Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

För 20 år sedan
-> År 2002 i backspegeln <-Text och sånt: Jan M. Komsa, 2022-12-31

Gott nytt år alla kära läsare! Innan vi ringer in 2023 gör vi dock som förra och förrförra året och tar en titt på året som gick för hela 20 år sedan. Det blir film, toys och tecknat, musik, videospel och om lite annat också. Och det blir även det kungliga vi den här gången. Som i att undertecknad har suttit och knåpat ihop detta själv i år. Därmed tänkte jag att det skulle bli mindre scope varför jag återgick till upplägget för den allra första årskrönikan, den för 1996. När jag sedan var klar visade det dock sig att det inte blev så mycket mindre scope än senast trots allt. Men mer punkt för punkt i alla fall, pang på bara! Mycket nöje!

2002 inom film...
..Bästa populära bioupplevelser:

Sagan om de två tornen

Den andra delen i den gamla Bad Taste-regissören Peter Jacksons så gott som unisont kritikerrosade filmatisering av författaren J.R.R. Tolkiens genrebildande högfantasyromantrilogi om den där så kära Sagan om ringen; Sagan om de två tornen, har biopremiär världen över alldeles lagom till julhelgen. Och vad kan man säga? Eh, de där tornen är höga antar jag.

Harry Potter och Hemligheternas kammare

Den andra delen i regi av Chris Columbus i den från 2001-2011 pågående filmatiseringen av J.K Rowlings fantasyromanserie om unge Harry Potter; Harry Potter och Hemligheternas kammare, har biopremiär under hösten. Inte bara bättre än den förra utan den första bra filmen i serien i min mening. Efter den här kom jag att se alla de följande delarna på bio.

Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller

Nu snackar vi årets definitiva bioupplevelse! De här punkterna är inte direkt rangordnade, nej. För mig personligen innebar i alla fall den andra episoden i Star Wars-prequeltrilogin det här bioårets höjdpunkt. När man satt där i salongen och det var mörkt och tyst varpå de enorma explosionerna i rymden fick fotöljerna att vibrera... Ja, shit alltså.

Spider-Man

Sam Raimis Spider-Man. Den tredje lyckade Marvel-serietidningsbaserade spelfilmen, efter Blade från 1998 och X-Men från 2000. Det var dessa rullar som banade väg för Marvel Studios och deras egna Iron Man senare på 00-talet. Som ett stort Spidde-fan sedan barndomen var det givet att jag såg denna på bioduken. Fann den vara okej. Lagom svindlande action.

Die Another Day

Brosnans sista och låt oss vara ärliga; den sista riktiga Bond-filmen. Die Another Day är ingen vidare bra avslutning på Brosnans tid som Bond eller värdig 20:e del i den alltjämt pågående filmserien... Men det är ändå en hyfsat underhållande actionfilm. Brosnan är allt fortfarande bra i rollen som agent 007. Och Halle Berry, eh, är också där. Madonna med!

..Mest sevärda mer seriösa filmer:

The Pianist

Krigsfilm som följer den polske pianisten Władysław Szpilman under tiden för andra världskriget. I regi av Roman Polanski, med Adrien Brody i huvudrollen, baserad på den verklige Szpilmans egen självbiografiska bok Pianisten. Kammade hem Oscarsstatyetten i tre olika kategorier, däribland en för Polanski som bästa regissör och en för Brody för bästa huvudroll.

Gangs of New York

Gamle Martin Scorseses storslagna historiska drama med Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Liam Neeson och inte minst Daniel Day-Lewis i rollen som William "Bill the Butcher" Cutting baserad på den verklige William Poole som också var känd som Bill the Butcher och som också var gängledare i New York på 1800-talet. Lätt en av det här årets i särklass bästa filmer.

Road to Perdition

Gangsterfilm som utspelar sig på 1930-talet med Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law, Daniel Craig och Stanley Tucci. Regisserad av Sam Mendes som debuterade med American Beauty tre år tidigare. Faktiskt baserad på en serietidning av Paradox Press under DC och den var i sin tur inspirerad av Kazuo Koikes och Goseki Kojimas manga Lone Wolf and Cub. Bra grejer.

