Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Perspektiv & Retrospektiv

Här hamnar det mesta utöver det som uttryckligen handlar om leksaker eller det som uppenbarligen är gjort i form av topplistor. Här kan man få en insyn i vår syn på saker och ting mellan denna himmel och jord. Ja, allting som faller oss in. Nytt eller gammalt, inblickar, överblickar eller återblickar, whatever. Allteftersom alltfler videospelrelaterade inslag dök upp delade vi in dem i flera egna underkategorier men allt som allt är det här alltså platsen för lite allt möjligt och skulle det med tiden dyka upp än mer material inom endera ämne är det heller inte omöjligt att än fler delpunkter att samla samma slags inslag under kan tänkas uppstå likaså. Mycket nöje!


2019-12-31 Plockat ur filmhyllan #20: Ghostbusters II (1989)
Vi avrundar inte bara året utan hela årtiondet som varit med... En nyårsfilm! Jadå, Ghostbusters II, eller "Ghostbusters 2" som den superonödigt nog döptes om till i Sverige, är faktiskt, tekniskt sett, en nyårsfilm. Och sådana finns det inte direkt gott om. Inte jämfört med julfilmer i alla fall. Ett riktigt gott nytt år och ett lika gott nytt helt årtionde samt en god fortsättning på det måhända ännu pågående julfirandet önskar vi hur som helst Er kära läsare!

2019-12-24 Säsongsspecialare: Årets tomte 2019
Dags för årets tomte! Det blir den fjortonde tomten totalt här på POPKORN. Klicka vidare för att få reda på mer. Och ha nu en riktigt God Jul allihopa! Ho! Ho! Ho!

2019-12-22 Perspektiv: Star Wars eps IX - The Rise of Skywalker '-_-
Nu jävlar så har vi sett den nionde episoden i sagan om Stjärnornas krig. Och sin vana trogen har Jan bestämt att skriva om saken här. Dock mest för sakens skull den här gången... Bara för att ro det här i mål. Få det överstökat med.

2019-12-17 Framgrävt ur spelkistan #40: The Simpsons: Bart's Nightmare (SNES/MD)
Idag firar Simpsons 30årsjubileum! 1989-2019 alltså. Det var inte illa pinkat även om de senaste dryga 20 säsongerna mest har varit en mardröm jämfört med de tio första... Därmed uppmärksammar vi "den gula familjen Simpson" med just Bart's Nightmare, för övrigt en gammal favorit här på redaktionen.

2019-11-14 Framgrävt ur spelkistan #39: Luigi's Mansion (GC)
Yup. Halloween är visserligen över för i år vilket datum man än firar det på, sista oktober som resten av världen eller närmaste lördagen från den dagen in på november som en del i Sverige har fått för sig. Men än kan vi inte riktigt slita oss från skräcktemat. Bara en liten rysare till liksom. Därmed satte vi oss ned med det första Luigi's Mansion men är det en retrotripp värt att göra för de som måhända nyligen spelat igenom den tredje delen till Switch?

2019-10-31 Plockat ur filmhyllan #19: Ghostbusters (1984)
Glad Halloween allesammans! Och inför årets Allhelgonaafton blev det en extra titt på Ghostbusters. Inte den där skitfilmen från 2016 som ingen bad om utan det tidlösa originalet från 1984 såklart... Det är en modern familjetradition hemma hos Janne där man ser Ghostbusters varje år under Halloween. Inte bara, men det är faktiskt en av filmerna som har säkrat sig en stadig placering på dagordningen för denna rysligt roliga högtid.

2019-10-04 Framgrävt ur spelkistan #38: Batman (MD)
Jan fortsätter på spåret om Batman från 1989 med Batman från 1990 och den här gången ansluter sig GW till den goda kampen. Det handlar om Mega Drive-spelet baserat på filmen. Inte det till NES, nej. För efter två framgrävda SNES-spel på raken passar det väl bara bra med ett spel till något annat än ännu ett av Nintendos format. Därmed får den mer kända NES-adaptionen lämna plats för en helt annan tagning till Segas konsol. Båda gjordes av Sunsoft dock.

2019-09-24 Plockat ur filmhyllan #18: Batman (1989)
Så är nu också hösten kommen och då skulle ju Jan åter börja plocka filmer ur hyllan att skriva om här på sidan. Den här gången blir det Batman från 1989! Och detta ganska lagom till filmens svenska 30-årsjubileum. För det var visst inte så viktigt med exakta datum i det här fallet... För Jan har detta alltid varit en höstfilm helt enkelt och då kunde han bara inte hålla sig längre så fort den här årstiden stod för dörren.

2019-09-12 Personliga retrospektiv: Min manga och animé-uppföljning tio år senare
Hela den här sommaren har hittills handlat om Mighty Max och diverse western-titlar för vår del men nu skjuter vi in med något helt annat. Närmare bestämt en uppföljning till Jannes egen lilla animé-odyssé och hans sk manga-memoarer dessförinnan från hela tio år sedan idag. Jovars, tiden flyger sannerligen... Klicka vidare för att läsa mer om vad Janne egentligen har haft för sig sedan sist som har med manga och animé att göra. ^_^

2019-08-14 Framgrävt ur spelkistan #37: Sunset Riders (SNES)
Dags för ännu en vilda västern. För att vi känner för det... En western till. Bara en till innan sommarlovets slut att typ rida bort mot solnedgången med. Så vad vore mer passande med den sentimentaliteten i åtanke än Sunset Riders? Konamis arkadlir från 1991 som året därpå portades till Sega Mega Drive och året därefter kom ut även på SNES:en. Och det blev just SNES-versionen som vi suttit och plöjt igenom nu i dagarna, ja.

