Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Årets jultomte 2020:
Wonder WomanPresenterat av: Kommande julars ande, 2020-12-24


Så har det återigen blivit den tiden på året... Det är dags för årets tomte! Och det här blir inte bara vår femtonde tomte i ordningen men uppenbarligen också den första nu in på 20-talet. Härmed påbörjar vi alltså det tredje årtiondet med julspecialare här på POPKORN. Bland årets nomineringar hade vi förresten inte bara enskilda karaktärer som Spindelmannen och Buffy utan kanske lite knasigt nog också hela grupper som Beach Boys och Sailor Moon-tjejerna så det var allt kul! Den lagom prestigefyllda utmärkelsen som årets tomte 2020 här på sidan gick däremot, som ni Kära läsare såklart redan kunnat läsa till er utav rubriken ovan, till ingen mindre än Mirakelkvinnan! Eller Wonder Woman som hon numera kallas även i Sverige. Wondie var det mest självklara valet för i år. Dels som en slags direkt uppföljning till fjolårets tomte, en annan serietidningssuperhjältinna från DC, men främst med tanke på Wonder Woman 1984. Den nya filmen från i år med Gal Gadot i huvudrollen alltså. Som coolt nog utspelar sig år 1984, därav titeln.

Filmen skulle haft premiär världen över redan under sommarmånaderna men pga årets omständigheter (som vi ju inte behöver gå närmare in på här då detta är ett julinslag så vi håller en glad ton) blev det icke. Sedan den 16:e december har man dock börjat visa den i diverse random länder som Bulgarien och Island och juldagen den 25:e är bl a den nordamerikanska biopremiärdagen samtidigt som filmen strömmas på HBO Max. Den svenska biopremiären dröjer dock. Och det ända till februari nästa år! Långt efter länder som Azerbajdzjan och Kazakstan. Men nåväl, detta kan väl knappast Wonder Woman själv beskyllas för. Och det heter trots allt att julen varar än till påska, vilket i så fall gör både filmen och karaktären relevanta denna juletid även i Sverige.

Bild på karaktären i tomteutstyrsel skulle vi också bjuda på, ja. För det hör ju till. Vanligen är det en bild eller två men i år gör vi något lite mer annorlunda och går kort igenom en gammal julspecial från Sensation Comics med Wonder Woman. Och Sensation Comics var, för den som undrar, serietidningen där Wonder Woman först publicerades. Det var som Action Comics för Stålmannen och Detective Comics för Batman. Vi går långt bakåt i tiden med denna. Ända tillbaka till nummer 38 av tidningen med februari 1945 som omslagsdatum. Detta innebar att tidningen ursprungligen fanns till försäljning t o m februari 1945, så antagligen kom den ut just inför julen året innan.


Ho! Ho! Ho!

På omslaget ser vi allas vår Mirakelkvinna i egen hög person, i julpyntad/pimpad kostym och en säck fylld med leksaker medan hon står bredvid en skorsten och vinkar åt läsaren... Till synes totalt ovarse om den sjaskige gangstern som riktar en kulspruta mot henne på några centimeters avstånd! "Wonder Woman ALIAS Miss Santa Claus" utlovas dessutom. Den första sidan i tidningen sammanfattar inte bara hela handlingen utan passar på i tidstypisk anda att spoila det kommande händelseförloppet. Och här är det å andra sidan vår hjältinna som ser ut att överrumpla skurken. Det som vi ser hända på denna bild händer inte i själva berättelsen dock. Hela den första sidan, så när som på den där mindre rutan i nedre högra hörnet, agerar praktiskt taget som ett andra bait-and-switch-omslag.


Ho! Ho! Ho!

Utan att gå in på precis allt som händer i den här storyn, vilket innefattar ett gäng tjuvar som gräver en tunnel för att tjuva inte mindre än EN MILJARD DOLLAR I GULD ur något valv och tunneln går direkt från gängets ledares lägenhet förresten, har vi Wonder Woman som leker jultomte. Den desillusionerade unge mannen som Wondie stöter ihop med i sin civila identitet som Diana Prince i den där lilla rutan på första sidan är alltså bara någon pojke som inte längre tror på tomten. Det går absolut inte för sig så Diana tar hans adress och tar på sig uppdraget att vara tomte. Som Wonder Woman och tomte i ett bryter hon sig in i lägenhetshuset där pojken bor (och hon gör detta uttryckligen också) varpå hon begår olaga intrång i varje enskild lägenhet i huset för att fylla julstrumpor och lägga paket under granar. Nere i källaren hittar hon till slut var pojken bor med sin lillasyster och deras mamma och fyller julstrumporna där med. Och detta är i ett "dåligt bostadsområde" får vi veta så det är därför alla är fattiga och allt ser förfallet ut...


Ho! Ho! Ho!

Därefter följer en del action, många huvudkliare och öh, tidningens beskärda del av BDSM, men nu går vi alltså inte in på allt det. Och sedan slutar det bara! Helt abrupt hoppar vi mellan att Wonder Woman slår knock-out på vad som nog ska föreställa gangstern från omslaget (som förövrigt är gift med barnens mammas syster och det är hos honom där nere i källaren mamman och barnen bor men tydligen inte systern själv konstigt nog) och de sista två serierutorna som ni ser här ovan. Exakt vad som nu kommer att hända med mamman och barnen framgår inte av berättelsen... Kommer de att bo kvar där nere i källaren själva? Men borde inte det vara en brottsplats nu? Det var ju därifrån rövarna grävde tunneln. Om mamman själv har råd med hyran, varför bodde de då ihop med hennes systers make till att börja med? Och var ÄR hennes syster för den delen? Var hon liksom helt OK med att hennes man bodde någon annanstans tillsammans med hennes syster och systerbarn? Vad är det som händer här egentligen?! Men strunt samma, slutet gott, allting gott.

Och det var det för årets säsongspecialare. Ha nu en riktigt grymt God Jul allesammans!

- - - - - - - - - -
<-- Tillbaka till förstasidan
- - - - - - - - - -

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
|
2020-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2020
|- Årets jultomteval 2021
|- Årets jultomteval 2022

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.