Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Plockat ur filmhyllan #68
Q – The Winged SerpentTitt och text: Jan M. Komsa, 2023-10-19


Originaltitel: Q – The Winged Serpent
Produktionsår: 1982
Längd: 93 minuter
Genre: Skräck
Land: USA
Regissör: Larry Cohen
Skådisar: Michael Moriarty, Candy Clark, David Carradine, Richard Roundtree

Handlingen i ett nötskal: En gigantisk jävla drake vars namn ingen annan än Caine från Kung Fu bryr sig om att försöka uttala flyger runt New York City och anfaller folk helt på måfå, av någon jävla anledning för att aztekerna eller nåt, och detta passerar den stora massan obemärkt. Shaft är där med. Men den stora frågan är såklart hur ska det gå för småskurken Jimmy Quinn?!

Det är den, Q, med han, Kill Bill, tidigare mest känd som han, Kung Fu. David Carradine alltså. Jag följde förresten faktiskt både den ursprungliga Kung Fu från 70-talet, som gick väldigt sent om nätterna på femman vill jag minnas, samt den uppföljande serien Kung Fu: The Legend Continues från 90-talet just då på 90-talet. Vilket är hur jag kände till David Carradine långt innan allt vad Kill Bill och strypsex med sig själv med dödlig utgång heter. Men nog om det. Jag har ingen jävla aning om vad jag egentligen ger mig in i här... Är detta en kultfilm, en bortglömd B-film, en aldrig känd D-film, det vete fan! Jag ville ju ha den bara för att titeln börjar på Q... Och jag plockar fram den nu bara för att genren är skräck enligt IMDb och wikipedia. Så häng med på en resa in i det okända vet jag! Jo, jag fick tag på den till slut. Q på DVD. Egentligen var det ju inte svårt... Jag beställde bara en brittisk utgåva från ebay av vilka det inte direkt råder någon brist på. Anledningen till att jag inte gjorde detta tidigare är för att jag från början gärna ville ha en svensk eller nordisk utgåva och allra helst en som jag hoppades finna ute i det vilda, i den fysiska handeln, antigen ny på t ex Hemmmakväll eller begagnad på någon loppis, eller åtminstone genom någon svensk sida för näthandel, som gamla Discshop, eller på auktion på Tradera... Då jag ser det lite som en sport, som ett nöje i sig liksom, att jaga rätt på filmer och sånt. Fick inte napp dock. Inte på flera år. Men jag ville ju ändå ha filmen bara för att ha den också, bara så jag har någon mer film i hyllan än Quantum of Solace som börjar på Q, så det fick bli denna brittiska utgåva från ebay. Den enkla lösningen.

Ska jag vara ärlig så ser jag inte direkt fram emot att se denna så tack och lov att filmfan är bara drygt en och en halvtimme lång. Jag saknar tiden då filmer som egentligen inte behöver vara längre ofta var runt 90 minuter. Nåja. Måste säga att jag uppskattar denna utgåva i alla fall. Filmen kommer i en rätt fräck slipcase med typ en variant cover som inre omslag, på insidan av plastfodralet så medföljer det en liten inlaga, papperslapp bara, som listar kapitlen, som också står listade på insidan av omslaget, själva skivan är också fräck, färgstark och med ett stort Q runt om, och där under, när man plockar ut skivan, ser man ett mindre Q som dolde sig på insidan av fodralet på andra sidan. Detta är uppenbarligen inte bara ihopslängt helt utan eftertanke. Det märks att den eller de som knåpade ihop denna DVD-utgåva faktiskt gav ett skit så att säga. Sedan är det ganska fräck och lagom kuslig musik när man ska välja ljudspår och subtitles on eller off. Exakt samma låt som filmen sedan rullar, eller i det här fallet snurrar, igång till. Vågar man hoppas på att detta kanske är något mer än bara en skitfilm? Och nu baserar jag min bedöming i stort sett på mina första/direkta intryck av filmen. För detta är första gången jag ser denna, ja. Ok, bildkvalitén är inte så bra. Känns nästan som att se ett VHS-band. Dialogen är ganska lökig. Hm, inte hela fem minuter in och redan två dödsfall... En fönsterputsare som bokstavligt talat blir av huvudet och sedan någon som bränts ihjäl. Är titelmonstret Q bara en "vanlig" gammal drake? Nakna 80-talstuttar, trevligt. Ok, här gick det undan. Ca sex minuter in och den nakna tuttbruden snatchades upp av något stort som flyger... Är Q en jävla drake alltså? Som bara dyker upp från ingenstans och det är alltså så här filmen börjar, direkt pang på?

