Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

En massa random visuella populärkulturella
påskägg i Ready Player One-filmenText och sånt: Jan M. Komsa, 2023-04-08


Populärkulturella påskägg i en film som handlar om en populärkulturell jakt på påskägg? Mm, det är just vad jag bjuder på med anledning av påsken i år. Glad påskafton förresten! Detta nämndes inte i Crankys nyårskackel inför 2023, främst för att vi hade inget konkret inplanerat då ännu, men förutom att vi fortsätter med random frispelkvällar är tanken att det även blir lite mer av annat än topplistor, spelkistan och filmhyllan det här året. Vi snackar frispel i olika former, ett och annat retrospektiv och vad mer vi kan tänkas hitta på. Det här inslaget började t o m som en topplista men just för att varva med lite annat släppte jag den idén och tänkte fuck it, istället för att bara ögna genom filmen för de 10 eller 20 eller så bästa påskäggen jag kunde finna så tar jag en närmare titt på denna och ser exakt hur många populärkulturella referenser som jag lägger märker till egentligen. Inte för att jag då själv trodde att det skulle vara så många fler än 20-30... Hur många det blev till slut ser ni som läser vidare. Notera även att detta är säkerligen inte alla påskäggen man kan finna i filmen. Det finns alldeles säkert ännu fler... Dessa är alltså bara alla som jag själv lade märke till då jag såg om filmen en kväll. Och jag såg alltså om den bara en gång för detta syfte och pausade bara för screenshots när jag fann något nytt. Jag satt alltså inte och pausade ruta för ruta för att leka Var är Waldo utan tittade på filmen från start och slut mest som vanligt om än med extra öppna ögon så att säga.Nämen, se där så himla fint det bokstavliga påskägget glänser... Det är ju inte direkt vad som menas med påskägg i det här sammanhanget men whatever. Och apropå vilket så handlar detta alltså även om VISUELLA påskägg. Jag räknar mao inte med referenser som bara hörs, må det vara i form av musik eller sådant som blott namndroppas i dialogen. Mmmkay, då kör vi!
Vi börjar med scenerna som utspelar sig i den verkliga världen i filmen. Det här blir inte i den ordningsföljden som man först ser allt i filmen och heller inte i bara alfabetisk ordning eller helt i alfabetisk ordning inom diverse kategorier där jag själv har placerat alla funna påskägg men någorlunda strukturerat blir det i alla fall som ni nog märker... Och vi börjar som sagt med scenerna som utspelar sig i den verkliga världen. Här ser vi ett tydligt påskägg som jag lagt i kategorierna; videospel, Nintendo, poster, nämligen Donkey Kong Jr. Planschen på väggen direkt till höger om flickan utifrån vårt synfält alltså. Kul. Även om det är inte vettigt någonstans om man bara tänker efter lite... För liksom, vilken, vad kan det vara, tioåring flicka år 2045 (då filmen utspelar sig) skulle ha en poster med Donkey Kong Jr från 1980-talet tror ni? Det är ju som om dagens tioåriga flickor skulle ha posters med typ Top Cat från 1961. Fet chans liksom.
Vidare i den verkliga världen ser vi nästa videospelreferens till Nintendo, närmare bestämt en grå Zapper som hänger där nere till vänster om unge Cyclops. Detta är nummer 2. Och jag kommer att hålla räkningen på alla dessa, ja.
Verkliga världen, påskägg nummer 3, 4 och 5. Kategori: Videospel, Nintendo. Ser ni lådan bakom Cyclops eller Percy eller Wade eller vad han än heter? Tittar man noga så ser man att där är en originalmodell av Game Boy med en lång remsa svart tejp klistrat mellan skärmen och styrkorset (för att det då skulle se mindre ut som en Game Boy eller?). Till vänster om den är helt klart en originalmodell av Game Boy Advance och till höger om den är vad som ser ut att vara, och vad som med tanke på att där definitivt ligger en vanlig Game Boy och Game Boy Advance med största sannolikhet också är, en originalmodell av Game Boy Color. Hela trion spelpojkmanicker alltså.
Nr 6. En DC-referens. Aech som sitter bakom ratten har ett Wonder Woman-märke på jackan. Precis nedanför kragen. Alla de andra märkena försökte jag inte ens identifiera dock.
