Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Plockat ur filmhyllan
Jurassic ParkText: Jan M. Komsa, 2018-06-14


Originaltitel: Jurassic Park
Produktionsår: 1993
Längd: 121 minuter
Genre: Science fiction
Land: USA
Regissör: Steven Spielberg
Skådisar: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Wayne Knight

Handlingen i ett nötskal: Affärsmannen John Hammond har en vision... Med banbrytande DNA-teknik har man på företaget InGen lyckats klona fram livs levande dinosaurier och detta vill han öppna en stor temapark kring. Hans investerare bekymrar sig dock över parkens säkerhet så tillsammans med en advokat flyger han in några forskare som kan gå i god för urtidsparken.

Ytterligare ett 25årsjubileum som är värt att uppmärksamma här på POPKORN tycker jag. Nu är det förvisso tre dagar sedan det gick hela 25 år sedan den allra första Jurassic Park-rullen hade biopremiär men vi räknade alltså med en ny uppdatering tio dar framåt från Super Mario All-Stars och den texten kom upp den fjärde så... Ska vi dock vara riktigt nördpetiga hade Jurassic Park inte premiär just i Sverige förrän tredje september samma år. Ja, det här var såpass långt bak i tiden. På den tiden då det faktiskt brukade dröja åtskilliga månader mellan filmpremiärer i USA och länder som Sverige. Tror ni mig inte? Titta bara på Batman från 1989. Den hade också premiär juni månad i USA men till Sverige kom den inte förrän in på oktober. Eller Ghostbusters II, ännu en junipremiär från 1989 i USA men i Sverige fick man vänta ända tills februari året därpå innan rullen dök upp på biograferna. Detta med att nya storfilmer har premiär exakt- eller åtminstone ungefär samtidigt över hela världen eller att de t o m har premiär först här i Europa och senare i USA, det är ett relativt nytt påfund. Så att det då dröjde "bara" tre månader mellan USA- och Sverigepremiären av Jurassic Park, det var faktiskt inte alls så illa på den tiden. Annat är det ju nuförtiden och det självfallet även just med den här månadens Jurassic World: Fallen Kingdom, del fem i ordningen, som redan haft premiär i bl a Sverige fram till den åttonde men inte börjar spelas borta i USA förrän den 22:a. Att själva PR-folket på Universal missade själva 25årsdagen på båda sidorna av Atlanten fick mig att tänka att det exakta datumet visst inte är så jättenoga i det här fallet. Då gjorde det väl heller inget att vi inte gjorde något av det just på dagen i fråga... Men den här månaden är det i alla fall 25 år sedan Jurassic Park kom ut och förändrade filmvärlden och med den senaste filmen i serien dessutom bioaktuell var dagens filmval mer eller mindre givet. Dessutom blir det en nästan lika given fortsättning på Spielberg-spåret från förra månadens Super 8 så jag slår ändå typ tre flugor i en smäll här.

Ett av Fallen Kingdoms stora dragplåster verkar vara att Jeff Goldblum återvänder i rollen som en lätt excentrisk Ian Malcolm från den första Jurassic Park-filmen. Detta gjorde han för övrigt redan 1997 med i den första uppföljaren, The Lost World. Och med Independence Day däremellan var han typ en av de mer framträdande skådisarna då på 90-talet. Med i rollistan för originalrullen finner vi Sam Neill som den ständigt hattklädda paleontologen doktor Alan Grant, Laura Dern som paleobotaniker doktor Ellie Sattler och Wayne "Newman från Seinfeld" Knight som en datatekniker. Och det bland många andra som jag vid närmare eftertanke inte tänker gå närmare in på här. Kort sagt är det en hel del mycket goda skådespelarinsatser man får se här. Fan, t o m (de dåtida) barnskådisarna är bra! Också värt att nämna är väl att Samuel L. Jackson har en liten roll med. Okej, var ska man börja ifrån med den här då... Finns så mycket att säga. Med de föregående tre filmerna plockade ur filmhyllan förde jag faktiskt anteckningar under tiden jag såg om dem men inte med denna. Nej, för Jurassic Park är verkligen så bra att jag unnade mig själv att bara se om den och njuta av filmen helt enkelt. Det märks ju att detta en Steven Spielberg-film dels för strålkastarljusen här och där genom hela rullen men främst för hur väl sammansatt storyn är samt hur snyggt allt är filmat och hur stämningsfullt händelseförloppet presenteras för oss tittare. Det sistnämnda mycket tack vare John Williams med vars kompositioner är sanslöst fantastiskt bra alltså. Musiken i Jurassic Park är lätt bland mannens topp-5 mest minnesvärda verk genom tiderna vågar jag påstå, tillsammans med Hajen, Superman och Star Wars och Indiana Jones såklart. Det är verkligen mäktiga stycken musik som karln har notat ihop här. Och klart nynnvänliga!