Han Kung Fu har redan varit med en stund och kliver nu in på en sjaskig bar mitt på dagen där någon random medelålders kostymnisse spelar piano och sjunger dåligt. Vad är det som händer här? Tycker mig se någon tjej som spanar in kostymnissen. Alltså, vilka är alla de här människorna? Vad är det som händer här? Varför följer vi den här pianokillen nu helt plötsligt? Och vilka är dessa skojare nu då, är det hans kumpaner? Vad fan, rånar de en juvelerare nu helt plötsligt? Men han är inte med på det? Eller, han är med på det? Men han har glömt bilnycklarna? Vad är det som händer?! Nu blir han påkörd av en taxi? Och tappar bytet under en lastbil? Och någon snackar spanska med honom? Och han finner sig själv i någon affär där det hänger grillade kycklingar? Och helt plötsligt är han ute på gatan igen och springer med småflickor? VAD ÄR DET SOM HÄNDER?! Jimmy Quinn heter pianomannen. Okej. Inte en hel kvart in och jag ger nog upp hoppet för den här filmen trots allt. Det som händer hänger helt enkelt inte samman. Filmen är inte sammanhängade. Varför bryr vi oss om Jimmy Quinn och hans botched up juvelerarstöt? Skulle inte det här handla om en flygande reptil? Den jävla draken har redan dödat tre människor och Kill Bill har varit med i två scener men varför i helvete följer vi den här Jimmy Quinn större delen av speltiden hittills? Vad har detta men något att göra? Jimmy Quinn påminner mig som fan om en annan skådis som jag för allt i världen inte kommer ihåg vad han heter eller någon film han varit med i... Argh! Driver mig åt vansinne. Inte Joe Pantoliano utan någon annan som alltså också ser ut lite som Joe Pantoliano. Äh, jag kommer väl inte komma på det förrän efter denna text har lagts upp.


Spoiler: Detta är en av de endast två bra scenerna i hela filmen...


Jo, men tjena... Jonny Quest här bara råkar hitta ett gigantiskt drakägg mitt i New York City, där snubben klättrar upp för en rostig stege i någon övergiven byggnad. Varför är han ens där? Och nu drar han ner gylfen för att pissa. Och nu blir han påhoppad bakifrån av ett skelett och duvor. Nu drar han upp gylfen, utan att ha pissat, och plockar fram en revolver. Nu inser han nog att han kan gå på toaletten någon annanstans och går därifrån. Och nu verkar det som att vi börjar följa ett gäng byggarbetare istället. En kille är upprörd för att hans lunch blir stulen. Han hotar att köra upp sin termos i röven på de andra byggarbetarna. Detta är riktig dialog ur filmen. "Jag ska köra upp den här termosen i röven på er!" säger han. Sedan tar draken honom. Men det är lugnt för Kung Fu är på fallet nu. Hur exakt han har kommit dit, som i varför han frågar ut någon akademiker om rituella offer som aztekerna gjorde och om denna "Quetzalcoatl", den befjädrade flygande ormen, det vete fan. Liksom, hur har han kommit till den här slutsatsen, att det är nog bäst att fråga ut en gubbe på museum om sånt här. Eller vänta, handlar det om den brända typen från innan? Är det separata fall och menar de att han tände eld på sig själv eller nåt sånt? Nej, nej, nej, jag vill inte se Kill Bill i bara morgonrocken. Oh, jösses, vad dålig dialogen är. Vänta, något fattas här. Jag antar att Kung Fu är snut som utreder. Och jag kallar honom Kill Bill och Kung Fu om vartannat, ja. Men är snuten varse om att det flyger en enorm drake omkring New York? När exakt blev de varse om detta? Vänta, är Jimbo Quinn och tjejen från baren tillsammans? Bor de tillsammans? Vänta, är han inte rånare? Eller vet hon inte det? Nej, han är rånare. Eller get away driver. Stor lägenhet de har. Ganska fin. Många böcker. Det verkar inte direkt råda någon nöd på dem... Varför spenderar vi så mycket tid med den här snubben?!