Nr 7. Dungeons & Dragons. Tillfällena då jag spelat rollspel med papper och penna är lätträknade men t o m jag kände igen den där illustrationen. Det är en rätt känd bild alltså.
Nr 8. DC igen. Nu snackar vi det ikonsika Batman-märket. Sitter som klistermärke på undersidan av VR-brillorna. Och något som jag faktiskt inte lade märke till förrän i detta nu, i skrivande stund medan jag sitter här och förminskar och klistrar in bilderna, är att där upptill syns ju även nedre delen av Space Invaders-loggan. Denna får nr 9.
Det ikoniska Batman-märket sitter som ett klistermärke även på kragen där. Nr 10 går dock till Mortal Kombat-draken som sitter som klistermärke på andra sidan av samma krage.
Batman-märket återkommer även i dessa scener. Om ni tittar snett neråt åt vänster utifrån mitten på bilden ovan... Det är ett så tjusigt märke. Alltid en fröjd att se.
Batman-märket återigen. Killen har ett till Batman-klistermärke på ovansidan av sitt headset. Det är fyra Batman-märken totalt som jag har lagt märke till. De tre sistnämnda är inte direkt utspridda genom filmen och jag räknar alltså heller inte varje märke som ett nytt påskägg utan alla dessa Batman-märken räknas som ett påskägg.
Den sista scenen ur verkliga världen och här finns flera påskägg att peka ut. Nr 11 är en NES som står på bordet, närmast soffan. Det kan även vara en Sega Mega Drive där bakom ovanpå något annat. Jag tycker att det ser så ut, speciellt med de där bananformade svarta handkontrollerna som ligger ovanpå NES:en, men jag är bara inte säker på det. Jag skulle behöva jämföra med hur en Mega egentligen ser ut från sidan men fastän jag vet exakt var vi har vår just nu så ligger det till så att den är den nedpackad längst ner i en stor flyttlåda med en massa andra konsoler, kontroller och sladdar ovanpå och jag känner inte att det är inte värt besväret att rota fram den bara för detta. Därför räknar jag inte den men nämner det ändå, att det KAN vara en Sega Mega Drive med som syns i bild här.

Vidare finner man i denna scen minst tre andra påskägg, nr 12-14 mao. Ganska exakt i mitten av bilden är en klingon-klinga från Star Trek, ovan till vänster ser vi en stor Robby the Robot från Forbidden Planet och i vänstra nedre hörnet kan man skymta R2-D2 från Star Wars. Det är dessa jag själv känner till även om jag ju klart och tydligt kan se att här finns ännu mer att hämta. Flipperspelet där i bakgrunden t ex. Tycker det står Revenge Mars nånting på det och det är säkert något flipperspel som finns på riktigt men jag är inget flipperfan direkt så det är inget jag vet utan jag skulle behöva kolla upp det. Därför räknar jag inte det heller.
Nu kör vi utifrån alfabetisk ordning enligt de kategorier som jag själv har placerat allting i. Skulle det vara något mer i samma shot så får det haka på. Här är t ex en animé-referens, Akira-bågen, men på denna finner man även ett par random videospelreferenser, nämligen logotyperna för Atari och Sega. Bågen är i fokus så jag räknar den först, alltså animé först. Tre påskägg totalt här i alla fall, nr 15-17. Och härifrån är det alltså VR-världen som gäller.
Påskägg nr 18 enligt min egen äggräkning är en till animé-referens och denna jättestora robot går ju inte att missa när man tittar på filmen med tanke på att den har sin egen stora solofight under hela slutfighten. Det är Gundam från ja, Gundam!
Åter till racet med ägg nr 19, nu i kategorin bilar fastän det också rör sig om en animé. Det är Mach 5 från Speed Racer sticker ut där till vänster. Och är inte det där den gamla Batmobilen..? Jag tyckte det men var inte helt 100% säker på det alltså...
..tills denna scenen. Jo, det är mycket riktigt den gamla Batmobilen som därmed blir ägg nr 20. Och Delta City? Kan det där vara en referens till RoboCop..? Möjligt, men eftersom jag inte kan vara säker på att det är just det typsnittet och/eller just den sloganen utan att behöva kolla upp det så räknar jag inte den. Men jag ser den allt. Jag ser den...
Nr 21 är en DeLorean från Tillbaka till framtiden-filmerna. Detta är huvudpersonens egen bil i det stora racet i början av filmen så den kan man ju bara inte missa.
