Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

År 2001



Text och sånt: Jan M. Komsa & G.W. Kong, 2021-12-31

Gott nytt år allesammans! Men innan midnattstimmen är slagen och världen ringer in det nya året tar vi här på POPKORN en lång titt tillbaka och sammanfattar året som gick för tjugo år sedan... Så som vi gjorde på nyårsafton 2020 för år 2000 alltså! Exakt likadant som ifjol blir det icke. Vi snackar nu spelfilm, vi snackar videospel, vi snackar musik, vi snackar animation, vi snackar television, vi snackar lite annat därtill och avrundar med lite missat från förra året. Detta är iallafall vårt blygsamma retrospektiv på huvudsakligen år 2001 i populärkulturen. Mycket nöje!

2001 inom film...

JM: Ok, tydlig uppdelning här. Som den mest filmtokige av oss är det jag som täcker film alltså. Precis som förra året för den delen. Förra året hade jag dock bara tio filmer uppskrivna som jag ansåg var nämnvärda från år 2000. Det blir dubbelt så många den här gången. Jag har mao valt ut hela 20 filmer att belysa från år 2001. Varför vet jag inte riktigt. Var filmåret 2001 så mycket bättre än det föregående? Kanske det, kanske inte... Det har egentligen inte med saken att göra. Här ska jag bara skriva lite kort om de filmer jag finner vara värda att nämnas från år 2001... Sedan hur det här filmåret står sig gentemot andra är ju en annan diskussion. Men många filmer blev det alltså. Så många att jag faktiskt fick dra gränsen vid 20 och därmed stryka några. Och med så här många att snacka om delade jag också in dem i underkategorier.

Första dittan och dattan

Först och främst hade vi de första filmerna i vad som antigen sedermera blev eller vad som redan från början var planerade att vara hela filmserier. År 2001 innebar början på fantasyfilmtrenden som var en stor grej på 00-talet, med Narnia, Guldkompassen, Spiderwick och allt mer som följde, innan serietidningssuperhjältefilmer blev en större grej då Marvel själva gav sig på det här med att göra film i slutet på årtiondet i och med Iron Man och Hulk. Även om spelfilmer baserade på amerikanska serietidningssuperhjältar, i synnerhet de från Marvel, också var en grej på 00-talet som då faktiskt växte alltmer i popularitet redan sedan X-Men från 2000 och Blade från 1998 men hursomhelst... Det dröjde trots allt rätt många år innan marknaden totalt övermättades med alla amerikanska superhjältefilmer. Någon nämnvärd film i den "genren" från 2001 fann jag inte ens.

Fantasyfilmer rådde det dock ingen brist på under hela 00-talet. Det var det som gällde då. Det och Johnny Depps piratfilmer vilket väl var fantasy det också. Och det började med Harry Potter samt Sagan om ringen. Den första Harry Potter-filmen, Harry Potter och de vises sten, baserad på boken med samma namn från 1997 av J.K. Rowling, kom alltså ut 2001. Totalt blev det sju böcker mellan 1997-2007 och åtta filmer mellan 2001-2011 baserade på dessa sju böcker. Och bara månaden efter, lagom till jul, hade den första delen i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens boktrilogi om Härskarringen premiär på biograferna. Att Jackson hade filmat alla tre filmerna på samma gång var en sådan där grej som verkligen uppmärksammades. Och om det inte framgick från första början så stod det snart klart att man skulle göra film av alla böckerna med Harry Potter också. En annan fantasyfilmserie som också började 2001 var DreamWorks datoranimerade tokparodi Shrek, med Mike Myers i titelrollen som träsktrollet i fråga, Cameron Diaz som prinsessan i typ nöd men egentligen inte och Eddie Murphy som den talande åsnan bland de engelska röstskådisarna. 2001 var också året som den första The Fast and the Furious-filmen kom ut. Och sedan hade vi den första Tomb Raider-filmen med Angelina Jolie. Denna ledde förvisso inte till en lång serie, bara en uppföljare och en reboot långt senare, men ändå. Filmen var ändå en snackis då det begav sig.