Åh, jösses. Det har inte ens gått en halvtimme än. Det är mer än en hel timme kvar av speltiden. Fan. Jävla skitfilm. Detta... Kan ha varit ett misstag. Om Jimmy Quinn inte slutar snacka snart så får jag spel. Hon doktor Quinn var rätt het i alla fall. Och nu önskar jag att jag såg något med Jane Seymour istället för den här skiten. Okej, vad fan händer nu? Oj, oj, oj... Så jävla löjlig utstyrsel. Den här filmen är tråkig. Helikopter shots. Ok. Och nu skriver tidningarna om en jättefågel eller nåt som anfaller folk. Men alltså, effekterna är ju skitdåliga. Det ser ju för fan ut som ur en gammal monsterfilm från 50-talet. Men shit då... Mer än 55 minuter kvar av filmen. Har det inte gått mer en fem minuter sedan jag sist kollade? Are you fucking kidding me? Det är en sådan film alltså. Nej. NEJ! Inte åter till Jimmy igen. Men för fan i helvete då, the life and misfortunes of Jimmy Quinn är ju inte vad jag ville få ut av detta. Nog för att drakfan har dödat flera människor redan men man har inte fått se den i mer än några sekunder. Blinka och du missar det. Och vad är det här för jävla musik? Scatsång? Busarna jagar Jimmy Quinn. Suck.

Aha, det var uppe i Empire State Buildning där Quinn var innan, inte i någon övergiven byggnad. Om det framgick innan så missade jag det med anledning av hur tråkig och dåligt sammanhängade filmen är. Men vad FAN klättrade snubben upp där för? Liksom, varför? VARFÖR? Vänta nu. Är det inte en drake? Är det bara en stor jävla fågel? Man har, när jag skriver detta, ännu inte fått se det jävla monstet tydligt eller i dess helhet eller i mer än någon sekund åt gången så jag vet ännu inte säkert... Men vadå, Jimmy Quinn bara visste att den skulle vara där? En tjej gör push-ups, man ser rövspringan, sedan ser man drakjäveln i bokstavligt talat ett ögonblick och återigen, blinka och du missar det. Skulle inte det här vara en skräckfilm? Nästan 50 minuter in, mer än 40 minuter kvar, så mer än halvvägs in, mindre än hälften kvar, och tyvärr, den här filmen är skit. Kill Bill ska väl föreställa typ Mulder innan Mulder vilket kanske vore något... Kanske, om vi faktiskt hade fått följa honom och Shaft på spåret längre tid... Istället för att fokusera så mycket på Jimmy Quinn. Så, vilka följer vi egentligen? Jo, just Jimmy Quinn och hans tjej antar jag. Vi kan kalla henne Erin från The Office innan The Office. Nej, men Candy Clark hade faktiskt en hyfsat stor roll i nyinspelningen av The Blob från senare på 80-talet och hon spelade också Buffys mamma i filmen som föregick TV-serien på 90-talet, bara för att nämna några av hennes roller genom årtiondena. Så hon... Har varit med i lite av varje som man kanske minns halvt om halvt. Hon har en mindre roll här men ändå ungefär lika mycket skärmtid som Kill Bill.


Den andra enda bra scenen i hela filmen.


Han, Kung Fu tillika Kill Bill. Heter han något? Har hans namn nämnts en enda gång ens? Vet ej. Antagligen men filmen är så dötrist att jag orkar bara inte hänga med i de sövande svängarna och den gör mig så lack att jag inte tänker bemöda mig med att kolla upp det heller. Men Kill Bills partner är alltså ingen mindre än självaste Shaft. Vad fan? Oj, vilken karaktär... Enter Brittsh snobbish stuck up fat man with a pipe, yeees. Inte ens en timme in... Mer än en halvtimme kvar. Den här filmen börjar bli plågsam. Såvida inte något extraordinärt inträffar med en tredjedel kvar av speltiden så är detta en nollpoängare. Och filmen är inte ens så dålig att den blir bra. Det är ingen rolig kalkonrulle alltså. Det är bara en skitdålig film. Alltså, den här filmen är jättetråkig. Storyn hänger knappt samman, effekterna är skit, bilden är skit, dialogen är skit och musiken, som började lovande, har tystnat. Och jo, det var visst Jonny Quest, eller vad han heter, som hade huvudrollen hela tiden. Vänta, de tror inte på Kung Fu? Så varför betalar de Jimmy Hoffa en miljon dollar? Eller de tror på att det finns ett monster men inte att monstret kan vara samma som det från framtida Final Fantasy VIII? Alltså, fråga inte...

