedda filmer för första halvåret, eller fram t o m maj i alla fall, nu i år varav vissa skulle ha haft premiär redan under 2023. Jag ser fortfarande fram emot både Dune del två och Ghostbusters 4 och kommer definitivt att fånga dem på stora duken. Båda har alltså försenats från ifjol till mars i år, Dune till mitten av mars och Spökligan till slutet av mars. Ghostbusters 4 har dessutom fått en ny cool logo och en ny undertitel: Frozen Empire. Den första trailern såg lovande ut och jag är ombord. Innan dess, i februari närmare bestämt, ska dock Matthew Vaughns (regissören bakom bl a Stardust, Kick-Ass och X-Men: First Class) nya film Argylle ha hunnit komma ut på biograferna. En spionactionkomedi med Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston, John Cena och Samuel L. Jackson i rollistan. Och inte minst av alla Catherine O'Hara! Jag gillar Catherine O'Hara och det känns som att det är länge sedan man såg henne i en film senast... Och jo, nu när jag tittar efter ser jag att hon tydligen gjort mest röstroller sedan mitten på 00-talet så det ska bli kul att faktiskt få se henne på film igen. Och det blir inte den enda nya filmen med henne i år men mer om det senare.

Sedan har vi George Millers fortsättning, tillika spin-off och prequel, på Mad Max: Fury Road från 2015 men nu med fokus på Furiosa från den filmen och nu med Anya Taylor-Joy i den rollen. Furiosa förväntas ha premiär 24 maj och dagen innan i hemlandet Australien. Den 24 maj skulle även John Krasinskis nya film If ha premiär. När jag dubbelkollar saken nu i skrivande stund ser jag dock att den premiären är tidigarelagd med en vecka då fredag 17 maj är det rådande datumet. Fast jag hade redan placerat bilden för filmen i fråga efter Furiosa i bildraden här ovan så... Och jag vet i fan vad den där bilden ens ska föreställa förresten (kanske ett skämt?) och det verkar ju inte lite iffy men det var i alla fall en av de endast två bilderna med koppling till If för närvarande tillgängliga på dess IMDb-sida. Filmen blir enligt uppgift en komisk fantasy som handlar om en liten flicka med förmåga att se folks övergivna påhittade vänner och högst upp i rollistan finner vi Ryan Reynolds och Krasinski själv. Det fångar mitt intresse i alla fall.


Filmer att se fram emot på bio under det andra halvåret av 2024

Raskt vidare in på sensommaren och hösten på biograferna 2024. Det verkar inte bli någon vidare proper biosommar det här året förresten... Mission: Impossible 7 del 2 skulle ha premiär i juni och en animerad Transformers-film, Transformers One, skulle ha premiär i juli men så försenades Mission: Impossible till sommaren 2025, ett helt år, och TF-filmen har försenats till september i år vilket visserligen må bara vara drygt två månader men ändå innebär att det helt plötsligt blev en stor lucka från maj till september där det tidigare fanns filmer att se fram emot i både juni och juli. Nåväl. Blir väl att vara mer ute i solen då eller något. 13 september är det nya datumet satt för TF i alla fall och då är det planerat att Beetlejuice 2 redan ska ha kommit upp på biograferna veckan innan. Detta blir en direkt uppföljare till filmen från 1988. Tim Burton återvänder som regissör och Michael Keaton, Winona Ryder och Catherine O'Hara återvänder i sina roller. Och visst, varför inte? Det har varit tal om en uppföljare till Beetlejuice ändå sedan 90-talet nämligen så bättre sent än aldrig antar jag. En ny helanimerad TF-film kan kanske vara något annars och i år är det trots allt 40-årsjubileum för OP och co, så låt gå. Chris Hemsworth kommer göra rösten för Optimus Prime, Jon Hamm röstar Sentinel Prime och vi får tydligen även höra Laurence Fishburne, Keegan-Michael Key och Scarlett Johansson i några av de andra rollerna.

