Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

För eller emotText och sånt: "Sub-Zero" Komsa VS "Scorpion" Kong, 2023-10-07 (FIGHT!)


Håll i Kung Laos sylvassa hatt nu för här kommer en till ny för eller emot en spelfilmadaption av ett videospel såhär nästan tre år efter den förra om Super Mario Bros-filmen från 90-talet. Den här gången handlar det om Mortal Kombat-spelfilmen från 90-talet. Fast faller detta in under vårt pågående lilla Halloween-tema..? Ja. Ja, det gör det faktiskt. För just den här filmen är minsann full av tydliga skräckelement! Detta blir förmodligen den sista för eller emot vi gör. När vi för fem år sedan gjorde en ny för eller emot, då det redan hade varit nästan ett årtionde sedan den senaste dessförinnan, antog vi nog att det spontant skulle börja rulla på igen, som med framgrävt ur spelkistan, men icke. Det har bara inte blivit mycket mer av detta. Vår nästa för eller emot kom att dröja två hela år och nu har det helt plötsligt gått ytterligare tre år sedan dess. Men vi ville i alla fall göra en tionde och sista för eller emot förr eller senare, just för att avrunda med nummer tio, så här är vi nu.

En idé var att vi tog en lång titt på Sonic X, den tecknade TV-serien från 2003-2005, för att följa upp Mario med Sonic samt X för att nummer tio därtill. Så fyndiga tänkte vi vara. Och vi började faktiskt titta på serien på netflix. Tanken var dessutom att vi vände på steken med G.W. som skulle försvara (som tycker Sonic X är helt okej för vad den är)... Och Janman som skulle vara emot (som menar att Sonic X inte har ett suck gentemot gamla SatAM-serien). Men vi övergav denna idé en halvvägs in i första säsongen av flera anledningar. Dels orkade Janman verkligen inte med mer. Serien var bedövande tråkig i hans ögon. Och G.W. tyckte inte heller att den var så bra att det var värt att fortsätta. Och 78 avsnitt över tre säsonger hade inneburit att det skulle ha tagit oss mer än ett helt dygn om vi så såg hela serien i ett svep. Det var för mycket helt enkelt. Och dessutom så finns den tredje och sista säsongen inte tillgänglig på netflix av någon anledning. Och att vi skulle se denna på något annat sätt var bara inte mödan värt alltså.

Så vi tänkte vidare och kom då fram till Mortal Kombat-spelfilmen från 1995. För att vi ville gärna göra något spelrelaterat snarare än spel i sig också. Som TV-serie eller film då... Och det här tänkte vi kunde passa bra att komma upp i samband med den nya Mortal Kombat-spelfilmen våren 2021. Inte alls lång tid efter för eller emot nummer nio som kom upp hösten 2020 alltså. Men det blev bara inte av att vi tog oss tiden till till att faktiskt fullfölja detta då. Och ganska exakt ett år senare plockade Janman fram filmen ur hyllan för att skriva om helt själv. Då hade det blivit kaka på kaka och då var den nya filmen inte ens aktuell längre. Så det blev bara inte av med någon för eller emot också... Inslaget har fått ligga på is de senaste åren, med artighet av vår egen Sub-Zero. Vi övergav dock aldrig planen på att någon gång avrunda för eller emot med ett tionde inslag i "serien" och denna sommar fick vi äntligen tummarna ur och bedömde att detta gott och väl kunde ingå i årets Halloween-tema, just eftersom filmen faktiskt har vissa väldigt tydliga skräckelement. Det kan ej förnekas, oavsett om man är för eller emot!

Ja, den här filmen är bra på riktigt alltså!

Jag menar allvar. Den första Mortal Kombat-filmen från 1995 är bra på riktigt. Inte bara okej, inte bara godkänd, inte bara bra som spelfilmadaption av ett videospel utan den är fan i mig bra i största allmänhet, som jag redan skrivit rätt så mycket om när filmen plockades fram ur hyllan förra året... Så ni får även ursäkta om jag upprepar mig en del från den texten. Jag menar inte att jag säkert gör det, för nu har jag inte skrivit färdigt hela denna text som kommer heller, men om jag gör det. De båda bilderna ur filmen från den texten kommer i alla fall säkert igen, då jag uppenbarligen tycker de talar för dess kvalitéer och inte emot. Apropå bilder delade vi förresten upp alla screenshots som togs från filmen i egna mappar, en för och en emot. Och i mappen emot filmen fanns till slut exakt 55 samlade bilder för GW att utgå från. I mappen för filmen hade jag dock exakt hela 150 bilder. Så att bara utifrån detta skulle jag allt säga att det finns nästan tre gånger så mycket som talar för filmen än emot!