Årets bästa och sånt vi sett förr

Vi går från de första filmerna i diverse franchise till sånt som vi har sett förr som kom igen antigen som reboots eller uppföljare... Vid sidan om årets två bästa filmer. Ja, jag valde först ut 20 filmer jag ville täcka och därefter pusslade jag in dem i kategorier. Därmed blev det inte fem utav varje för varje kategori. Jag kunde väl ha fyllt ut denna här med två lama uppföljare till men då hade mina två årets bästa knuffat ut två random andra filmer och helt ärligt så var de där lama uppföljarna bara inte riktigt värda det i mitt tycke... Så därför klumpar jag ihop årets bästa med reboots och en uppföljare. Årets bästa filmer 2001 var i vilket fall tveklöst Ron Howards biografiska drama A Beautiful Mind, med gamle Russell Crowe i absolut toppform, samt den engelskspråkiga spanska övernaturliga psykologiska skräckisen The Others, med Nicole Kidman i huvudrollen och i regi av Alejandro Amenábar. Steven Soderberghs nyinspelning av Ocean's 11 från 1960 med Frank Sinatra i rollen som Danny Ocean var dock heller inte tokig. Ocean's Eleven, som man nu stavade titeln, med George Clooney i Sinatras gamla roll är faktiskt mycket bättre än originalet och därtill om inte bland årets tre bästa så definitivt bland årets fem bästa filmer. Tim Burtons nya tagning på Apornas planet lämnade däremot mycket att önska... Men som jag redan lät framgå i min Topp-20: Tim Burton-filmlista så är den ändå inte så dålig som somliga menar. Alltså... Den går an. Och om inte annat så finner jag den mer trovärdig än 60-talsrullen. Och sedan Crocodile Dundee i Los Angeles... Uff, vad mycket skit den fått. Men vet ni, jag tycker allt att den har sin charm! Och av alla lama uppföljare år 2001 så var den här ändå den bästa.

Random roliga

Roligare än med Crocodile Dundee i Los Angeles kunde man dock trots allt ha och det hade nog de flesta också med någon eller några, eller alla, av de här filmerna. Detta är min komeditoppfemma för filmåret 2001. Först i raden ovan från vänster har vi den romantiska komedin Kate & Leopold. I titelrollerna ser vi Meg Ryan, som fortfarande var het då för 20 år sedan, och nykomligen Hugh Jackman som bara året innan slog igenom stort som Wolverine i X-Men och nu började synas i lite allt möjligt. Kate & Leopold må verka lam men den är faktiskt rätt grym med övernaturliga inslag som tidsresor. Jag gillar sånt. För regin stod James Mangold som tidigare hade regisserat bl a grovt underskattade Cop Land och som senare skulle regissera Jackman igen i såväl The Wolverine som Logan. Vidare då. Innan han regisserade de tre första Pirates of the Caribbean-filmerna stod Gore Verbinski för regin i charmiga äventyrskomedin The Mexican med Brad Pitt och Julia Roberts men även bl a James "Tony Soprano" Gandolfini och J.K. "J. Jonah Jameson" Simmons i rollistan. Och vem minns inte den medeltida parodin En riddares historia? En av de tidigaste filmerna med Heath Ledger i en ledande roll. Wes Cravens... Vad skriver jag? Wes Andersons Royal Tenenbaums var sedan mer än bara en av de fem mest nämnvärda komedierna det här året... Det är rent utav ännu en av de fem bästa filmerna på året, alla kategorier. Fantastiskt bra. Och Ivan Reitmans Evolution med David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones och Seann William Scott i spetsen och Dan Aykroyd i en biroll är faktiskt fyndig och bättre än den fått rykte om sig att vara.