Den sista i kategorin bilar, nr 22, är en Pontiac Firebird Trans Am från Smokey and the Bandit. Nu blåser vi snuten alltså!
Nr 23 är i kategorin DC. Det är Clark Kents glasögon. Vilket man vet eftersom det både sägs högt ut i filmen och de gör så att ingen kan känna igen huvudpersonen när han har dem på sig, vilket väl får lov att sägas är allt en lustig referens till Stålmannens löjeväckande förklädnad.
Nr 24. DC. Ska detta föreställa en avatar ā la Stålmannen? Med tanke på att andra DC-karaktärer är med och tidigare nämnda Clark Kent-glasögon så ja. Skurkens avatar ska nog föreställa den typiska "square jawed" Stålmannen fast i civil kostym. Det där S-krullet över pannan bekräftar saken. Vilket också visar att kostymnissen egentligen helt enkelt inte har någon koll, för att Stålmannen i kostym ā la slips och kavaj är ju Clark Kent, med glasögon samt utan krull.
Nr 25. DC. Batman. Spotlightas i början av filmen så att det är Batman går heller ej att missa.
Nr 26-27. Också från DC. Vad jag vill kalla discount Joker och Harley Quinn. Ännu fler Batman-karaktärer, några som man inte kan ta miste på, figurerar i filmen men jag återkommer till dem senare då de är del av gruppfoton typ.
Påskägg nr 28-30 kommer från film och TV. Det är modeller av rymdskeppen från Aliens och gamla Battlestar Galactica. Huruvida jag hade lagt märke till det själv om inte de hade sagt det rakt ut kan vi väl bara spekulera i. De nämnde nog minst något mer också men det missade jag och jag ville inte behöva spola tillbaka... Att jag inte kunde undgå att höra att här är Sulaco från Aliens och den ursprungliga Battlestar Galactica och jag kan se att där är ju BSG och där längst ner i lådan ligger mycket riktigt Sulaco är ju en sak men att hålla på och spola tillbaka för att höra exakt vad de sa och sedan söka på det vore faktiskt att fuska. Annars är jag är rätt säker på att det är ett Viper-skepp, likaså från den ursprungliga TV-serien, som ligger upp och ner där i plåtasken. Så det blir tre påskägg räknade, ett från Aliens och två från gamla BSG, moderskeppet självt och en Viper alltså.
Nr 31 är Goro från Mortal Kombat. Detta är självklart en spelreferens men jag trycker in denna här ändå då den hänger ihop med nästa...
..som är denna fula lilla fan. Det var faktiskt en kul scen och det blir påskägg nr 32 i och med den här filmreferensen. Mm, Alien går sannerligen inte ägglöst ur jakten. Skåda en chestburster!
Nr 33-35 från film och annat. Mest märkbar är ju Betelgeuse från Beetlejuice. Karaktären med smiley-skallen räknar jag med. Det roliga med denna är att smileyn ändras från shot till shot, så att gubben har alltså olika smileys som huvud. Också, ännu en som jag inte lade märkte till förrän nu, i skrivande stund. Där till vänster är ju uppenbarligen någon variant av Supergirl.
Fler filmreferenser med nr 36. Buckaroo Banzai. Det är också en sådan där sak som de säger rakt ut, och just den här gör de t o m en stor grej av så det går inte att missa. Hade jag inte sett Buckaroo Banzai och själv känt igen utstyrseln därifrån så hade jag inte räknat det. Men nu har jag alltså sett Buckaroo Banzai och kan själv se att ja, det är så Peter Weller klär sig i den filmen. Och ja, jag ser postern där bakom. Vi återkommer till den under filmposterkategorin...
Mer film med påskägg nr 37. Det är den heliga handgranaten från Monty Pythons galna värld. Skoj.
Påskägg nr 38 är Freddy Kreuger från mardrömsskräckfilmernas värld. Att denna sekvens utspelar sig på planeten Doom är säkert en referens till spelet med samma namn men här gäller det alltså visuella påskägg och då detta är bara något som de säger så räknar jag inte med Doom.
Nr 39 är en till skräckfilmikon. Jason Voorhees. Jason syns till i början på planeten Doom men också senare under slutfighten. Likt med Freddy är det bara blinka och du missar det-ögonblick.
Och apropå skräckfilmkaraktärer i slutfighten. Fucking Chucky här är påskägg nr 40.