2019-07-24 Framgrävt ur spelkistan #36: Wild Guns (SNES)
Efter att åter ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter åter upp med Talla och det dessutom återigen på en Nintendo-konsol. Fast med tanke på att det trots allt har gått snart ett helt år sedan vi bestämde oss för att ta en break från det stora N i just den här delen av sidan och vi under året som gått lyckades att i alla fall nästan hålla oss till bara andra format så får den där breaken vara över nu. Så fram med rymdpistolerna!

2019-07-04 Plockat ur filmhyllan #17: The Good, the Bad, the Weird (2008)
Jan håller sig till western-genren för en vända till men den här gången blir det både en ännu mer annorlunda variation på denna och lite av en uppföljning till förra veckans filmval. 42 år senare gjorde man nämligen en ny tagning på Den gode, den onde, den fule i Sydkorea; Den gode, den onde, den knäppe. Typ.

2019-06-24 Plockat ur filmhyllan #16: Den gode, den onde, den fule (1966)
Efter tre spelrelaterade grejer på raken här på sidan har det blivit dags för en till film att plockas ur hyllan. Och den här gången ger sig Jan i kast med ett nytt ursprungsland; Italien, en ny genre; spaghetti-western och ett nytt årtionde; 1960-talet, gentemot alla de filmer han tidigare har tagit upp. Tre flugor i en smäll än en gång alltså. Så klicka vidare och läs mer om den mest ikoniska western-filmen som någonsin gjorts. Den gode, den onde, den fule.

2019-06-04 Frispel: En Wii Sports-eftermiddag
För ett år sedan idag lirade här fyra lirare Super Mario All-Stars till SNES. Nu kör samma lirare igång en annan samling spel från Nintendo. Eller, mer som en minispelsamling men ändå... Vi snackar alltså Wii Sports och passar på att ställa frågan om det ännu är coolt eller kasst så här mer än tolv år senare. Ni kära läsare kan för övrigt för all del även se detta som förspel inför den stundande Wii-topplistan här på sidan. Mycket nöje!

2019-05-24 Framgrävt ur spelkistan #35: Final Fantasy X (PS2)
Härommånaden kom HD Remastern av Final Fantasy X ut till Switch och Xbox One. Då passar väl det här ganska bra i tiden. Att gräva fram vår internationella utgåva av originalspelet som släpptes till PlayStation2 alltså... Till Europa kom spelet den 24:e maj 2002. För 17 år sedan idag. Så det må inte vara något jämnt jubileumsår i år men i dag är i alla fall årsdagen för releasen här hos oss och då passar väl detta just idag av den anledningen också.

2019-05-12 Plockat ur filmhyllan #15: Pulp Fiction (1994)
Med förförra veckans De sju samurajerna plockad ur hyllan samt förra veckans retrospektiv på alla tre delarna i Star Wars-prequel-trilogin och ytterligare en plockat ur filmhyllan redan den här veckan blir det ganska mycket film i följd just nu, ja... Men hur kan man låta bli att gå in på Pulp Fiction idag av alla dagar när det just idag är exakt 25 år sedan den här banbrytande och trendsättande filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes.

2019-05-04 Retrospektiv: Prequel-trilogin - Star Wars eps I, II & III...
Glad Star Wars-dag allihopa! May the fourth be with you och allt det där. Och i år är det ju också hela 20 år sedan som Star Wars episod I hade premiär på biografen. Något som Janne har glada minnen av även om han inte kan undgå att känna sig lite gammal med. Men nu är det alltså dags för den där återblicken på prequel-trilogin som han hade på gång redan för ett år sedan. Och det inte bara på episod I men både episod II och episod III därtill.

2019-04-26 Plockat ur filmhyllan #14: De sju samurajerna (1954)
Ja, i vanliga fall skulle det ha kommit upp något den 24:e i månaden och nej, vi missade inte att uppdatera sidan i förgår. Det finns en anledning till att Jan väntade till just dagens datum med den här texten. Idag, 26:e april 2019, är det nämligen exakt 65 år sedan som Akira Kurosawas De sju samurajerna hade premiär i Japan... De sju samurajerna är en riktig filmklassiker och rullens 65årsjubileum var alltså något som han ville uppmärksamma.

2019-03-24 Framgrävt ur spelkistan #34: Snake II (Nokia 3310)
När det gäller videospel, ska man då räkna med mobilspel? Det är frågan det. Jan tycker egentligen inte det. Riktiga spel ska vara på dator, arkad- eller konsol menar han. Här på redaktionen råder dock delade meningar om saken och som någon slags retstickerespons beslöt han att gräva fram ett av de största mobilspelklassikerna genom tiderna. Snake II till gamla hederliga Nokia 3310. En retrotripp som heta duga eller bara trams? Bestäm själva.

2019-03-14 Plockat ur filmhyllan #13: Alien³ (1992)
Åter åter till 1990-talet. Med Kill Bill förra månaden tänkte Jan börja täcka några av sina favoritregissörer genom tiderna. Quentin Tarantino är alltså en av dem. David Fincher är en annan. Främst för titlar som Seven, The Game och framförallt Fight Club. Där fanns dock en till film som han gjorde redan då, på 90-talet... Hans allra första långfilm. Alien 3. Eller "Alien³" om man ska vara riktigt petig. Alien upphöjt till tre alltså. Vad nu det ska betyda.