Självklart ville jag visa upp just den här scenen. Självklart. Så jävla bra.


Jurassic Park förmedlar känslan av ren och skär förundran. Det här är vad som menas med filmmagi gott folk. Och när dinosaurierna sedan börjar löpa amok, vilket väl var och en ändå förväntade sig skulle hända, då blir det riktigt häpnadsväckande spännande på köpet... Filmen är baserad på boken av Michael Crichton och kändes verkligen nyskapande och häftigt modern på sin tid. Och den håller fortfarande, trots att vissa moment numera anses lite löjliga (som att vad som uppenbart är en pekskärm kallas för "interaktiv CD-ROM"). Jurassic Park var en milstolpe i filmhistorien, den saken är klar. Allra mest banbrytande var att man började experimentera med datoranimation för att ge liv åt dinosaurierna på duken. Fram till dess var sk go motion-teknik vad som gällde. Varelsen i Alien 3 från bara året innan gjordes t ex inte med hjälp av CGI, för det gjorde man bara inte då, utan med go motion och resultatet är inte direkt övertygande med dagens mått mätt. Jämför detta med dinosaurierna i Jurassic Park och det är som natt och dag och det från ena året till nästa. Det är som att fram till 1992 var en filmera, den lite äldre eran. De första åren in på 90-talet kändes fortfarande som 80-tal och detta reflekterades i filmerna som kom då. Sedan kom 1993 och Jurassic Park och inget var längre sig likt. På allvar. Det här var mer än bara en film dessutom. Jurassic Park var ett helt fenomen. Dels stod dinosaurer i allmänhet åter i fokus i populärkulturen men varumärket "Jurassic Park" i sig fanns överallt! Den skrämmande goda gröna isglassen, McDonalds-menyer med urfräcka förpackningar och plastmugggarna att samla på, äggen och spelen och kläderna och allt. Fan, jag hade t o m påslakan med Jurassic Park-motiv som kid. Med tillhörande örngott såklart.

Yngre generationer kanske inte tänker på det men folk köpte i allmänhet inte på sig filmer på sk "hemvideo" i samma utsträckning som man började göra sedan DVD blev standard in på 2000-talet. Filmer på VHS-kassetter var förhållandevis dyra. Film som inte längre gick på bio hyrde man oftast för t ex 50 spänn per dygn. Och sedan lämnade man alltså åter filmen till videobutiken. Ville man inte pröjsa för att hyra en viss film fick man vänta tills den gick på TV och då kunde man för all del spela in den på ett tomt VHS-band. Jag minns att det fanns många som hade många filmer inspelade på 90-talet. Jag var själv en av dem. Vi snackar hundratals rullar alltså. Med två undantag. Det fanns två st spelfilmer på 90-talet som jag faktiskt pungade ut surt förvärvad veckopeng på och den ena var just Jurassic Park (och den andra var Mortal Kombat från 1995 ^_^). Det var helt jävla surrealistiskt alltså om jag ska vara helt ärlig. Jag satt uppe till typ tre eller fyra på morgonen en dag av någon anledning som jag inte längre alls minns och hade TV:n på i bakgrunden. Och detta var alltså på 90-talet så det enda som var på vid den tiden på dygnet var fucking TV Shop... Och de gjorde reklam för en hel Jurassic Park-väska fylld med prylar. Där medföljde någon bok, en keps, en klocka med ett T-Rex-hologram inuti, soundtracket till filmen osv... Och så själva filmen på VHS. Så jag ringde... Och beställde hem paketet. Det var den enda gången jag någonsin handlade på fucking TV Shop, jag svär! Det var väl ett par hundra som jag då fick punga ut. Men ärligt talat var det värt det. Det enda jag har kvar att hela setet nu är nog soundtracket och så VHS-kassetten, även om den ligger undanstoppad i någon låda någonstans... Sedan dess har vi såklart köpt in rullen även på digital skiva ihop med de båda uppföljarna med "Park" i titeln. Och DVD-omslaget till denna, samlingsboxen med den numera gamla trilogin är väl helt okej men själv har jag då alltid varit svag för det mer stilrena omslaget till originalet på VHS. Vilket är varför jag valde att ha en bild på just VHS-omslaget högst upp till den här texten förresten. Bara ifall någon undrande... ;p


"WHEN DINOSAURS RULED THE EARTH" och återigen; så jävla bra.