Nr 41 och vi är fortfarande i filmkategorin. Det är Iron Giant, Järnjätten, från den amerikanska tecknade långfilmen med samma namn. Skisser av denna bjässe kan för övrigt skymtas i scenen med rymdskeppsmodellerna och den helt färdigbyggda jätten dyker dessutom upp för slutfighten.
Nr 42. Film. King Kong. I close-ups ser denna mer ut som Peter Jackssons version än originalet.
Nr 43. Film. Mechagodzilla. Det roligaste jag haft med Godzilla i en amerikansk film på bio...
Påskägg nr 44-45 är en rätt rolig liten kombo. Film plus leksak/pryl. Zemeckis Cube syftar givetvis på Robert Zemeckis, mannen bakom Tillbaka till framtiden, kombinerat med Rubiks kub.
Nr 46. Film. RoboCop. Nuff said.
Nr 47 är i kategorin WB. Där till höger är Marvin the Martian från de tecknade kortfilmerna.
Nr 48. Film. Vi ser väldigt tydligt Teenage Mutant Ninja Turtles i slutfighten. Och jag räknar detta som en filmreferens då det tyvärr är de förkastliga Michael Bay-filmversionerna. Som om folk generationer framåt verkligen skulle välja dessa styggelser framför sköldpaddorna från den gamla tecknade TV-serien, den nyare tecknade TV-serien, de gamla spelfilmerna, spelvarianterna från de gamla arkad- eller Nintendo-spelen eller säkert ett dussintal andra inkarnationer. Nej, de från Michael Bay-filmerna minsann... Det är dessa som folk kommer att minnas genom årtiondena och själva vilja vara i framtiden. Jo, tjena.
Nr 49. Film. The Shining. Duh. Jag vet inte om något av de vanliga omslagen på VHS-fodralet, på köp- eller hyrvideo, verkligen såg ut så när det begav sig och skulle t o m gissa på att de inte gjorde det men det är i alla fall så filmpostern från biopremiären såg ut.
Påskägg nr 50 minsann. Film. The Shining men nu inuti själva filmen. Hela homagen som följer, med det återskapade hotellet, tvillingssystrarna, kvinnan i badet, häcklabyrinten... Ja, allt detta får räknas som ett enda stort påskägg. Och det är lätt den här filmens stora höjdpunkt.
Nr 51. Film. En Tyrannosaurus rex från Jurassic Park. Detta är som sagt inte helt i alfabetisk ordning inom diverse kategorier alltså. Men hur är detta en T-Rex från just Jurassic Park och inte bara vilken T-Rex som helst? Kom igen, detta är Spielberg... Det är väl klart att T-Rexen är en vink till hans egen Jurassic Park. Och t o m hur denna scenen är filmad med T-Rexen som jagar bilen är ju som taget rakt ur Jurassic Park då den jagar dem i jeepen.
Nr 52. Film. Det är Doc Brown där till vänster i utstyrseln från Tillbaka till framtiden del II.
Nr 53. Film. Där i hörnet nere till vänster i en annan vinkel i Buckaroo Banzai-scenen ser vi också svävarbrädan från Tillbaka till framtiden del II. Och i en videospelreferens i samma shot, där ovanför brädan, finner vi dessutom Space Invaders-klistermärken. Det blir nr 54.
Nr 55-56. Här är en hel del filmposters att fästa blicken på men innan vi går in på det vill jag få två andra påskägg ur vägen bara för att ja, ha dem ur vägen. Kolla i bakgrunden till höger. Där är Cap'n Crunch, frukostflingorna. Och Kakmonstret från Mupparna. Men om Wade ska föreställa någon karaktär eller verklig person i den outfiten är det inget som ringer någon klocka hos mig.
Denna känner man däremot igen direkt. Ja, innan vi går in på planscherna vill jag få en visuell musikreferens ur vägen också. En musikvideoreferens om man så vill. Denna får vara nr 57 och är svår att missa då den är center stage. Den utstyrseln ska alltså föreställa Michael Jacksons i Thriller. En annan outfit som tydligen är ā la Duran Duran visas också som hastigast. Som i en utstyrsel som någon i bandet brukade ha eller hade på sig för något album eller nåt sånt? Jag är inte direkt fan av Duran Duran så att jag vet inte. Därför räknar jag heller inte med det. Men whatever, nu kan vi fokusera på annat runtomkring.

