Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Plockat ur filmhyllan #49
Street FighterTitt och text: Jan M. Komsa, 2022-05-14


Originaltitel: Street Fighter
Produktionsår: 1994
Längd: 97 minuter
Genre: Action
Land: USA, Japan
Regissör: Steven E. de Souza
Skådisar: Jean-Claude Van Damme, Raul Julia, Ming-Na Wen, Kylie Minogue

Handlingen i ett nötskal: Jean-Claude Van Damme är en överste i AN, som är en knock-off av FN:s fredsbevarande styrkor. Sanslöst hög på kokain och med Kylie Minogue vid sin sida ska han genom sin förmåga att sparka nästan lika högt försöka störta wannabe-diktatorn Bison i det påhittade landet Shadaloo någonstans i Sydostasien. Bison försöker för övrigt skapa en egen TV-Hulk.

Då var jag klar med hela boxar ur vilka jag tidigare hade plockat enskilda titlar att täcka men väljer ändock att fortsätta på double feuture-temat detta år. För att varför inte. Men mest för att jag har ett antal filmer som mer eller mindre hör ihop som jag gärna plöjer igenom snabbare än en film i månaden. För den här gången ville jag titta närmare på ett par videospelspelfilmer, för att Sonic the Hedgehog 2 här om månaden. Två av de tidigaste spelspelfilmerna, och utan att kolla upp saken närmare skulle jag faktiskt tippa på att det är DE två tidigaste faktiskt, är Super Mario Bros från 1993 och Double Dragon från 1994. Det är dock, som ni kära läsare alldeles säkert själva redan listat ut baserat på rubrikerna och bilderna och sånt, inte dessa som jag har plockat fram till idag. Dels för att de två inte har något direkt samband med varandra och dels för att vi redan tittat på SMB-filmen både en och två gånger här på POPKORN... De följande två adaptionerna fick det därmed bli istället. Street Fighter från senare in på 1994, och det dröjde till våren och sommaren 1995 innan den hann komma ut över hela världen, och Mortal Kombat som kom ut ännu lite senare sommaren, samt hösten i Sverige, 1995.

Jag börjar med Street Fighter då den helt enkelt var först ut. Okej då. Street Fighter. Filmen. Baserad på diverse versioner av spelet Street Fighter II. Men ja, de kunde väl inte lika gärna kalla filmen Street Fighter II också. En amerikansk actionfilm inspelad mestadels i Australien. Produktionsländer är dock såväl USA som Japan då det, intressant nog, var Capcom själva som till stor del bekostade produktionen. Lagom lustigt nog kom det ju även ett spel baserat på filmen. Japp, ett spel baserat på en film baserad på ett spel. Street Fighter The Movie The Game liksom. Förunderligt nog var dock just det här spelet INTE utvecklat av Capcom själva. Allting kring den här filmen är ju bara knasigt alltså. Det börjar i alla fall bombastiskt nog. Samtidigt som det känns väldigt billigt. Väldigt mycket B-filmkänsla. Fast vad skulle man å andra sidan förvänta sig med Jean-Claude Van Damme i huvudrollen som Guile? Raul Julia som Bison är däremot nästan oväntat bra i sin storskurkroll. Det är ett smått komiskt framträdande helt klart men det går aldrig riktigt över gränsen. Det lutar trots allt mer åt Jack Nicholson än Cesar Romero liksom. Julia var dessvärre dödssjuk i verkliga livet under inspelningen. Han tog tydligen jobbet för att hans barn var stora fans av spelserien och detta blev tyvärr hans sista film. Han gick bort ganska exakt två månader innan den amerikanska premiären i slutet på 1994.

Nästan alla andra spelbara karaktärer från Street Fighter II-spelen är med på åtminstone något hörn i filmen. Chun-Li som reporter ute efter personlig hämnd på Bison ihop med Honda och Balrog som är snäll här, Zangief och Dee Jay som båda å andra sidan jobbar för Bison här och resten av gänget; Blanka, Dhalsim, Sagat, Vega, Ryu, Ken, T. Hawk och inte minst Kylie Minogue som Cammy. Endast Fei Long saknas. Om det förresten verkar som att Ryu och Ken, istället för att framhävas som de två egentliga företrädarna för Street Fighter-serien vilket de har varit sedan det allra första arkadspelet 1987, hamnar lite i skymundan, lost in the shuffle liksom, så är det för att de gör det. Visst spelar de en större roll än T. Hawk eller Dee Jay men inte än Chun-Li, Guile eller Bison. Jag skulle säga att de spelar typ lika stor roll som Sagat, Vega, Honda, Balrog och kanske Blanka. Vilket gör dem lost in the shuffle alltså. En del konstnärliga friheter gentemot spelen har alltså tagits. Filmen handlar framför allt inte om en stor turnering som utkämpas på gator och torg över hela vida världen. Istället utspelar sig allt i Shadaloo som är ett påhittat land i Sydostasien i den här adaptionen.