Jurassic Park är nog en av de bästa filmerna som gjorts. Som riktig film betraktad är detta ett gediget hantverk. Det handlar inte bara om spektakel kring dinosaurierna. Det är inte bara någon "monsterfilm" eller nåt sånt. Det är alltså en bra film på riktigt med täta intriger, trovärdiga karaktärer, träffsäker dialog och hela köret. Likt i Hajen, en tidigare Spielberg-film, ser man till en början inte mycket av de diverse dinosaurierna, speciellt ej köttätarna. De hålls i det fördolda, vilket mycket effektivt bygger upp stämningen genom filmen. Och då den där T-Rexen väl gör entré och VRÅLAR rakt ut i den stormiga natten, ja, gåshus alltså. Fortfarande, efter drygt 25 år. På redigt. Jurassic Park förändrade förresten även hur folk i största allmänhet tänker om dinosaurier. Fram till dess tänkte sig folk dinosaurier som slöa slemmiga ödlor typ. Men nu vet vi bättre och det faktiskt tack vare denna film. Även om man tog sig vissa konstnärliga friheter med hur t ex raptorerna framställs så är många arter, däribland T-Rexen tämligen vetenskapligt verklighetstrogna, baserat på vad man visste då dvs (nya fynd görs ju hela tiden som fortfarande ändrar vad man trodde sig veta, som t ex att den arten hade fjäll där men fjädrar där osv). Alla oriktigheter kan dock bortförklaras i filmen med att det faktiskt inte är "riktiga" dinosaurier som man fött fram utan snarare klonade mutationer så... Ja. Hela klongrejen är förresten också äkta 90-tal och med tanke på vad som verkligen hände, ja, i verkligheten på den tiden, med fåret Dolly och allt det där... Vilket säkerligen också bidragit till att Jurassic Park åldrats såpass väl som filmen har gjort. Det är inte som Tron direkt är väl vad jag vill ha sagt. Jurassic Park känns fortfarande som ett trovärdigt koncept. Har det förresten inte varit tal om att klona fram mammutar nu på senare år? I verkligheten alltså.

Rent objektivt vågar jag påstå att Jurassic Park är en av de mest betydelsefulla verken i hela filmhistorien. Steven Spielbergs dinosaurierulle hade sådan stor genomslagskraft och den gjorde inte bara urtidsdjuren populära bland världens unga igen men förändrade även hur man i allmänhet såg på dem och hur de sedan dess har kommit att framställas på film, TV osv och därtill var det typ som startskottet för den ännu mer moderna filmen med dess betoning CGI framför go motion och andra praktiska effekter (vilket i sin tur som vanligt ju var på både gott och ont men det är en annan femma). Dessutom vågar jag medge hur mycket den här filmen har betytt för mig personligen. Det var faktiskt den tredje spelfilmen jag någonsin såg på bio (och då var de första två just de tidigare nämnda Ghostbusters II och Batman från 1989 ;p). Faktum är att det var den första av många, många rullar som jag och den där Dylan var och såg samtidigt på biografen. Det var den första sk "köpfilmen" som jag skaffade på mig och den enda av blott två spelfilmer som jag köpte på VHS-kassett och jag var helt såld på hela dinosaurievågen i allmänhet och Jurassic Park-vågen i synnerhet på 90-talet. Jag prenumererade t o m på "Allt om dinosaurier" för sjutton och fastän jag inte alls uppskattade Spielbergs andra tagning med The Lost World lika mycket, och verkligen inte del III som inte ens regisserades av honom så gillade jag nytändningen med Colin Trevorrows Jurassic World för tre år sedan och ser mäkta fram emot den uppföljande delen. Nä, just det, jag har faktiskt inte haft tid att se den nya filmen än. Jobbet och livet kom i vägen. Ju äldre man blir alltså... Vi ska dock se den nu till helgen och gissa om jag är taggad! Det var hur som helst ett sant nöje att sitta uppe sent om natten och se om den första filmen nu inför helgen... Fastän jag egentligen borde ha sovit för jag hade fullt upp på jobbet (mitt riktiga jobb alltså, det som jag mao får betalt för att göra '-_-) nu i veckan så satt jag banne mig uppe till långt efter midnatt med mitt gamla exemplar av Jurassic Park på DVD snurrandes i Blue-ray-spelaren. Vet ni vad jag gjorde direkt efter? Jag satte jävlar mig på extramaterialet! Då vet man att det har varit ett sant filmnöje. När filmen är slut och man vill bara se mer. Jurassic Park är inte en perfekt film. Men så är jag även rätt så kräsen och delar inte ut högsta betyg till höger och vänster. Inte ens till en av mina favoritfilmer. Men det är en väldigt bra film alltså.
Betyg: Fyra stycken kultiga Jurassic Park-loggor av fem möjliga!

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|
Plockat ur filmhyllan

| A-D
| E-J
|- Ensam hemma
|- Ensam hemma 2
|- Enter the Dragon
|- Fist of Fury
|- Fist of Legend
|- Ghost in the Shell
|- Ghostbusters
|- Ghostbusters II
|- Godzilla
|- Hajen
|- Independence Day
|- Jackie Brown
|- JCVD
|- Jurassic Park
|- Jurassic Park III
| K-S
| T-Z
|
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.