Nr 58-63. Sex stycken andra påskägg finns att finna i denna enda bild, ja. Okej. Här är framför allt en del filmposters som kan urskiljas. Beastmaster til vänster om Wade. Mad Max till höger om honom. Och Big Trouble in Little China ännu längre bort till höger. Dessutom hänger det ett foto på Tom Selleck rakt ovanför. Den där mustaschen går inte att ta miste på. Postern precis till höger om Big Trouble in Little China kan jag dock inte urskilja. Snett ovan till höger om den hänger i vilket fall även tidsresemekanismen med alla siffrorna från DeLorean-bilen från Tillbaka till framtiden. Detta räknade jag först inte som ett nytt påskägg eftersom man såg just denna mackapär även tidigare, under racet i början av filmen, då som del av insidan av bilen. Jag räknar dock med den nu trots allt eftersom jag kan se att datumen här är OCT 26 1985, dagen från när Marty reser tillbaka i tiden för första gången, medan datumet längst ner, som talar om var man har varit om jag minns rätt, under racet tidigare var NOV 12 1955, dagen från när han reser tillbaka till framtiden för första gången. Således är det här ett nytt visuellt påskägg. Det går förresten kanske inte riktigt att urskilja datumet från bilden i denna storlek men tänk på att jag har ju förminskat alla screenshots som jag tagit så att de ska få plats här. Lita på mig, på en större bild så ser man klart och tydligt att där står OCT 26 1985.

Tillbaka till framtiden-referenserna slutar i vilket fall som helst inte där. För rakt ovanför Mad Max-postern är en valkampanjaffisch som de såg ut för Goldie Winston men med Wil Wheatons numera håriga feja istället, den oftast ack så irriterande dåtida barnskådisen från Star Trek The Next Generation. Det blir dock inte ett ägg för både postern och Wheaton utan bara ett för Wheaton i postern eftersom...
..som man kunde skymta lite innan men här får en mycket tydligare bild av så är själva affischen så som den faktiskt den såg ut med Goldie Wilson också med här. Den blir nr 64. Ännu en sak som jag inte märkte innan är att precis till vänster om den hänger en filmposter för Mad Max 2 med. Den blir i sin tur påskägg nr 65.
Påskägg nr 66 är ytterligare en filmposter. På andra sidan rummet är det väldigt tydligt att det hänger en sådan för The Fly också. Ser inte vad det som hänger rakt ovan ska föreställa dock.
Tre små påskägg, nr 67-69, i denna shot. Hello Kitty och vänner! Närmare bestämt Hello Kitty själv, grodan Keroppi och Badtemaru. Och ja, tillskillnad från med Teenage Mutant Ninja Turtles innan så räknar jag ett ägg per skalle här. För känner man verkligen igen alla tre karaktärer från Hello Kittys värld, vilket jag faktiskt gör, så är detta värt ett plus för varje.
Påskägg nr 70 är en till Hello Kitty-referens i form av ett klistermärke på bågen under racet.
Billy Idol är svår att missa där på skrivbordet. Det får vara påskägg nr 71. Men vänta lite nu, är inte detta från verkliga världen i filmen? Tja, nja... Det är från alla de där inspelningarna och rekreationerna av verkliga händelser som gjorts som de sedan tittar på inuti den virtuella världen. Så man ser ändå detta inuti VR-världen.
Nr 72-76. Mer musik men egentligen lite av varje i den här. Det som först fångade min blick var Save Ferris-postern i nedre högra hörnet varför jag lade det här i musikkategorin. Men ju mer jag tittade på den här bilden, desto fler saker fann jag. Som en påse Lays, chipsen, vid Aechs fötter. Den andra chipspåsen känner jag inte igen dock. En Kermitdocka som vilar med ryggen mot ryggen av soffan i mitten. Och neonskylten Cocktails & Dreams som såklart syftar på filmen med Tom Cruise. Och till slut Pac-Man längst ner i mitten. Ett sådant där Head-to-Head Arcade Table.
Nr 77-79. Mer musik. Rush 2112. Från vad mer jag kan urskilja i bakgrunden ser vi även posters för Gyruss och Pac-Man. Videospelen alltså. Och... Kan det där vara Zelda?
Nr 80-81 och ja, nog är det där Mästersvärdet alltid. Se den stora planschen i hörnet ovan till vänster. Det där är artwork som gjordes för A Link to the Past. Och titta, snett ner åt vänster därifrån är en poster för Joust också. Och det är vad jag fångade upp från den här bilden.