2019-02-24 Framgrävt ur spelkistan #33: 1080° Avalanche (GC)
Efter att ha lirat singel vid de senaste två utgrävningarna teamar Janne åter upp med Talla för ännu ett vinterportvideospel under den i Sverige vanligaste sportlovsveckan. Detta för fjärde året på raken. Man kan väl kalla det för en modern POPKORN-tradition vid det här laget. Så nu när snön utomhus i verkliga livet har hunnit smälta bort har vi i alla fall Nintendos 1080° Avalanche att ha hisnande kul med i de virtuella retrobackarna. Åh, hej vad det går!

2019-02-14 Plockat ur filmhyllan #12: Kill Bill Vol. 2 (2004)
Jan tar nu raskt itu med den andra delen av Quentin Tarantinos "fjärde film" i ordningen. Visst hade han kunnat spara detta till nästa månad men... Varför vänta liksom? Och avrundningen till denna inte bara hämnd- men även skruvade kärlekshistoria passar väl dessutom bara bra nu på alla hjärtans dag av alla dagar. Och liksom med ettan såg han även den här delen i japansk utgåva efter att först ha sett om den svenska versionen för att då direkt kunna jämföra.

2019-02-04 Plockat ur filmhyllan #11: Kill Bill Vol. 1 (2003)
Någon gång i slutet av förra året gick de båda delarna av Quentin Tarantinos sk "fjärde film" Kill Bill på någon kanal på TV, vilken sporrade Jan till att också se den japanska utgåvan på DVD... Bara mer än tio hela år efter att han köpte på sig de japanska versionerna till att börja med. Det tog alltså karln mer än tio år att få tummen ur och den japanska filmen ur hyllan... Och sedan ytterligare över en månad att skriva om det. Bättre sent än aldrig eller?

2019-01-14 Plockat ur filmhyllan #10: Mighty Ducks - Mästarna (1992)
Åter till spelfilm, åter till Hollywood och åter till det gamla goda 90-talet men en ny genre går vår filmguru i alla fall in på i och med The Mighty Ducks eller Mästarna som den också kallas, där självaste Billy the Kid gör upp med den då blivande Perry White från Stålmannen över några matcher knattehockey. Något som bara året efteråt ledde till att Disney bildade ett eget tvättäkta NHL-lag döpt efter just den här filmen.

2019-01-04 Framgrävt ur spelkistan #32: Kolibri (32X)
Från oss alla bakom kulisserna här på POPKORN önskar vi Er alla som läser det här ett gott nytt år och en god fortsättning! En liten detalj som är nytt för i år är att vi nu håller räkningen på spelen som grävs fram ur den virtuella spelkistan... Och självklart tänkte Jan att det vore klockrent med något till Segas ökända gamla 32X som spel nr 32 i ordningen. Sedan så tänkte han vidare till Kolibri av någon skum sentimental anledning och här är vi nu!

2018-12-24 Säsongsspecialare: Årets tomte 2018
Så här under dagen till natten innan juldagen så passar vi på att utnämna den trettonde tomten totalt här på POPKORN. Klicka vidare för att få reda på mer. Ho... Ho... Ho...

2018-12-14 Plockat ur filmhyllan: Tokyo Godfathers (2003)
Med blott tio dagar kvar till julafton hoppar Jan tio år framåt i tiden från Nightmare Before Christmas till ännu en animerad film i den rådande säsongens rätta anda med den sjukt för tidigt bortgångne Satoshi Kons Tokyo Godfathers. En japansk tecknad julfilm om tre hemlösa personer; en förrymd tonårsflicka, en alkis och en transa, som hittar ett nyfött barn när de är ute och rotar i soporna en jul i Tokyo.

2018-11-17 Framgrävt ur spelkistan: Final Fantasy VII
Den 17 november 1997 kom Squares konsolrollspelmästerverk, Final Fantasy VII, ut till PlayStation här i vår del av världen. Det var både den första delen i serien att släppas i Europa samt det första FF-spelet till något annat än ett av Nintendos format. Något som ju verkligen var en game changer på den tiden. Mäster Jan tänker tillbaka på hur mycket den här titeln egentligen har betytt för spelvärlden, i motsats till Mass Effect som han kallar mesigt.

2018-10-31 Plockat ur filmhyllan: Nightmare Before Christmas (1993)
Glad Halloween allesammans! Vi går tillbaka till 1990-talet och mer specifikt 1993 med Tim Burton's Nightmare Before Christmas. Inte bara för att det är ett självklart val på Halloween och inte bara för att filmen firar hela 25 år i år men även för att vår egen Jan Skellington gärna fortsätter på spåret med olika typer av animerad film. Nu har turen kommit till stop motion-animation, ibland kallat "dockfilm", den tredje vanliga typen av animation.

2018-10-08 För eller emot: Super Mario Bros. (filmen)
Nära ett årtionde efter det begav sig senast är den där billiga cowboy-hatten sedan länge försvunnen men en sån sak hindrar ju inte oss. Tanken från början var att det skulle argumenteras för eller emot valfria videospel ELLER annat spelrelaterat men det blev nästan uteslutande enskilda spel som kom på tal... Nu tänkte vi alltså steget längre och kom fram till Super Mario Bros. Filmen! Som hade premiär i Sverige den 8 oktober 1993, för exakt 25 år sedan idag.

