Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topplistor

Här på POPKORN har vi alltid tyckt bra om topplistor och ännu bättre om att göra egna topplistor. Vi tycker om att skriva våra personliga listor, vi tycker om att sammanställa listor sinsemellan, reflektera över- och diskutera listor, motivera listornas placeringar och tankegångarna därtill, formatera olika typer av listor och såklart finna diverse röda trådar att spinna nya listor på... Här återfinns ett urval av alla möjliga slags topplistor som vi har gjort under åren. Somliga mer utförliga än andra, somliga seriösa, somliga lättsamma men samtliga väl övervägda.


2019-12-03 Topp-10: Sega Game Gear-spel
Den tredje utlovade Sega-speltopplistan i ordningen för i år. Och för ett år sedan idag kom den där Janne med en topp-10 GBA-spellista dessutom... Men det var inte den första bärbara konsolen med både färgskärm och den här liggande designen. Sega var faktiskt ett årtionde före med Game Gear. Även om den inte var i närheten lika framgångsrik som Nintendos Game Boy hade Segas "spelpryl" ändå ett smått imponerande utbud roliga titlar. Här är tio av dem. Plus en.

2019-11-23 Topp-10: Nintendo Virtual Boy-spel
För ett år sedan idag skrev Jan ihop en Game Boy Color-speltopplista, men det var inte den första "bärbara" konsolen från Nintendo som följde upp Game Boy. Däremellan kom faktiskt Virtual Boy. Med bara 22 släppta spel under loppet av mindre än ett år från sommaren 1995 in på 1996... En topp-10 plus en bubblare omfattar alltså hälften av hela spelutbudet till den här knasiga mackapären.

2019-11-04 Topp-13: Zombierelaterade saker 13 år senare
Ja, vem kunde ana att ruttet kött som vill äta dina inälvor fortfarande kunde vara så tilltalande hela tretton år senare. Idag för tretton år sedan sattes en topp-13 över zombierelaterade saker samman för POPKORN. Något sådant måste självklart följas upp just såhär tretton år längre fram i tiden... Det här är alltså ytterligare tretton zombierelaterade grejer exakt tretton år senare... Är du magstark nog att läsa vidare..?

2019-10-24 Topp-10: Pumparelaterade typer och grejer
Med en vecka kvar till Halloween kommer allas vår Janman med en allomfattande multipopulärkulturell topplista i säsongens rätta anda. Pumparelaterade saker blir det. Typ. Mestadels typer faktiskt. Men också andra grejer. Så typer och grejer. Diverse tjofräs helt enkelt... Se det här som en påminnelse att gå ut och köpa pumpa i tid förresten! Och glad halloween i förväg på er allihopa... Må, eh, godiset smaka. Eller nåt sånt.

2019-10-14 Topp-25: Japanexklusiva DreamCast-spel
Idag är tjugoårsdagen för DreamCast-släppet i Sverige. Detta uppmärksammar vi med en topplista som det var tal om redan för tio år sedan och som faktiskt har legat sammanställd men bortglömd de senaste dryga nio åren. Här är den nu efter alla dessa år. En topp-25 japanexklusiva DC-spellista.

2019-09-18 Topp-10: Sega Mega-CD/32X-spel
För snart ett år sedan var det snack om att få upp fler Sega-topplistor här på POPKORN och vi har då inte glömt bort det heller utan slår nu två flugor i en smäll med Mega-CD och 32X. Vilket väl passar alldeles utmärkt nu i och med det sk "tornet" som Sega kommer ut med till mini-Megan. Denna tio-i-topp blir för övrigt den första av totalt tre Sega-spellistor som vi har planerade fram till årskiftet. Så trevlig läsning och stort tack för visat intresse!

Wii WiiWare

2019-06-14 Topp-20: Nintendo Wii-spel & Topp-10: WiiWare-spel
Så var det dags. Efter diverse topplistor med bästa spel till alla stationära Nintendo-konsoler från NES till GameCube, och så på den portabla fronten även alla Game Boy-varianter och Nintendo DS, likväl som de bästa spelen från den sjunde konsolgenerationen Xbox 360 och PS3 emellan, har turen nu kommit till nästa Nintendo-konsol i ordningen. Vilket innebär en topp-20 Wii-spel. Whee!! Och vi passar på med en topp-10 WiiWare-spel också!