Vidare har vi Joker: Folie ā Deux i oktober, Gladiator II i november och Sonic the Hedgehog 3 i december. Många uppföljare och intressant att t o m något mer prestigefyllda rullar som Jokern, som väl var tänkt som en one and done från början, och t o m fucking femfaldiga Oscarsvinnaren Gladiatorn, som inte minst av allt tog hem statyetten för bästa film från år 2000, visar sig få direkta uppföljare. Okej, då. Det kan bli bra. Gudfadern del II och Terminator 2 visade att det är möjligt. Bara de nu stannar vid tvåorna också... Todd Phillips återvänder hur som helst som regissör för Joker: Folie ā Deux där Joaquin Phoenix likaså återvänder i titelrollen och nu får sällskap av Lady Gaga av alla människor som Harley Quinn och filmen ska tydligen vara en musikal den här gången... Okej, jag är intresserad. En musikal till amerikansk serietidningsfilm låter åtminstone som något nytt. Ridley Scott återvänder likaså som regissör för den nya Gladiator-filmen, den här gången med Paul Mescal och Denzel Washington i de ledande rollerna. Fokus ska visst vara på Lucius som nu är en vuxen man. Okej. Ska bli spännande att se. Och sist men inte minst, eller faktiskt minst men whatever, så har vi Sonic 3-filmen att se fram emot också och det återstår att se huruvida det blir den tredje lyckade träffen på raken för Jeff Fowler som även han återvänder som regissör för denna. Ben Schwartz, Colleen O'Shaughnessey och Idris Elba återvänder även som rösterna bakom Sonic, Tails och Knuckles, James Marsden repriserar sin roll som människa men det återstår också att se huruvida Jim Carrey kommer tillbaka som Dr. Robotnik.

| Tillbaka till toppen

2024-02-04: Spelkassetter, kylskåpsmagneter och blomkrukor (JMK)
Årets andra PS-inlägg hade jag tydligen inplanerat fram till dagens datum. Och vet ni vad, jag var nära att glömma bort det eftersom jag var helt uppslukad av film-5:orna som har premiär på POPKORN på dagens datum. Hela det här inlägget improviserade jag således fram tidigt en morgon innan jobbet då jag även spontant plåtade bilderna och jag skriver denna text efter jobbet nu, på eftermiddagen dagen efter. Jag tycker faktiskt det blev rätt så skoj att detta blev som en eftertanke, men gjort med eftertanke ändå såklart. Ett äkta "PS-inlägg" detta minsann, ho, ho! Och det blev sannerligen en salig och mystisk blanding grejer för den här gången...

Jag kommer inte att ta upp Transformers i alla årets inlägg i PS-bloggen med, det får vara bra så i toybloggen, men åtminstone bara detta också. Bara något som jag har stående som prydnad i hyllan eftersom jag faktiskt är fan av robotarna i förklädnad. Det här är ett Transformers-spel alltså. Till NES. Eller nej, till Famicom då rättare sagt eftersom det aldrig kom utanför Japan. Transformers: Mystery of Convoy. Eller, Mystery of Comvoy då för att Engrish.

Det här ger mig dessutom tillfälle att visa upp en äkta Famicom-spelkassett. För det är kanske inte alla som läser det här som faktiskt har sett hur sådana ser ut? Tja, här ovan ser ni det. Jag har spelet komplett med en söt liten manual och andra bilagor. Och för en storleksjämförelse så ser ni längst ut till höger här ovan även hur stor själva kassetten är i förhållande till en NES-spelkassett. Mm, våra stora kassetter från den tiden var till hälften bara tomma alltså och kunde lika gärna ha kapats på mitten. Det ser man också om man skruvar isär en NES-kassett.

Och vad är då detta? Jo, kylskåpsmagneter. Sådana där platta. Men de sitter hårt och fint ändå, så det är bra. Jag stötte på och spontanköpte dessa i en bokhandel här om veckan. Jag gör sånt. Det blev köp direkt eftersom de kostade bara runt 50 spänn, så det fanns liksom inte ens något att fundera över. Några foton av kylskåpet blir det däremot inte då vi har en del personliga grejer uppsatta också som jag inte anser är någon annans business, så som barnens rättade prov och sånt. Jag gör sånt med. Men ni ser ju från förpackningen exakt vilka magneter som ingick.

Och sist men inte minst då, minns ni detta inlägg från förrförrförra året..? Längst ner i det så redgör jag för min när det begav sig nyligen inköpta kaffekoppkruka inklusive själva växten däri till exakt den bilden som ni även ser här ovan till vänster. För det var exakt så den växten såg ut då jag köpte den, i nådens år 2021. Och jag måste ha gjort något rätt de här senaste tre åren alltså, eftersom här ovan till höger ser ni hur samma växt ser ut i skrivande stund, år 2024... Den har vuxit sig stor och stark alltså. Hur häftigt är det inte förresten att man ser klart och tydligt att den vänder sig i riktning mot solljus? Jag har balkongdörren precis där till vänster om den nämligen. Min hemlighet? Tja, jag försöker komma ihåg att vattna den en gång i veckan... Det är allt. Men nu inser jag att den blivit så stor att jag nog behöver plantera om den i en större kruka. Just krukor i plural blir det dock icke i detta inlägg, rubriken till trots, utan ni får föreställa er den andra krukan så kan jag återkomma med foto när jag köpt och plåtat den. Rubriken var dock given då spelkassetter, kylskåpsmagneter och blomkrukor låter ju mycket bättre och vettigare än spelkassetter, kylskåpsmagneter och blomkruka. Det begriper väl vem som helst.

