Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

SpelArkiv
Frispel

De flesta videospelrelaterade inslagen på POPKORN har varit antigen topplistor, framgrävda ur spelkistan eller i form av dueller för eller emot. Undantagen har varit få och då slår vi också helt enkelt ihop dem med just för eller emot. Därmed återfinns här nedan likaså några av de mer fristående spelrelaterade texterna som har kommit upp under åren...


2023-07-04 Frispel: Master System igen
Vi vänder åter vår uppmärksamhet mot Sega Master System och den här gången för att frilira några fler lir till konsolen, från 1990 ända fram till 1996. Klicka vidare och häng med på resan!

Också: Följ med på en film-follow-up för första halvåret 2023 och skåda en mäkta tjusig Stålisstålbox och lite merch kring mannen av stål i PS-bloggen.

2023-04-18 Frispel: Hur man enkelt kan fixa sin DualShock 3
Har din PS3-kontroll fått fnatt och slumpmässigt börjat registrera en massa knapptryck trots att du inte trycker på några knappar? Misströsta ej. Det kan finnas en rätt lätt lösning på problemet... Klicka vidare och låt oss skruva isär en handkontroll och se efter hur exakt det ser ut där inuti.

2023-03-03 Frispel: Switch-bläckfiskspel
Nintendo Switch fyller minsann sex år idag. Tillskillnad från ifjol gör vi ingen stor grej kring den här årsdagen, men för att fira denna tredje mars vevar vi i alla fall in tre frilirade firrelir.

2022-10-24 Frispel: Mega Drive Horror!
Det har blivit dags för mer frispel och vi går nu från Master System vidare till Mega Drive-utbudet. Med alldeles särskild hänsyn till den här tiden på året blir det dessutom spel av den mer skräckigare sorten för hela slanten! Läs vidare, ni som törs, då vi ger er vår syn på saken efter att ha gett oss i kast med diverse skrämmande titlar till Segas gamla svarta.

2022-07-04 Frispel: Master System FAQ
Är ni redo för detta? Random frispelkvällar!! Som i vad som än faller oss in, vilket eller vilka spel som helst till vilket format som helst. Trodde ni att det här skulle vara en FAQ som i "ofta förekommande frågor" om Master System? Nej, naturligtvis menar vi Master System-spel som börjar på F, A och Q! ^_^

2022-03-03 Frispel: En lätt Switch Joy-Con-driftfix
Problem med Joy-Con-spakar som driftar..? Misströsta icke ty Janne går igenom steg för steg hur man väldigt enkelt fixar Joy-Con-drift.

2022-03-03 Frispel: Switch 123
En Switch-frispelkväll bortom alfabetet är vad detta blir. Redo kära läsare? And a one, and a two, and a one, two, three...

2021-12-01 Frispel: Switch XYZ
Bara en vecka efter den förra delen, men varför vänta när det nu bara är en månad kvar av kalenderåret? Nu ror vi hem detta med Switch-frispelkvällarna!

2021-11-24 Frispel: Switch VW
Och då menar vi inte Switch Volkswagen heller. Det blir bara två titlar som friliras den här gången; Violett och Wild Guns Reloaded! För att det vanliga engelska alfabetet består av bara 26 bokstäver och det kan man ju inte dela jämnt på tre. Därmed spar vi en hel trio till nästa och sista frispelkväll i ordningen med fokus på Switch-spelutbudet från A-Z.

2021-10-10 Frispel: Switch STU
Efter en längre paus för oss från Switch-frispelkvällarna kör vi alltså igen! Och då vi nu befinner oss under nedräkningen till Halloween så är ju frågan om någon av dagens tre utvalda titlar kunde vara av den "skräckigare" sorten. Något så där spooky... Och ja, jo, vi fann nog åtminstone något...

2021-08-24 Frispel: Switch PQR
Härmed kommer vi hela två tredjedelar in i detta "ditt och datt av vad som än finns att spela på Nintendo Switch från A till Z-projekt". Och den här gången blev det shmups för hela slanten! Två, tre horisontellt scrollande sådana och en rälsskjutare i 3D.

2021-07-24 Frispel: Switch MNO
Vi passerar halvvägspunkten in i Switch-frispelkvällsodyssén! Än så länge har det visat sig vara en skaplig och givande spelresa som vi såklart hoppas att även ni som läser detta får ut något av. Så ja, vi fortsätter. Vind i segeln! Två aningen äldre svärdsvingarlir och en ny fotosimulator på räls däremellan är vad som står på agendan för den här gången i ordningen.

2021-06-24 Frispel: Switch JKL
Idag är det en dag i juni. Härliga juni. När detta skrivs står sommarlov och semestertider för dörren. Med allt vad att resa runt i världen och vara ute i solen heter. Men en och annan innekväll med TV-spel blir det ju såklart ändå. Inte minst då vi fortsätter med årets Switch-frispelkvällar! Glid nu med på en färgsprakande spelresa mellan laserstrålar och grejer!

