Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

För 20 år sedan
-> År 2003 i backspegeln <-



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2023-12-31

Gott nytt år alla kära läsare! Innan vi ringer in 2024 gör vi precis såsom förra, förrförra och förrförrförra året och tar en närmare titt på året som gick för hela 20 år sedan... Vi snackar film, toys och tecknat, musik, videospel och om lite annat också. Och det blir det kungliga vi den här gången också. Som i att undertecknad har suttit och knåpat ihop detta själv enligt exakt samma upplägg som förra året. Mycket nöje!

2003 inom film...
..Bästa storfilmupplevelser på bio:

X-Men 2

Den amerikanska superhjälteserietidningsspelfilmatiseringsboomens början kan spåras till tre rullar. Blade från 1998, den första X-Men från 2000 och Spider-Man från 2002. När X-Men 2 hade premiär våren 2003 var bollen verkligen i rullning. Att se sådana här filmer baserade på serietidningar från Marvel var verkligen något nytt och spännande för 20-25 år sedan.

Sagan om konungens återkomst

Den trejde delen i den gamla Bad Taste-regissören Peter Jacksons så gott som unisont kritikerrosade filmatisering av författaren J.R.R. Tolkiens genrebildande högfantasyromantrilogi om den där så kära Sagan om ringen; Sagan om konungens återkomst, har biopremiär världen över alldeles lagom till julhelgen. Och vad kan man säga? Eh, kungen återkommer antar jag.

Matrix Reloaded & Matrix Revolutions

En double feature typ med den andra och tredje Matrix-filmen i serien som hade premiär ett halvår emellan varandra det här året, våren-hösten 2003. Ingendera kom såklart ens i närheten av de dåvarande Wachowski-brödernas banbrytande originalfilm från 1999. Matrix Reloaded var mest mer av samma men Revolutions bjöd åtminstone på lite tuff mecha-action i en spelfilm.

Pirates of the Caribbean

Den första filmen i serien med Johnny Depp i rollen som piratkaptenen Jack Sparrow, denna med svensk undertitel Svarta Pärlans förbannelse, baserad på en åkattraktion i Disneys nöjesparker. Det funkade för folk för 20 år sedan. Det bara funkade. En mindre armada uppföljare följde, som bara kändes mer och mer urvattnade för varje film.

Terminator 3

Sedan hade vi ju T3 också, ja. Uppenbarligen den tredje delen i serien och mest meh, även om det var lagom kul med en så kallad "Terminatrix". Att se en Terminator-rulle på stora duken är dock en upplevelse i sig skall medges, även om filmen i sig är ganska lökig, kass och i slutändan en helt onödig uppföljare som denna trea. De borde ha slutat med tvåan.

..Bästa mer seriösa filmer:

Master and Commander - Bortom världens ände

Årets bästa film. Det är också en sådan där film som jag gärna återvänder till emellanåt. Med Russell Crowe och Paul Bettany i huvudrollerna och i regi av Peter Weir, som tidigare regisserade rullar som Truman Show och Döda poeters sällskap. Detta var hans nästsista film innan han drog sig tillbaka efter en nästan fyra årtionden lång karriär i regissörsstolen.

Den siste samurajen

Episkt historiskt drama med Tom Cruise som samuraj men detta har faktiskt förankring i verkligheten. Konflikten bygger på Satsumaupproret som ägde rum 1877, Ken Watanabes karaktär är baserad på den verkliga samurajen Saigo Takamori som ledde det upproret och Tom Cruises amerikanske soldat är löst baserad på franske Jules Brunet från ett tidigare inbördeskrig.

Lost in Translation

Sophia Coppola regisserar Bill Murray och Scarlet Johansson på villo-vägar, såväl i livet som i det samtida samt för dem främmande Tokyo... Ett existentiellt drama som ändå lyckas vara mycket mysigt att titta på, speciellt om man själv någonsin har varit i Tokyo. Jag skulle sätta den här på delad placering med Den sista samurajen som årets nästbästa film.

Seabiscuit

En hästfilm för män skulle man väl kanske kunna kalla den här, med dåtida Spiddeskådisen Tobey Maguire i den ledande rollen och Jeff Bridges med på ett hörn. Baserad på boken Seabiscuit: An American Legend som handlar om den verkliga gamla galopphästen Seabiscuit som skapade rubriker under den stora depressionen i USA på 1930-talet och fram t o m 1940. Bra grejer.