2018-09-14 Retrospektiv: Doctor Who serie 1-10
Den gamle gode greve GW ger oss sin syn på saken i fråga om varenda TV-sända avsnitt av den nya Doctor Who-serien på BBC. Allt från avsnitt ett, serie ett från år 2005 till fjolårets omtalade julspecialare, ja. Att denna synnerligen kondenserade sammanfattning kommer upp just nu beror såklart på att serie 11 förväntas nå TV-rutorna någon gång under hösten. Så innan det sker passar det väl bara bra med en kortfattad genomgång av vad som har kommit före.

2018-09-04 Plockat ur filmhyllan: Scooby-Doo! Pirater i sikte! (2006)
Bara sex filmer in hade Jan redan hunnit plöja igenom flera stycken från både 1990- och 2010-talet men ännu inget från årtiondet däremellan och så tyckte han att det också började bli på tiden att ta en till titt på något animerat. Inne på Hanna-Barbera efter förförra veckans topplista liksom sjöfararäventyr efter Hajen förra månaden och galet nog även inför den årliga internationella prata som en pirat-dagen valde han... Den här tecknade Scooby-Doo-filmen!

2018-08-18 Framgrävt ur spelkistan: Exit
Varmt välkomna åter till ännu en ny episod av framgrävt ur spelkistan. Som en sista virtuell verklighetsflykt innan sommarlovets slut gav Janne och Talla sig i kast med Exit av snubbarna på Taito, förmodligen mest kända för diverse varianter av Bubble Bobble och Puzzle Bobble, till Sonys PlayStation Portable och detta om inte annat så för att ta en break från Nintendo-konsoler också. Variation förgyller så fr o m nu blir det mer av andra format här i rutan!

2018-08-10 Plockat ur filmhyllan: Hajen (1975)
Jan hoppar tillbaka till Steven Spielberg men fortsätter likväl på spåret om amerikanska blockbusters efter Independence Day och Jurassic Park förra- och förförra månaden. Men The Meg som brett öppnar upp käftarna på biografer runt om i världen idag var vad som slutligen avgjorde dagens filmval. Som en stor aptitretare inför nästa fredag då den senaste stora hajfilmen har premiär på stora duken även i Sverige har vi en riktig klassiker: Hajen från 1975.

2018-07-18 Framgrävt ur spelkistan: Super Mario Maker for Nintendo 3DS
När solen skiner och himlen är blå, härlig sommar är det då så att sitta inne och spela TV-spel hela dagarna känns väl inte lite... unket. Om man säger så. Bättre då att få tummen ur röven och röven ur huset och komma ut helt enkelt, ut i solskenet, ut i friska luften... Och hellre sitta ute och spela TV-spel hela dagarna!! Fortfarande lätt berusade av all Super Mario All-Stars-lirande gjorde Janne och Talla slag i saken med Super Mario Maker. För Nintendo 3DS.

2018-07-04 Plockat ur filmhyllan: Independence Day (1996)
I den här månadens nummer eller avsnitt eller vad man nu vill kalla det av Plockat ur filmhyllan spinner Janne vidare på tråden om 90-talsblockbusters med Jeff Goldblum i en av de ledande rollerna som senare fått en uppföljare också med Jeff Goldblum i en av rollerna långt in på 2010-talet... Vi snackar såklart om inget mindre än Roland Emmerichs Independence Day från 1996. Eller för att uttrycka det lite annorlunda: America fuck yeah!

2018-06-14 Plockat ur filmhyllan: Jurassic Park (1993)
Ytterligare ett 25årsjubileum värt att uppmärksamma då Jan dessutom inte bara fortsätter på Spielberg-spåret från förra månadens Super 8 men därtill lyckas tajma detta i samband med bioaktuella Jurassic World: Fallen Kingdom. Så det blir visst tre flugor i en smäll här. Värst vad märkvärdiga vi kan vara, va? Läs hursomhelst mer om Jeff Goldblums första framträdande som Dr. Ian Malcolm och allt det där här. Eller tänk bara: Dinosaurier fuck yeah!

2018-06-04 Framgrävt ur spelkistan: Super Mario All-Stars
Den fjärde juni markerar årsdagen för SNES-släppet i Sverige och i fjol, när det f.ö var 25årsjubileum, sammanställde vi en topp-100 bästa SNES-spellista. En viss titel saknades dock på den där listan... Eftersom det rör sig om en samlingskassett snarare än något nytt spel så fick Super Mario All-Stars inte vara med. Det hindrade dock inte fyra pers bakom kulisserna från att turas om att lira vardera ett de fyra spelen ihoptryckta i kassetten inför dagen i år.

2018-05-21 Frispel: Secret of Mana
Sommaren innan POPKORN gick från idéstadie till verklighet tog grabbarna grus och provade lyckan i en viss konsolgenre annars dominerad av spel avsedda för ensamma lirare. Kort sagt handlar det om tre kompisar som sitter och spelar Secret of Mana, som verkligen är förtrollande mysigt med dess varma palett och lummiga skogsängar. Nu när våren står i blom känns det som ett ypperligt tillfälle att åter återge den här gamla goda spelhelgen.

