Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

För eller emotText: Magnus D. Johansson mot Thomas D. Gustafsson, 2009-06-14


Efter ett litet uppehåll återkommer vi med en hiss möter diss som heta duga. Den här gången är det nämligen inget enskilt spel utan en hel spelkonsol som står inför rätta. Vi pratar Nintendos Wii - vilket kan stå för antigen "Nintendos inkluderande konsol" eller "Nintendos pisskonsol"... Är det en riktig revolution eller bara trams? Har Nintendo verkligen breddat spelmarknaden eller snarare bäddat för menlöst viftande som gimmick? Det är stora frågor som väntar svar. Och kanske viktigast av allt är frågan huruvida Dylan och Thomas verkligen är kompetenta nog att på adekvat sätt lyckas argumentera för eller emot formatet?


Dylan hissar

För två år sedan avslutade jag, Dylan den dristige, en spånande kuriosa text här på POPKORN med orden "Nintendo Co, Ltd vinner detta konsolkrig". Efter många svåra år sedan omkörningen av Sony under 1990-talet visar nu Nintendo var skåpet ska stå. Precis som Rocky i fighten mot Mr. T har den fallne mästaren kommit igen och leder nu återigen ligan.

Skeptikerna under E3 2005 var om möjligt fler än inför releasen av bärbara DS och visst antydde arbetsnamnet "Revolution" mer förhoppning än faktum (hade Nintendo helt missat EyeToy?) men både du och jag vet att det som avgjort de flesta konsolkrigen är spelen. Vad Nintendo vinner på är egentligen inte det man lyckas få till på den rådande spelkonsolens relativa pissprestanda utan snarare att konkurrenterna inte fick till något på liknande sätt i rätt tid. Ja, Wii Sports höll i ungefär en timme och Mario Kart Wii med bilratten och spelhistoriens mest fantasilösa namn var en WTF-upplevelse men flera av företagets gamla listettor har äntligen blivit omsprungna på Wii.

Det överskattade Ocarina of Time är nu äntligen nerputtat från toppen som bästa Zelda-spel medan varvandet av Super Mario Galaxy gav mig den gladaste spelupplevelsen på över tio år och jag tror inte Wii-motens rörelsekänslighet har svikit mig ännu. Sedan har vi en drös andra toppspel att håller oss sysselsätta, så som Mario Party 8, Wii Play och Wii-versionen av Spider-Man 3 för att nämna några exempel.

Då historien som bekant gärna upprepar sig kammar Nintendo hem segern år 2009 på samma premisser som år 1989. Trots att du kan använda både PS3 och Xbox 360 till en massa annat också så ska en spelkonsol agera som spelkonsol och ingenting annat. Liten och slank och med sitt futuristiskt blå sken ligger Nintendos femte stationära under plasmaskärmarna och pyr med sina fulsnygga Mii- gubbar och drar dessutom mindre ström än konkurrenterna! Valet är självklart. Efter alla dessa år har Nintendo lyckats skapa en konsol som med design och spel tilltalar alla i familjen, t o m senile gamle farfar. Nintendo Co, Ltd har vunnit detta konsolkrig.

/Dylan M. Johansson, gillar svepande spelupplevelser och att få röra sig själv på köpetOvan. Bjuder Nintendos Wii och den rörelsekänsliga Wii-moten på revolution och spel för den stora massan eller handlar det mest om trams och menlöst viftande iklätt tvivelaktig marknadsföring? Dylan är helt övertygad och applåderar Nintendos nya konsol medan Thomas har liiiite svårt att tro på att bilden till höger representerar sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen...


Thomas dissar

Fram tills för drygt 15 år sedan var Nintendo kungar. Deras maskiner var bäst. Super NES var det självklara valet för sin generation liksom vanliga NES var det dessförinnan. Därefter förändrade dock Sony världen med PlayStation och sedan dess är Nintendo inte längre synonymt med videospel. Idag är Nintendo på frammarsch med Wii och visst, pisskonsolen må sälja skitbra för tillfället men vi som tillhör den tänkande skaran genomskådar ändå Nintendos otukt. Liksom de få klarsynta i Matrix inser vi sanningen allt medan lättsinniga fårskallar som Dylan fortfarande är fast i deras fantasivärld fylld med falska löften och förhoppningar.

Ta bara dessa rörelsekänsliga och totalt icke-ergonomiska och AA-batteridrivna fjärrkontroller till att börja med. För det första är rörelsekänsliga kontroller, eller fjärrkontroller för den delen, knappast nyheter för världen. Jag menar, redan till Nintendos 8-bitare hade vi dylika gimmickar. Dessutom fungerar Wii-fjärrkontrollerna inte alls så bra som gamle Nintendo-Mange vill få att tro och frågan är om han ens lyckas övertyga sig själv om motsatsen eller om han, som vanligt, bara brer på med sitt snicksnack... För kollar man bara in några recensioner av olika Wii-spel i annat än 100% Nintendo-propagandapublikationer så ser man ofta kommentarer i stil med "menlöst viftande" och "dålig precision". För att inte tala om hur uttröttande det kan vara att fäkta omkring med händerna som en jävla idiot. Ytterst få spel lyckas bra med den här rörelsekänsliga styrkontrollen... Inbitna Nintendo-fanboys säger automatiskt emot detta faktum just så som om de vore bitna och förvandlade till hjärndöda zombier men då ställer jag frågan: Varför skulle man annars på självaste Nintendo snarare bita i det sura äpplet och behöva släppa nya tillbehör till tillbehöret som Wii Motion Plus? Denna tillsats är ju ett konkret bevis på att den rörelsekänsliga kontrollen inte är tillräckligt bra som den är.

