Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Frispel
Vård av SNES-kontrollText: Jan M. Komsa, 2007-08-04


Nej, nu jäv...

Upplever även du att din SNES-dosa krånglar med dig? Såhär i dagarna inför det första av SPPS:s, enligt uppgift omtalade, spelträffar på temat SNES-toppen kanske det är på tiden att göra något åt eländet... Det är faktiskt riktigt enkelt att rengöra skiten. Allt du behöver är i princip en stjärnskruvmejsel som passar. Läs vidare, kära läsare, för instruktioner och skåda bildbevis på exakt hur enkelt det är.

Men först en kort bakgrundshistoria. Med cirka drygt en vecka kvar till SPPS:s första SNES-träff kände jag för att lira lite på Mega Man X förstår ni. Eller ok, egentligen var jag mest sugen på Super Punch-Out då jag impulsivt bara pluggade igång MMX-kassetten. Men vad falls?! Startknappen hade fastnat nedtryckt i dosan (och dosan i det här fallet refererar mao till handkontrollen)... Med startknappen ständigt nedtryckt flippar liret ut, det pausar och sätts igång och pausar och sätts igång om och om vart annat i ett evigt kretslopp. Inte farao vill knappfan lossna heller, hur mycket jag än försöker "trycka upp" den manuellt. Nej, nu jävlar så...

Nu har jag för fan fått nog av tröga handkontroller med knappar som fastnar i plattan pga smuts och en jävla massa samlad damm i springorna. Detta är för övrigt samma dosa som krånglade under SPPS:s Super Mario World-kväll här om året men då var det hoppknappen som segade (inte så lyckat när man lirar plattformspel, nej). Utrustad med en stjärnskruvmejsel beslöt jag mig alltså för att helt sonika öppna upp SNES-dosan för lite välbehövlig rengöring... Mitt i allt skruvande och skrapande slog det mig plötsligt att det här lilla spektaklet hade passat bra som kuriosa text till POPKORN och här är vi nu.


Före... Så känns det när SNES-dosan vägrar fungera och efter... så känns det när den väl gör det. ^___^
Vill du vara lika lycklig som här ovan till höger? Läs då vidare för hur du enklast rengör din SNES-dosa!


Steg 1Ovan: Det första du behöver göra är att skruva loss samtliga fem skruvar på baksidan av dosan... Ja, jag vet att man bara ser fyra stycken skruvar på bilden till höger men det beror helt enkelt på att den femte skruven råkade rulla ur bild. Lita på mig, det är fem skruvar allt som allt. Till denna uppgift behöver du en vanlig stjärnskrivmejsel. Nu är jag inte vidare händig av mig så jag har faktiskt ingen aning om storleken på mejseln eller dylikt. Jag hade turen att den första skruvmejsel som jag fick tag på i verktygslådan råkade vara den rätta. Ja, lite flyt får man ha. De flesta har i vilket fall flera olika skruvmejslar någonstans där hemma så det borde inte vara några större bekymmer. Notera även att en stjärnskruvmejsel som den ovan är DET ENDA du behöver för att komma vidare.

Steg 2Ovan: Snyggt jobbat. Din dosa är nu vad jag kallar i tre stora delar, åtta lösa mindre delar, fem små skruvar och två stycken små nålar (som annars håller L- respektive R-knappen på plats). De stora delarna är framsidan och baksidan av dosan som utgör båda sidorna av själva plastskalet samt kretskortet eller vad man nu kallar det i mitten. På bilderna ovanför ser du framsidan ihop med samtliga åtta mindre delar. Dessa är följande: De fyra färgade knapparna, gummiplattan med start- och select-knapparna, plattan med styrkorset och så ytterligare två stycken gummiplattor; en som fäster över de fyra färgade knapparna och en som fäster över styrkorset. Det är nu du ska plocka bort alla dessa lösa delar (om de inte trillade bort redan när du plockade isär dosan) och rengöra samtliga springor där smuts har samlats. Detta innebär kanterna omkring hålen för de färgade kanpparna, start- och select-knapparna och styrkorset men även uppe på axlarna där hålen för L- och R-knapparna sitter och du kan ju även rengöra kring hålet för sladden och runtomkring själva dosan om du känner för det. Kom även ihåg att kolla huruvida själva knapparna och plattan med styrkorset i sig inte behöver rengöras. Troligt är att de också är igengrodda med smuts.

Hur bäst du då får bort den, förmodligen sedan åratal, intorkade smutsen? Vår skämtare Dylan här på redaktionen trodde att det gick an med en topz men nej... Troligen är smutsen så pass ingrodd att det bokstavligt talat måste SKRAPAS bort. Själv gjorde jag det här med en liten nagelsax... Du behöver inte oroa dig för att "förstöra" dosan på det här viset. Det enda du skrapar av är ju själva plasten och inga elektroniska delar!

