Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Årets sena tomte 2013Presenterat av: Gångna julars ande, 2014-12-14


Efter tre tomtelösa år återvänder årets tomte som en kul grej här på POPKORN. Då vi mer än gärna vill väga upp för tomtetorkan som varit korar vi även retrospektivt tomtarna från 2011-2013. Ja, det stämmer. Tre förgångna men ej förglömda julars tomtar tittar in bara såhär i förbifarten med ena förbaskat försenade säsongshälsningar och säger "Ho!", "Ho!", "Ho!" medan vår egen Jul-Jan säger "Bättre sent än aldrig." och släpper in dem i rutan över hela vida världsnätet... Låt oss då säga hallå i rutan till våra suvärt framröstade popkult-tomtar årgångarna 2011, 2012 och 2013 men vi tar det ändå i tur och ordning så var tomte får sin egen lilla stund att glänsa.

Vi presenterade därmed tomten för år 2011 i tid för första advent, tomten för år 2012 sparade vi till den andra söndagen i advent medan tomten för år 2013 självklart följer här och nu i samband med tredje advent. Men vänta lite, är det inte fyra söndagar i advent? Jo, det är det och på den fjärde söndagen i advent presenterar vi följaktligen årets tomte 2014! Fattas bara att vi går händelserna i förväg och visar upp en tomte från framtiden med så har vi en hel julsaga färdig.

Årets tomte i retrospektiv 2013 = Hello Kitty!
Då sagan om Snödrottningen är så mycket bättre i Hello Kitty-tolkningen av klassiska sagor än i Disneys tröttsamt pseudo-PK sk "moderna" tolkning i Frost från julen 2013 - som om för att strö vägsalt i såren på en som har halkat och slagit sig blodig på vägen, därtill, dumt nog, inte ens gick upp på svenska biografer förrän 31 januari 2014 då julsäsongen redan hade dragit förbi! >_< Alltså, i de flesta länder i världen hade Disneys Frost premiär inför eller i samband med julen! I grannländerna Norge, Finland och Danmark hade den premiär i dagarna fram t o m juldagen och i både Polen och Tyskland (som Sverige delar havsgränser med) hade den premiär redan november 2013 för sjutton! Ja, t o m i totalitära stater som Kazakstan hade den premiär lagom till jul medan folk bosatta i Sverige fick vänta till sista januari året därpå alltså, dagen efter den kom till Bolivien för övrigt. WTF? Inget av det här är direkt filmens fel men som sagt; vägsalt i såren, för filmen är faktiskt skit som det är och den som väntar på något dåligt ska då verkligen inte behöva vänta för länge heller...

Säg hellre hej till Hello Kitty och tacka vet vi Kitty vars egna tolkningar av klassiska sagor, däribland H.C. Andersens saga om Snödrottningen som även Disneys Frost TYP baserats på, är guld värda verkligen. Och speciellt sagan om Snödrottningen är fan så mycket bättre och betydligt mer trogen H.C. Andersen i Hello Kittys version än i den där smörjan som Disney kallar sin adaption. Klassiska sagor med Hello Kitty finns tillgängliga på DVD och på svenska ā fyra enskilda volymer alternativt en samlingsbox. De finns fortfarande att beställa här och där på nätet men ni hittar dem även här och där ute i handeln och de säljs för växelpengar verkligen. Passa på nu och bara köp på er dem alla innan de säljer slut för gott. Nötknäpparen som ingår i samlingen är en annan god julsaga värd att nämna... Den är fett! Speciellt slutstriden mot "Mushäxans sista son" som sägs vara "Värre än självaste djävulen!" och sannarligen ser så ut, detta muterade musmonster i strid mot nötknäpparen och Hello Kitty, i takt till den ack så typiskt japanska rollspelmusiken ā la bossfight. Hur kan man undgå att älska det här?! Det kan man inte. Det finns även en extra volym DVD, även den utgiven på svenska, på temat klassiska julsagor med Hello Kitty. Klockrent! Efter besvikelsen som följde i Frosts kölvatten hade vi alltså i alla fall kvar Hello Kittys ultimata animerade version av den riktiga sagan bakom att trösta oss med.

Vår vrede gentemot Frost skall väl tas med en nypa salt (lite överdriver vi allt, dels bara för skitskojs skull och dels för att driva lite med den på redaktionen som faktiskt gillade Frost tillskillnad från oss andra) och dessutom bör det ses i sitt sammanhang; att vi verkligen såg fram emot Frost av den anledningen att vi sedan tidigare tyckte så bra om Hello Kittys tolkning och hoppades att Disney skulle göra något i stil med Snövit snarare än Kejsarens nya stil, bara för att bli irriterade över hur sent filmen väl visades i Sverige gentemot i prinicip hela vida världen och sedan bli redigt besvikna över hur ofattbart dålig Disneys version faktiskt visade sig vara i allmänhet och så mycket sämre den är från Hello Kittys version i synnerhet.


Vi kan skatta oss lyckliga som känner till Hello Kittys fina gåva till jordens barn på temat Snödrottningen bland mycket annat julgott och att kunna utnämna henne till årets tomte 2013!

Ho! Ho! Ho!

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
|
2010-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2010
|- Årets sena tomte 2011
|- Årets sena tomte 2012
|- Årets sena tomte 2013
|- Årets sena tomte 2014
|- Årets jultomteval 2015
|- Årets jultomteval 2016
|- Årets julkalender 2017
|- Årets jultomteval 2018
|- Årets jultomteval 2019
|
2020-talets julspecialare


Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.