2018-05-11 Plockat ur filmhyllan: Super 8
För en vecka sedan firades Star Wars-dagen bland fans världen över. Det var då den 4:e maj, som i "May the fourth" i sin tur typ som i "May the force" alltså. En lustig liten ordlek som med åren har blivit som en riktig högtid, och något som Janne från början tänkte uppmärksamma här på POPKORN. I sista stund lät han sig dock övertalas till att skjuta upp fjärde majfirandet till nästa år... Så han spånade vidare och kom sedan fram till Super 8!

2018-05-01 Framgrävt ur spelkistan: Flower
Glad första maj gott folk! Eller nåt... Brukar man ens säga glad första maj? Det kanske man gör. Idag är det hur som helst första maj och med det i åtanke tänkte Janne och Talla vidare och kom fram till dagens grej, nämligen att ta och "gräva fram" det första spelet de kunde komma på som har med blommor att göra. För det är första maj alltså? Och ni vet, majblommor? Tidigare kallade första majblommor t o m? För långsökt? Äsch, det här är Flower i vilket fall.

2018-04-11 Framgrävt ur spelkistan: Wave Race
Wave Race. Inte "64" eller "Blue Storm" utan bara Wave Race. Till Game Boy. Inte "Color" eller "Advance" utan bara Game Boy. Den gamla tegelstenen mao. Men varför skulle någon vilja utsätta sig för detta? Tja, förra april grävdes ju Wave Race 64 fram ur den gamla spelkistan och med det senare Blue Storm sedan tidigare redan framgrävt så återstår endast det här för att täcka hela serien... Okej, varför inte tänkte Jan, POPKORN:s egen gamle Game Boy-lirare.

2018-04-01 Plockat ur filmhyllan: De fem legenderna
Glad påsk allesammans! Högtiden åsido är det även hög tid för en andra film att plockas ur hyllan. Det har blivit dags för plockat ur filmhyllan nummer 2 alltså och med just påsken i åtanke valde också Jan något med detta som tema: DreamWorks Animations datoranimerade De fem legenderna! Ja, en datoranimerad påskrelaterad film blev det alltså som dessutom råkar vara den bästa rullen vår egen filmbuff någonsin har sett, alla kategorier!

2018-03-12 Framgrävt ur spelkistan: Sin & Punishment
Sin & Punishment. Det förlorade men sedan återfunna spelet till Nintendo 64. Det skulle komma att dröja innan vi i väst gavs chansen att få ta del av det i någon form... Ja, ända in på 2007, sju år efter den japanska releasen till Nintendo 64, dröjde det innan vi västerlänningar fick en lokaliserad version i form av en digital release till Wii via Virtual Console. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det...

2018-02-22 Framgrävt ur spelkistan: 1080° Snowboarding
Tredje gången gillt eller? Ja, det är alltså ännu ett nytt år och ännu en ny sportlovsvecka och nu jäklar tar vi allt tag i det här med 1080° Snowboarding till Nintendo 64:an, efter att ha skjutit upp saken i två år på raken!! Fast det var nog ändå lika bra för nu kan vi gräva fram denna titel i samband inte bara med det i detta nu ännu pågående vinter-OS i Sydkorea men dessutom lagom till spelets 20årsjubileum. Mm, ibland löser det sig till det bästa. ;p

2018-02-12 Plockat ur filmhyllan: Måndag hela veckan
Hej och välkomna till ett nytt segment här på POPKORN: Plockat ur filmhyllan! Det blir alltså som med framgrävt ur spelkistan... Fast för film. Och Janne kan ej tänka sig en mer passande film att börja med än Måndag hela veckan... Kultklassikern med Bill Murray som just idag, måndag den 12 februari, fyller exakt 25 år sedan den amerikanska releasen! Och utöver detta tar vi fr o m nu emot nomineringar för de kommande tre årens (2018, 2019 och 2020:s) tomtar!

2018-01-31 Retrospektiv: Star Wars eps VI - Return of the Jedi
Dags för den sk "nallebjörnparaden" i den för sin tid avgörande uppgörelsen mellan gott och ont tillika avrundningen på den gamla Star Wars-trilogin! Ja, här är Jans återblick på Jedins återkomst, dvs Return of the Jedi, från 1983. Och från bakom kulisserna har vi för övrigt åter lagt upp vad som har varit aktuellt här under fliken Aktuellt sedan sidan startade 2006, minus det som vi av en eller annan anledning valt att plocka bort dvs. Mer om detta här.

2018-01-21 Retrospektiv: Star Wars eps V - The Empire Strikes Back
Efter att ha gått igenom såväl Rogue One som episoderna IV, VII och VIII här på sidan tänkte Jan att det väl var lika bra att han ger sina två cent om de två filmerna däremellan med. Ja, kronologiskt talat alltså. Episod V-VI mao, Rymdimperiet slår tillbaka respektive Jedins återkomst närmare bestämt. Så då gör han det och börjar såklart med den första av de nyss nämnda klassikerna, originaltitel "The Empire Strikes Back" från 1980.