2019-04-14 Topp-10: Gula saker tio år senare
Om en vecka är det påsk! Och idag är det ganska exakt tio år sedan Jan gjorde sin gula saker-topplista. En av fördelarna med att POPKORN har funnits i över ett årtionde är att man kan liksom titta hela tio år bakåt vad som gjordes då samt bygga vidare och göra en till grej av det. Så här har vi nu alltså hans nya topp-10 gula saker. Gula saker igen eller andra gula saker tio år senare. Och glad påsk i förväg! Må, eh, äggen smaka. Eller nåt sånt.

2019-03-04 Topp-20: Nintendo GameCube-spel
Mittemellan å ena sidan NES, SNES och N64:an och å andra sidan Wii, Wii U och Switch så har vi den minst omtalade av Nintendos allas stationära konsoler... Typiskt mellanbarnet att vara den mest i skymundan. Här på POPKORN har vi hur som helst redan gått igenom Nintendos tre första och det är nu dags för nästa steg. Konsolen som fortfarande var aktuell året då sidan först blev till och som nu har hunnit bli retro. Det har blivit dags för en GameCube-topplista.

2019-01-24 Topp-10: Spelfilmer baserade på engelska serietidningshjältinnor
Det är ett nytt år och vi har en helt ny bunte filmer ur Marvels cinematiska universum att se fram emot. Om man fortfarande ser fram emot de filmerna dvs. Först ut blir i alla fall Captain Marvel och inför denna tänkte Janneman att det vore väl sköj att lista näst intill varenda annan spelfilm baserad på en amerikansk, eller brittisk, serietidningshjältinna fram till dagens datum och gjorde följaktligen en hel topp-10 av det.

2018-12-03 Topp-10: Game Boy Advance-kassetter
År 2001 släpptes Game Boy Advance över hela världen och det är vare sig tio eller tjugo eller tjugofem eller trettio år sedan. Eller något liknande. Det stämmer bra. För allt behöver faktiskt inte kretsa kring jämna jubileum. Idag är det i alla fall tio dagar sedan GBC-topplistan kom upp här på sidan vilket väl räcker gott som skäl att följa upp den med en motsvarande 10-i-topp bästa Game Boy Advance-kassetter! Passar ju bra in mellan GBC och DS-listan med.

2018-11-23 Topp-10: Game Boy Color-kassetter
Game Boy Color. Mindre och mer ergonomisk, driven med färre AA-batterier, med färgskärm men fortfarande ingen bakgrundsbelysning. Inte heller var pekskärm eller nät något man ens förväntade sig av en handhållen konsol då men livet var enklare på den tiden med... Idag är det hela 20 år sedan Sverigepremiären och detta ska såklart uppmärksammas. Å POPKORN:s vägar presenteras härmed en 10-i-topp bästa Game Boy Color-kassetter! Fullständigt logiskt menar Janne.

2018-11-17 Topp-55: Amazing Spider-Man-omslag
Serietidningsomslag dvs... Av den amerikanska upplagan. Efter att ha passerat 800 nummer började Amazing om från #1 för femte fucking gången tidigare i år. Varför strula fram och tillbaka med numreringen som man har haft sedan 1963?! Den tanken ledde till en annan och det ena ledde till det andra och här är nu de 55 bästa omslagen från de senaste 55 åren av den ordinarie nummerräkningen för den amerikanska Amazing Spider-Man! Bara för att liksom!

2018-09-24 Topp-25: Sega Master System-spel
Jo, visst vore det oerhört trist med BARA Nintendo? Jan har personligen velat fylla i luckorna bland spelkonsoltopplistorna här på sidan sedan ett bra tag tillbaka och det mest passande är ju såklart att ta det från början med Segas egen 8-bitare! Det här är alltså de topp-25 bästa spelkassetterna till deras gamla Master System. Från Alex Kidd till Wonder Boy och mer därtill. Och hela 31 år (fråga inte) efter konsolpremiären i Sverige hösten 1987.