Mystic River

Kriminaldrama baserat på romanen från 2001 med samma namn, fast Rött regn på svenska, av Dennis Lehane. Med Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon och Laurence Fishburne men detta är framför allt en Clint Eastwood-film, som i en film i regi av Clintan. Mannen har ju sedan 1970-talet haft en minst lika imponerande karriär som regissör. Denna är ett gott exempel på det.

..Bästa mer skojfriska rullar:

Galen i kärlek

Eller Something's Gotta Give på engelska. En romantisk dramakomedi i regi av Nancy Meyers med Jack Nicholson och Diane Keaton i de ledande rollerna samt Keanu Reeves, Amanda Peet och Jon Favreau för att nämna några i de övriga rollerna. Jag gillar denna och finner det uppfriskande att de två "main romantic leads" är i 50- och 60års åldern. En helmysig rulle.

Big Fish

En film av Tim Burton, en av mina gamla favoritregissörer. Just denna klickade förvisso aldrig riktigt med mig men det är ändå en av de mest sevärda mer skojfriska rullarna från det här året. Kanske ingen direkt komedi men lustig nog och framför allt flummig så det räcker och blir över med Ewan McGregor i huvudrollen och Danny DeVito som varulv (typ).

Bruce den allsmäktige

Kan man få nog av Jim Carrey? Ja, jo, jag var faktiskt själv ganska så trött på människan så här väl in på 00-talet. Tittar vi på Ace Ventura-filmerna, The Mask, Dum & dummare så okej. Batman Forever? Tja, låt gå. Cable Guy? Öh... Liar Liar? Been there, done that. Bruce den allsmäktige är ändå okej men också mer minnesvärd för Morgan Freeman än Jim Carrey.

School of Rock

Den med Jack Black. En roligare film än Bruce den allsmäktiga men inte direkt på allas läppar år 2003 varför jag placerar den därefter. Själv såg jag den inte förrän en bra bit in på 10-talet, runt 2013 om jag minns rätt så ganska exakt först tio år senare. Mysig film med Black i rollen som en "wacky" musiklärare på en privatskola. Funkar bättre än man tror.

Freaky Friday

Ett skyldigt nöje för mig för 20 år sedan, den här jävla filmen, skall medges. Ja, vad kan jag säga? En dum komedi om mor och dotter som byter kroppar, med Jamie Lee Curtis och Lindsay Lohan i huvudrollerna. Filmen är inte direkt djup, den är inte direkt haha-rolig och den gör heller inte direkt något nytt men den är rätt trivsam och ibland räcker det så.

2003 inom toys och tecknat...

Teenage Mutant Ninja Turtles

Turtle power going on! Eller nåt. Tydligen "Turtles, count it off!" och nu när jag faktiskt kollat upp texten och lyssnar på introt igen så hör jag detta med. Huh. TMNT anno 2003 fortsatte hur som helst trenden sedan året innan då He-Man och Transformers gjorde storstilade comebacker både som leksakslinjer och tecknade TV-serier att promota leksakerna. Gimme!

Teen Titans startar på Cartoon Network

Det fanns en tid då Teen Titans som tecknad TV-serie var bra. Det började år 2003 med premiären på Cartoon Network. Ej sett till senare repriser så varade det i fyra år, fem säsonger och en avrundande långfilm som gjordes för TV år 2006. Jag brukade titta på repriserna tillsammans med dottern när hon var liten. Raven var hennes favorit. Goda tider. Fina minnen.

Hitta Nemo från Pixar

Var är den jävla fisken? Hitta Nemo, Fiding Nemo på engelska, var årets datoranimerade storfilm från de tidigare träffsäkra Pixar. Kom ut mellan Monsters, Inc. och The Incredibles (eller bara tråkiga Superhjältarna på svenska då) under första halvan av 00-talet, på den tiden då Pixar stod för detta något som kallas kvalité. Det var tider det.

Björnbröder från Disney själva

Meeeh..? Björnarna åt inte fisken den här gången. Eller nåt. Disneys helt egen animerade storfilm för 2003 piskades mao ordentligt av Hitta Nemo som spelade in långt mer än tre gånger så mycket pengar på biograferna. Kritikerna gillade den heller inte. Men var denna traditionellt tecknade film så dålig egentligen? Nä. Jag fann faktiskt den vara helt okej ändå.

