Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

För eller emotFör: Jan M. Komsa | Emot: G.W. Kong, 2018-10-08


Nära ett årtionde efter den förra för eller emot-texten på sidan är den där billiga cowboy-hatten sedan länge försvunnen men en sådan liten bagatell hindrar ju inte oss från att köra igång igen. Tanken när denna delen av POPKORN kördes igång från första början för just jämna tio år sedan var för övrigt att det friskt skulle argumenteras för eller emot något valfritt videospel ELLER andra spelrelaterade frågor men så blev det ju nästan uteslutande enskilda speltitlar som kom på tal... Såklart. Så nu tänkte vi alltså just det där steget längre och kom helt spontant fram till detta. Super Mario Bros. Filmen. Som hade premiär i Sverige 8 oktober 1993, för exakt 25 år sedan idag.


I filmens försvar...

Okej, jag får väl agera "djävulens advokat" här fast i omvänd ordning typ. Hm... Alltså... Min första tanke när det stod klart att jag skulle behöva försvara självaste Super Mario Bros-filmen var "..." (helt blank alltså!). Hur kunde jag försvara skräp som detta..? Jag fann inga ord! Den gamla säg "det är så dåligt att det blir bra" klyschan kanske? Men den här filmen är faktiskt inte SÅ dålig att den blir... Vänta lite nu! Den är faktiskt inte SÅ dålig! Där har vi det!! Om det låter som att jag griper efter halmstrån är det för att jag gör det, men på riktigt alltså... Slutresultatet lämnar mycket att önska men vissa saker funkar faktiskt med den här rullen. Vissa saker fick de faktiskt till. Filmen är åtminstone inte helt genomrutten.

Både Bob Hoskins och John Leguizamo är förvånansvärt bra i sina roller som Mario respektive Luigi. Och säg vad man vill om filmens framställning av Koopa-kungen men Dennis Hopper är alltid Dennis Hopper. Även i Waterworld. Där filmen verkligen brister är ju storyn men själva skådespelarinsatserna är det mao inga problem med. Såväl Samantha Mathis i rollen som prinsessan som Fiona Shaw i rollen som Koopas egen Starscream är också nämnvärda. Och Lance Henriksen? Vad gör du i den här filmen liksom? Visuellt är filmen... Intressant, om inte annat. Att den här versionen av Svampriket påminner så mycket om Blade Runner beror f.ö på att produktionsdesignern David Snyder tidigare arbetat på just Blade Runner. Vilket ju är en ganska kul grej när man tänker efter. Vad mer..? Daisy är ju rätt grann och Yoshi ser cool ut. Allt som allt är detta ingen bra film. Men den är ju inte SÅ dålig heller.

/Jan, försöker åtminstone att se glaset halvfullt (det funkar sådär)...Super Mario Bros. Filmen. Inte SÅ dålig egentligen eller är den det? Ett intressant stycke spel/filmhistoria.


Att behöva se detta nykter är outhärdligt!!

Den här filmen suger! Det är inget snack om saken när inte ens den utsedda "försvararen" egentligen tycker annat! Men för sakens skull får jag väl gå igenom några observationer med detta klusterknull till film... Inledningen är i form av en tecknad kortfilm som ser ut att vara gjord i Mario Paint. Det verkar ju inte bättre än att de inte hade råd att göra dinosaurierna för 65 miljoner år sedan "på riktigt" och det här i en storfilm som kom ut samma år som Jurassic Park. Och själva bakgrundshistorien med meteoren som utplånade dinosaurierna och som i den här skitfilmen skapade en alternativ dimension när den ändå var i farten, är en av de dummaste sakerna som jag någonsin blivit utsatt för. Meteorer är inte magiska.

Sedan har vi Daisy och vad fan är HON med för istället för prinsessan från Super Mario Bros-spelen?! Tjejen kläcks från ett ägg med. Så parar de ihop henne med Luigi medan Mario är tillsammans med någon random mörkhårig brud men varför inte bara kalla den andra bruden Pauline i så fall..? Snacka om ett missat tillfälle. Var i helvete utspelar sig den här filmen förresten? För det ser mer ut som Blade Runner än Svampriket... Det ska ju föreställa en annan dimension fast språket är engelska och en Volkswagen Bagge syns i bild vid ett tillfälle. Super Mario Bros-filmen är PLÅGSAM att tvingas se. Dessutom är detta en sliskig film med skumma sadomasochistiska undertoner! Och slutligen: Varför har Luigi ingen mustasch? Är han Stålmannen eller?

/GW, beskyller Super Mario Bros-filmen för den låga ribban satt för alla videospelspelfilmatiseringar därefter, utöver att "bara" vara en skitfilm!


- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Förstasidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
|
För eller emot

|- Final Fantasy VIII
|- Mega Man 9
|- Nintendo Wii
|- R.C. Pro-Am
|- Sonic 2
|- Super Mario Bros.
|- Super Mario Bros. ...
|- Super Mario Bros. !!
|- Toki: Going Ape Shit

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.