Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Arkiv X

Här hamnar alltså allmänna perspektiv och retrospektiv, annorstädes kallade vidgade vyer...
Med andra ord lite av varje. En inblick här, en återblick där vad gäller lite allt möjligt.
Även övriga överblickar ur mer personlig synvinkel än i största allmänhet lägger vi här nu.


2019-05-04 Retrospektiv: Prequel-trilogin - Star Wars eps I, II & III...
Glad Star Wars-dag allihopa! May the fourth be with you och allt det där. Och i år är det ju också hela 20 år sedan som Star Wars episod I hade premiär på biografen. Något som Janne har glada minnen av även om han inte kan undgå att känna sig lite gammal med. Men nu är det alltså dags för den där återblicken på prequel-trilogin som han hade på gång redan för ett år sedan. Och det inte bara på episod I men både episod II och episod III därtill.

2018-09-14 Retrospektiv: Doctor Who serie 1-10
Den gamle gode greve GW ger oss sin syn på saken i fråga om varenda TV-sända avsnitt av den nya Doctor Who-serien på BBC. Allt från avsnitt ett, serie ett från år 2005 till fjolårets omtalade julspecialare, ja. Att denna synnerligen kondenserade sammanfattning kommer upp just nu beror såklart på att serie 11 förväntas nå TV-rutorna någon gång under hösten. Så innan det sker passar det väl bara bra med en kortfattad genomgång av vad som har kommit före.

2018-01-31 Retrospektiv: Star Wars eps VI - Return of the Jedi
Dags för den sk "nallebjörnparaden" i den för sin tid avgörande uppgörelsen mellan gott och ont tillika avrundningen på den gamla Star Wars-trilogin! Ja, här är Jans återblick på Jedins återkomst, dvs Return of the Jedi, från 1983. Och från bakom kulisserna har vi för övrigt åter lagt upp vad som har varit aktuellt här under fliken Aktuellt sedan sidan startade 2006, minus det som vi av en eller annan anledning valt att plocka bort dvs. Mer om detta här.

2018-01-21 Retrospektiv: Star Wars eps V - The Empire Strikes Back
Efter att ha gått igenom såväl Rogue One som episoderna IV, VII och VIII här på sidan tänkte Jan att det väl var lika bra att han ger sina två cent om de två filmerna däremellan med. Ja, kronologiskt talat alltså. Episod V-VI mao, Rymdimperiet slår tillbaka respektive Jedins återkomst närmare bestämt. Så då gör han det och börjar såklart med den första av de nyss nämnda klassikerna, originaltitel "The Empire Strikes Back" från 1980.

2018-01-11 Personliga retrospektiv: POPKORN-resumé
Här är något av en förfinad repris som vi slängde ihop såhär i elfte timmen, såhär elva år efter att den då andra versionen av POPKORN hade kommit ut på vida världswebben... Sidans egen lilla resumé komplett med ett par historiska bilder på hur här såg ut förr i världen. Och så tar vi också tillfället i akt att hälsa vår elfte skribent varmt välkommen ombord på redaktionen och önskar alla allt en god fortsättning! ^_^

2017-12-30 Perspektiv: Star Wars eps VIII - The Last Jedi
Nu har det gått precis ett år sedan vi tyckte till om Rogue One, den första riktiga mellandelen i den där sagan som utspelade sig för länge sedan i en galax långt, långt borta, och därtill precis två år sedan vi gjorde detsamma om den föregående episoden så nu är det dags för det allra senaste kapitlet! Nu är det dags att snacka på djupet om The Last Jedi! Varning för spoilers!!

2017-05-25 Retrospektiv: Stjärnornas krig
Ytterligare ett jubileum onekligen värt vår odelade uppmärksamhet och den här gången är det inget mindre än självaste Stjärnornas krig som åtnjuter hela 40 år sedan den allra första filmen, eps IV i efterhand, gick upp på biograferna i Amerika. Och fastän faktiskt ingen av oss på redaktionen ännu existerade på den tiden så växte vi alla ändå upp med de här filmerna under årtiondena som följde. Stjärnornas krig är så mycket nostalgi som det bara kan bli!

2016-12-30 Perspektiv: Rogue One - A Star Wars Story
Nu har det gått precis ett år sedan vi tyckte till om den senaste delen i den där sagan som utspelade sig för länge sedan i en galax långt, långt borta och som på beställning fick vi plötsligt denna uppstickare att dämpa abstinensen med innan episod VIII. Vi tackar och tar emot och bjuder för egen räkning på några väl valda ord om den första stora Star Wars-mellanfilmen.

2016-02-14 Restaurerat: Från Tokyo med kärlek - Första intrycken & Andra intryck
Vi fortsätter att varva nya inslag med restaurationer av äldre sådana! Att vi är på väg framåt nu och allting rullar på är ändå det viktigaste men icke att förglömma är även varifrån vi kommer och vad som har varit. Vi sparar inte på allt som bekant men den första Tokyo-resan å POPKORN:s vägnar är en sådan del av sidans historik som det ansågs vara värt att bevara så må nu vår dåvarande solstrålande sommarreseresumé värma en smula mitt i denna blaska vinterkyla.