Vad fan nu då, ska snuten skjuta ihjäl Quebecmonstret? Drygt 20 minuter kvar, oki, kom igen nu, final fight, come on. Snuten vill ge yrkesbrottslingen en pistol? Whatever. Alltså, hela filmen BORDE ju ha handlat om Q*bertdraken som jagar människor och två New York-snutar som utreder och försöker pussla ihop vad som händer och kommer närmare svaret och monstret allt eftersom, det BORDE ha varit FOKUS, inte Jonny Bravo och hur han bara råkade snubbla över ett draknäste när han var ute och fumlade en dag. Alltså, filmen är inte över ännu?! Neej, nåååd... Det är mer än en kvart kvar. En jävla mimare som också är snut är med nu. Men vad fan händer nu? Är detta en jävla subplot eller? De ska jaga en mördare, som i en människa? Varför handlar allt inte om den förbannade Dragon Quest?! Vad fan är nu detta för skit?! Vadå, är detta Mumiens grav nu eller? Ja, juust det... Han den där fan med den löjliga utstyrseln från innan. Som var med i en scen i några sekunder typ. Det handlar om trolldom alltså. Oh, fy fan så mycket hår den gubben har på bröstet. Det är som... Päls. Vad är det som händer nu då? Shaft och mimaren jagar en fattigmans Imhotep mellan hustaken? Det känns som en helt annan, men fortfarande kass, film helt plötsligt.

Lite relationdrama mellan Jimmy Neutron och tjejen. Drakfan kommer tillbaka till Empire State Building, så varför skulle staden backa ur dealen? Dum film. Den här filmen är så jävla dum... Men effekterna är så pinsamt dåliga att jag faktiskt skrattade ut högt till slut. Alltid något. Say what? Planen är bara att de ska skjuta ner draken med kulsprutor? Och... De gör det också. Men för fan då, kan du vara slut någon gång filmjävel? Kan du inte bara sluta? NEEEJ! NEJ, NEJ, NEJ, NEJ, inte mer, inte ännu mer... Vad fan är detta, vem fan är den här jävla gubbfan nu då?! Nu är det knivfight mellan inte-Pedro Pascal eftersom detta var på 80-talet och Jimmy Quepasa. Kill Bill dyker upp som gubben i lådan och skjuter Pedro rakt i skallen. Men Pedro är inte död. Han RESER SIG. Så Kill Bill skjuter honom igen. Men Pedro är inte död än. Han RESER SIG IGEN. Vänta, är det här slutet? Är det så här det slutar? Billy och Jimmy blir kompisar och Jimmy går för att bli sams med tjejen? Nej. Det är inte slut än. FÖR FAN I HELVETE DÅ, det är inte slut!! Det finns ett till ägg. Någon annanstans. Och det kläcks. Cliffhanger ending. FUCK YOU FILM. NOLL poäng. NOLL. Besynnerligt nog har det generella mottagandet bland såväl avlönade kritiker som oss dödliga filmfans faktiskt inte varit helt kasst utan tvärtom över medel... Vilket får mig att undra om inte alla dessa människor hade rökt på eller nåt när de såg den här filmen eller hur sanslöst låga krav eller förväntningar hade man egentligen eller vad fan jämför man denna med i så fall eller har uppfattningen om filmen som något annat än sämst kanske baserats på hur man såg rullen när den var ny, i början på 80-talet, och att den med dåtidens mått mätt kanske gick an som en B-film, jag vet inte... Men det här är inte bara en jättedålig film utan det är, helt allvarligt, utan att överdriva, en av de sämsta filmerna som jag har sett i hela mitt liv. Den är right up där med skräp som Dracula 3000. Det trodde jag faktiskt inte. Jag vet inte vad jag förväntade mig egentligen, någonstans mellan 1-2 kanske. Men shit, vilken skitfilm.
Betyg: Noll av fem Q. En av de sämsta filmerna jag någonsin sett.

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|
Plockat ur filmhyllan

| A-D
| E-J
| K-S
|- Kill Bill Vol. 1
|- Kill Bill Vol. 2
|- King Kong
|- Landet för längesedan
|- Memories
|- Mio min Mio
|- Modest Heroes
|- Monty Pythons galna...
|- Mortal Kombat
|- Måndag hela veckan
|- Mästarna
|- Nightmare Before...
|- Once Upon a Time in Mex…
|- Pans labyrint
|- Pulp Fiction
|- Q - The Winged Serpent
|- Reservoir Dogs
|- Riddarfalken från Malta
|- Scooby-Doo! Pirater...
|- Sierra Madres skatt
|- Slottet i Cagliostro
|- Stormvarning utfärdad
|- Street Fighter
|- Super 8
| T-Z
|
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.