Nr 82-85. Mycket Star Trek här. Märket, rymdskeppet, fotontorpeden som kista och bårtäcket.
Påskägg nr 86 går till en pin för Simon, det elektroniska spelet baserat på Simon Says, eller vad det än hette på svenska. Vill minnas att man ofta såg det i leksakskataloger förr i världen.
Nr 87. Och där är själva spelet också. Det blir inget extra ägg för det dock. Det räcker med ett ägg för både pinen innan och själva spelet här, likaså det räckte med ett ägg för alla Batman-märkena. Fyra-i-rad däremot, det får räknas som ett nytt påskägg. Vidare är Marvin the Martian och Batman med här som leksaker men med tanke på att jag redan räknade båda de karaktärerna som avatarer tidigare så blir det inga mer påskägg för dem heller.
Nr 88-90. Jag har inte den blekaste vad för uråldrig konsol han har där och bryr mig inte heller för här började jag faktiskt tröttna på den här leken men på bordet till höger om dumburken syns i alla fall en View-Master 3D. En precis sådan hade jag själv som kid. Den syns tydligare när de zoomar in sedan. Anledningen till att jag valde den här bilden då är för att slå flera flugor i en smäll då även Godzilla som figur syns här. Bakom ungen står också en Robby the Robot-figur, och förpackingen till denna syns också i bild, men en Robby the Robot-replika räknade jag redan bland screenshots från den verkliga världen. Ett tredje påskägg från den här scenen är däremot Indiana Jones-postern på väggen. Postern till vänster om den känner jag inte igen dock.
Nr 91-94. En av flera röriga gruppbilder och dessa karaktärer ser ju inte alls så bra ut när man ser dem på stillbilder ur filmen. Nåja. De jag kan urskilja som jag känner igen är hur som helst Batgirl, Spawn, He-Man från 80-talet och en gremlin från Gremlins. Discount Joker är också med här men honom hade jag redan räknat med tidigare.
Nr 95-97. Huruvida skelettkrigarna här faktiskt är från något särskilt eller om det bara rör sig om random generic skeleton warriors liksom vet jag ej och jag kollar alltså inte upp det heller. Men längst till vänster kan man skymta Catwoman. Nu snöar vi vidare in på videospel också, med Chun-Li (som också syns dela ut höga sparkar i en lite senare scen) samt vad jag känner igen är en karaktär från fucking Overwatch. Aldrig spelat skiten, känner inte till karaktären i fråga men känner igen henne från typ omslag och Lego-set och sånt. Vissa andra i denna bild är säkert från något men inget som ringer någon klocka för min del. Och om det är något jag trots allt känner till sedan tidigare så är det sådant jag uppenbarligen behöver bli påmind om i så fall.
Påskägg nr 98. Och härifrån är det bara videospelreferenser kvar. Vi ser två Battletoads gå här. Och där borta i bakgrunden till höger om dem är också RoboCop från innan, ja.
En till Battletoad kan skymtas senare på nattklubben. Solbrillorna avslöjar att det är Rash.
Alla tre Battletoads tar sedan täten i slutfighten. Och här var det bara de tre jag orkade med att ens försöka urskilja... Jag räknar alla tre Battletoads-cameos som ett påskägg förresten. Liksom Turtles är de dessutom liksom mer av en enhet än Hello Kitty och vänner som jag räknade var för sig.
Påskägg nr 99. Fucking Master Chiefs från Halo. Gäsp och snark är det för min del.
Påskägg nr 100 är E. Honda från Street Fighter II. Man ser honom flyga rakt fram nästan precis i mitten av bilden. Inget jättespännande för nr 100 men ordningen på alla påskäggen jag fann är ju skit samma egentligen.
Nr 101. En hadoken. Och man vet att detta är en hadoken eftersom Wade säger det när han gör den.
Nr 102-103. Mer Street Fighter. Vi ser ett hologram av Ryu som gör olika moves där i bakgrunden. Också, själva Street Fighter-loggan. Poäng för bara logotypen av speltiteln? Ja, det får bli det eftersom det kommer mera av just den lite tristare varan...
Nr 104-107. Logotyper för Overwatch, Halo, Borderlands och Dungeons & Dragons syns i denna shot.
