Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Årets jultomte 2021:
TotoroText och sånt: Jan M. Komsa, 2021-12-24

Oj. Hur ska man inleda detta då? Känner mig lite ringrostig faktiskt. Eh, okej, vad sägs om... Det är den mest underbara tiden på året. Det är den gla-gladaste säsongen av alla. För mycket? Idag är hur som helst dagen för aftonen innan juldagen! Det är julafton kära läsare! Enligt en urtida (urtida som i 15 år gammal) tradition här på POPKORN är det sålunda dags att presentera årets tomte! Ho, ho, ho!

Totoro har väl inget direkt med julen att göra, nej, och om något så förmedlar filmen en härlig vårkänsla, men som företrädare för Studio Ghibli är den kramgoe titelkaraktären ett givet val. Totoro är typ maskoten. Studio Ghiblis egen maskot alltså. Och då jag av en händelse snöade in på Ghibli i år, från i våras när jag satte samman Studio Ghibli-filmtopplistan fram till nu här om veckan då jag plockade fram Slottet i Cagliostro ur filmhyllan (och ja, den gjordes förvisso innan studion ens bildades men ändå) så tänkte jag alltså naturligtvis på Totoro.

Och vet ni vad? En grön jul vore rätt mysig ändå om man firade med Totoro. To-to-ro, To-to-ro... To-to-ro, To-to-ro... Ehm, ja, den käcka sången översätts väl inte direkt till text bara. Apropå översättningar så kommer namnet på Totoro faktiskt från ordet troll. Lillasystern i filmen tror att denna varelse är ett troll alltså. Men hon vet inte riktigt hur ordet uttalas eller stavas och så råkar det bli Totoro. Gulligt. Det finns även två mindre troll, eller Totoros, i den här berättelsen men vi fokuserar såklart på den jättestora magiska nallebjörnen.


Ho! Ho! Ho!


Första gången jag såg Min granne Totoro var i början på 2000-talet, när jag hade fått min första DVD-spelare i form av en PS2. Det var dock ingen officiell utgåva som jag såg då. Nej, för det skulle dröja ytterligare flera år innan filmen formellt gjordes tillgänglig på DVD... Det dröjde faktiskt till 2006, samma år som POPKORN blev till förresten, innan My Neighbor Totoro gavs ut i handeln på DVD i Nordamerika. Fram till dess fick man hålla till godo med sk Hongkong-utgåvor... Eller visst, filmen fanns förvisso ute på LaserDisc innan men helt ärligt talat nu, vem fan hade LaserDisc egentligen?! Och till Sverige kom Min granne Totoro på DVD hösten 2007. Enligt uppgift ska filmen visserligen ha kommit ut på "köpvideo" (dvs VHS) redan på 1980-talet, men lycka till med att hitta den versionen säger jag bara. Det är inte säkert att man hade fått napp om man så finkammade landets alla loppisar efter det bandet liksom.

Nu för tiden finns filmen att se på netflix också, bara några knapptryck bort i datormaskinen eller mobiltelefonapparaten. Vilken tid vi lever i alltså. Och när jag nu skriver detta vet vi också att Studio Ghibli och Hayao Miyazaki återigen har en ny film på gång; How Do You Live?, som beräknades bli färdig 2020 och sedan 2021 eller 2022... Dessvärre bidde det uppenbarligen inte i år heller, utan vi fick vi den datoranimerade Aya och häxan istället. Varför är en gåta. En stelt datoranimerad film från Ghibli var det ingen som efterfrågade. Den kom ut till minst sagt fisljummen kritik dessutom. Bäst att bara ignorera denna mao. Och under tiden fortsätter How Do You Live? att dröja. Blir den färdig under 2022? Vem vet. Troligen inte... Men i väntan på studions och mästerregissören Hayao Miyazakis nästa film i ordningen så är det i alla fall mitt nöje att presentera Totoro som årets jultomte här på POPKORN.

Och det var det för årets säsongspecialare. Ha nu en riktigt god jul alla kära läsare! ^_^

- - - - - - - - - -
<-- Tillbaka till förstasidan
- - - - - - - - - -

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
|
2020-talets julspecialare

|- Årets jultomteval 2020
|- Årets jultomteval 2021
|- Årets jultomteval 2022
|- Årets jultomteval 2023

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.