När du är färdig med skrapandet är det dags att pussla ihop alla lösa delar tillbaks på dosan. Lustigkurrar har nu chansen att kasta om ordningen på de färgade knapparna och t ex sätta "grön" där "blå" borde vara osv. Den som vill ha den rätta ordningen åter slipper dock huvudbry. Intill knapphålen på insidan av skalet står det nämligen ingjutet i plasten (och på engelska dessutom!) vilken färg som ska sitta i vilken öppning. Det enda som möjligen kan vara aningen finurligt är de båda gummiplattorna varav en ska över de färgade knapparna och en över plattan med styrkorset så vad man får tänka på är att det finns piggar inuti skalet på respektive sida där den ena och den andra gummiplattan skall fästas. Plattan som ska sitta över de färgade knapparna har två hål (i nedre vänstra- och övre högra kanten) för dessa piggar medan plattan som ska över styrkorset endast har ett hål (i nedre vänstra kanten) för bara en pigg. Följ bara ordningen- och pilarna på bilderna ovan så ska det nog gå bra!

Steg 3Ovan: Har du nu kommit såhär långt är det hela snart över. Av rengöringen återstår bara skalet som utgör baksidan av dosan. Viktigast här är hålen för L- och R-knapparna men om du vill kan du för all del även skrapa rent hålet för sladden samt runtomkring hela dosan. På bilden ovan ser du att L- och R-knapparna sitter kvar på den här sidan av skalet. De hålls på plats med hjälp av två små "nålar" som dock inte på något sätt sitter fast i själva dosan. Det är alltså inte tal om några skruvar här, utan de kommer att trilla ur om du lutar skalet framåt, så var försiktig! Nu lät jag för övrigt L- och R-knapparna sitta kvar på baksidan enbart eftersom det syns bättre såhär på bild vad som är upp och ner samt fram och bak på den delen av dosan men observera att de (dvs L- och R-knapparna...), ihop med styrkorset och de övriga knapparna, egentligen skall fästas på den delen som utgör framsidan av dosan. Mer om detta i nästa steg.

På bilden ovan till höger ser du kretskortet, det som "egentligen" är SNES-dosan man styr med. Detta är också den enda delen som inte behöver rengöras, såvida sladden som går till dosan inte är kladdig och skitig den också vill säga (använd en vanlig trasa på ENBART sladden i så fall).

Steg 4Ovan: Nu är vi alldeles strax klara. Det som behöver göras nu är egentligen det mest spännande med hela proceduren. Det är nu dosan ska stängas igen! Det finns då två sätt att göra detta på. Det krångliga sättet som också är fel och det mindre krångliga sättet som alltså är helt rätt. På bilden ovan till vänster ser du hur man INTE ALLS ska gå tillväga! Det är nämligen lätt att få för sig att man ska låta baksidan ligga undertill och sedan bara "flippa över" framsidan på plats (likt ovansidan av en dubbelmacka). Detta är däremot helt åt helsefyr fel. Det är ju på framsidan som alla lösa delar sitter (styrkorset och knapparna) och de kommer alla att lossna och trilla ur om du försöker dig på det där stuntet.

Bilden ovanför till höger visar däremot hur man faktiskt SKALL gå tillväga! Det gäller alltså att hålla framsidan undertill för att "flippa över" baksidan ovanifrån. Detta medför också att du får plocka loss L- och R-knapparna från det bakre skalet (om de ännu sitter kvar där på din dosa dvs) och fästa dem med hjälp av de små nålarna på framsidan, ihop med styrkors och övriga knappar... Självklart placerar du även kretskortet med dess framsida neråt tryckt mot baksidan av framsidan av skalet på dosan (även detta nu med dess framsida vänd neråt).

Obs: Du måste själv hålla kretskortet på plats i detta läge... Tänk bara på att de små plattorna som motsvarar L- och R-knapparna på kretskortet (de är typ i trä med små, små sladdar kopplade) sitter på rätt plats. Det finns små "avgränsningar" i plast inuti det främre skalet som hjälper dig att hålla koll. Vidare finns tre hål i kretskortet som ska ligga i plats med motsvarande hål i framsidan av skalet. Därefter är det bara att "snappa" fast baksidan av skalet samt hålla fast det på plats. Det kan vara lite petgöra i början men du ska se att det snart går vägen.

Steg 5Ovan: Sista steget. Med baksidan av dosan väl på plats tar du och skruvar i de fem små skruvarna som du skruvade ur i början av operationen. Tillåt mig sedan att gratulera. För om du har gjort allt rätt enligt instruktionerna borde din SNES-dosa vara lika receptiv som om den vore helt ny. För min del innebar detta ett kärt återseende med en vilt skjutande robotpåg i dennes nästbästa actionlir genom tiderna.

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
|
Frispel

|- Black Mages! Hör! Hör!
|- Pac-Man Fever!! Hörni!
|- Random frispelkvällar
|- Secret of Mana-helgen
|- Switch-spelkväll 1-2-3
|- Switch-spelkvällar A-Z
|- Switch-minneskortbyte
|- Switch Joy-Con-driftfix
|- Vård av DualShock 3
|- Vård av SNES-kontroll
|- Wii Sports-eftermiddag
|
För eller emot


Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.