Scenografin är utmärkt med mycket som filmades på plats, on location alltså, på livs verkliga platser så som Wat Phra Si Sanphet, Wat Chaiwatthanaram och Rai Leh i Thailand. Något som man verkligen uppskattar allt mer i dessa trista green screen-tider. Oavsett om vi är kvar i vår egen värld i filmen eller om det ska föreställa Outworld så ser miljöerna i alla fall riktigt bra ut och väldigt stämningsfulla. Ett annat plus som bidrar till att sätta stämningen men som inte syns på bilder är såklart musiken som pendlar mellan också väldigt stämningsfull och bara rent ut cool som bara musik från mitten på 90-talet kan vara. MORTAL KOMBAT!!! Fuck yeah!!!

Castingen är sedan också toppen. Shang Tsung, Lui Kang, KANO, Johnny Cage (tack och lov att de inte fick Van Damme för rollen!), Sonya Blade och ja, t o m Raiden. Skådisarna låter verkligen dessa karaktärer komma till liv på skärmen. De känns verkligen som väldigt trogna livs levande represenationer av spelkaraktärerna. Och Christopher Lambert är inte asiatisk, so what. Raiden är en åskgud, som inte nödvändigtvis måste vara av en specific etnisk tillhörighet. Let it be.

Näst efter Cary-Hiroyuki Tagawa som Shang Tsung och Robin Shou som Liu Kang har vi hur som helst Trevor Goddard som Kano som lyckades vara så ikonisk och minnesvärd i den rollen att det är just den framställningen som spelutvecklarna själva sedan gick efter för Kano i efterföljande delar i spelserien. Karln slog ett frivarv med Kano alltså. Kano rullar kort sagt i den här filmen, som också verkligen är snyggt och stämningsfullt filmad med skicklig använding av ljus och skuggor.

Sedan har vi Scorpion och Sub-Zero också och de är häftiga helt enkelt. Ärkefiender min rumpa förresten. All denna extra lore tillkom trots allt allt eftersom och var inte del av mytologin bakom spelen från första början. Och betänk att när den här filmen gjordes, den hade premiär sommaren 1995 men själva inspelningen ägde rum andra halvan av 1994, så fanns endast de två första spelen i serien att tillgå. Den här filmen är mao inte baserad på Mortal Kombat som den jättelånga spelserie det så småningom blev. Hur kunde den vara det i mitten på 90-talet? Nej, filmen är naturligtvis baserad på det första spelet i serien med vissa element ur tvåan också.

Att gå in på massa ovidkommande detaljer om karaktärerna som i spelen på sin höjd var del av deras bios om man inte tryckte på start i början av spelet hade heller inte varit till fördel för filmen. Tvärtom hade det bara krånglat till storyn i onödan. Filmskaparna visste precis vad de gjorde. En enda replik från Shang Tsung, "Scorpion och Sub-Zero, dödligaste av fiender men slavar under min makt." var faktiskt allt som behövdes. Och puristerna borde väl vara glada om något, att det överhuvudtaget faktiskt framgår i filmen att de är varandras fiender egentligen. Riktigt fräck replik av Shang Tsung där också, perfekt framförd av Tagawa.

En del saker är inte exakt som i spelen, visst. Handharpunen, som vi får blott ett smakprov av i början av filmen och sedan full on i one on one fighten mellan Scorpion och Johnny Cage, är t ex inte som det var i spelen där Scorpion bara hade ett vanligt tråkigt spjut med rep. Nähä? Och..? Konstnärlig frihet säger jag bara och en levande jävla mardrömsvarelse som kommer fram rakt ur handflatan är dessutom fan i mig så mycket fräckare alltså. Men Mortal Kombat handlar trots allt om fighting i första hand och på den punkten levererar filmen bra/välkoordinerade fighter mellan häftiga karaktärer i stämningsfulla miljöer och med vissa för sin tid relativt snygga effekter, som Sub-Zeros fryskrafter. Men dessa miljöer alltså. Skogen där Johnny Cage fightas mot Scorpion och mardrömsmiljön direkt därpå under samma pågående och intensiva fight t ex. Fucking A alltså.