2021-05-24 Frispel: Switch GHI
Idag är det en dag i maj. Mm, våra båda frilirare kör visst en gammal Dylan med ett sånt här innehållsrikt inledande stycke för den här månadens Switch-inslag. För det var hela förhandssnacket det. Dagens spel blev i vilket fall det klassiska Ikaruga, okända Hyperide och Capcoms högaktuella senaste del i Ghosts 'n Goblins-serien! Mycket nöje.

2021-04-14 Frispel: Switch DEF
Då var påskfirandet över för i år och så har det ju blivit dags för nästa del i vår nyligen startade serie frispelkvällar på Switch. Den här månaden går vi alltså från A, B och C vidare till D, E och F. Och vi börjar med en demo, ja. Varför? För att Janne ville vara lustig... Därför. Bara därför. Klicka vidare och läs mer, mycket nöje och tack för visat intresse och allt det där!

2021-03-03 Frispel: Switch ABC
Idag är det fyra år sedan Switch kom ut och vi tippar på att det kommer en ny konsol från Nintendo nästa år. Vilket innebär att detta eventuellt blir sista året med den nuvarande Switchen som Nintendos flaggskepp. Under detta tippade sista hela år med Switch vill vi belysa lite vad som än finns att ta del av på konsolen. Från A till Z. Så i en serie frispelsessioner under det här året kommer vi att köra några spel åt gången tills vi har betat av hela alfabetet.

2020-10-08 För eller emot: Super Mario Bros. (filmen) - Tagning två
Tagning två såhär två år efter den första uppgörelsen kring Super Mario Bros. Filmen alltså. Fast faller detta in under vårt pågående lilla Halloween-tema? Öh... Ja. Ja, det gör det. För den här filmen är så jävla hemsk alltså. Och även om man inte tycker den är SÅ dålig är det ändå den mörkaste, skitigaste och mest skräckinjagande officiella tagningen på Mario som någonsin gjorts.

2020-03-03 Frispel: Switch-kortbyte
Tiden flyger när man har roligt. Idag är det tre år sedan Nintendo lanserade Switch över hela världen och Janne tar tillfället i akt att visa hur man för över sin tidigare data till ett större minneskort.

2019-06-04 Frispel: En Wii Sports-eftermiddag
För ett år sedan idag lirade här fyra lirare Super Mario All-Stars till SNES. Nu kör samma lirare igång en annan samling spel från Nintendo. Eller, mer som en minispelsamling men ändå... Vi snackar alltså Wii Sports och passar på att ställa frågan om det ännu är coolt eller kasst så här mer än tolv år senare. Ni kära läsare kan för övrigt för all del även se detta som förspel inför den stundande Wii-topplistan här på sidan. Mycket nöje!

2018-10-08 För eller emot: Super Mario Bros. (filmen)
Nära ett årtionde efter det begav sig senast är den där billiga cowboy-hatten sedan länge försvunnen men en sån sak hindrar ju inte oss. Tanken från början var att det skulle argumenteras för eller emot valfria videospel ELLER annat spelrelaterat men det blev nästan uteslutande enskilda spel som kom på tal... Nu tänkte vi alltså steget längre och kom fram till Super Mario Bros. Filmen! Som hade premiär i Sverige den 8 oktober 1993, för exakt 25 år sedan idag.

2018-05-21 Frispel: Secret of Mana
Sommaren innan POPKORN gick från idéstadie till verklighet tog grabbarna grus och provade lyckan i en viss konsolgenre annars dominerad av spel avsedda för ensamma lirare. Kort sagt handlar det om tre kompisar som sitter och spelar Secret of Mana, som verkligen är förtrollande mysigt med dess varma palett och lummiga skogsängar. Nu när våren står i blom känns det som ett ypperligt tillfälle att åter återge den här gamla goda spelhelgen.

2010-05-22 Spelmusik: Pac-Man Fever
Pac-Man fyller år idag. Den 22 maj, för trettio år sedan, ställdes de första arkadkabinetterna ut i japanska spelhallar och det tog inte lång tid innan Pac-Man-febern spreds över hela världen. Det var något som duon Jerry Buckner och Gary Garcia i sin tur råkade slå mynt av med deras ogenerade hyllningslåt som snabbt kom i topp på hitlistorna och snart hade de ett helt studioalbum ute... Dagen till ära har vi lyssnat igenom deras omtalade alster på nytt.