Random andra

Och till sist, fem random andra filmer från 2001 värda att nämnas... Biografiska dramat Ali, om ingen mindre än Muhammad Ali, med Will Smith i titelrollen hade ej någon vidare genomslagsskraft bland biobesökarna. Det är synd för det är en bra film, möjligen årets tredje bästa. Sedan vill jag nämna tre rätt intressanta sci-fi-filmer som alla kom ut 2001. A.I. Artificial Intelligence togs upp tidigare nu i år i min Topp-20: Steven Spielberg-filmlista och som nämnt då var detta egentligen Stanley Kubricks film från början, som Spielberg blott gjorde färdigt efter Kubricks död efter dennes egna önskemål tidigare. Det är en bra och tänkvärd film... Som dock faller isär totalt pga de sista 20 eller så minuterna. Sedan har vi den surrealistiska Donnie Darko som jag under lång tid förbisåg då jag, pinsamt nog, blandade ihop den med Donnie Brasco. Jag går inte in på filmen närmare här utan låter den mardrömslika bilden ovan i mitten tala för sig själv... Vanilla Sky var också en väldigt intressant film som man (spoiler kanske?) inte ens fattade var sci-fi förrän man sett nästa hela filmen. Det är faktiskt en amerikansk nyinspelning av tidigare nämna Alejandro Amenábars spanska och spansktalade Open Your Eyes från 1997 (inte att förväxlas med Eyes Wide Shut från 1999, också med Tom Cruise ^_~). Något som jag dock verkligen gillar med den här versionen är titellåten Vanilla Sky som gamle gode Paul McCartney gjorde speciellt för filmen. Ja, jag gillar den låten alltså. Och sist av dessa sista fem vill jag nämna actionrullen Swordfish där man bl a återsåg Hugh Jackman och Halle Berry som året innan spelade mot varandra i X-Men. Filmen i sig är egentligen ingenting speciellt alls. Den stora grejen var dock att det var filmen där Halle Berry visade tuttarna. Något hon aldrig hade gjort på film innan och något hon ville göra bara för att få det gjort, att komma över den tröskeln liksom. Och jodå, detta måste man ju respektera. Berry räknas därmed som en riktig skådis.

Hm... Jo, nu när jag tänker efter så hade jag väl kunnat ha Crocodile Dundee bland random roliga istället för Royal Tenenbaums och Apornas planet här bland random andra istället för Ali och då pussla ihop en topp-5 årets bästa med just Royal Tenenbaums och Ali ihop med A Beautiful Mind, The Others och Ocean's Eleven. Vilket kanske hade varit en bättre uppdelning. Och detta kommer jag alltså på nu medan jag sitter och skriver det här... Men äsch, nu har jag ju redan både satt ihop bilderna och skrivit alla styckena ovan och tänker då fan inte gå bakåt och göra om allt! Men ja, det är bra att vara efterklok eller vad?

2001 inom animation...

JM: Ja, i år tänkte jag att vi gott kunde gå lite närmare in på animation som eget ämne snarare än eventuellt bara som del av film eller TV. Och då snackar vi alltså animation som film eller TV, datoranimation såväl som traditionell sådan och både väster- och österländska titlar. ^_^

Shrek tog jag ju redan upp inom film, ja. Men den var så betydelsefull att jag tar upp den igen! För den här filmen alltså... Shrek satte i princip DreamWorks på kartan som en seriös utmanare till Disney och Pixar. Och lite får man väl ge Shrek skulden för att ha bidragit till att tränga undan traditionell animation, hur kalaskul den än var. Även om deras första film faktiskt också var datoranimerad, Antz 1998 som för övrigt sparkade Ett småkryps livs rumpa, så hade man fram till dess gjort mest traditionellt tecknade filmer; Prinsen av Egypten, Vägen till El Dorado och Josef: Drömmarnas Konung. Efter succén med Shrek ändrades detta. Ja, två traditionellt tecknade filmer till kom DreamWorks visserligen ut med, som man dock förmodligen redan hade i produktion, under de följande två åren men därefter har det bara varit datoranimation varav flera uppföljare och spin-offs, inklusive säsongsspecialare och whatnot till just Shrek. Men visst, filmen var ju kalaskul som sagt var. Och totalt oväntat bra. Shrek var en av filmerna jag såg på bio 2001 och jag minns vilken förtjusande överraskning den visade sig vara.

En annan överraskning var Disneys tecknade klassiker detta år. Atlantis - En försvunnen värld. Bland de engelska röstskådisarna såg hörde vi Michael J. Fox i huvudrollen som lingvisten och kartografen Milo samt Cree Summer i rollen som prinsessan Kida. Och Kida var faktiskt också den första mörkhyade Disney-prinsessan. Men eftersom sådant inte spelade någon roll på den tiden och identitetspolitik inte var så trendigt ännu år 2001, då uppmärksammades det heller inte. Alltså, inte alls. Så när Prinsessan och grodan sedan kom ut och media började göra en stor grej av att Tiana var "den första svarta Disney-prinsessan" och mer vettiga människor sedan, mycket riktigt, påpekade att Kida från nästan tio år tidigare var svart, då ändrades retoriken till att Tiana var den första afroamerikanska Disney-prinsessan medan Kida kom ju från Atlantis. Uuhh... Visst. Kida sparkar i alla fall röv. Hon och Eilonwy (från Taran och den magiska kitteln, 1985) är för övrigt de enda Disney-prinsessorna som aldrig fått samma erkännande som alla de andra fastän de ju uppfyller alla kriterierna att kallas officiella Dinsey-prinsessor. Snacka om diskriminering!