Scorpion som drar loss skinnet från skallen och sprutar eld. Fucking A som sagt var. Och nog skulle det signerade fotot på Johnny Cage vara en nod till hans Friendship i Mortal Kombat II alltid. Men för den som inte är bekant med det spelet funkar scenen ändå just eftersom man då faktiskt kan anta att Scorpion hade fotot på sig, att han var ett så stort fan av Cage alltså. Scenen funkar på båda plan mao. Filmen är faktiskt ganska genomtänkt, inte bara en cash grab.

Vi finner faktiskt flera härligt skräckinjagande miljöer och element i filmen och därtill en del välplacerat gore här och där, om än relativt blodlöst. Men filmen behövde egentligen inte vara så värst blodig, den är bra nog som den är. Mortal Kombat-liren handlar heller inte bara om blod utan det är ju det mest ytliga man kan tro om dem. SNES-versionen av det första spelet är t ex märkbart och kännbart bättre än den till Mega Drive, trots att Segas spel var det som hade kvar blodet från arkadförlagan. Blod som sprutar och ryggrader som slits ut är faktiskt inte allt. Och hur realistiskt vore det förresten om det sprutade litervis med blod varje gång någon fick in en round-kick eller uppercut precis så som i spelen? Mm, just det.

Bossfighten mot Shang Tsung är hur som helst grym, trots att varje käftsmäll inte medför en hel blodfontän. Detta är verkligen en utmärkt filmatisering. En av de bästa spelfilmatiseringarna, kanske t o m DEN bästa spelfilmatiseringen av ett videospel, till denna dag. Jag står fast vid min bedömning då filmen plockades ur hyllan. Denna är bra på riktigt. Visst finns här brister också, jag menar ju för fan inte att filmen är bäst eller ens mycket bra, men det är en stabil 3/5-poängare vilket är över medel och mer än godkänt. Det är bra helt enkelt. En bra film.

Och slutligen, spoiler kanske, men när Shang Tsung biter i gräset, genom att falla ner på spikes ā la en stage fatality från The Pit i det första Mortal Kombat-spelet, och när köttet på kroppen sedan ögonblickligen förmultnar, det är riktigt fräckt alltså. Så den här filmen var inte direkt för småbarn heller, trots att den annars inte var särskilt blodig. Och vad filmen också gör helt rätt, till skillnad från den usla Street Fighter-filmen från året innan, är att den låter hela storyn kretsa kring kampturneringen i fråga. Ja, tack. Vidare har jag heller inget emot de få nya karaktärerna påhittade enbart för filmen, för att nämna dem också. Om inte annat så behövdes det väl ett par till fatalities och då var det nog enklast att ta död på inte redan etablerade karaktärer från spelen som ingen skulle förvänta sig komma tillbaka i en eventuell uppföljare (och DEN behöver vi inte ens gå vidare in på, det är inte vad denna för eller emot handlar om).

/Jan, cool nog att våga medge att den här filmen faktiskt är bra på riktigt


Nej, den här filmen är verkligen inget vidare!

Mortal Kombat på film från 1995 har typ fått kultstatus men nej, den är verkligen inte så bra som vissa envist påstår. Snark. Och musiken? Visst, men varför inga låtar från själva spelet?! Jag fattar att Jan har mycket nostalgi för den här men jag är inte så imponerad. Själv har jag nog mer nostalgi för själva spelet och denna filmadaption lämnar mycket att önska. Men det är ingen jättebra film i sig heller! Som film i sig är Mortal Kombat bara okej så varför skulle någon bry sig om den om den inte var baserad på spelet? Men som adaption av spelet Mortal Kombat är filmen en besvikelse och knappt ens okej. Visst är den väl bättre än Super Mario Bros-filmen från 1993 men det säger inte mycket...

Var ska man börja? Varför är inte Kung Lao med? En av mina favoritkaraktärer utöver Scorpion och de nämner bara hans namn vid något tillfälle?! Skandal. Han franske Highlander som den asiatiske åskguden Raiden också. Lyckat. Goro är för lång. Det ser ut som en gubbe som håller upp en annan gubbe undertill en dräkt bara, som en hästdräkt typ, inte som en riktig varelse med fyra armar. Stop motion-Goro från spelet från 1992 ser bättre ut. Som sagt, jag är inte så imponerad.

