Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Frispel
Vård av PS3-kontrollText: Jan M. Komsa, 2023-04-18


Har din PS3-kontroll av varianten DualShock 3 fått fnatt och slumpmässigt börjat registrera en massa knapptryck trots att du inte trycker på några knappar? Misströsta icke ty det kan finnas en rätt lätt lösning på problemet... Läs vidare och låt oss skruva isär en handkontroll och se efter hur exakt det ser ut där inuti.

^_^

Här har vi den. En av mina egna handkontroller till PS3 som alltså börjat strula och det inte bara lite heller. Styrspakarna, axelknapparna samt hem, start- och select-knapparna var det inga som helst bekymmer med. Styrkorset och de fyra ansiktsknapparna däremot... Ja, som ovan nämnt så registrerades en massa knapptryck som helt enkelt inte gjordes, som om det fucking spökade inuti kontrollen. Det började i liten skala, och hände då så pass sällan att man kunde tro att man var tokig, men eskalerade efter en tid till rena rama button mashing-festen. Säg att man spelade ett sidoscrollat plattformspel där man rör sig med styrkorset, hoppar med X osv, då gick det ju inte att spela eftersom spelfiguren rörde sig själv, sprang av sig själv, hoppade av sig själv osv...


^_^

Ett alternativ var ju såklart att slänga dosan och bara köpa en ny. Men så tänkte jag, ska jag punga ut för en bättre begagnad kontroll som kanske börjar strula på samma sätt efter ett tag? Ett annat alternativ var att lämna in den på lagning någonstans. För vi har nämligen en fysisk spelbutik ganska nära oss där de faktiskt tar emot konsoler och kontroller för lagning och jag var där inne och frågade och jodå, de tar emot PS3 fortfarande. Ett tredje alternativ var dock att försöka fixa problemet själv. Och här är vi nu. Jag kan ju inte lova att detta kommer att fungera för alla, för det kan ju också finnas olika skäl till att en PS3-kontroll strular, men det var så här jag gjorde i alla fall. Och jag började med att vända kontrollen upp och ner...


^_^

Här på baksidan finns det fem sådana här små skruvas som behöver lossas. Så ser de ut alltså.


^_^

Inga problem med detta. Tillskillnad från Nintendos jävla Joycons så är hålls PS3-kontrollerna ihop av vanliga jävla skruvar bara. Till detta behövs mao inga jävla specialskruvmejslar.


^_^

Jag använde en 1.5mm och en 2.0mm skruvmejsel till detta. Och ja, ibland den ena och ibland den andra. Jag började med den lite större men vissa av skruvarna fick jag liksom inget grepp om med den men när jag då provade med den lite mindre skruvmejseln så gick det väldigt lätt.


^_^

Fem skruvar in och så här ser det alltså ut när man har plockat bort plastskalet från baksidan av handkontrollen. Försiktigt upp med L2 och R2-knapparna. De kommer att lossna.


^_^

En närmare titt på kretskortet. Och här är framför allt en till liten skruv som behöver lossas för att man ska kunna få loss kretskortet. Ni ser den längst den nedre kanten av kortet, blott en liten bit vänster om mitten. Och jag gick inte in helt blind heller. Jag läste lite vad andra hade för råd på nätet och så. Inte mycket men jag kollade runt lite på ett par, två-tre ställen. Och en sak som alla gav samma tips om är att man ska plocka bort batteriet. Jag undrade dock... Behöver man verkligen det? Kan det inte bara sitta kvar där?


^_^

Svar: Nej. Med tanke på pill- och petgörat som kommer så är batteriet faktiskt bara i vägen och man gör bäst i att bara plocka bort det. Vilket dock kan vara lättare sagt än gjort. Jag fick inte bort det med bara fingrarna. Det satt för hårt. Jag fick använda en tång av det här slaget.


^_^

Okeeej... Med batteriet väck kan man försiktigt liksom flippa över kretskortet bakåt och bara låta det vila där i den ställningen. Och här är grejen... Vissa menar att man ska gå längre in, plocka bort den vita plasten för att komma åt där själva styrkorset och ansiktsknapparna sitter och kunna rengöra där. Smuts och damm som kan ha samlats där kan tydligen vara problemet i vissa fall... Men här är också grejen... Problemet kan vara något som kan fixas redan i det här läget. Då tänkte jag att innan jag skruvar isär hela jävla kontrollen så provar jag en annan potentiell lösning först. Funkar det så är saken klar och då behöver jag inte göra mer och funkar det inte så tar det inte lång tid att komma till det här steget igen för att ta isär kontrollen ännu mer.


^_^
^_^

Okej, titta noga nu. Ni ser den där svarta typ skumgummibiten undertill de där guldiga vad de än kallas på den övre bilden här ovan? Tja, tydligen ska dessa liksom connecta med de båda raderna svarta pluppar på den undre bilden här ovan. Och tydligen så kan det hända att den svarta typ skumgummibiten som är där för att liksom trycka det ena mot det andra tappar sin typ spänstighet med tiden vilket av någon anledning tydligen kan orsaka strul med knappar som beter sig som om man har tryckt på dem fastän man inte gjort det.


^_^

Istället för att ersätta det svarta materialet fick jag, med Joy-Con-driftfixen färsk i minne, en liten snilleblixt. Tänk om man bara satte en bit kartongpapper där emellan?


^_^

Och det var precis vad jag gjorde också. Jag klippte ut en liten bit ganska tunn kartong från någon random förpackning, vek denna kartongbit dubbelt och petade in den där, mellan det svarta där bakom och den övre hinnan. Och det här var äkta petgöra. Fixade det inte med bara händerna utan fick använda en pincett till detta.


^_^

Sedan skruvade jag in den enda skruven som höll kretskortet på plats, satte batteriet på plats, placerade L2 och R2 där de ska vara, ploppade på plastskalet där det ska sitta på baksidan av kontrollen och skruvade slutligen in de fem yttre skruvarna. Frågan återstod dock såklart... Skulle detta verkligen funka?


^_^

Svar: Ja. Detta visade sig fungera. Det var allt som behövdes. Jag provade handkontrollen direkt därpå och den funkade felfritt. Sedan dess har GW och jag dessutom spelat en hel del multiplayer med bl a den här kontrollen och hittills har den fortsatt fungera helt felfritt. Och ja, såklart kan det ju visa sig längre fram att den börjar strula igen. Den där kartongbiten håller kanske inte för alltid. Men då kan jag ju prova med att helt enkelt byta ut den mot en ny kartongbit. Än så länge funkar kontrollen finfint igen i alla fall. Jag kan för övrigt heller inte garantera att den här lösningen kommer funka för alla. För om inte annat så kan det ju vara helt andra fel på andra kontroller... Men för mig så funkade detta. Så det kan ju vara EN lösning åtminstone. Och det var en rätt lätt lösning också. Så det är absolut något man kan prova.

- - - - - - - - - - - - - - - -
| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
|
Frispel

|- Black Mages! Hör! Hör!
|- Pac-Man Fever!! Hörni!
|- Random frispelkvällar
|- Secret of Mana-helgen
|- Switch-spelkväll 1-2-3
|- Switch-spelkvällar A-Z
|- Switch-minneskortbyte
|- Switch Joy-Con-driftfix
|- Vård av DualShock 3
|- Vård av SNES-kontroll
|- Wii Sports-eftermiddag
|
För eller emot


Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.