Fransk-kanadensiska Totally Spies! har premiär i Frankrike och USA. Året efter börjar TV-serien spridas över resten av världen och blir en oväntat framgång med både pojkar och flickor. Och där en serie tog sin början så nådde en annan serie, som också blev oväntat omtyckt, å andra sidan sitt slut detta år. Batman Beyond, även känd som Batman of the Future på vissa håll i världen, en fortsättning på Batman: The Animated Series och The New Batman Adventures, avrundades med en tredje säsong i USA. Serien visades såklart även i Sverige. Sedan vill jag nämna Final Fantasy: The Spirits Within. Hironobu Sakaguchis och Squares megaflopp. För sin tid ansågs detta vara fotorealistisk datoranimation. För sin tid alltså... Under den fina ytan fanns dock inte mycket till innehåll... Detta var också en av filmerna jag såg på bio 2001 och gosse vilken besvikelse. Men likväl absolut nämnvärd från det här året. Och datoranimerade Aki Ross veks typ ut i Maxim.


Vidare till mer traditionella japanska animerade produktioner. Animé i ordets rätta bemärkelse alltså. För Final Fantasy: The Spirits Within var trots allt något annat... Snackar vi animé i synnerhet och år 2001 går tankarna direkt till Studio Ghibli och Hayao Miyazakis Spirited Away. Filmen hade premiär i Japan under sommaren och blev faktiskt den mest framgångsrika biofilmen där genom tiderna. En titel den sedan höll i nästan 20 år. Våren 2002 visades den för första gången på bio i USA, på den internationella filmfestivalen i San Fransisco, och september 2003 kom den också upp på svenska biografer. Inte att förglömma är att Spirited Away även tog hem priset för bästa animerade film på den 75:e Oscarsgalan 2003. Det här kom att innebära Ghiblis definitiva genombrott i väst och så småningom kom alla studions tidigare långfilmer att göras tillgängliga på bred front, och allteftersom likaså alla deras kommande såklart.

En annan animé-film som hade festivalpremiär i Japan 2001 var Satoshi Kons Millennium Actress. Detta var Kons andra långfilm i ordningen i egenskap av regissör, efter Perfect Blue 1997. En mycket sevärd produktion. Ja, alla av Satoshi Kons långfilmer är enligt mig mycket sevärda och de blev ju tyvärr inte många då regissören gick bort 2010, bara 46 år gammal. En tredje japansk långfilmpremiär väl värd att nämnas från det här året är Cowboy Bebop: Knocking on Heavens Door, döpt efter Bob Dylan-sången från 1973, i kontinuitet med TV-serien från 1997-1998. Och som jag såg fram emot när den här filmen väl skulle släppas på DVD i USA sommaren 2003. Det enda som då kändes lite kasst var att man bytte undertitel till trista "The Movie" men nåväl... En fjärde animé-långfilm som hade premiär på japanska biografer år 2001 var regissören Rintaros Metropolis baserad på självaste Osamu Tezukas manga från 1949 som i sin tur baserats på den tyska svartvita sci-fi-stumfilmen från 1927. Under 2002 kom den till USA med. Men redan 2001, samma år som för den japanska premiären, kunde man se den i Sverige, på Stockholms filmfestival. Och till sist vill jag nämna Pokémon-filmen 3. Japp, det stämmer. Pokémon-filmen 3. Som jag i 20 års tid nu envetet vidhållit är en bra film! Den hade premiär i Japan år 2000 men 2001 gick den upp på bio i Sverige också. Och det var faktiskt den sista Pokémon-filmen som visades på svenska biografer fram tills amerikanska Detective Pikachu 15 år senare.

2001 inom television...

GW: Gamla goa TV-apparater som man kanalsurfade på och där man fick fånga något värt att se på eller måste hålla koll på sändningstider. Detta var långt innan de själlösa streaming-tjänsterna invaderade våra liv och gjorde TV-serietittandet mycket, mycket mindre gemytligt. Så vad hade då år 2001 att bjuda på i TV-rutan? Då jag, kanske tillskillnad från vissa andra häromkring, inte gått och blivit fullständigt vansinnig så nöjde jag mig med att plocka ut fem titlar från 2001. Ej tio och ej fucking tjugo, utan kort och gott fem stycken. Det räcker bra tycker jag. Och som för förra året blandar jag lite USA-premiärer med vad som började sändas i Sverige under året.