Vad har vi mer? Vad sägs om Scorpion och Sub-Zero som lagkamrater istället för dödsfiender. För det är ju troget spelen, va? Och Scorpions levande monsterharpun som kommer ut ur handflatan, som inte bara inte är som i spelet utan dessutom ser för jävligt ut pga kass tidig CGI, kunde de faktiskt ha skippat. Det ser inte bra ut! Och på tal om kass tidig CGI då... Har ni sett Reptile som reptil? Fy fan. De borde verkligen ha låtit honom vara sådär nästan helt osynlig hela tiden i den formen för det ser verkligen, VERKLIGEN inte alls bra ut alltså. Tecknad film-nivå är det. Toy Story från samma år såg mer realistiskt ut.

Annars kan man ju undra varför överhuvudtaget ha nya karaktärer som slåss som Art Lean mot Goro och den där rastakillen som möter Lui Kang i första matchen? Det är inte så att de fick slut på karaktärer från spelen. Flera stycken från tvåan saknas ju helt... Varför kunde inte Lui Kang fightas mot Baracka i den första matchen? Varför kunde inte Goro fightas mot Jax, eller "Jaxx" som hans namn pinsamt nog har stavats fel i filmen? Och varför har Kitana, som åtminstone fick vara med överhuvudtaget samt delta i turneringen, en så liten roll? Bara en fight på låtsas mot Lui Kang. Mortal Kombat handlar inte om uppvisningsmatcher. Varje fight ska vara på liv och död!

Scorpions handharpun, återigen, ser för jävlig ut. Och det datoranimerade "repet" tar priset. Och varför ser man ett signerat foto på Johnny Cage som avrunding på den fighten? Skulle det föreställa Johnny Cages Friendship-specialare från Mortal Kombat II..? Det här är för diffust. Tänk så känner man inte till spelet, vad ska man då tänka? Är det meningen att man då ska tro att Scorpion redan hade det fotot på sig? Det blir bara konstigt. Och hur exakt kommer Johnny Cage därifrån sedan, från den där andra banan som Scorpion teleporterar dem till? Det ser man inte. Vi får bara anta att han gjorde det på något sätt. Snacka om en lös tråd.

Men det största blundret måste vara den låga åldersgränsen, även om det inte var det i Sverige, och avsaknaden av blod. Vad är detta, en Nintendo-film eller? När Shang Tsung slutligen får en skråma då filmen nästan är över ser man typ en droppe blod och det är allt vi får... Och det i en MORTAL KOMBAT-fim. Fail. Ja, ja, Scorpions lilla handdocka lämnar lite splatter efter sig och Scorpion själv får skallen kluven och lite sånt men det räknas ju inte. De kommer undan med sånt så länge det handlar om CGI och monster. Snackar vi på riktigt så är Shang Tsungs lätt blodiga läpp allt vi får. Fail. Visst, Mortal Kombat handlar inte bara om blod men man kan väl heller inte påstå att det inte är en stor del av serien! Varför kan Lui Kang skjuta blixtrar i slutet av filmen förresten? Ska det här vara exakt som i spelen eller inte, de får ju bestämma sig! Varför kan Shao Kahn bryta mot reglerna och dyka upp trots att hans sida förlorade? Varför ser han inte ut som han ska göra, som han gjorde i spelen? Och vad är ens de exakta reglerna för turneringen enligt den här filmen, räknar de poäng eller kör de med bracket eller vad? Vem vet!

Och ett cliffhanger-slut, verkligen? Så jävla kitchigt. Och största illdådet efter avsaknaden av blod och allt vad utslitna ryggrader heter är att denna tama film leder rakt in i Mortal Kombat: Annihilation som är sämst på alla sätt och vis. Detta är ingen bra film. Kanske inte dålig men inte heller bra. På sin höjd okej fast ganska tam, vilket känns VÄLDIGT tamt för Mortal Kombat. Jag kan uppskatta vissa av skådespelarna och vissa spännande miljöer som jag också kan medge är skräckfyllda, vilket är ett av filmens få plus och också gav oss ett gott svepskäl till att göra detta nu innan Halloween vilket är ett till plus, men det ändrar inte på saken att filmen är som mest bara okej och mycket tam för att vara Mortal Kombat.

/GW, så hetlevrad att blodet kokar av att se en så tam tagning på Mortal Kombat som denna

- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Förstasidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
|
För eller emot

|- Final Fantasy VIII
|- Mega Man 9
|- Mortal Kombat-filmen
|- Nintendo Wii
|- R.C. Pro-Am
|- Sonic 2
|- Super Mario Bros.
|- Super Mario Bros. ...
|- Super Mario Bros. !!
|- Toki: Going Ape Shit

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.