2018-08-24 Topp-10: Tecknade superhjältar ej från serietidningar…
Eller rättare sagt: "Topp-10: Tecknade superhjältar som inte är tagna från serietidningar men ser ut att kunna vara det…" Som nämnt var för två månader sedan i "Topp-10: Fler filmer som man kanske inte tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det…" har Jan alltså också jobbat på en slags uppföljning till sin "Topp-10: Filmer som man kan tro är serietidningssuperhjältefilmer men som faktiskt inte är det." Och här är den nu!

2018-08-04 Topp-20: Marvels cinematiska universum-filmer
Vi är nu hela tio år och tjugo filmer in i Marvels cinematiska universum. Låt det sjunka in en stund. Det har alltså gått tio år och vi har under den tiden fått tjugo stycken superhjälteserietidningsfilmer på bioduken från lirarna på Marvel. En bedrift som heta duga minsann. En Marvel-filmtopplista var ju ändå given, så här är den alltså... Vi snackar samtliga Marvel-filmer i deras eget cinematiska universum rangordnade från 1-20:e plats.

2018-06-24 Topp-10: FLER filmer man inte…
Vår vänliga kvarters-Janne följer upp "Topp-10: Filmer som man kanske ej tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det…" med en "Topp-10: FLER filmer som man kanske inte tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det…" och fortsätter i samma veva med de fullkomligt vanvettiga långa topplistetitlarna också. Huruvida det är menat som något slags skämt eller om han är på allvar, det kan man ju verkligen undra.

Super Mask

2018-04-21 Topp-10: Filmer man kan tro är… & Topp-10: Filmer kan kanske ej…
Och de fullständiga fullständigt vrickade titlarna lyder "Topp-10: Filmer som man kan tro är serietidningssuperhjältefilmer men som faktiskt inte är det…" samt "Topp-10: Filmer som man kanske ej tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det…" Ja, POPKORN:s egen Janman är på hugget alltså. Och med bara dagar kvar till Marvels magnum opus som är Avengers: Infinity War bjuder han på inte bara en, men två serietidningsfilmrelaterade topplistor!!

PS3 Xbox 360 Multiplatt

2018-03-23 Trippeltopp: Sjunde konsolgenerationens bästa speltitlar
Den föregående konsolgenerationen med PlayStation3 och Xbox 360 i spetsen var sannerligen en för historieböckerna... Och nu när båda formaten formellt har upphört produktionen passar vi på att smida medan järnet ändå ännu är varmt och sammanställer de topp-25: mest exklusiva Xbox 360-titlarna, de topp-25: främsta PS3-titlarna samt de topp-50: mest framstående multiplattformtitlarna de båda formaten emellan... Mycket nöje!!

2018-03-01 Topp-20: Nintendo 64-spel
Idag är det tio år sedan POPKORN:s 10-i-topp över de bästa Nintendo 64-spelen kom upp, ett år efter 10årsdagen för konsolens svenska premiärdatum... Detta följer vi nu allt upp med både en omvisitation av den gamla topp-10:an och en kompletterande del med platserna 11-20, som i sin tur alltså kommer upp exakt ett år efter 20årsdagen för den svenska premiären. Mm, historien upprepar sig själv och allt vad det heter eller hur?

2017-11-12 Topp-25: Gamla favoritroller i repris (+Topp-5: Att se fram emot…)
Never Say Never Again. År 1971 sade Sean Connery sig ha gjort sin sista James Bond-film, Diamantfeber. Aldrig mera Bond sade han. Tolv år senare återkom han dock till rollen i Never Say Never Again, som käckt och fräckt nog just refererade till hans tidigare uttalanden. Ja, det här är vad den här listan handlar om i alla fall. Skådisar som repriserat någon av deras gamla mest kännetecknande roller. Och då ska det ha gått viss tid emellan också, ja.

2017-06-04 Topp-100: SNES-spel
Det är 10 år sedan i år sedan den där SNES-topplistan i 16 bitar kom upp här på POPKORN och i dag, den 4:e juni år 2017, är det dessutom exakt 25 år sedan som själva SNES:en släpptes i Sverige! Nu är tiden sannerligen inne att göra verklighet av idén med att sammanställa en total topp-100 bästa SNES-lirlista så här har ni den! En komplett topphundralista över världens bästa SNES-spel, signerad POPKORN. ^_^

2016-08-28 Topp-10: Kaffekoppar
I takt med att sommarloven och semestertiderna undan för undan lider mot sina slut och hösten allt närmare står för dörren passar POPKORN:s första äkta par på att bjuda på en välbehövlig kopp kaffe eller två. Eller tio. Ja, jo, med allt annat äntligen åter på plats har det slutligen blivit dags att vi kommer upp med en helt ny topplista här på sidan! Skåda nu vår första nya topp sedan 2010 års tio tecknade TV-serier från årtiondet dessförinnan; kaffekopptoppen!

