Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Årets jultomteval 2015Presenterat av: Jan M. Komsa, 2015-12-20
>_____________< - med tillägg 2015-12-30

Så har dagen äntligen kommit... Dagen då vi äntligen följer upp med en ny "årets tomte" fem år efter den förra tomten som kom i rätt jultid. Och just det. Så var det också det här med en ny Star Wars-film drygt tio år efter den förra gick upp på biografer runt om i världen och mer än 32 år sedan den senaste delen i den kronologiska ordningen föreföll avsluta sagan som ägde rum för så länge sedan i en galax långt, långt borta med att de levde lyckliga i alla sina dar. Men så kom alltså dagen då vi trots allt äntligen fick se samma rymdsaga fortsätta med egna ögon. Den 16:e december hade episod VII biopremiär i Sverige, två dagar senare än förhandspremiären i Los Angeles förvisso, men också två dagar tidigare än den ordinarie premiären i hela övriga USA faktiskt! Snacka om tidig julklapp! Vi såg visserligen inte filmen på densvenska premiärdagen men ändock under premiärveckan. Faktum är att vi i skrivande stund är åter från biografen och vad något av detta har att göra med årets tomte är att:

Årets stjärntomte 2015 = [LEGO] C-3PO

Ja, årets tomte ÄR verkligen C-3PO. Tillåt oss att förtydliga. Att Lego är världens bästa leksak torde vara allmänbildning. Vad som kanske är mindre känt är att Lego sedan ett antal år tillbaka har börjat köra med egna julkalendrar! Ja, tänk en chokladkalender fast med små Lego-byggen och figurer i luckorna istället. Nog är det suveränt alltid. På senare år har det också blivit mer och mer regelbundet. Vi kan ju praktiskt taget räkna med t ex en ny Lego City-kalender varje år. Ett annat återkommande tema för Legos julkalendrar är faktiskt Lego Star Wars... Det har släppts fem stycken Lego-julkalendrar med Star Wars-tema till dags dato, en årligen mellan 2011-2015, varje år med en ny tomte (typ samma idé som vi började köra 2006) och årets Lego Star Wars-tomte är alltså just C-3PO!

Och hur kan någon motstå C-3PO i rollen som jultomte när R2-D2 dessutom medföljer som trogen följeslagare, med renhorn på plåtburken och båda fett lätt baserade rakt av på Ralph McQuarries skojfriska julkort från 1979! Japp, vi fortsätter typ på julkortsmotivet sedan förra årets tomte från ett av Rares årliga julkort. Och då ska ni veta är att nissarna på Lucasfilm har haft det här med egna skojiga julkort som tradition ändå sedan 1970-talet alltså... Det är ju lika enkelt som genialt och genuint buskul. Det finns ju en hel massa Star Wars-merchandise med julmotiv att köpa på sig för övrigt och så har vi en massa Lego Star Wars-merchandise och så har vi dessutom Lego Star Wars-merchandise med just julmotiv. Som t ex den årliga Lego Star Wars-julkalendern, där C-3PO alltså agerar tomte i år med R2-D2 som en av tomtens renar. Baserat på ett av de allra första (och genom tiderna bästa) julkorten, det från 1979. C-3PO ÄR årets tomte helt enkelt. Men vi känner ju lätt igenom honom genom munderingen, även med två röda armar... ;p


Vi är upprymda att kunna utnämna C-3PO som årets tomte 2015, med guldstjärna i kanten!

Ho! Ho! Ho!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tillägg 2015-12-30: Nu må han vara något sen i datarutan, lustigt nog då han ju ändå lyckades komma med tidiga klappar alltså, men än är julen ej över för i år så här har ni hur som helst honom: Årets tomte 2015! Att tomten inte kom redan inför juldagarna i år, fastän han alltså var redo att åka med rymdsläden genom cyberrymden sedan sista kvällen i veckan innan julafton, var så att våra gångna julars tomtar kom på plats före för att bana väg för årets stjärna som den tionde tomten totalt här på POPKORN. Vilket de också gjorde i tid inför årets juldagar! Att det i sin tur ändå drog ut på tiden berodde alltså inte på att det utöver årets tomte var ytterligare nio sidor som skulle ses över, formas om och läggas upp. Vad som däremot drog ut på tiden var att tomtarna för 2007-2009 ingick i de årens julkalendrar! Vår första julkalender hade både framsida och baksida samt en sida för alla 24 stycken kalenderluckor... Den andra julkalendern hade först en framsida med luckorna stängda och sedan en med luckorna öppna och såklart en sida för alla de 24 olika luckorna... Vidare hade vår tredje och senaste julkalender både framsida och baksida, en extrasida för tomten och hela 25 luckor länkade. Det blir alltså 26+26+28 = 80 sidor totalt! Att julpyssla med 10 olika sidor på samma gång var alltså inga problem. Men att bolla med hela 80 sidor vore bara för mycket på samma gång... Dessutom prioriterade vi faktiskt annat i samband med själva julafton och dagarna som följde, som att vara med nära och kära och äta julskinka!

Nu i mellandagarna löser vi dock dilemmat med dessa kalenderbundna tomtar genom att helt enkelt frosta av just deras delar av respektive julkalender och låta resten ligga på is ett tag till, för det hade verkligen tagit en halv evighet att se över varje kalender i dess helhet. Vem vet, kanske vi får upp dem på nytt i tid till nästa jul? Här och nu får ni ha en god fortsättning på denna stjärnstrålande jul i alla fall. Låt oss hoppas nu, efter våra gångna julars tomtar och den nuvarande julens tomte trätt fram, att kommande julars tomtar framträder lite mer punktligt.

- - - - - - - - - -
<-- Tillbaka till förstasidan
- - - - - - - - - -

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
|
2010-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2010
|- Årets sena tomte 2011
|- Årets sena tomte 2012
|- Årets sena tomte 2013
|- Årets sena tomte 2014
|- Årets jultomteval 2015
|- Årets jultomteval 2016
|- Årets julkalender 2017
|- Årets jultomteval 2018
|- Årets jultomteval 2019
|
2020-talets julspecialare


Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.