Sinbad: Legenden om de sju haven

Från konkurenterna till Disney på DreamWorks Animation kom denna lilla pärla. En av deras få traditionellt tecknade filmer och till dags dato tyvärr också den senaste. Jag gillar ju Sinbad och sjöfararäventyr och grekmyter och sånt. Med Brad Pitt som Sinbad, Catherine Zeta-Jones som kärleksintresset och Michelle Pfeiffer som härlig skurk. Helt okej film.

2003 inom musik...

Ketchupsången, fortfarande!

Fucking ketchupsången från året innan fortsätter att dominera Sverige-listan ända in på 2003 med totalt hela 17 veckor på toppen sedan 2002... Det var nästan dubbelt så lång tid som någon annan låt under 2002 och mer än dubbelt så lång tid som någon annan låt kom att uppnå under hela 2003. Och man spelade verkligen sönder den här jävla låten. När jag skriver att låtfan hördes överallt och konstant mellan 2002-2003 så menar jag allvar.

Lose Yourself med Eminem

Rakt från soundtracket till 8 Mile från året innan, Eminems kritiker-rosade filmdebut gentemot Kim Basinger. Men själva låten har också vida hyllats och visat sig vara väldigt framgångsrik och den blev en stor hit även i Sverige. Eminem vann t o m en Oscar för bästa sång för den här låten vid den 75:e galan 2003. Det blir ju inte mer prestigefyllt än så.

Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)

Årets svenska låt. Med åtta veckor på Sverigetopplistan delade Per Gessle t o m andraplatsen med Eminem. Därtill låg Gessles ballad även 29 veckor på svensktoppen och låg sedan kvar på den toppen i 12 veckor in på 2004. Vilket väl får lov att sägas inte var så pjåkigt av hallänningen.

Tu es fouto av In-Grid

Tu es fouto, av italienska låtskrivaren och sångerskan In-Grid, är också en låt som jag vill minnas att man hörde överallt och konstant på radion fast den låg visst bara två veckor på toppen 2003. Hm... Och jo, ja, jag lyssnade faktiskt på radio på den här tiden. Låten släpptes först redan år 2001, men var sedan huvudsingel på debutalbumet Rendez-vous från 2003.

Markoolio är Vilse i skogen

Markoolio dominerar försäljningen nästan hela hösten med Vilse i skogen. Säg vad man vill om Markoolio, men fan, detta var faktiskt en lika delar smått vemodig som lagom käck och mysig melodi. Låten blev en stor hit som singel och återfanns på det fjärde studioalbumet, I skuggan av mig själv, ännu senare in på hösten det här året.

2003 inom videospel...

Första PlayStation är slutligen på väg ut

PSX är på väg ut på allvar nu. De kanske tre sista nämnvärda speltitlarna på konsolen kommer ut under 2003. Final Fantasy Origins, en samling ā la All-Stars men tyvärr med bara två av de tre spelen från 8-bitseran och som för övrigt för ovanlighetens skull var först ute i Europa i februari. Metal Slug X, januari i Japan, april i Amerika och augusti i Europa. Samt Dancing Stage Fever, som kommer ut även på PS2, i oktober bara i Europa.

Beyond Good & Evil

Sannerligen ett av årets stora spelupplevelser för 20 år sedan. Grafiken, berättandet, musiken, den orädda hjältinnan, allt. Ja, man slogs faktiskt lite av häpnad för något så här genuint genomarbetat och intressant hade man inte förväntat sig av Ubisoft som på den tiden var kända nästan bara för Rayman och eh, Tonic Trouble kanske. Så... När kommer uppföljaren..?

Prince of Persia: The Sands of Time

Vilken reboot det här var år 2003. Helt overkligt. Återigen överraskade Ubisoft stort som lyckades att ta en sådan relativt nischad gammal serie som Prince of Persia, som egentligen bara hade ett spel värt namnet som dock heller inte var någon stor hit, och verkligen återuppfann detta IP som en påkostad mainstream-spelserie i 3D för 2000-talet. Snyggt gjort.

Virtua Fighter 4 Evolution & Metal Gear Solid 2: Substance

Mer innehåll till tidigare utkomna storspel på PS2. Nu för tiden så hade de ju bara släppt allt detta som DLC. För 20 år sedan var det annorlunda. Men ärligt talat, jag har hellre ett helt spel färdigt på skiva. Även om det på den tiden innebar att man fick köpa om spelen i och med dessa nya utgåvor av samma spel så hellre det än att spelen ALDRIG blir färdiga...