Minority Report

Sci-fi-thriller i regi av Steven Spielberg med Tom Cruise som får springa mycket i huvudrollen. En cool historia baserad på Philip K. Dicks verk, mannen bakom flertalet förlagor till mer eller mindre klassiska sci-fi-rullar som Blade Runner, Total Recall och Screamers. Den nära framtiden som visas är slick och storyn presenterar hyfsat tankeväckande dilemman.

The Time Machine

En nyinspelning av den klassiska filmen från 1960 baserat på romanen av H. G. Wells från 1895. Storyn kretsar kring tidsmaskinen i fråga och om det är möjligt att åka tillbaka i tiden och hindra något från att hända. 60-talsrullen mottogs väl på sin tid men kritikerna var inte nådiga mot den här nya filmen. Själv gillar jag dock dem båda ungefär lika mycket.

..Bästa mer skojfriska rullar:

Chicago

Rob Marshalls första film i regissörsstolen. En kriminalfilm och svart komedi som också är en musikal. Med Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones och Richard Gere i de ledande rollerna. Knep Oscarsstatyetten för bästa film 2002, alla kategorier, vid den 75:e galan. Såg den först på hyrvideo senare och tyckte väl att den var okej men årets bästa film..? Kom igen.

Mitt stora feta grekiska bröllop

Kom som från ingenstans och plötsligt pratade alla om den. En indiefilm med en relativt låg budget som väldigt oväntat blev enormt framgångsrik, en av de mest framgångsrika romantiska komedierna genom tiderna faktiskt. En "sleeper hit" som det kallas. Startade en hel franchise t o m. Gullig rulle för övrigt. En romantisk komedi som jag inte alls har något emot.

Catch Me If You Can

Steven Spielberg regisserar Leonardo DiCaprio och Tom Hanks i de ledande rollerna i denna biografiska historia om en viss Frank Abagnale Jr som vid 16 års ålder på 1960-talet började ägna sig åt olika skumraskaffärer som att förfalska checkar och utge sig för att vara pilot åt flygbolag. En mycket charmig film och Spielbergs bästa från de här senaste 20 åren.

Om en pojke

Komedi typ. Om en pojke. Och Hugh Grant. Dramakomedi i regi av bröderna Weitz, tidigare mest kända för den första American Pie-filmen. De hade också skrivit manus till DreamWorks Antz från 1998 som jag diggar mycket. Filmen handlar hur som helst om en pojke och hur mycket coolare Grant är än grabbens märkbart osköna mamma. Blev en hit och är rätt kul faktiskt.

Austin Powers in Goldmember

Yeah, baby! Såg inte den här på bio, köpte aldrig ett eget exemplar och hyrde heller inte ens filmen när den kom ut på hemvideo. Inte för att jag inte gillade de två föregående utan för att jag var mest likgiltig inför en tredje del. Dröjde många år innan jag slutligen råkade zappa mitt in i denna på dumburken och ja, jo, nog visade sig den vara ganska kul alltid.

2002 inom toys och tecknat...

He-Man and the Masters of the Universe

He-Man och gänget kom tillbaka igen, kompletta med en ny linje leksaker, i en serie som inte var en fortsättning likt The New Adventure of He-Man från 90-talet utan en reboot av originalet. Den tecknade TV-serien gick i samband med Transformers Armada på helgmorgnarna på femman om jag minns rätt. Äkta helgmorgontecknat, för mig som då nyligen hade fyllt 18 år...

Transformers Armada

2002 var alltså året då jag i nyligen uppfylld vuxen ålder började köpa toys igen. En Transformers Armada Supercon Optimus Prime köpt på ICA var min första som vuxen. Den nya tecknade TV-serien sändes, som ovan nämnt i fråga om He-Man, faktiskt i Sverige och detta dessutom hand i hand med en helt ny serietidning utgiven på svenska! Vilket nostalgirus detta var då!