High-tech weaponry minsann. Så jävla löjligt. Van Damme, som alltså spelar helylleamerikanske Guile men helt uppenbarligen inte är amerikansk, var enligt uppgifter nerknarkad typ hela tiden under inspelningen. Och nog för att Van Damme aldrig varit någon prisvärd skådis direkt men han är fan t o m värre än vanligtvis i den här filmen. Det märks liksom verkligen att han inte är helt där, att han inte är helt närvarande alltså, och han verkar allmänt allt lite slö faktiskt. Han kallar Bison kukskalle dock, vilket typ sätter tonen för resten av filmen. Något jag inte kunde undgå att lägga märke till nu är att när Van Damme nämner en "Charlie" i nyhetssändningen precis i början av filmen så listar Bison ut att en av de tillfångatagna soldaterna som såklart bara råkar stå där i närheten av honom i just det ögonblicket som heter Carlos är samma person? Bison bara "Aha!" och jag bara WTF, seriöst eller? För Van Damme ser inte denna Carlos från sin sida som jag faktiskt tyckte mig minnas att han gjorde innan jag nu såg om filmfan... Jag mindes fel alltså. Charlies namn är bara något han säger och Bison bara gör den kopplingen hur exakt..? Filmen börjar alltså så här. Och när en film är så här dum redan från första början så brukar det inte båda gott för resten av föreställningen.


Filmens verkliga stjärnor; Raul Julia som M. Bison och Ming-Na Wen som Chun-Li.


Cred för castning ska filmmakarna ha ändå. Många av skådisarna är verkligen välkastade. De både ser ut som och beter sig som man kan föreställa sig karaktärerna ur spelet hade gjort i en livs levande tagning på Street Fighter II. Så ur den synpunkten är filmen inte helt misslyckad. Allra bäst är Raul Julia som Bison men Ming-Na Wen gör också ett bra jobb i rollen som den snabbfotade Chun-Li. Man köper den föreställningen. Problemet är Van Damme som Guile och hela den här jävla storyn egentligen. Handlingen är både tokig och totalt ointressant. Här är många sidospår och rent ut sagt udda inslag som känns malplacerade och inte tillför någonting. Ryu och Ken försöker t ex lura Sagat med leksaksvapen men han är steget före och ställer dem mot väggen men som hela den här scenen spelas ut och dialogen, det är bara konstigt. Filmen vill nämligen lura tittaren att de ska skjutas ihjäl med sina egna vapen innan det då framgår att det bara var leksaksvapen och Sagat bara "Inte är ni väl rädda för era egna vapen?" men vad fan ska det betyda egentligen? Vad spelar det för roll att det är deras vapen och varför exakt skulle de inte vara rädda för sina egna vapen om vapnen vore äkta och skarpladdade? För han säger ju det som om vapnen skulle vara äkta alltså och det blir bara konstigt till slut som sagt var. Verkligen dålig dialog...

Sedan får vi en riktigt kul setup för en cage fight. Synd bara att det inte blir något av det. Finns en del kassa skådisar med, speciellt bland dem i militären och speciellt dialogen kämpar vissa synligt med och inte minst Van Damme då. Litet plus i kanten för Vegas hemmagjorda klo i finkan. Synd bara att det inte blir mycket till fight där heller... Ken och Ryus roll i storyn blir till slut att infiltrera Sagats gäng för att iniltrera Bisons gäng. Inte för att de gör mycket nytta i slutändan. Detta är väldigt tydligt Van Dammes film. Van Dammes Guile är alltså överste och typ FN-soldat fast de kallar det AN i den här filmen. Och Kylie Minogue är också där och eh... Hon har några repliker och snygga ben. Punkt. Skoj att se att de bemödat sig att ha elefanter med i filmen dock. Och en plats som liknar Sagats bana. Bara ett kort klipp men ändå. Raul Julia spelar Bison väldigt mycket som Gomez inser jag ju mer jag tänker på det. Och jag säger det inte som något negativt. Nej, det funkar faktiskt. Hans framträdande är lätt det mest underhållande i hela filmen. Jag gillar även Wes Studi som Sagat och Jay Tavare som Vega även om han inte får göra mycket. Båda ser bra ut, väldigt lika spelkaraktärerna, och speciellt Studi utstrålar viss kall charm som påminner starkt om Robert Davi som Franz Sanchez, Bond-skurken i License to Kill från 1989. Zangief är dum i huvudet men ser åtminstone också bra ut. Dee Jay ser inte alls ut som i spelet men Miguel A. Núñez Jr. som gestaltar karaktären här är ganska rolig.

