Problem med Joy-Con-spakar som driftar..? Misströsta icke ty jag här nedan i klartext går igenom steg för steg hur man väldigt enkelt själv kan fixa Joy-Con-drift. Japp, det stämmer. Fuck att skicka in kontrollerna till Nintendo och få någon annans använda tillbaka och fuck att lägga ut dyra pengar på att köpa helt nya par. Allt som behövs för att själv råda bot på driften är rätt skruvmejsel, lite kontorsmaterial och en kartongbit. Nu är det inte jag själv som kan ta äran för denna enkla driftfix. Inte alls faktiskt. Nej, jag var länge lika rådlös som alla andra här i denna värld. Totalt utlämnad åt gisslet som är Joy-Con-drift.
För ungefär ett halvår sedan trädde en räddare fram. Herr VK på youtube. Stort tack till karln.
Bara drygt två månader tidigare kunde jag inte komma undan driften längre utan fick bita i det sura äpplet och inhandla
ett nytt par Joy-Cons. Sedan dess har jag dessutom fått ännu mer drift. Då jag köpte ett nytt par Joy-Cons här om året hade jag "bara" haft besvär med två vänstersidor, vilket är det vanligaste då vänsterspakarna är de som används mest, men därefter började även en av mina högersidor att drifta. FFS... Men så dök alltså VK upp med vad som verkade vara en enkel permanent fix på driftproblemet. Det är denna lösning som jag bestämde mig för att prova själv.
Men rätt ska vara rätt så först ger jag en "shout out" (ett utrop på svenska?) till VK och manar alla som läser detta att besöka hans youtube-kanal på https://www.youtube.com/VKsChannel och ge mannen tummen upp! Det förtjänar han.
Den som vill veta mer om vad VK kom fram till vara orsaken till att driften uppstår, exakt varför hans lösning faktiskt fungerar och hur han kom fram till detta rekommenderas att titta på hela videon om Joy-Con-drift på hans kanal. Och ja, varför inte trycka på prenumerera också som tack för det stora genombrottet som han gjorde!
Okej då. Låt oss börja... Och vi börjar med att bekräfta misstanken om att någon spak driftar... För att göra detta går man in i systeminställningarna, scrollar ner till kontroller och sensorer och trycker sig därefter vidare till kalibrera kontrollspakar.
Jag hade sådan jävla tokdrift på vänster spak att det knappt gick att komma till kalibrerasidan i systeminställningarna. För spaken driftade uppåt som fan hela tiden alltså. Som ni själva kan se på bilden ovan. Jag rör inte spaken men den blåa pricket rör sig ändå uppåt, vilket alltså kort sagt innebär att spaken driftar. Vad som dock ej syns på en stillbild är att det var inte bara lite heller, dvs det gick inte långsamt uppåt utan det gick hastigt och våldsamt uppåt så jag fick kämpa med att trycka neråt för att kunna komma till den här skärmen i inställningarna.
För enkelhetens skull kör jag förresten bara med fullstora bilder direkt i rutan den här gången.
Med driften bekräftad är det bara att ta loss Joy-Con-halvan i fråga och skrida till verket.
Och här har vi dem alla förresten. Mina tre driftande Joy-Con-halvor, två vänstersidor och en höger.
En av dessa skruvade jag isär för dagens inslag.
Jag har velat prova själv huruvida VK's lösning verkligen fungerar i drygt ett halvårs tid, ända sedan hans video kom upp, men då jag hade köpt ett par sprillans nya Joy-Cons strax innan så tog jag bara inte tag i saken alltså.
Att jag fick tummen ur röven nu beror såklart på att vi fick för oss att göra fem stycken inslag på konsolens femårsdag. Några idéer? Tja, jag skulle kunna skruva isär en Joy-Con och se om jag kan tillämpa VK-metoden för att fixa driften var ett av mina förslag. Och så fick det bli.
Det största hindret för vem som helst att ge sig på denna busenkla fix är att man behöver rätt sorts skruvmejsel och att det är inte någon av de vanligare sorterna heller.
Till detta behövs en sk Y-skruvmejsel, eller en trepunktsskruvmejsel som det också kallas, storlek 1.5mm.
Fyra stycken små skitskruvar av den här sorten är vad Nintendo hoppas ska förhindra folk från att själva öppna upp och dona med sina kontroller. Med dem väck är det dags att öppna bakluckan.
Och så här ser det ut på insidan. Batteriet får vi ta ut men försiktigt så att vi inte rycker loss det helt och gör oss själva mer besvär än nödvändigt. Nästa bild illusterar saken bättre.