Nr 108. Minecraft. Gäääsp.
Nr 109. Space Invaders på T-shirten.
Nr 110. Atari, konsol med spel till. De spelar alltså olika spel och de visar också en hel lista med lir som de skrivit upp på en whiteboard eller nåt men jag räknar allt detta som ett påskägg.
Och slutligen nr 111. Adventure på Atari. Inte bara ett av spelen utan DET spelet som slutakten i filmen kretsar kring. Spelet som innehöll spelhistoriens allra första påskägg. Då just detta framhävs så mycket i filmen så förtjänade Adventure också att vara ett påskägg i sin egen rätt. Och det var det! Alla visuella påskägg som jag med säkerhet kunde finna. Med den där utstyrseln från Duran Duran, flipperspelet om något från Mars och vad som förmodligen faktiskt skulle vara Delta City från RoboCop och en Sega Mega Drive (eller "Genesis" då...) men som jag helt enkelt inte kunde vara tillräckligt säker på utan att kolla upp närmare vore vi uppe i fucking 115... Och jag som trodde att jag skulle lägga märke till en 20-30 saker kanske. Inte över hundra. Jag är förresten säker på att det fanns många fler bakgrundskaraktärer som jag förbisett. Och det kanske t o m på vissa av bilderna som jag tagit till detta inslag.

Det var dock väldigt mycket som saknades i den här filmen. Ja, såklart att det har att göra med rättigheter och sånt men det förändrar liksom inte faktum att mycket saknades... Dels Disney-grejer då. Marvel och Star Wars. Kom igen. Sedan Super Mario och Sonic. Nintendo, Sega och Sony PlayStation i stort. Fler Looney Tunes. Alf, Transformers, The Matrix, Knight Rider, Air Wolf, A-Team, vart var alla de grejerna? Inga Ghostbusters? Ingen Ecto-1 i racet? Och ingen Batmobil modell 1989 när DC-licensen inte var något problem?! Kom igen. Filmen hade också behövt många fler manga och animé-referenser. Liksom, vart var Dragon Ball? Astro Boy? Sailor Moon? Pokémon?

Jag måste också säga, nu när jag sett över alla screenshots, att filmen är fan ganska blek ändå. Rent färgmässigt alltså. Det ska ju vara värsta homagen till 1980-talet men var är alla färgerna i så fall..? Varför är allting så blekt och dovt? Känns fan mer som de första åren av 2000-talet än 1980-talet. Och filmen är faktiskt väldigt dum också. Varken storyn eller världen där allting utspelar sig makes no fucking sense om man bara tänker efter lite. Men det är ju inget som jag behöver gå närmare in på nu heller. Jag står fast vid att det är en av Spielbergs topp-20 mest sevärda, men jag känner mig också mätt på den här filmen nu. Ångrar jag att vi såg den på bio? Nej. Ångrar jag att jag köpte den och vi såg om den hemma i TV-soffan? Nej. Ångrar jag att jag såg om den igen nu inför det här inslaget? Nej. Men jag känner att det räcker så här. Jag känner inget som helst behov av att se om den här filmen ännu fler gånger och om en filmatisering av Ready Player Two någon gång går upp på biograferna så tror jag faktiskt att jag avstår. Mitt sug för random populärkulturella påskägg är mättat nu. Men ni som inte sett den kan jag rekommendera att se den, och ni som bara sett den en gång kan jag likväl rekommendera att se den en gång till åtminstone, bara för att leka hitta påskäggen... För det här hade jag faktiskt ganska skoj med.

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Förstasidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
|- 4 Biojokrar x 4 Åsikter
|- Doctor Who serie 1-10
|- Dylan Dog
|- Godzilla fyller 55 år
|- Mina manga-memoarer
|- Min egen animé-odyssé
|- Min manimé-uppföljning
|- POPKORN-resumé
|- Popkultpåskägg i RPO
|- Prequel-trilogin...
|- Rogue One ...
|- Star Wars Episode IV
|- Star Wars Episode V
|- Star Wars Episode VI
|- Star Wars Episode VII
|- Star Wars Episode VIII
|- Star Wars Episode IX
|- TMN... Turtles! (del 1)
|- TMN... Turtles! (del 2)
|- Vi i Tokyo: 1:a intrycken
|- Vi i Tokyo: Andra intryck
|- Årskrönikor
|
Plockat ur filmhyllan

PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.