2018-01-11 Personliga retrospektiv: POPKORN-resumé
Här är något av en förfinad repris som vi slängde ihop såhär i elfte timmen, såhär elva år efter att den då andra versionen av POPKORN hade kommit ut på vida världswebben... Sidans egen lilla resumé komplett med ett par historiska bilder på hur här såg ut förr i världen. Och så tar vi också tillfället i akt att hälsa vår elfte skribent varmt välkommen ombord på redaktionen och önskar alla allt en god fortsättning! ^_^

2018-01-06 Framgrävt ur spelkistan: ClayFighter 63 1/3
Ja, så var det dags igen och det är väl lika bra att bara få detta överstökat en gång för alla. Med såväl Interplays Claymates som deras första samt andra ClayFighter framgrävda ur vår gamla spelkista under hösten som var så får vi väl bita i det sura äpplet, ta tjuren vid hornen och allt det där och ge oss i kast (snarare än kasta in handduken!) med den tredje delen i lerkampserien. Det så "fyndigt" kallade ClayFighter 63 och en tredjedel...

2017-12-30 Perspektiv: Star Wars eps VIII - The Last Jedi
Nu har det gått precis ett år sedan vi tyckte till om Rogue One, den första riktiga mellandelen i den där sagan som utspelade sig för länge sedan i en galax långt, långt borta, och därtill precis två år sedan vi gjorde detsamma om den föregående episoden så nu är det dags för det allra senaste kapitlet! Nu är det dags att snacka på djupet om The Last Jedi! Varning för spoilers!!

2017-12- 01-25 Säsongsspecialare: Årets julkalender 2017
Att det i år är just tio år sedan den allra första julkalendern signerad POPKORN är väl värt att göra en tripp längst ned memory lane med en till ny julkalender. Vi går typ fullt ut retro här, både med en homage till just 2007 års julkalender och en genomgång av samtliga åren som POPKORN har existerat, från 2006 fram t o m i år, både vad gäller sidan i sig samt populärkulturen i allmänhet. Ho, Ho, Ho!

2017-11-22 Framgrävt ur spelkistan: ClayFighter 2: Judgement Clay
Det tredje av Interplays leranimationsspel, oberoende av hur man än vänder och vrider på det, ClayFighter 2! Judgement Clay! Deee äääär tillbaka! Året var 1995 och Nintendos superkonsol var på sin absoluta topp. Och som om det inte vore nog med alla lovande lir att välja och vraka mellan kom Interplay, eller "Interclay" som vi kom att kalla dem vid det här laget (;p), ut med en uppföljare till sitt omtalade fighting-spel från två år dessförinnan.

2017-10-31 Framgrävt ur spelkistan: ClayFighter
Det första eller andra, beroende på vilken sida av Atlanten som man befann sig, av Interplays leranimationsspel... Egentligen planerade vi att spela och skriva om det här för drygt ett år sedan redan, men skit som hände kom alltså i vägen och vi fick dra ner på tempot sedan förra hösten. Nu när vi dock kom att öka tempot igen så for ClayFighter-kassetten fram och rakt ner i SNES:en. Hajar ni? ;p

2017-10-11 Framgrävt ur spelkistan: Claymates
Det första eller andra, beroende på vilken sida av Atlanten som man befann sig, av Interplays leranimationsspel. Egentligen planerade vi att spela och skriva om det här för drygt ett år sedan redan, men skit som hände kom alltså i vägen och vi fick dra ner på tempot sedan förra hösten. Nu när vi dock kom att öka tempot igen så for Claymates-kassetten fram och rakt ner i SNES:en... Så ut med kassetten igen för att blåsa i den. Hårt. Och så kör vi igång igen!

2017-05-25 Retrospektiv: Stjärnornas krig
Ytterligare ett jubileum onekligen värt vår odelade uppmärksamhet och den här gången är det inget mindre än självaste Stjärnornas krig som åtnjuter hela 40 år sedan den allra första filmen, eps IV i efterhand, gick upp på biograferna i Amerika. Och fastän faktiskt ingen av oss på redaktionen ännu existerade på den tiden så växte vi alla ändå upp med de här filmerna under årtiondena som följde. Stjärnornas krig är så mycket nostalgi som det bara kan bli!

2017-04-29 Framgrävt ur spelkistan: Wave Race 64
Idag är det exakt 20 år sedan nissarna på Nintendo tog spel-Sverige med storm och lyckades undvika en tidig speltorka på 64-bitsfronten våren 1997 med den högst otippade uppföljaren till något gammalt Game Boy-spel. Såklart menar vi nu Wace Race 64! Dagen till ära kände vi ju oss bara tvungna att uppmärksamma ett av våra absoluta favoritspel genom tiderna.

2017-02-24 Framgrävt ur spelkistan: Snowboard Kids
Ännu ett nytt år, ännu en ny sportlovsvecka och egentligen skulle vi ju spela och skriva om Nintendos eget 1080° Snowboarding men rent spontant började vi köra detta lilla myslir istället. Okända utvecklarna Racdyms kulthit i samma sportgrengenre från samma år och till samma format: Snowboard Kids! Så se upp i backen och allt det där för här går det undan!

2016-12-30 Perspektiv: Rogue One - A Star Wars Story
Nu har det gått precis ett år sedan vi tyckte till om den senaste delen i den där sagan som utspelade sig för länge sedan i en galax långt, långt borta och som på beställning fick vi plötsligt denna uppstickare att dämpa abstinensen med innan episod VIII. Vi tackar och tar emot och bjuder för egen räkning på några väl valda ord om den första stora Star Wars-mellanfilmen.

2016-12-24 Säsongssecialare: Årets tomte 2016
Från oss alla till er alla... Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är årets tomte 2016 här på POPKORN! Såklart. 'nuff said.