Och därför ska man inte dra loss batteriet helt. Det är inte som inuti en 3DS alltså, batteriet sitter som ni ser fast med en liten sladd, så man får vara lite försiktig helt enkelt. Och där undertill har vi fler skruvar som måste skruvas loss. Av de fyra stycken skruvarna som vi kan se i utrymmet under där batteriet var är det faktiskt bara två som håller fast plattan. Den första på första raden och den andra på andra raden.
ZOOOOM.
Här är det andra skruvar att skruva loss. Till detta behövs en liten krysskruvmejsel, vilket nog de flesta har liggandes hemma någonstans.
Men vänta, det kommer mera!
Det finns nämligen en tredje skruv som måste skruvas loss för att vi ska kunna komma in. Det är den där som jag har ringat in nästan längst ner på kontrollen.
Vad skulle hända om man skruvar loss alla fem kryssskruvar och inte bara de tre som måste loss? Ingenting. Absolut ingenting. Det blir bara två mer skruvar att skruva in igen sedan.
Man kan behöva använda ett redskap av något slag för att få loss den här plattan då den sitter rätt så tajt nedtryckt där. Det finns t ex ett Lego-tillbehör som är just till för att lossa på klossar. Något ur kökslådan kanske. Whatever. Kan man förlita sig på sina egna naglar så funkar det också. Men FÖRSIKTIGT här så att hela plastplattan inte rycks loss från kretskortet.
Vad är det, en 1.6 cm på över och nedersidorna och liiite mer än så på höger och vänstersidorna. Kan det ha varit 1.8..? Alltså, jag skrev faktiskt upp det på en lapp... Som jag lade någonstans och inte hittar nu. Och nej, jag tänker inte skruva upp en Joy-Con nu bara för att dubbelkolla. Den som läser det här och vill ge sig på detta måste ändå klippa ut en liten kartongbit i samma storlek som den där lilla plåtbiten under linjalen på bilden ovan så tillgång till linjal måste man ändå ha och då kan man såklart själv mäta alla sidorna på plåtbiten i fråga.
Allt man behöver då; skruvmejsel, Y- samt kryss, eventuellt något redskap att ploppa upp luckan med när man lossat alla skruvarna, linjal, penna, sax och kartongbit till pappersslöjden. Vilken tunn kartongbit som helst duger visst. Jag klippte ut en bit från en förpackning till häftmassa. Blyertspennan användes till att rita linjerna att följa med saxen. Och saxen användes till att klippa med. Ja, stegen så här långt in är ju självförklarande... Jag kände inte att jag behövde dokumentera själva pappersslöjden också med en hel bildserie.
Och där ovan lägger man den utklippta kartongbiten. Rakt på plåtbiten alltså. Det är lösningen.
Sedan ploppar man in plattan, skruvar in alla 3-5 kryssskruvarna, placerar batteriet på plats, ploppar ihop bakluckan och skruvar in alla 4 Y-skruvar. Endast sanningens ögonblick återstår... Att sätta Joy-Con-halvan i fråga på Switch-enheten och kolla huruvida driften är botad. Spoiler, det är den. Annars hade väl detta inslag inte lagts upp här på sidan.
Och ja, så är det. Driften är fixad alltså! Detta är helt otroligt egentligen. Helt otroligt att det verkligen funkade och att det var så himla lätt fixat också. Jag behövde inte ens kalibrera om spaken. Driften var helt enkelt borta. Helt borta. Och när jag provade att röra spaken själv och sedan släppte så gick den spikrakt tillbaka till mitten igen. Ingen drift alls! Toppen! Nu återstår såklart frågan, är detta verkligen en permafix? Tja, jag gav mig på detta lilla projekt den 3 februari, exakt en månad innan det som skrivs här kan läsas online mao, och har spelat på min Switch var och varannan dag hela månaden och hittills har jag inte haft någon mer drift. Och visst, nu skriver jag i och för sig inte detta på dagen den 3 mars heller utan någon vecka innan men om jag hade fått drift igen fram till 3 mars så hade jag ju såklart också uppdaterat den här texten i enighet med detta.
Så det är för det första. Och för det andra, även om driften trots allt skulle komma tillbaka, om den där kartongbiten kanske tappar i hållfasthet eller något, så är det ju busenkelt att skruva isär kontrollen igen och bara sätta dit en ny kartongbit. Det är bra mycket snabbare och smidigare än att skicka in skiten till Nintendo för dem att fixa driften och bra mycket billigare än att köpa nya ersättningskontroller. Inte att förglömma är att detta med att bara sätta dit en liten kartongbit ska tydligen fungera att göra på Switch Lite-konsoler också ifall en sådan skulle få drift på spakarna. Kanon! Så tummen upp för VK-fixen, verkligen!
|