2015-12-30 Perspektiv: Star Wars - The Force Awakens
Nu har det gått precis två veckor sedan den sjunde Star Wars-filmen som också verkligen är den sjunde delen i serien (så nu slipper man den "förvirringen") hade biopremiär i Sverige och redan då planerade vi att göra slag i saken med ett inslag om saken just till dagen idag. De största fansen såg säkert filmen redan på premiärdagen, vi dödliga fans såg den under premiärveckan åtminstone och hela två veckor har nu även gemene fan av Star Wars haft på sig alltså... Så nu kan vi snacka Star Wars eps VII på allvar och JA; det innebär SPOILERS!

2009-11-15 Personliga retrospektiv: Min egen animé-odyssé
Jag spinner vidare på den egna minnestråden och fokuserar nu på animé-delen. Vi går tillbaka till de urminnes tiderna då 90-talet tog vid och den japanska animerade adaptionen av finska Mummintrollet visades på Sveriges television och vi fortsätter via Sailor Moon på TV4 och Pokémon på svensk bio fram till på senare år då man äntligen kunde hitta animé-titlar som Min granne Totoro ståendes i filmhyllan hos vanliga svenska återförsäljare som Videomix.

2009-11-03 Retrospektiv: Godzilla 1954-2009
Idag, den 3:e november 2009, fyller Godzilla 55 år men officiellt påstår man att Kungmonstret är pensionerad från bioduken och rykten säger att det är ett uppehåll som kommer att vara fram till 60-årsjubileumet 2014... Medan vi nu, drygt fem år in i en tid utan Godzilla, börjar få allvarliga abstinensbesvär sammanfattar Dylan de senaste 55 åren och passar på att dumförklara sig själv som väljer en falsk Zilla framför den äkta. Det blir en monstruös filmresumé.

2009-09-12 Personliga retrospektiv: Mina manga-memoarer
Manga har nog aldrig varit häftigare i Sverige än en bit in på 00-talet. Helt plötsligt hade den som ville komma in i det hela ett lokalt utbud att välja från, om än ett tämligen begränsad sådant. Hur jag själv egentligen kom in i det hela är dock snarare frågan som jag ställde mig att besvara. Det blev på så vis en personlig tillbakablick på min egen manga-historia från tiden innan fenomenet slog igenom i Sverige till dagens desto mer öppensinnade klimat.

2008-08-30 Personliga perspektiv: Vi i Tokyo - Andra intryck
Flygplanshjulen når äntligen japansk mark. Efter nära tolv timmar i luften och en dödsångestfylld mellanlandning i Moskvas pissdränkta, förfallna och av allt att döma livsfarliga sk "stora internationella flygplats" är vi äntligen i den civiliserade världens huvudstad nummer 1; Tokyo. Senare på kvällen drar vi ut för att utforska närområdet och på dagordningen för efterföljande dag står Akihabara; "The Electric Town". Läs mer om allas våra andra intryck.

2008-08-20 Personliga perspektiv: Vi i Tokyo - Första intrycken
Ja, vi är medvetna om att här har varit få uppdateringar på sistone och nej, vi har inte gått under jorden direkt men däremot var det flera på redaktionen som flög till andra sidan jorden. Typ. Halva POPKORN-redaktionen har nämligen spenderat halva månaden i Tokyo, i Japan och vi arbetar fortfarande för fullt med att smälta alla intryck!! Tills vidare bjuder vi på ett par semesterfoton från Akihabara, Akihabara, Akihabara och... Ryogoku (^_^).

2008-07-25 Perspektiv x 4: Biojokrar x 4
Nu har "Batman börjar igen" börjat visas även i Sverige och vi kom plötligt på att det här är inte bara den andra eller ens den tredje utan fjärde gången i filmhistorien som biobesökare haft chansen att se en Läderlapps Joker härja på vita duken. För bättre perspektiv på detta samlade vi ihop fyra skribenter till att se över alla fyra biojokrar, från den första långfilmens pajas till den senaste nytolkningen i årets omtalade filmhändelse.

2007-05-03 Retrospektiv: Teenage Mutant Ninja Hero Turtles II
"Törtälls" kommer till Sverige samma år som långfilmen bidrar till att den gröna vågen når kulmen på andra sidan Atlanten... Läs mer om pojkleksakerna kallade actionfigurer och inte dockor, serietidningen som sparkade TV-seriens dumma röv, videospelen förklarade kult och så moralkärringcensuren i Dylans uppföljande återblick på fenomenet Teenage Mutant Ninja/Hero Turtles.

2007-04-27 Retrospektiv: Teenage Mutant Ninja Hero Turtles
De är världens mest fruktade stridande lag... (ja, de är verkligen hippa!) Splinter lärde dem att vara ninja... tonåringar... (han är en radikal råtta!) I princip alla coola snubbar uppvuxna i vår (tacksamt nog) kapitalistiska del av världen under 80- och 90-tal diggade Turtles och med en ny datoranimerad film rullandes på biograferna kan Dylan inte låta bli att berätta historien om tonårsmutantninja/hjältesköldpaddorna med, så att säga, egna ord.

| Åter till arkiven |

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.