Kritikerrosade och faktiskt ofta ganska roliga sjukhusdramakomediserien Scrubs börjar sändas på NBC hösten 2001. Det blir nio säsonger totalt från 2001 till 2010, varav de sista två på ABC. Först 2003 börjar serien sändas även i Sverige, till en början med den larviga svenska titeln "Första hjälpen"... En annan USA-premiär som blev en stor hit var Smallville, den om Clark Kent innan han blev Stålmannen. Likt Scrubs varade serien sedan hela årtiondet ut och lite mer. Tio säsonger blev det totalt från 2001 till 2011 på The WB & The CW. Först 2002 börjar serien visas på TV i Sverige. Så... Fanns det då något som faktiskt började visas i Sverige år 2001? Ja, som nämnt i fjolårets krönika så nådde både dramakomediserien Gilmore Girls och kriminalserien CSI, den första, båda från 2000 i USA, de svenska TV-sändningarna under 2001. Till sist valde jag att fokusera på Berättelser ur Den oändliga historien. En tysk-kanadensisk miniserie som från början sändes på amerikanska HBO. Borta i USA delades serien upp i fyra 90-minutersavsnitt, så kallade "TV-filmer". På den här sidan om Atlanten däremot, eller åtminstone i Storbritannien, styckades serien upp på 13 kortare avsnitt. Vilket som är "mest rätt" vet jag i fan... DVD-boxen fanns i alla fall att köpa i Sverige. Janne låter hälsa att han har denna box ståendes i hyllan... Men på fodralet, både fram- och baksidan, står det tydligen bara att det är fyra discar, sex timmar.

2001 inom videospel...

GW/JM: Från TV till TV-spel. Och 2001 hände det grejer... På andra håll i världen än här hos oss i Europa. 2001 var året då både Nintendos GameCube och Microsofts första Xbox lanserades i Japan och Nordamerika. Medan vi i Europa då fick vänta till 2002 på båda. Så av den anledningen går vi heller inte närmare in på dessa för årets återblick. Det fanns dock även en tredje ny konsol som kom ut det här året och denna släpptes då minsann även här i vår del av världen. Och denna var Nintendos nästa bärbara spelpojke... En mer avancerad manick än de tidigare... Game Boy Advance.

Game Boy Advance

JM: Det skall nämnas att som konsol betraktad vann inte Game Boy Advance direkt över alla från början. Dess största tillkortakommande var att den fortfarande inte hade någon bakgrundsbelyst skärm! Skandal! Det skulle dröja till SP-modellen två år senare innan Nintendo väl rättade till detta blunder. Spelen imponerade däremot redan från start. Och fastän jag själv inte köpte mig en egen GBA det året utan väntade just till 2003 och den bakgrundsbelysta versionen så fick jag åtminstone provspela flera av de tidiga spelen när det begav sig, som F-Zero: Maximum Velocity och Mario Kart: Super Circuit. Flera av de andra nämnvärda GBA-releaserna från 2001 har jag sedan dess dessutom haft tillfälle att spela mig mer än mätt på, däribland Konamis egna galna kartracingspel, deras Castlevania: Circle of the Moon och såklart Nintendos egna Wario Land 4, varav de två sistnämnda fick varsin placering på min Topp-10: GBA-spellista förrförrförra året. Allt som allt var det ett stabilt första år för GBA spelutbudsmässigt. Märkbart många racinglir och det var ju en rätt så underrepresenterad genre på tidigare, mer begränsade, GB-konsoler.

Game Boy Color

JM: Att Game Boy Advance gavs ut i handeln 2001 gjorde liten skillnad för Game Boy Color under detta år. Faktum är att flera av formatets största titlar kom ut under 2001. En bärbar version av Mario Tennis, med RPG-inslag och kompatibelt med det stationära Mario Tennis till Nintendo 64 från året innan, kom alltså till GBC. De nya Pokémon-spelen återfanns inte på GBA, utan på GBC. Två helt nya Zelda-äventyr likaså. Ett nytt Lufia! Ur askan efter Ruin Chaser som lades ner till PlayStation... Och så ett nytt Puzzle League-spel, efter Tetris Attack, men den här gången med ett Pokémon-tema istället för Yoshi's Island. Och jag skriver inte mer här eftersom jag redan täckt samtliga dessa titlar; Mario Tennis till GBC, Pokémon Guld/Silver, The Legend of Zelda: Oracle of Seasons & Oracle of Ages, Lufia: The Legend Returns samt Pokémon Puzzle Challenge, i min Topp-10: GBC-spellista som kom upp strax innan GBA-listan förrförrförra året.