Årets Julkalender 2009 Årets Julkalender 2007 Årets Julkalender 2008

2016-07-25 Säsongsspecialare: Jul-i-Juli - De gångna årens julkalendrar
God jul i juli allesammans! Ja, efter faktiskt inte så mycket möda och stort besvär som vi från början befarade att det skulle innebära har vi nu alltså äntligen åter fått upp våra gångna julars mer omfattande säsongsspecialare än bara själva tomtarna, närmare bestämt hela våra gamla julkalendrar tre! Skåda ditt och datt som utgjorde årets julkalender 2007, julklappstipsen från Tokyo som var årets julkalender 2008 och DC-toppen som var årets julkalender 2009!

2016-04-01 Framgrävt ur spelkistan: Turtles Tournament Fighters (MD)
Megan Fox som April O'Neil är dessvärre fortfarande inget första aprilskämt. Inte heller struntar vi i vår sedan tidigare utropade vårledighet i syfte att se över topplistorna, trots att det nu ändå kommer ett nytt inslag. Men nästa Turtles-film med Megan Fox som ett vandrande skämt i spetsen och första april därtill gav oss infallet att lira det första spelet med April som spelbar, så vi gör helt enkelt ett litet undantag varpå vi återgår till vår vårledighet!

2016-02-28 Framgrävt ur spelkistan: Ice Hockey
Söndag 28 februari, vecka 8 och för många runt om i landet är detta den sista dagen på sportlovet (ja; den vanligaste sportlovsveckan är faktiskt vecka 8). Vad passar då bättre än att vintervideospelsporta bänkade framför en tjock-TV i det 28 år gamla och hederliga Ice Hockey till Nintendos 8-bitare? Nu tar vi alltså tillfället i akt och spelar digital ishockey som om det vore 1988, när Sovjetunionen och Tjeckoslovakien ännu existerade och Polen hade ett topplag!

2016-02-14 Restaurerat: Från Tokyo med kärlek - Första intrycken & Andra intryck
Vi fortsätter att varva nya inslag med restaurationer av äldre sådana! Att vi är på väg framåt nu och allting rullar på är ändå det viktigaste men icke att förglömma är även varifrån vi kommer och vad som har varit. Vi sparar inte på allt som bekant men den första Tokyo-resan å POPKORN:s vägnar är en sådan del av sidans historik som det ansågs vara värt att bevara så må nu vår dåvarande solstrålande sommarreseresumé värma en smula mitt i denna blaska vinterkyla.

2015-12-30 Perspektiv: Star Wars - The Force Awakens
Nu har det gått precis två veckor sedan den sjunde Star Wars-filmen som också verkligen är den sjunde delen i serien (så nu slipper man den "förvirringen") hade biopremiär i Sverige och redan då planerade vi att göra slag i saken med ett inslag om saken just till dagen idag. De största fansen såg säkert filmen redan på premiärdagen, vi dödliga fans såg den under premiärveckan åtminstone och hela två veckor har nu även gemene fan av Star Wars haft på sig alltså... Så nu kan vi snacka Star Wars eps VII på allvar och JA; det innebär SPOILERS!

2015-12-30 En god fortsatt hälsning: Nuvarande julens tomte
Han må ha vara något sen i rutan, lustigt nog då han ändå lyckades komma med tidiga klappar, men än är julen ej över för i år så här har ni hur som helst honom i egen hög person, med guldstjärna i kanten och allt; årets tomte 2015! Hela fem år efter den förra tomten som lyckades vara i tid till julen och den tionde tomten totalt här på POPKORN. Vi är upprymda att få presentera... Tja, läs vidare så får ni väl se! ^_^

2015-12-20 Sena säsongshälsningar: Gångna julars tomtar
Efter flera tomtelösa jular återvänder äntligen "årets tomte" som en kul grej här på sidan och då vi retrospektivt korat tomtarna för jularna som blev utan presenterar vi härmed alla gångna julars tomtar; de som såväl har- som skulle ha varit sedan POPKORN började 2006. Allt som allt snackar vi alltså om årens tomtar anno 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007 samt 2006 så klart (Ho! Ho! Ho!).

2015-11-24 Framgrävt ur spelkistan: Sonic the Hedgehog 2
Tisdagen 24 november år 1992 var dagen då Sega hade bestämt att släppa den efterlängtade uppföljaren till Sonic the Hedgehog över hela världen. En dag som Sega utnämnde till "Sonic 2sday" och gissa vad? Idag är det fjärde gången någonsin sedan den där beryktade premiärdagen som den 24 november faktiskt infaller på en tisdag. Idag är det Sonic 2sday! Nu tar vi alltså tillfället i akt att gräva fram spelet på nytt och lirar som om det vore 1992!!