Ice Age från Fox

Datoranimerad film från dåvarande Blue Sky Studios och 20th Century Fox. Blev oväntat nog en stor hit som gav gamla bekväma Disney en god dos av välbehövlig konkurrens... Framgångarna ledde till en franchise med till dags dato fem filmer i serien plus en spin-off. Själv minns jag Kinder-leksakerna bäst, från när mina egna ungar var små. Det blev många sådana.

Skattkammarplaneten

En ny traditionellt tecknad långfilm på bio från Disney. Tillsammans med Atlantis - En försvunnen värld från året innan är Skattkammarplaneten en av de mest underskattade Disney-klassikerna genom tiderna och likt den där hör även den här till en av mina personliga favoriter. Rymdäventyr, ångpunk och kapten Amelia som sparkar röv. Här finns mycket att gilla.

Lilo & Stitch

Ovannämnda Skattkammarplaneten var inte den enda traditionellt tecknade Disney-klassikern år 2002. Lilo & Stich kom också ut från Disney det här året. Vi gick på gymnasiet när denna kom ut på både bio och hemvideo och en kompis ville hyra den en dag av någon anledning vilket är hur jag kom att se den då. Enligt mig inte lika bra men ändock en söt och kul film.

Kim Possible börjar

Hon verkar vara en vanlig tjej, men rädda världen är visst hennes grej. Ingenting kan stoppa... Kim Possible! Hon kan klara vad som helst vet ni. En tecknad TV-serie från Disney som ursprungligen gick på Disney Channel åren 2002-2007. Kim Possible sparkar röv. Tänk Buffy typ fast tecknat... Det här var på den tiden då Disney fortfarande gjorde bra grejer alltså.

Max & Ruby har premiär i USA och Kanada

Baserad på en serie populära barnböcker. Denna tecknade TV-serie blev väldigt långvarig, från 2002 till 2019, om än med några års avbrott med bara repriser här och där. Min förstfödda kom till världen senare då på dubbelnollatalet och har man barn från den här tiden så gick det i alla fall inte att undvika att glatt sitta med och titta på Max & Ruby på TV.

Den första Oscarn för bästa animerade film delas ut

Den första Oscarn i kategorin för bästa animerade film delas ut 2002 för filmer från 2001. Shrek vinner denna. Att animerade långfilmer fick en helt egen kategori kan man ha delade åsikter om. Å ena sidan garanterar det att en animerad film vinner en Oscar varje år men å andra sidan lär en animerad film aldrig mer ha chansen att vinna priset för bästa film.

Spirited Away får Oscarn för bästa animerade film 2002

Spirited Away, fastän egentligen också en film från 2001, kammar sedan hem Oscarstatyetten för bästa animerade film 2002 då detta var året som filmen kom till Amerika. Detta nämndes ju redan i årskrönikan 2001 men jag nämner det igen med tanke på hur stort inflytande Spirited Away har haft för västsläpp av Ghibli-rullar i synnerhet och animé i allmänhet.

Hästfilm från DreamWorks

DreamWorks Animation släpper ifrån sig Spirit - Hästen från vildmarken. En av deras få traditionellt tecknade rullar från tiden 1998-2003. Fick förvisso bra kritik men lyckades inte lämna något avtryck i film- eller populärkulturhistorien. Nominerades dock i kategorin för bästa animerade film från 2002 men förlorade mot Studio Ghiblis ovannämnda Spirited Away.

2002 inom musik...

E-Type toppar Sverigelistan med Life

Låten om livet av gamle Bo Martin Erik Erikson, eller E-Type som han nog är mer känd som, med sångarskan Nana Ann-Helene Hedin Pranschke, i sin tur förmodligen mer känd som bara NaNa, blir en stor hit och den första låten på året att nå Sverigetoppen där den håller sig kvar i tre veckor.