SoulCalibur II till alla tänkbara format

Konsolversionerna av arkadförlagan från året innan av det tredje spelet i Namcos Soul-serie, SoulCalibur II (då det första SoulCalibur egentligen var det andra spelet i serien), kommer ut över hela världen under 2003. Spelet går multi på PS2, Xbox och GameCube. Med han, Heihachi Mishima som gäststjärna på PS2, Spawn på Xbox samt Link på GameCube. Snacka om event!

Metroid Prime

En sanslöst hyllad prequel, interquel, whatever och vilken nytändning för serien! Man skulle kunna säga att Nintendo med hjälp av nya Retro Studios gjorde en egen Prince of Persia med Metroid som helt återuppfanns som en påkostad mainstream-spelserie i den tredje dimensionen för 2000-talet... Och det är ju tack vare Metroid Prime som Samus Aran är relevant än idag!

F-Zero GX

Sega gör inte bara spel till en Nintendo-konsol utan t o m Nintendo-spel åt Nintendo själva? Knas! Fort gick det också. Det hann inte gå många år sedan DreamCast lades ner. Och det gick ju fort i det här spelet också, fortare än någonsin. Och man kan ju undra hur det kommer sig att Nintendo ännu inte följt upp F-Zero GX med en proper ny del i racingspelserien.

The Legend of Zelda: The Wind Waker

Hot take: Jag gillar inte Wind Waker särskilt mycket. Detta var kanske inte någon direkt hot take när spelet först var aktuellt för 20 år sedan men sedan dess har det ju verkligen, helt okritiskt, höjts till skyarna. Jag gillade dock inte spelet då och jag gillar det inte nu. Fast jag ska heller inte förneka att det var ett av 2003 års mest nämnvärda releaser.

Viewtiful Joe

Capcom går bananas på kuben. Ja, ett mycket roligare spel än det där ovan nämnda bottennappet var Capcoms sidoscrollande beat 'em up till knasfest, som också var del av det sk "Capcom Five"; fem spel utvecklade och/eller utgivna av Capcom som från början skulle vara helt exklusiva för GameCube men så småningom ändå portades vidare till andra format.

Ikaruga på GC

Ikaruga portas från DreamCast till GameCube närmare bestämt, bara apropå portningar. Den ursprungliga konsolversionen av Treasures kultförklarade moderna arkad-shoot 'em up från 2001 gavs bara ut till DreamCast i Japan året som följde. Året därefter kom dock den här utgåvan till GameCube och den här gången släpptes spelet minsann även i väst, inklusive Europa.

Panzer Dragoon Orta

Det var det här spelet som fick mig att dels inte avfärda Xbox helt och hållet och dels se vidare in i Panzer Dragoon-serien på Saturn. Halo kan ju slänga sig i väggen. Panzer Dragoon Orta var det roligaste, snyggaste, mest stämningsfulla, mest imponerande samt överlag bästa liret till Xbox i min mening. Och det är fortfarande det senaste nya spelet i serien.

Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyball

Knappast bättre som strandvolleybollspel än Beach Spikers som kom ut året innan i samma sportgenre till GameCube. Bara sliskigare. Vilket väl inte behöver vara något negativt och då det heller inte direkt råder överflöd av volleybollvideospel så tog man mer än gärna emot Team Ninjas sliskiga spin-off fylld till gränsen med så mycket fanservice runtomkring... Mums.

Star Wars: Knights of the Old Republic

Star Wars-rollspel men ett västerländsk sådant då... Av BioWare, bolaget bakom det ursprungliga Baldur's Gate. Jag får medge att detta inte är min typ av spel och tillskillnad från t ex Panzer Dragoon Orta heller inget som jag spelade på den här tiden. Men att Knights of the Old Republic är en mycket hyllad och välkänd speltitel har ju t o m jag uppfattat.

WarioWare på GBA som f.ö teasar GBA SP

Det allra första WarioWare-spelet, WarioWare, Inc. Minigame Mania, eller WarioWare, Inc. Mega Microgame$! som det hette i Nordamerika (eller bara Made in Wario som det kort och gott hette i Japan) kommer till Game Boy Advance. Nintendo släppte för övrigt SP-modellen av konsolen under 2003 vilket typ teasas, för att inte säga görs reklam för, i spelet. Kalaskul.

N-Gage

Nokia N-Gage... Finlädernas försök att slå sig in på videospelmarknaden. Jag hade en klasskamrat på gymnasiet som faktiskt köpte en N-Cage, så jag har själv haft turen(?) att hålla skiten i mina egna händer och prova och spela Tomb Raider eller något, se hur man måste öppna och ta ut batteriet för att byta spel osv. Yikes. Själv köpte jag mig en GBA SP det här året.