2009-11-24 För eller emot: Sonic 2
Just den här dagen är tredje gången någonsin som "Sonic 2's day" inträffar!!! Exakt vad för något nu igen? Jo, "Sonic 2's day" tillika "Sonic Tuesday" som i "Sonic 2-dagen på en tisdag den 24 nov när spelet först släpptes" hajar ni? Måns och Thomas ägnade denna spelhistoriska dag med Sonic och Tails i den blå igelkottens mest berömda spel genom tiderna. Men förtjänar det verkligen att kallas för klassiker eller är det bara är en okontrollerad berg- och dalbana?

2009-06-14 För eller emot: Wii
Efter ett litet uppehåll återkommer vi med en hiss möter diss som heta duga. Den här gången är det nämligen inget enskilt spel utan en hel spelkonsol som står inför rätta. Vi pratar Nintendos Wii. Är det en riktig revolution eller bara trams? Har Nintendo verkligen breddat spelmarknaden eller snarare bäddat för menlöst viftande som gimmick? Och är nu Dylan respektive Thomas verkligen kompetenta nog att på adekvat vis lyckas argumentera för eller emot formatet?

2009-03-28 För eller emot: R.C. Pro-Am
POPKORN är tillbaka efter flytten, nu på plats i vårt nya fina webhotell, men medan resten av redaktionen ännu inte kunnat ges någon möjlighet att göra sig hemmastadda har den där Dylan och tissel-tassel-Thomas typiskt nog struntat i att hjälpa till med flyttkartongerna och samvetslöst lämnat Janne i sticket bara för att sitta instängda i ett mörkt litet rum och köra Rares R.C. Pro-Am under tiden de slappar (varandra...).

2009-02-28 För eller emot: Super Mario Bros.
Kan man verkligen vara "emot" Super Mario Bros. och på fullaste allvar bara "tröttna" på det så till den grad att man inte vill veta av det längre? Tja, Thomas som är av typen slit och släng ser uppenbarligen inget fel med att bokstavligt talat göra sig av med allt som han för stunden inte känner för och sätter inget som helst värde på hur många år det höll heller. Nej, ut med det gamla bara! Bort, bort! Den något mer gammalmodiga Dylan känner sig dock mer eller mindre manad att tala för Mario och spelvärldens största klassiker!

2009-01-30 För eller emot: Toki: Going Ape Shit
Den här månaden är det drygt ett år sedan som vi folket på SPPS sammanställde Sega Mega Drive-toppen åt POPKORN och fortfarande är det många som inte alls vill kännas vid Toki och dess placering på listan. Nu är det äntligen dags för Måns att få vedergällning, men inte alla låter Toki bli bespottad och som apans främste förespråkare kommer den där Dylan kutandes till undsättning.

2008-12-31 För eller emot: Final Fantasy VIII
Medan varje vettig man och kvinna i vårt vettlösa avlånga land bergis passat på att vila upp sig efter julfirandet, kollat in mellandagsrean, förberett en skumpa inför nyår och fan vet vad men den sortens grejer i alla fall, så har Janne och Måns ägnat mellandagarna till att hissa respektive dissa det drygt tio år gamla textbaserade japanska konsolrollspelet Final Fantasy VIII. '-_-

2008-11-15 För eller emot: Mega Man 9
Hej och välkommna till ett nytt avsnitt här på POPKORN. Var månad kommer två av våra skribenter att argumentera för- eller emot något valfritt videospel liksom andra spelrelaterade frågor som kan tänkas dyka upp. Oavsett om det är tal om enskilda speltitlar eller annat som ska upp för debatt kan det handla om något högaktuellt likväl som något gammalmodigt. Vad vore då mer passande att börja med än ett spel som är... både och..?

2007-08-04 Frispel: Vård av SNES-kontroll eller "Hur du enklast rengör din SNES-dosa"
Janne har banne sig fått nog av tröga handkontroller med knappar som fastnar intryckta i plattan pga smuts och en jävla massa samlad damm i springorna. Utrustad med en stjärnskruvmejsel skrider han framåt i högsta hugg och öppnar sin gamla SNES-dosa för välbehövlig rengöring... Läs vidare för instruktioner och skåda bildbevisen på exakt hur enkelt det är!

2007-04-06 Spelmusik: The Black Mages featuring Battle Music of Final Fantasy
Vår nykomling Fry har nu ätit curry och lyssnat på metal- och rock- versioner av gamla Final Fantasy-låtar. Belåten med sitt val av livsmedel som luktar så mumsigt att man vill bara ha mer och mer, betagen av sitt val av vardagsmusik och lätt berusad av vårförälskelserna inspirerade av regnbågens alla färger delar han så glatt med sig av sina upplevelser från i alla fall ett av dessa sinnesintryck... Läs alltså vidare för hans intryck av... Ja, vad trodde ni egentligen? The Black Mages featuring Battle Music of Final Fantasy såklart!

| Åter till arkiven |

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.