Show business känns tomt utan Eminem

Längre ner på toppen återfanns Without Me, från The Eminem Show som var rapparens fjärde studioalbum och varifrån Business för övrigt hörs nu i dagarna till trailern för den kommande Shazam!-filmen som ska ha premiär i mars nästa år... När jag hörde det tänkte jag shit, har vi kommit så långt att Eminem är typ rumsren nu? Annat var det då för tjugo år sedan.

Fucking ketchupsången

Den förbannade ketchupsången, The Ketchup Song (Aserejé) av Las Ketchup, hörs konstant det här året, non-stop, överallt, hela tiden och verkligen överallt; den spelas högt i butiker, på bussar där man är fast och måste sitta och lyssna, i högtalarna på skolan, låtfan går inte att undkomma!

Elvis Presley åter på topp

Kungen lever! En Elvis Presley-låt visar sig på singellistorna år 2002... A Little Less Conversation som spelades in av Elvis Presley 1968. Låten mixades om 2002 av Tom Holkenborg, även känd som Junkie XL, efter att året innan ha hörts i Steven Soderberghs nyinspelning av Ocean's Eleven. Den blev nu en hit och nådde toppen av flera singellistor världen över.

Annat ljud i skällan (eller nåt)

Pink är för övrigt missförstådd det här året medan Britney är Britney. Jo, jag gillar Pink. Där, jag medger det. Get the Party Started är cool. Detta var faktiskt hennes stora genombrott. Och vad kan man sedan säga om Britney egentligen? Britney gör Britney helt enkelt. Hennes musik har väl alltid varit mest meh... Men hon såg åtminstone bra ut då.

2002 inom videospel...

DreamCast går ur tiden

De allra sista DreamCast-spelen släpps i Europa. Bland årets totalt nio releaser återfinns mest nämnvärt Rez och Phantasy Online Ver. 2. Ikaruga släpps dessutom under året till DreamCast i Japan. Och med detta vinkade vi ledsamt adjö till Sega som konsoltillverkare och en av de tre stora. Hej då gamla goda Sega... Det var kul så länge det varade!

Beach Volleyball med Klonoa

Fastän PlayStation2 hade kommit ut över hela världen under år 2000 så var Sonys första PlayStation, mao PS1:an som den kom att kallas i efterhand, faktiskt inte helt uträknad ännu år 2002. Namcos Klonoa Beach Volleyball var en nämnvärd release det här året. Gavs ut i Japan och Europa. Bakom kulisserna här på POPKORN har vi alltid uppskattat strandvolleybollspel!

GameCube med Super Monkey Ball till Europa

GameCube, Nintendos nya stationära konsol och deras svar på PS2, kommer äntligen till Europa den 3 maj 2002 men förunderligt sker releasen utan något nytt Super Mario-spel. Luigi's Mansion är väldigt underväldigande och Wave Race: BS blir ett magplask. Den bästa release-titeln är SEGAS Super Monkey Ball! De forna rivalerna räddar nu Nintendos konsolpremiär.

Xbox med Halo till Europa

Det första Halo kommer ut med den första Xbox i Europa. Jag provade liret då det var nytt men tyckte inte att det var något direkt märkvärdigt om jag ska vara riktig ärlig. Men visst, man kan väl heller inte förneka att det var en betydelsefull titel för FPS-genren på konsol. Härmed tar också Microsoft Segas plats som en av de tre stora konsoltillverarna... Snyft.

House of the Dead III (arkadspelet)

Sega var fortfarande kungar i arkadhallarna dock! House of the Dead III kommer först ut i år, med fucking feta shotguns istället för de vanliga ljuspistolerna! De hade arkadkabinetten i en pub vi brukade besöka, så det blev ju både en och annan runda med hagelbössorna mellan ölrundorna.