Själva spelutbudet är ju också något som känns ganska viktigt i sammanhanget och då Wii kommer på tal brukar faktiskt t o m jag prisa åtminstone Metroid Prime 3. För visst är det ett bra spel men helt ärligt hade det fungerat lika bra på GameCube medan spel som Zelda: Twilight Princess eller Resident Evil 4 är inget annat än GameCube-konverteringar med viftkontroll. För att inte tala om alla andra gamla GC-spel som nu släpps på nytt med sk "New Play Control". Detta kanske inte är så konstigt egentligen eftersom Wii är ju i princip bara en GameCube med viftkontroll. Med tanke på de höga överpriserna på alla plasttillbehör, vissa; som nunchuken eller kommande Wii Motion Plus, mer eller mindre nödvändiga, medan andra; som Mario Kart-ratten, helt jävla meningslösa, samt att det inte alls rör sig om en stabil enhet för den här generationens nya spel så blir pissiga Wii snarare en skymf mot oss betalande konsumenter... Är du Wii-ägare och vill spela något i stil med Street Fighter IV eller Resident Evil 5 t ex? Glöm det eftersom Wii klarar ju inte av den "typen" av nya spel... Det hjärndöda standardsvaret på detta från inbitna Nintendo-zombier lyder i stil med: "Meh, såna spel vill vi ändå inte ha på vår Nintendo-konsol!" vilket för det första låter precis som något räven skulle säga om rönnbären och för det andra låter lustigt också av den anledningen att Resident Evil 4 ändå är en av de få speltitlar som Nintendos aviga förkämpar har att komma med var och varannan gång pissutbudet till Wii genast ska försvaras. Då passar det minsann med ett Resident Evil-spel? Snacka om hyckleri!

Sure, nog finns det en och annan konvertering av spel som Dead Rising och Rockstars Table Tennis också men det enda man lyckas leverera i dessa fall är märkbart sämre prestanda och fullkomligt undermålig kontroll till Wii. Det stämmer bra; t o m ett spel som TABLE TENNIS som man ju skulle kunna förvänta sig borde fungera klockrent på Wii visar sig snarare vara sämre på alla punkter, speciellt spelkontrollen. En tydlig vink att det inte alls funkar så bra det här med en märkbart klenare konsol med påtvingade kontrollmetoder. Sedan är ju Nintendos marknadsföring helt jävla åt skogen. Ta TV-reklamerna där vi ser målgruppen "hela familjen inklusive farmor och farfar" lira Wii Sports som om alla hade rökt på... I verkligheten spelar inte farfar på sin sprillans nya Nintendo Wii... Det är vi som faktiskt har spel som intresse som är de verkliga användarna. De 20 år gamla reklamerna med nördar i glasögon är närmare verkligheten än den bild som Nintendo vill få oss att tro på idag. Och bara en sådan sak som att Nintendo drygt tre år efter releasen fortfarande kör reklam för en teknikdemo som Wii Sports. Succén med Wii ligger i att folk går på hypen och har kanske hur kul som helst med Wii Sports i en vecka eller två, en månad högst.

För de allra flesta verkar det dock som att konsolen sedan bara står och samlar damm... Wii är inget vinnande koncept för någon långsiktig framgång. Nintendo fattar tydligen så mycket själva. För att klara sig i det långa loppet begriper de att det inte räcker med en sk "casual-publik" som går på hypen och köper en Wii för att strax därpå bara låta den stå och samla damm. Det är ju därför de nu så desperat utannonserar nya Metroid, Super Mario- samt Zelda-spel om vartannat! Spelserier som tidigare varit deras heliga kossor som absolut inte skulle mjölkas. Det har väl slutligen slagit även Nintendo själva att en modifierad GameCube med viftkontroll men utan några vettiga spel till knappast är någon långsiktig investering. Min egen Wii har förresten stått orörd i nästan två år. Det säger en hel del tycker jag för det känns inte alls som en vinnare.

/Thomas, spelar hellre riktiga spel med riktiga handkontroller med riktigt snygg grafik till

- - - - - - - - - - - - - - - -
< Förra sidan | Förstasidan | Nästa sida >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
|
För eller emot

|- Final Fantasy VIII
|- Mega Man 9
|- Mortal Kombat-filmen
|- Nintendo Wii
|- R.C. Pro-Am
|- Sonic 2
|- Super Mario Bros.
|- Super Mario Bros. ...
|- Super Mario Bros. !!
|- Toki: Going Ape Shit

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan
PS-bloggen

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.