Nintendo 64

GW: Pokémon Puzzle Challenge? Pyttsan! Tacka vet man Pokémon Puzzle League! Den stationära delen i 3D till Nintendo 64 som kom ut 2000 i USA, 2001 i Europa och Sverige och som tillskillnad från GBC-spelet knasigt nog aldrig kom ut i hemlandet Japan. Några andra stora N64-spel från 2000 som vi fick hit först under 2001 är Excitebike 64, och detta grävde vi fram ur spelkistan i våras, Kirby 64: The Crystal Shards och det första Paper Mario som även var det andra Mario-rollspelet. Ett spel som kom ut 2001 i Europa och också gjordes 2001 var gamla Rares inte bara lite fräcka Conker's Bad Fur Day, men då vägrade ändå tjurskalliga Bergsala att officiellt distribuera liret i Sverige. För att kiss- och bajshumor och sånt tydligen inte gick hem i anständiga Sverige..? Nej, det var ett bisarrt beslut alltså. Den som ville spela Rares senaste alster var därmed ändå tvungen att importera trots att spelet fanns ute i Europa. Knas. Den som vill läsa mer om några av dessa titlar kan göra detta i vår Nintendo 64-topplista förresten. Men ja, så fastän vi inte fick hit spelkuben 2001 så fanns det ändå nya storspel att spela under det här året för inbitna Nintendo-fans. Och Paper Mario lades nyligen till i Switch Online-utbudet för den som missa't.

DreamCast

GW: DreamCast. Segas 128-bitskonsol var ju rena rama framtiden när den lanserades utanför Japan mot slutet av 1999. Tyvärr varade drömkalaset bara en två år. Sony var snart ikapp och förbi med PS2:an och redan under 2001 började storspelutbudet till DC att dala. Detta märktes dock kanske inte riktigt lika tydligt hos oss i Europa eftersom ganska många spel som gavs ut här det året kom egentligen året innan i Japan och Nordamerika. Och då vi ju som vanligt utgår främst från de europeiska släppdatumen så tar jag alltså upp dem här och nu. Dessa är kanske inte bara de bästa titlarna som gavs ut till Segas drömkast 2001 här i vår del av världen men det är de jag tycker är mest värda att tala om så här i backspegeln 20 år senare. Först och främst måste man ju nämna superambitiösa Shenmue II, och detta var faktiskt ett spel från 2001 som kom ut till DC i Europa samma år, men inte alls i USA... Jänkarna fick istället vänta på Xbox-porten som kom året efter. Några J-rollspel för nästa generation värda namnet var Game Arts Grandia II, Overworks Skies of Arcadia och Segas egna Phantasy Star Online som även innebar en liten revolution för online-spel på konsol. Och så fick vi 18 Wheeler: American Pro Trucker som bara var en helfestlig arkadport. För den som vill läsa mer om dessa, och många andra, kan jag rekommendera att kolla in POPKORN:s urgamla DreamCast-topplista!

PlayStation2

JM: Gran Turismo 3: A-Spec, Grand Theft Auto III, Silent Hill 2, Devil May Cry, Jak and Daxter. Det är de här fem spelen som jag tycker är mest notvärdiga till PS2 från 2001. Själv fick jag min första feta PS2:a i julklapp det här året. Ihop med just Devil May Cry. Och oj, oj, oj vad imponerande man tyckte att det spelet var då. Och hur jävla häftigt som helst. Bara en sådan sak som att man i äkta Matrix-anda kunde stanna mitt i ett hopp i luften för att peppra fienden med en pistol i varje hand. Dante var kung alltså. Det dröjde inte länge innan jag spelade de andra spelen som jag nu alltså finner ha varit mest betydelsefulla av årets releaser till formatet. Gran Turismo 3 minns jag att man kunde hyra, för man kunde fortfarande hyra spel på den tiden, vilket jag gjorde. Och Grand Theft Auto III, Silent Hill 2 samt Jak and Daxter hade jag kompisar som hade och lånade spelen av dem, för man lånade fortfarande spel mellan varandra på den tiden. Och det var ju alltså, verkligen, hoppet mellan GTA2 och tre, första Silent Hill och tvåan samt Crash Bandicoot och Jak and Dexter, det var verkligen ett märkbart hopp in i nästa generation.