| Tillbaka till toppen

2024-05-12: Zelda: Tears of the Kingdom för ett år sedan (JMK)
För ett år sedan idag släpptes det senaste Zelda-spelet, Tears of the Kingdom. Ett storslaget äventyr och årets spel 2023. Hypen för denna blivande klassiker var enorm och jag hade givetvis spelet i min ägo redan på release-dagen. Dessutom upplevde jag ett eget litet äventyr på jakt efter spelet under morgonen dagen för släppet som jag nu tar tillfället i akt till att återge. Jag gjorde inget inlägg här i bloggen om det då, eftersom vi sedan flera år tillbaka nu oftast ligger en 2-3 månader framåt med vad som än kommer upp på sidan och fram till 12 maj hade jag redan juli månads inlägg färdigt och klart att läggas upp. Att sedan återkomma till Zelda flera månader efter releasen verkade heller inte särskilt spännande. Då kunde jag lika gärna avvakta tills årsdagen för släppet och så fick det bli och här är vi nu. Tiden flyger.

Okej, så jag var inne i någon elektronikbutik tidigare under veckan för releasen, minns inte ens namnet på den nu, där de förutom kaffebryggare och telefoner och sånt också säljer PlayStation- och Xbox-spel. Jag kollade runt lite och frågade en i butiken om de inte har Switch-spel också. "Nej" blev svaret på det. "MEN, om det är det nya Zelda-spelet det gäller så kan du ändå förboka det här hos oss så lägger vi in en beställning så man kan hämta ut det i butiken fredag morgon." Minsann. Detta skulle vara garanterat också. Okej, tänkte jag... Lite skumt att man kan förboka Switch-spel i en butik som annars inte säljer Switch-spel men konstigare saker har väl hänt... Nå, då så. Så fick det bli.

Snabbspola till på morgonen dagen för releasen. Jag hade tagit en tidig rast från jobbet, en av fördelarna med mitt jobb är att vi får lov att ta både lunch och andra raster nästan när vi vill under dagen, och så bar det av till den där butiken, vad den än heter. Men icke sa Nicke. För då hade de där i butiken minsann inte börjat packa upp vad de fått in ännu. Först runt 12-tiden sa man nu att de kunde behaga att börja göra detta. Öh, ursäkta mig..? Ursäkta mig?! Fredag morgon den 12:e maj var det ju GARANTERAT att man kunde hämta ut spelet eller hur var det nu?! Vilken service... Jävla odågor. Fuck this shit, tänkte jag då. Iväg till närmaste MediaMarkt istället, där de precis hade öppnat. Och där var det kö. Men jag lyckades ändå få mig ett ex.

Japp. Trots att jag INTE hade förbokat spelet på MediaMarkt så var det alltså där jag fick köpt det. Och inte nog med det, men en del extra prylar medföljde och detta helt utan extra kostnad. Inget jättemärkvärdigt men ändå. En plansch... Klistermärken... Samt ett grymt Zelda-mynt...

Det tackar man för. Och myntet är verkligen ett mynt, dvs i någon metall och inte plast, och det har en fräck baksida med som jag först nu, medan jag skriver denna mening, insåg att jag missade att plåta. Nåja. Åter till storyn. Då återstod bara att gå tillbaka till den andra butiken runt 12-tiden, under lunchen kanske, och ångra min förbokning där och förhoppningsvis skulle det inte vara något strul med att få pengarna tillbaka därifrån. Annars var det inte många hundralappar det handlade om heller, och då kunde jag ju ha något i reserv att ge någon i födelsedagspresent eller nåt längre fram. Det var planen ursprungligen. Men såklart så hade de inte hunnit med att packa upp ens fram till 13-tiden. Jag fick komma tillbaka en annan dag. Och där gick gränsen för mig alltså. Där gick fan i mig gränsen. När de sedan dessutom fräckt nog försökte skitsnacka sig ur detta och menade att jag inte hade rätt att få pengarna tillbaka sade jag vänligt men bestämt ifrån. Jag betalade för att få denna vara morgonen på release-dagen, sade jag. Inte flera dagar senare. Jag GARANTERADES att spelet kunde hämtas ut på morgonen för release-dagen. Det var vad jag betalade för. Jag fick inte vad jag betalade för. De vek sig och jag fick pengarna tillbaka. Sedan följde 276 härliga speltimmar med Tears of the Kingdom under både maj och juni månad. ^_^

< 2023 | | Tillbaka till toppen | 2020 >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan

|
PS-bloggen

|- Prylar och stoff 2020
|- Prylar och stoff 2021
|- Prylar och stoff 2022
|- Prylar och stoff 2023
|- Prylar och stoff 2024

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.