2016-06-25 Topplistor: Tjugotvå + två toppar till ur askan
Här kommer ett andra skepp lastat... Med två dussin topplistor till! Samtliga våra allehanda topplistor som ansågs vara värda- eller fortfarande relevanta att behålla och de båda återstående speltopparna närmare bestämt NES-delarna! Under loppet av ytterligare ca sex veckor fick vi alltså upp dubbelt så många toppar mot förra omgången så snacka om flyt i flytten, va? Julkalendersidorna är det enda som ännu är nere och vem vet, julen kanske kommer tidigt i år? ;p

Vad som kommer upp nu är hur som helst våra multipopulärkulturella topplistor från förr dvs topp-4x4 popkulturella 4:or, topp-10 annorlunda julberättelser, artister som liknar tecknade figurer, enögda typer, gula saker, kanin-harar, hattklädda typer, häftiga häxor, krabbdjur för kräftskiva, krig mot maskiner, piratsaker i populärkultur, piratkaptendonnor samt topp-13 zombierelaterade- och topp-10 äggrelaterade saker. Därtill har vi mångpopulärkulturella listor; topp-10 Batman-skurkar samt He-Man-figurer, 20 orsaker att hata Spider-Man 3, 20 oförglömliga Starzinger-citat, tio tecknade serier i väst från 2000-talet, favvoledmotiv från tecknade serier, Tim Burton-filmer och Turtles-trivia ting och så speltopplistorna; NES-topp-20:an följt av den fulländade NES-topp-100! ÄNTLIGEN! Ja, här slår vi på vår egen trumma så det står härliga till alltså!

2016-05-15 Speltopplistor: Tolv toppar ur askan
Ett skepp kommer lastat... Med ett dussin topplistor! Man kan nu åter se samt återse de flesta av våra speltoppar som vi har valt att behålla från förr med undantag för NES-delarna. Det var då nämligen bitarna 7-8 av topphundralistan som rök i den stora kraschen... Vi har lyckats bärga äldre obearbetade utkast till dessa så nu kan de också rekonstrueras till slut men det tar även längre tid mot allt som vi iallafall hade kvar i redan bearbetade tidigare upplagor.

Det sistnämnda och det som mao nu kommer åter med skeppslasten är inte mindre än topp x16 SNES-toppar plus topp-20: Bästa utslagna spel från SNES-topparna, topp-10: Nintendo 64-lir, topp-20: Gamla Game Boy-lir, topp-10: DS-spel/idéer och så topp-20 till -25: Sega Mega Drive-spelen, topp-25: Sega DreamCast-spel samt topp-25: PlayStation2-spel/serier och utöver konsoltopparna har vi också topp-5: Bästa Mega Man-spel, topp-10: BS-saker i VS-spel, topp-10: Par i spel och sist men inte minst topp-10: Videospeltennistitlar... Vi fick alltså upp tolv toppar under loppet av drygt sex veckor, så i snitt två toppar i veckan, vilket väl inte är så pjåkigt då flera toppar i sin tur består av flera delar så snacka om att kunna pusta ut. Närmast i tiden ligger nu de återstående två speltopplistorna, dvs NES-delarna, samt de allehanda topplistorna upptill! ;)

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella

|- Am. ASM-omslag
|- Batman-skurkar
|- He-Man-figurer att ha
|- Starzinger-citat
|- Tecknade 00-talsserier
|- Tecknade ledmotiv
|- Tecknade superhjältar…
|- Turtles-trivia ting
|
Filmorienterade listor

|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Tim Burton-filmer

Videospeltopplistor
Konsolspecifika toppar
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|
Random spellistor

|- Topp-5 Mega Man-liren
|- Topp-10 BS i VS-spel…
|- Topp-10 Par i spel
|- Topp-10 Tennispel

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.