PlayStation

JM: Även om det föregående året innebar något av början på slutet för PS1:an, då tvåan släpptes mars i Japan och okt-nov i övriga världen, med få nämnvärda originaltitlar och mest uppföljare så var det under 2001 som man verkligen märkte att det snart skulle vara över för Sonys första. 2001 såg överlag märkbart färre releaser gentemot tidigare år, endast 1994 släpptes det färre PS-spel, med inga nämnvärda originaltitlar utan endast uppföljare, återutgåvor och dylikt. Mest spännande för oss i Europa som fortfarande spelade på våra gamla PS-konsoler 2001 var dock att både det mysiga Harvest Moon: Back to Nature och Final Fantasy IX nådde hit i början på året!

2001 inom musik...

GW: Här är några händelser från 2001 kopplade till musiken vi gärna lyssnar på. Det blir bra så.

GW: Michael Jacksons tionde och sista studioalbum, Invincible, hittar till butikshyllorna hösten detta år. Kungen av pop firar dessutom hela 30 år som soloartist med bl a special editions av sina tidigare Off the Wall, Thriller, Bad och Dangerous. Bland andra händelser kan väl nämnas att Afromans självironiska Because I Got High släpps som singel. Och att "J.Lo" blir en grej i och med sångerskans andra studioalbum som kommer ut med just den titeln. Och att det virtuella bandet Gorillaz kommer ut med sitt självbetitlade första album som säljer nästan lika mycket. Årets allra största händelser inom musik måste dock tillskrivas Apple... 2001 är nämligen året som iTunes introduceras. Senare på året lanseras dessutom den allra första modellen av iPod! Detta hade en enorm betydelse för hur folk konsumerade musik in på det nya årtusendet. Det är ingen överdrift att Apples iPod var för 00- & 10-talet vad Sonys Walkman var för 80- & 90-talet. Det var en stor tabbe av Sony att själva inte lyckas följa upp sina gamla kassettbandspelare lika bra som Apple lyckades med iPod. Apple trängde sig in och tog över nästan hela marknaden!

2001 inom annat...

JM: Några andra händelser år 2001. Inte bara inom populärkulturen men likväl av stor betydelse.

Året började lättsamt nog däremot... Lego lanserade Bionicle som blev en väldigt populär linje bland de mindre kidsen då, i början på 2000-talet. Pekar det mesta på... Enligt en del källor kom Bionicle ut i Europa och Australien/delar av Asien redan i slutet på år 2000. Enligt andra källor, däribland danska wikipedia, var det dock 2001. Tydligen ska releasen ha varit december till januari 2000/2001. Antigen det eller att vissa av dessa set som officiellt alla skulle ha kommit ut först i januari helt enkelt hittade ut i leksaksbutiker redan i december. Whatever... Nu var jag lite för gammal år 2001 för något som Bionicle. De enda Bionicle-figurerna jag hade var sådana som kom med flingor. För frukostflingor blir man aldrig för gammal för.

Den 15 januari lades för övrigt wikipedia upp på internet. Ja, wikipedia. Den fria encyklopedin alltså. Och ja, det fanns faktiskt en tid med internet utan wiki. Då fick man kolla runt bland random hemsidor på någon sökmotor, typ yahoo eller altavista... Så ja, wikipedia läggs upp och George W. Bush svärs in USA:s 43:e president. Vilket man väl hade sina åsikter om... Den tafatta amerikanska presidenten som sitter med fötterna uppe på bordet och vill ha "Ding Dong Cupcakes" uppe i Air Force One i Transformers-filmen några år senare skulle tydligen föreställa gamle W. Bland lokala händelser kan nämnas att den svenska utgivningen av Todd McFarlanes Spawn tyvärr nådde sitt slut det här året med nummer 6 2001. Spawn varade därmed fem år i Sverige; 1996-2001.