Det mesta faller ju på manuset. Varför låtsas Van Damme vara död på bårhuset? Hur länge har han legat där? Det är pinsamt dålig dialog emellanåt. Ryu och Ken strular förresten inte alls till Chun-Lis stora plan en bit in. De gör inget. Planen hade uppenbarligen inte funkat i vilket fall som helst och Chun-Lis glada gäng hade blivit tillfångatagna oavsett om Ryu och Ken hade varit där eller inte. Och vad exakt var planen? Det går hur som helst åt pipan helt utan inblanding från Ken och Ryu. Storyn suger. Också homoerotiska handjobbskämt. Alla roller är heller inte så välkastade. Just Ryu och Ken ser alldeles för fjuttiga ut. För tonårspojkiga. Inte beefcake nog. De saknar fysiken helt enkelt. Och den som har spelat NÅGOT Street Fighter-spel kan heller inte låta bli att undra varför i helvete det inte är Ryu och Ken som spelar huvudrollerna. Men allt är inte så illa. Tempot är högt åtminstone. Första halvan av filmen... Och Bison-pengarna är för jävla kul. Han ska tydligen kidnappa drottning Elizabeth också. Den filmen hade jag velat se. Men sedan faller allt isär. Ganska exakt halvvägs in. Van Dammes patetiska pepptal i mitten av filmen är sååå B. Och när de sedan drar ut i fält och sätter kurs mot Bisons hemliga högkvarter så tappar filmen nästan allt tempo. Andra halvan av filmen känns betydligt slöare och tristare än den första halvan. En viss scen mellan Bison och Chun Li då Bison helt nonchalant mickdroppar repliken "För mig var det tisdag." är egentigen det enda roliga under andra halvan av filmen. Chun-Li spöar förresten skiten ur Bison och hade antagligen slagit ihjäl honom om inte hennes kumpaner "hjälpte" henne. Under tiden åker Van Damme motorbåt. Typ Thunder in Paradise. Tänk Night Rider fast på vatten med Hulk Hogan.


Så jävla B.


Varför är Fei Long, direkt baserad på Bruce Lee för övrigt, den ENDA av alla spelbara karaktärer från Street Fighter II och Super Street Fighter II som inte alls är med i filmen? Storyn blir så sävlig till slut att tankarna vandrar alltså. Kunde inte Kenya Sawada, förvisso japan men ändå främst känd för Hongkong-filmer likt Bruce Lee, spela Fei Long istället för någon random snubbe döpt efter honom själv? Sawada spelar nämligen kapten Sawada. WTF? Killen kämpar verkligen med engelskan också. Inte olikt Van Damme för den delen... Tja, tydligen så skulle Sawadas kapten Sawada faktiskt vara Fei Long från början men det ändrades i sista stund då producenterna tyckte att karaktären från spelet var för generisk. Återigen, WTF?! Akuma är heller inte med i filmen men det förväntade nog ingen sig heller. Det är en sådan karaktär man sparar till en uppföljare. Däremot är MUTAGEN med i filmen. Det är så de gör att Blanka ser ut som en tanigare version av Hulken från den gamla TV-serien med Lou Ferengo. Men exakt hur fan känner Van Damme igen Blanka? Dumma jävla film... Van Damme gör inte mycket för filmen förresten. Capcom själva insisterade tydligen på att ha honom som Guile men han är inte direkt något dragplåster utan tvärtom så drar han snarare ner filmen. Han är inte bra i rollen som Guile. Alltså, inte alls. Med tanke på att större delen av hela budgeten gick åt hans lön (och sedan rakt upp i hans näsa) så kan man nog lugnt konstatera att det var ett misstag att ha med honom. Det kunde ha blivit en mycket bättre film men någon annan skådis som Guile, vilket även hade inneburit mer kosing över till annat.

Filmens största blunder är dock det att själva Street Fighter-delen inte alls vävs in i storyn. Det närmaste som man kommer ett faktiskt äkta gatuslagsmål avbryts av Van Damme i en stridsvagn innan fighten ens hinner starta. Året efter Street Fighter hade premiär kom Mortal Kombat att göra detta rätt, dvs låta storyn kretsa kring kampturneringen som hela spelet som filmen bygger på kretsar kring. Där var det också, med all rätt, Lui Kang som hade huvudrollen. Liksom Ryu och Ken BORDE ha haft här. Istället är de bara några småfifflare och inga beryktade kringvandrande kämpar till förmån för Van Damme som inte alls lyfter filmen utan snarare drar ner den... Han slåss inte ens särskilt mycket här. Van Damme gjorde betydligt mer street fighting i Lionheart än här i Street Fighter. Detta var höjdpunkten av hans karriär och när han var som störst diva, till den här filmens stora nackdel. Guile, Ken och Ryu är felkastade alla tre. Och det är just de som borde ha varit de tre främsta manliga hjältarna. Lägg till jävligt kassa oneliners och Van Dammes lagom sexistiska anmärkningar om och direkt till Chun-Li och resultatet är kasst.