Huslig remake banar väg för alla ondskor

Den hyllade remaken av det första spelet i serien kom ut till GameCube ursprungligen och plötsligt återfanns alla Resident Evil-spelen på kuben. Utöver denna remake kom även portar av tvåan och trean från PlayStation samt Code Veronica från DreamCast. Dessutom gjordes Resident Evil Zero, en prequel som Capcom hade påbörjat för Nintendo 64 från första början.

Super Smash Bros. Melee släpps i Europa

Mario, Luigi, prinsessan, Yoshi, Bowser, Donkey Kong, Kirby, Jigglypuff, Pikachu, Mewtwo, Fox, Falco, Captain Falcon, Samus Aran, Link, Ganondorf, Zelda, Ice Climbers, Mr. Game & Watch, Ness, Marth, Roy samt variationer med Dr. Mario, Pichu, unge Link och Sheik. Fight! Originalspelet på N64 gillade jag aldrig riktigt. Melee visade sig dock vara svårt att motstå.

Beach Spikers ÄR virtuell strandvolleyball

Ett till tidigt GC-lir från Sega. Beach Spikers kom ut över hela världen under andra halvåret 2002, vilket i vår del av världen blev relativt kort efter konsolpremiären. Sålunda var det ett av de första spelen man fick chansen att prova på till den då rykande heta kuben. Det var ju bara att tacka och ta emot. Beach Spikers är sexigt och chill, men ändå spännande.

Advance Wars över hela världen

Det första spelet i serien som började 1988 med Famicom Wars släpps sent omsider utanför Japan. Det visar sig sedan även vara det bästa spelet på Game Boy Advance... Återstår att se hur det nu blir med den där remaken till Switch. Men vi har ju alltid kvar det här pixelcharmiga originalet.

Tekken 4 vs Virtua Fighter 4

Och på PS2-fronten gör Namcos Tekken 4 upp med Segas Virtua Fighter 4. Fight! Inget av de båda fightingliren kommer dock ens i närheten av den enastående genomslagskraft som de tredje delarna i respektive spelserie hade uppnått på den första PlayStation respektive DreamCast. För första gången är inte de senaste delarna i dessa serier de bästa, bara bra nog.

Ico är

Vi fortsätter vidare in på PS2-spåret. 2002 var året då Sonys dittills senaste verkligen tog fart. Ett av de mest kärt ihågkomna spelen till konsolen kommer ut det här året. Fumito Uedas mästerliga Ico visar sig vara en riktig fullträff. Lika ödesdigert vackert som stämningsfullt.

Metal Gear Solid 2, ett hyllat storspel från Konami!

Ett av de mest hypade uppföljarna till PS2 från den tiden då den gamla Konami-loggan faktiskt stod för något som var värt ens tid och pengar. Hideo Kojimas Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Gosse, vilken snackis det här spelet blev alltså. Den omtalade spelbara demoskivan, twisten i början när det fullständiga spelet kommer igång på riktigt, med mera...

Final Fantasy X släpps internationellt på engelska i EU

Den "internationella" versionen med en del extra godis främst i form av extra bossar, baserad på utgåvan med den undertiteln som kom ut i Japan men ej Nordamerika, kommer sent omsider ut i Europa. För 20 år sedan så var detta bara den senaste FF-delen. Idag kan man titta tillbaka på det som den sista riktiga delen i serien som inte varit sig lik sedan dess.

TimeSplitters2 = GoldenEye + Knas delat med tidsresor

TimeSplitters-spelen gjordes av ett gäng avhoppare från Rare som bildade Free Radical Design och nog tog man sig friheten till radikal speldesign alltid... Roligast minnen har jag av del 2 till PS2. Vi var ett gäng som lirade detta som tokar, gjorde egna banor och skrek oss hesa i de olika spellägena där man t ex jagas av virus. Karaktärerna sedan... Galet skoj.

Kingdom Hearts

Första Kingdom Hearts till PS2 kan ju nämnas. Squares Final Fantasy möter Disney i ett action-RPG, eller hack 'n slash egentligen. Lånade spelet av en bekant som var helt såld på det, spelade det ganska många timmar innan jag ryckte på axlarna, lämnade tillbaka liret och tänkte inte mer på det.