| 20-tal | 10-tal |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
| 1-D
|- 1080° Avalanche
|- 1080° Snowboarding
|- Alex Kidd in Shinobi...
|- Alien Soldier
|- Alien Syndrome
|- Altered Beast
|- Asterix (MS)
|- Bart's Nightmare
|- Basketball Nightmare
|- Batman (MD)
|- Bubsy
|- Bucky O'Hare
|- ClayFighter
|- ClayFighter 2
|- ClayFighter 63 1/3
|- Claymates
|- Crash Bandicoot
|- Crystal Warriors
|- Danan: The Jungle...
|- Darxide
|
| E-L

|- EA Hockey
|- Ecco Jr.
|- Excitebike 64
|- Exit
|- Exit 2
|- Final Fantasy VII
|- Final Fantasy X
|- Final Fight CD
|- Flower
|- Ghostbusters
|- Ghouls 'n Ghosts
|- Hook
|- Ice Hockey
|- James Bond: The Duel
|- Jurassic Park (MD)
|- Katamari Damacy
|- Kid Icarus of Myths...
|- King Neptune's...
|- Kirby's Dream Land
|- Kolibri
|- Kula World
|- Luigi's Mansion
|- Luigi's Mansion 2
|
| M-St

|- Mario & Luigi PIT
|- Metroid II: Return of...
|- Monkey Island
|- Monkey Island 2
|- Moonstone
|- Mystic Defender
|- Opoona
|- Overboard!
|- Pirates! Gold
|- Q*bert
|- Rygar
|- Sin & Punishment
|- Ski or Die
|- Slalom
|- Snake II
|- Snowboard Kids
|- Snowboard Kids 2
|- Sonic the Hedgehog 2
|- Sonic 2 x 5
|- Strider
|
| Su-Z

|- Sunset Riders
|- Super Mario 64
|- Super Mario All-Stars
|- Super Mario Maker 3DS
|- Super Mario Run
|- Super Monkey Ball
|- The Terminator
|- Time Soldiers
|- Turtles V (MD)
|- Uncharted
|- Unirally
|- Vigilante
|- Vortex
|- Wave Race
|- Wave Race 64
|- Wave Race: BS
|- Wild Guns
|- Winter Olympics
|- Wonder Boy
|- Yoshi's Cookie
|- Zoda's Revenge
|- Zero Wing
|
Frispel

|- Black Mages! Hör! Hör!
|- Pac-Man Fever!! Hörni!
|- Random frispelkvällar
|- Secret of Mana-helgen
|- Switch-spelkväll 1-2-3
|- Switch-spelkvällar A-Z
|- Switch-minneskortbyte
|- Switch Joy-Con-driftfix
|- Vård av DualShock 3
|- Vård av SNES-kontroll
|- Wii Sports-eftermiddag
|
För eller emot

|- Final Fantasy VIII
|- Mega Man 9
|- Mortal Kombat-filmen
|- Nintendo Wii
|- R.C. Pro-Am
|- Sonic 2
|- Super Mario Bros.
|- Super Mario Bros. ...
|- Super Mario Bros. !!
|- Toki: Going Ape Shit

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
|- Årets tomtevalde 2006
|- Årets julkalender 2007
|- Årets julkalender 2008
|- Årets julkalender 2009
|
2010-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2010
|- Årets sena tomte 2011
|- Årets sena tomte 2012
|- Årets sena tomte 2013
|- Årets sena tomte 2014
|- Årets jultomteval 2015
|- Årets jultomteval 2016
|- Årets julkalender 2017
|- Årets jultomteval 2018
|- Årets jultomteval 2019
|
2020-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2020
|- Årets jultomteval 2021
|- Årets jultomteval 2022
|- Årets jultomteval 2023

Vidgade vyer
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Dylan Dog
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Popkultpåskägg i RPO
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- Star Wars Episode IX
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|- Årskrönikor
|
Plockat ur filmhyllan

| A-D
|- A Chinese Ghost Story
|- Akira
|- Alien
|- Aliens
|- Alien³
|- Att ha och inte ha
|- Barbarella
|- Batman
|- Casablanca
|- Cinema Paradiso
|- Coraline
|- Crocodile Dundee
|- Crocodile Dundee II
|- D2: Mighty Ducks...
|- D3: The Mighty Ducks
|- De fem legenderna
|- De sju samurajerna
|- Den gode / onde / fule
|- Desperado
|- Det femte elementet
|- Det sjunde inseglet
|- Djungelboken
|- Dragon...
|
| E-J

|- El Mariachi
|- Ensam hemma
|- Ensam hemma 2
|- Enter the Dragon
|- Fight Club
|- Fist of Fury
|- Fist of Legend
|- Ghost in the Shell
|- Ghostbusters
|- Ghostbusters II
|- Godzilla
|- Hajen
|- Independence Day
|- Iskallt uppdrag
|- Jackie Brown
|- JCVD
|- Jurassic Park
|- Jurassic Park III
|
| K-S

|- Kill Bill Vol. 1
|- Kill Bill Vol. 2
|- King Kong
|- Landet för längesedan
|- Memories
|- Mio min Mio
|- Modest Heroes
|- Monty Pythons galna...
|- Mortal Kombat
|- Måndag hela veckan
|- Mästarna
|- Nightmare Before...
|- Once Upon a Time in Mex…
|- Pans labyrint
|- Pulp Fiction
|- Q - The Winged Serpent
|- Reservoir Dogs
|- Riddarfalken från Malta
|- Scooby-Doo! Pirater...
|- Sierra Madres skatt
|- Slottet i Cagliostro
|- Stormvarning utfärdad
|- Street Fighter
|- Super 8
|
| T-Z

|- The Big Boss
|- The Good / Bad / Weird
|- The Lost World...
|- Tokyo Godfathers
|- Under belägring
|- Utpressning
|- Way of the Dragon
|- Willow
|- X-Men: First Class
|- Yojimbo - Livvakten
|- Zorro - Den maskera...
|
PS-bloggen

|- Prylar och stoff 2020
|- Prylar och stoff 2021
|- Prylar och stoff 2022
|- Prylar och stoff 2023
|- Prylar och stoff 2024

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.