Alltså, jag var faktiskt inne på att kanske dela ut ett godkänt betyg trots allt. Det var jag faktiskt. Men den sega trista andra halvan av filmen gör den bortom räddning. Godzilla-skämt för att japaner. Fighten mellan Guile och Bison är inte bra. Varför byter Balrog om och tar på sig boxningshandskar mitt under pågående skottlossning och explosioner? Alltså, grejen med när Bison får superkrafter i slutet. Det är ju tecknad film typ. Komplett med 80-talsblixtrar. Vad exakt vill Sagat och Vega ha hämnd på Ryu och Ken för förresten? För de kostade inte inte dem några pengar? Ryu borde förresten vara den som slåss mot Sagat, inte Ken. Med drygt en kvart kvar av hela filmen så får man två halvt om halvt hyggliga fighter i alla fall. Allt som allt får man ett hastigt påhopp där Chun-Li sparkar Bisons röv, Honda mot Zangief där man knappt ser vad som händer, Guile mot Bison samt Ken och Ryu mot Sagat och Vega i en och samma fight. Cagematchen i början borde ha blivit av, fighten i fängelset borde ha varit längre och inte blinka och man missar det, Bison kunde ha haft en proper fight mot Blanka som människa precis i början, Balrog borde ha haft en random boxningsmatch, Chun Li och Guile kunde ha haft en fight när hon bröt sig in på militärbasen och/eller så kunde Chun-Li ha fightats mot Cammy också när hon ändå var där.

En random observation. Hör jag helt galet nu eller ropar Kylies Cammy verkligen ut "Dropkick!" när hon sparkar en snubbe? Ååh, så jävla B... Bison har någon slags svävare som Doktor Robotnik med Street Fighter II-knappar och joysticks från arkadkabinetten vilket... Okej. Kul antar jag? Som sagt, första halvan av filmen är tempot åtminstone högt. Andra halvan däremot är en riktig snooze-fest. Raul Julia som Bison och Chun-Li är de enda behållningarna när det hela urartar till en extremt generisk actionfilm där alla skjuter med pistoler och maskingevär på varandra. Mm, väldigt mycket STREET FIGHTER. Men okej, lite fight får vi. Men väldigt lite. Typ Honda hoppar på Zangief. En sekund. Sedan åter till pang pang. Balrog slår en rando. Sedan åter till Van Damme som skjuter med maskingevär. Sedan när resten av soldaterna väl dyker upp och de och Bisonsoldaterna skjuter mot varandra och kastar handgranater. Gäsp och snark. För detta är inte direkt bra gjort heller. Jävla skitfilm egentligen. Men inte helt utan meriter. Inte helt utan se- eller återsevärde. Även fast det på det stora hela är riktigt dåligt alltså. Tänk Hercules och Xena: Krigarprinsessan. Ungefär den nivån håller filmen. Kan man acceptera det så kan man väl ha ihjäl en och en halvtimme någon eftermiddag med den här filmen. Det är vad som gör att filmen trots allt får en hel poäng av fem, dvs så pass högt betyg som underkänt. Inte underkänt minus, vilket väl vore en halv poäng, och inte helt förkastligt så till den grad att den inte förtjänar någon poäng alls, dvs noll eller streck, utan så "högt" som ett stabilt underkänt.
Betyg: Ett av fem vinsttecken. Alltså... Det här är ingen bra film.

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|
Plockat ur filmhyllan

| A-D
| E-J
| K-S
|- Kill Bill Vol. 1
|- Kill Bill Vol. 2
|- King Kong
|- Memories
|- Mio min Mio
|- Modest Heroes
|- Monty Pythons galna...
|- Mortal Kombat
|- Måndag hela veckan
|- Mästarna
|- Nightmare Before...
|- Pans labyrint
|- Pulp Fiction
|- Reservoir Dogs
|- Riddarfalken från Malta
|- Scooby-Doo! Pirater...
|- Sierra Madres skatt
|- Slottet i Cagliostro
|- Stormvarning utfärdad
|- Street Fighter
|- Super 8
| T-Z
|
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.