Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Årets tomte 2014Presenterat av: Gångna julars ande, 2014-12-21 -> 2015-12-20


Ho boy... Efter tre tomtelösa år var det tänkt att årets tomte återvände som en kul grej här på POPKORN... Då vi mer än gärna ville väga upp för tomtetorkan som varit korade vi t o m tomtarna från 2011-2013 i retrospektiv. Tanken var att presentera dessa en efter en i samband med de tre första söndagarna i advent varefter årets tomte för 2014 skulle presenteras dagen för den fjärde söndagen i advent. Faktum är dock att vi gick verkligen händelserna i förväg förra året... Ingen kunde förutse vad som hände sedan... Då året började lida mot sitt slut och juletider nalkades var vi både utslagna av vattkoppor och sinkade av havererade datorer vilket ledde till att årets tomte 2014 blev till slut ändå inte utnämnd förrän efteråt så istället för att avrunda fram till fjärde söndagen i advent 2014 fick vi snarare återuppta det till fjärde söndagen i advent 2015. Vilket för övrigt även innebar att de där tre sena tomtarna för 2011-2013 som skulle presenteras under 2014 likt förbannat fått ligga på is hela den här tiden fram tills här och nu de också... Men som vår egen Jul-Jan fortfarande säger "Bättre sent än aldrig!" så ok, what the hell liksom. Nu fick jag dock inte vara "Samtida julars ande" men fine, whatever. Nu gör vi den här grejen!

Årets tomte i retrospektiv 2014 = Rares julanda personifierad!
2014 var 20 år sedan som Rare ändrade spelreglerna och gav världen Donkey Kong Country som vi fortfarande gärna sätter oss att lira... 2014 var även året för den stora vattkoppepidemin här på POPKORN-redaktionen. Det var just denna hösten som vi satt instängda med knappa resurser och rent spontant, som så många gånger förr, började spela på del efter del i Donkey Kong Country-trilogin till SNES. Men den här gången fortsatte vi sedan spela och spela och spela tills vi, alldeles lagom till jul (och då passade ju jultricket i trean som handen i tumvanten alltså!), hade klarat allt i alla tre spelen; 101% i ettan, 102% i tvåan samt 103% i trean. Fuck... yeah.

På grund av omständigheterna kom ju det fortsatt goda arbetet med sidan av sig just under hösten och vintern 2014-2015 men det var också just tack vare omständigheterna som den roligaste, mest intensiva, mest sammanhängande och mest fulländade spelsessionen någonsin kunde bli verklighet. Man hade verkligen inte kunnat planera det hela bättre... Vi lever visst i den bästa av världar trots allt. Och allt tack vare Rares gamla Donkey Kong Country-spel till SNES som därtill alltså fyllde 20 år jämnt detta år i fråga. På själva gamla goda Rare har man dessutom haft så mycket julkänsla under åren att vi knappt vet vad alltså. Ta julbonusbanfusket i Donkey Kong Country 3 eller julbanorna i Diddy Kong Racing eller julkalendervärlden i Banjo-Kazooie och det bara för att nämna några, plus nya särskilda julkort varje år typ sedan 1996.

Sedan iglarna på Nintendo övergav Rare åt grincharna på Microsoft har detta en gång så ansedda företags en gång så goda julkänsla sakta men säkert domnat bort dock. Detta är självklart mycket beklagligt men årets tomte 2014 var faktiskt lika självklar ändå. Det är Rares gångna julars anda personifierad (såklart!) - här i form av snögubben från det årliga julkortet anno 2001, innan det gick käpprätt åt helvete med dem (snyft). Än idag minns vi dock gamla goda Rare och inför julen 2014 var det i synnerhet spelserien från hela 20 år längre bakåt i tiden som räddade dagarna från plåga och tristess. Den förkroppsligade julandan hos gamla Rare är alltså årets tomte 2014. Tack, gamla Rare! Vi glömmer er aldrig!


Vi fäller en nostalgisk tår för det Rare som har varit och en glädjetår för den räddare i nöden som Rares numera klassiska Donkey Kong Country-serie (som 2014 fyllde 20 år jämnt) visade sig vara och utnämner härmed självsäkert Rares goda julanda personifierad till årets tomte 2014!!

Ho! Ho! Ho!

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
|
2010-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2010
|- Årets sena tomte 2011
|- Årets sena tomte 2012
|- Årets sena tomte 2013
|- Årets sena tomte 2014
|- Årets jultomteval 2015
|- Årets jultomteval 2016
|- Årets julkalender 2017
|- Årets jultomteval 2018
|- Årets jultomteval 2019
|
2020-talets julspecialare


Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.