2002 inom annat...

Vinter-OS hålls i Salt Lake City

Sportnytt: De nittonde olympiska vinterspelen hålls i Salt Lake City i Utah i USA. Salt Lake City förväntades faktiskt vara värdstad för spelen redan fyra år tidigare men då valdes istället Nagano i Japan. Detta var dock verkligen inte mig emot för annars hade vi ju inte fått McSumo, dvs den godaste hamburgaren någonsin, på donkenmenyn i samband med OS 1998.

Firefly, en het fluga?

Joss Whedons nya TV-serie har premiär i USA och Kanada. En rymd-western. Serien blir inte långvarig, bara 14 avsnitt. Det dröjer till 2005 innan den visas på någon kanal i Sverige med, TV1000 då. Den blir något av en modern kultklassiker dock och följs upp med en långfilm 2005, Serenity, där Nathan Fillion med flera repriserar sina roller från serien.

Top Gear sadlar om eller lägger i växeln eller nåt

Det brittiska TV-programmet om bilar, Top Gear, från 1977 görs om och återlanseras 2002 med Jeremy Clarkson, Richard Hammond och inte James May då han kom att hoppa på först i andra säsongen. Men ja, det är de tre som blir ansiktena utåt fram till 2015 då BBC bevisar att de är fullkomliga idioter och gör sig av med Clarkson, varpå Hammond och May också slutar.

Stålis äventyr och Läderläppen når 600

Stålis debuterade i Action Comics årgång 1938, men 1939 fick han en helt egen tidning; Superman, som 1987 bytte namn till Adventures of Superman. Läderlappen debuterade i Detective Comics 1939, men 1940 fick han också en helt egen tidning; Batman. In på 2002 når Adventures of Superman och kort därefter även Batman-serietidningen prestigefyllda #600 i Amerika.

KyoumiKai för alla med något intresse

Den svenska föreningen KyoumiKai slår upp portarna för allmänheten under hösten det här året. KK var en ideell förening med inriktning på japansk populärkultur, huvudsakligen manga och animé samt videospel, som kom att vara verksam åren 2002-2005 med syfte att sprida den kulturen vidare och att samla alla med liknande intressen under samma tak. Det var kul tider!

Det var 50 punkter. Det får duga. Eller okej, plus två events från 1992 också för att varför ej?

För 30 år sedan - År 1992 i backspegeln

Transformers: Generation 2

Den amerikanska Marvel-serietidningen nådde slutet 1991 i såväl Sverige som Nordamerika och leksakslinjen hade redan lagts ned där borta 1990... Här är grejen dock, den upphörde aldrig i Europa. Övergången från den ursprungliga linjen in i Generation 2 var inte helt tydlig i vår del av världen... Men 1992 var det G2 gällde och jag var här för det. Även om TV-serien var bara gamla G1-avsnitt med mer spejsade övergångseffekter.

SNES kommer till Sverige

SNES kommer äntligen till Europa och Sverige 1992 och tillskillnad från den sanslöst fula nordamerikanska omdesignen fick vi den snygga japanska originaldesignen ā la Super Famicom på konsolen i vår del av världen, komplett med ansiktsknappar i fyra färger på handkontrollerna. Tack och lov för det. Sega var också på hugget men Sonic 2 var inte på min radar det här året. Lir som Super Mario World och Street Fighter II däremot...

Och det var det. Hoppas att ni har haft en trevlig, tankeväckande och/eller lärorik lässtund. Det enda som återstår nu är att önska er alla kära läsare ett riktigt gott nytt år! 2023 nästa!

- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Toppen av sidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Dylan Dog
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Popkultpåskägg i RPO
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- Star Wars Episode IX
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|- Årskrönikor
|--- 1996
|--- 1997
|--- 1998
|--- 1999
|--- 2000
|--- 2001
|--- 2002
|--- 2003
|
Plockat ur filmhyllan

PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.