Och till slut då. En dag som alla som var gamla nog för att minnas heller aldrig kommer glömma. Elfte september. Dagen då världen stod still. Och jag skojar verkligen inte. Allting stannade upp den här dagen för tjugo år sedan. Alla TV-program på alla kanaler, alla radioprogram, allt. Elfte september-attackerna mot USA, då civila passagerarflygplan kapades i luften och flögs rakt in i Pentagon och World Trade Center-tornen på Manhattan medan ett fjärde plan som misstänks ha varit på väg mot Kapitolium eller Vita huset kraschade på ett fält i Pennsylvania, förändrade verkligen hela världen. Följderna av detta gick inte att undgå. Det påverkade allt som var på gång och gjordes därefter, spel, filmer, allt. Tvillingtornen skulle t ex från början ha varit med i Sam Raimis Spider-Man-film året därpå. Något som uppenbarligen måste ändras. Och apropå min barndomshjälte så handlade amerikanska #36 i den nya numreringen av The Amazing Spider-Man om just attackerna mot New York. För att det gick liksom inte att låtsas som att det inte hände. Och jag tycker att de gjorde en fin sak med omslaget för detta nummer, som man lät vara helsvart sånär som på titeln och själva numret på tidningen högst upp.

Vad vi missade nämna för år 2000

JM: Jamen, hur var det nu? Det är lätt att vara efterklok eller hur? Hur kunde vi ha missat DET eller att man inte tänkte på DET liksom... Och jovars... Tro sig sjutton att nästan så fort vi blev klara med förra årets krönika så kom vi på både det ena och andra som vi totalt hade missat alltså. Det kunde vara sånt som vi t o m hade uppskrivet någonstans innan men som bara inte kom med vid "renskrivningen" liksom. Så sabla irriterande! Nedan följer fem grejer vi missade ifjol.

Nokia 3310, en av världens mest sålda och populära mobiltelefoner, började produceras år 2000. Jag hade själv en Nokia 3310. Det var min första mobil. Och jag ska inte påstå att alla andra man kände också hade en men många andra man kände hade faktiskt det. Just detta att Nokia 3310 kom ut det här året var en sådan sak som jag hade skrivit upp att ta upp för år 2000. Men likt förbannat kom det ändå inte med någonstans. Ändå missade jag att nämna saken. Jag nämnde heller inte att mästerliga Suikoden II gavs ut i Europa sommaren 2000. Eller att Spawn-serietidningen nådde prestigefyllda #100 i USA mot slutet av året.

Och om man inte räknar Legos Bionicle till år 2000 så kunde väl Knights' Kingdom gott ha nämnts. Knights' Kingdom var namnet på det nya Borg-temat som handlade om kung Leos återkomst och som ersatte Ninja-temat som åren 1998-2000 i sin tur ersatte det tidigare Borg-temat. Detta var dock bara en kortvarig comeback och 2004 kom Knights' Kingdom igen som någonting helt annat men ja... Jag gillar Lego Borg alltså. Det har alltid varit mitt favorittema. Därför nämner jag det här.

Disney kom för övrigt ut med två animerade klassiker år 2000, och ingen av dem var Fantasia 2000 då den filmen hade premiär redan 1999. Vi snackar istället Kejsarens nya stil och datoranimerade Dinosaurier som i Sverige konstigt nog inte räknades med bland klassikerna... Kanske för att det var den första datoranimerade filmen som gjordes av Disney själva och inte Pixar? Detta ställde i alla fall till det lite för den svenska utgivningen när man började närma sig film nummer 50 i ordningen som marknadsföringsnissarna nog gärna ville göra en grej av. Därför räknades istället Vilddjuren från 2006 som en Disney-klassiker i Sverige (något den alltså inte är i USA). Och man skulle ju kunna tro att de hade lärt sig en läxa av det här och inte skulle strula mer men nix, för sedan dess har ytterligare två officiella Disney-klassiker, Nalle Puhs film från 2011 samt Frost 2 från 2019, inte räknats som sådana i Sverige. Konstigt.

Och det var det. Vi hoppas att ni har haft en trevlig, tankeväckande och/eller lärorik lässtund. Eller nåt... Detta var hur som helst vår årskrönika för året som gått för tjugo år sedan... Plus lite vad vi ifjol missade att nämna för året dessförinnan. Det enda som återstår nu är att önska er alla kära läsare ett gott nytt år!! 2022 nästa, här kommer vi!!

- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Förstasidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Dylan Dog
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Popkultpåskägg i RPO
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- Star Wars Episode IX
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|- Årskrönikor
|--- 1996
|--- 1997
|--- 1998
|--- 1999
|--- 2000
|--- 2001
|--- 2002
|--- 2003
|
Plockat ur filmhyllan

PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.