Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

För eller emotText: Thomas D. Gustafsson mot Magnus D. Johansson, 2009-03-28


POPKORN är tillbaka efter flytten, nu på plats i vårt nya fina webhotell, men allt medan resten av redaktionen ännu inte kunnat ges någon möjlighet att göra sig hemmastadda så har den där Dylan och tissel-tassel-Thomas typiskt nog blankt struntat i att hjälpa till med flyttkartongerna och samvetslöst lämnat Janne i sticket bara för att kunna sitta instängda i ett mörkt unket litet rum och köra Rares R.C. Pro-Am under tiden de slappar (varandra...).


Thomas försvarar

Även om racingspel rent generellt inte hör till mina favoriter finns det ändå ett flertal titlar inom genren som verkligen får igång motorn hos mig. Rares R.C. Pro-Am till NES är en sådan titel som med sitt enkla upplägg borde tilltala de flesta söndagsbilspelare. Att rejsa med radiostyrda bilar är kul och ännu roligare blir det även med alla finesser som Rare har lagt till. Det här är ett roligt tidsfördriv helt enkelt. Man behöver heller inte investera mycket tid i detta. Man kan bara köra igång för ett par varv och sedan vara färdig med det här. Det är faktiskt en fördel jag ser med racingspel - att man kan bryta tvärt - och på den punkten är R.C. Pro-Am inget undantag.

Du möter tre motståndare och så länge du inte är sist går du vidare till nästa bana. Att loppen i sig sedan är riktigt spännande tack vare Rares kreativa tillägg är alltså ett starkt plus. Du kan skjuta raketer på de andra bilarna, få speed-boosts och råka sladda omkring i oljefläckar för att ge några exempel på bra grejer alltså. Ljudeffekterna, som förvisso ligger på en primitiv nivå, kan givetvis ursäktas då det rena nöjet i att ständigt försöka ta sig förbi de övriga bilarna med hjälp av en slags säregen, positiv ilska hos dig som förare väger över med råge.

Den som påstår att alla spel i subgenren kör-och-skjut (ja, den hittade jag på just nu) har apat efter Super Mario Kart borde verkligen göra sin hemläxa och hänga med på spelhistorielektionerna då det snarare är Nintendos spel som har R.C. Pro-Am som förebild. Glöm inte heller bort att denna toppracer har en uppföljare där Rare inte bara förbättrade spelkonceptet i sig utan dessutom lade till ett tvåspelarläge. Eftersom del två II är väldigt "rare" så kan vi fortfarande rekommendera originalet R.C. Pro-Am som det självklara valet för alla seriösa 8-bitsförare där ute.

/Thomas, tar gärna ett par varv till men tittar också gärna på när Dylan sprängs i 8 bitarOvan. R.C. Pro-Am - Rolig, kreativ, radiostyrd racing eller repetitivt, slätstruket och sladdrig slirande?


Dylan sätter dit

Jag vill inte vara den som är den, vilket i det här fallet är den som påstår att R.C. Pro-Am är ren pest och pina... men så är det ju. Mm, visst, oljefläckar på bilbanan är ju alltid festligt och över två miljoner sålda 8-bitskassetter talar ju för ett visst underhållningsvärde i sig men i förhållande till den status som detta liret fått i nostalgikerkretsar så kan helhetsupplevelsen bli lätt slätstruken. Var det inget mer än så liksom? Vad är allt ståhej om egentligen? Var detta verkligen allt som spelet hade att erbjuda? Och folk är alltså nöjda med det?

Till att börja med så verkar de 32 banorna med sina detaljfattiga områden vara precis samma track inställt på repeat... och där ska man alltså köra varven runt med sitt knappt styrbara pytteåkdon och njuta av oljudet av det satans slirandet i takt till det icke-existerande soundtracket... Slutresultatet blir som en bomullspinne virad i taggtråd och får en vilja nagelskrapa på väggarna när Game Over-skärmen plötsligt bränner en i ögonen och man undrar varför loppet avslutades med att ens radiostyrda åkdon gjorde en skarp U-sväng i fel riktning. Förbannat vare det här!

Det finns faktiskt andra fordonspel till NES som är bättre än detta helvete. Som Excitebike t ex. Och att taktikmedvetet spara upphittade missiler att avfyras i grevens tid fungerade kanske redan på den här tiden men till vilket spelvärde då, när åket endast körs i singelplayer? Då lägger jag hellre en halv förmögenhet på uppföljaren från 1992 där man åtminstone kan köra flera samtidigt. Hur som helst framstår såväl raketskjutandet som själva bilåkningen idag som rätt så sladdrigt i jämförelse med just det odödliga Super Mario Kart, som måhända har R.C Pro-Am som förebild men som är så mycket bättre. Det finns alltså långt bättre fordonspel att köra, även i retrokretsar.

/Dylan, samlar hellre ihop fyra spelare för en omgång Excitebike och förbannar Thomas spelval

- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Förstasidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
|
För eller emot

|- Final Fantasy VIII
|- Mega Man 9
|- Nintendo Wii
|- R.C. Pro-Am
|- Sonic 2
|- Super Mario Bros.
|- Super Mario Bros. ...
|- Super Mario Bros. !!
|- Toki: Going Ape Shit

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.