2003 inom annat...

Skype blir till

Jo, så är det. De flesta har väl någon gång haft ett sk "Skype call" dvs Skype-samtal över datorn eller mobiltelefonen, det handlar kort sagt om videotelefoni och videokonferenser, vilket vi kontorsnissar ibland är så illa tvungna till. Skype har blivit en del av arbetslivet numera men det fanns såklart en tid innan Skype och det var innan den 29 augusti 2003.

MythBusters har premiär på Discovery

Japp, så är det. Den första säsongen av den populära dokumentärserien MythBusters med programledarna Adam Savage och Jamie Hyneman i spetsen har premiär på Discovery Channel hösten 2003 och då hade tre stycken "pilotavsnitt" redan sänts i början av det här året... MythBusters blir en riktig långkörare och pågår fram t o m 2016 med Savage och Hyneman.

American Chopper har också premiär på Discovery

Ja, så är det... Denna dokusåpa om far och son som bråkar och skriker sig hesa på varandra medan de bygger choppers, specialbyggda eller ombyggda motorcyklar helt enkelt, tog världen med något av en storm på 00-talet. Det första av de två pilotavsnitten sändes visserligen redan hösten 2002 men den första hela säsongen har sedan premiär våren 2003.

Amerikanska Action Comics når #800

Action Comics, DC-förlagets längsta långkörare vars första nummer, som mest berömt även innehöll Stålmannens allra första framträdande, kom ut redan 1938 når prestigefyllda #800 i början av 2003 där borta i Amerika. Inte illa pinkat och omslaget på #800 är ju givetvis en homage till det gamla omslaget på #1, där Stålis lyfter en bil över huvudet.

Sista nya strippserien med Flash Gordon

Superkultiga Flash Gordon når vägs ände i de amerikanska söndagssidorna. Seriestrippen med Flash Gordon, numera mer känd för spelfilmen från 1980 med musik av Queen, skapades och gjordes från början av Alex Raymond med start 7 jaunari 1934. Den sista strippen, i Tournament of Death, trycktes 16 mars 2003. Sedan dess har det bara varit reprints av tidigare serier.

Okej, det var inte riktigt 50 punkter eftersom jag drog ner på toys och tecknat sedan förra året (och jag har för övrigt faktiskt inte glömt bort Animatrix utan anser bara inte att den lämnade något nämnvärt nog avtryck efter sig) men det får allt duga. Plus tre events från 1993 också då som en liten extragrej...

För 30 år sedan - År 1993 i backspegeln

Jurassic Park

Jurassic Park har premiär, dinosaurier är häftiga igen. Som redan nämnt vid andra tillfällen här på POPKORN så var Jurassic Park mer än bara en storfilm av Steven Spielberg baserad på romanen från 1990. Så mycket mer. Det blev till ett helt populärkulturellt fenomen med leksaker, videospel, glass, godis, klistermärken, kläder, sängkläder, klockor och mycket mera.

Doom

Doom kommer ut på PC, Doom-perspektiv myntas som begrepp. Detta var inte världens första förstapersonsskjutare då id Softwares egna Wolfenstein 3D kom före men det var Doom som verkligen gjorde ett avtryck i spelvärlden. Själv spelade jag det inte på PC riktigt så tidigt som 1993 men några år senare fick jag chansen och blev precis som många andra helt blown away.

Stålmannens död skapar rubriker i verkligheten

The Death of Superman. Detta omtalade event publicerades förvisso redan i slutet av 1992, om än med januari 1993 som omslagsdatum på numret där den beryktade döden i fråga faktiskt inträffar, men hela följetongen avrundas sedan först fram mot hösten 1993... Sett till storyn i dess helhet upptog detta alltså mycket mer av 1993 än 1992 och det var också en big deal som faktiskt skapade rubriker och pratades om på nyheterna i verkligheten.

Och det var det. Hoppas att ni har haft en trevlig, tankeväckande och/eller lärorik lässtund. Det enda som återstår nu är att önska er alla kära läsare ett riktigt gott nytt år! 2024 nästa!

- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Toppen av sidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Dylan Dog
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Popkultpåskägg i RPO
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- Star Wars Episode IX
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|- Årskrönikor
|--- 1996
|--- 1997
|--- 1998
|--- 1999
|--- 2000
|--- 2001
|--- 2002
|--- 2003
|
Plockat ur filmhyllan

PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.