Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

TopplistorText och bild: Jan M. Komsa, 2020-2023


Hej och varmt välkomna till ännu ännu ett nytt pryl- och stoffigt år här på POPKORN! Det kändes helt enkelt vettigt att liksom ifjol inleda året med att köra igång båda bloggarna, den om toys och denna här om lite allt möjligt alltså, så då gör jag det. Och med det sagt så kör jag också igång direkt med en förhandstitt på det här kommande biofilmåret. Någon Batman-merch slänger jag också med i smeten, då det verkar ha blivit något av en vana så här i samband med filmkoll. ^_^

2023-01-08: Att se fram emot på bio 2023 (och Batman-merch)
2023-02-04: Ännu mer totalt random Batman-merch (och filmerna)


2023-01-08: Att se fram emot på bio 2023 (och Batman-merch) (JMK)
Och då kan jag lika gärna börja från den änden. Med Batman-merch alltså. Vi förflyttar oss dock ut ur garderoben och in i köket med en drinkbok av herr André Darlington. Gotham City Cocktails: Official Handcrafted Food & Drinks From the World of Batman närmare bestämt. Det stämmer bra. Den officiella boken om hemmagjorda tilltugg men framför allt drinkar från Batmans värld alltså. Underbart. Och vilken idé liksom. Ja, vad ska de hitta på härnäst?

Pluspoäng för det stilrena Batman-märket på omslaget som såklart genast för tankarna till filmen från 1989. Denna drygt 150 sidor feta drinkbok publicerades hur som helst bara här om året och fångade ögonblickligen min, eh, blick. För den som gillar både Batman och ploj och gärna gör sig själv och sina nära, kära och bekanta en drink eller två emellanåt. Till nyår t ex. Ett smakprov kan jag gott bjuda på här ovan med uppslaget till The Crusader. Klockrent. En äggvita, lite gin, en skvätt utvald brandy, några droppar citron och man är god att gå så att säga. Må det smaka!


Fem filmer att se på bio 2023 som skulle haft premiär 2022

Och nu rakt över till fokus på film, filmsnack, filmhörnan, filmfilm, Jannes rullar eller vad nu som jag än har tänkt kalla det, om ens något. Jag vet inte själv. Kommande film på bio i år blir detta om i alla fall. Och den här gången så har jag delat upp det lite annorlunda. Då det visade sig vara så många storfilmer som SKULLE ha haft premiär under förra året men sköts upp till i år klumpar jag ihop dem i en egen kategori. Och här har ni fem av dem.

Först ut av vad som skulle ha varit fjolårets filmer egentligen blir Creed III, i såväl regi av som med Michael B. Jordan i huvudrollen. Denna skulle då ha haft premiär i november 2022, men är nu uppskjuten till 3 mars 2023. Och det här att den tredje filmen i delserien nu ska ha premiär just den tredje i tredje är förresten något som marknadsföringsnissarna verkar vilja göra en hel grej av, av någon anledning. Hade bara året varit 33 och inte 23 vore väl deras lycka komplett. Raskt vidare till Shazam del två, av svenske regissören David F. Sandberg som även gjorde ettan, med Zachary Levi i huvudrollen. Och denna skulle minsann ha haft premiär först under våren och sedan under hösten 2022 men är nu uppskjuten till 17 mars 2023. Shazam! Fury of the Gods som den fullständiga titeln lyder hade jag inte med på min lista över filmer att kanske se på bio 2022, men inte för att jag inte gillade den första filmen. Tvärtom tycker jag att den första Shazam är en av de bästa filmerna som kommit ur hela DCEU-affären. Jag var bara inte säker på om jag var så sugen på en uppföljare. När jag såg trailern som spelades innan Black Adam var jag dock såld.

Den datoranimerade Super Mario Bros-filmen med främst Chris Pratt som rörmokare från Brooklyn har nu äntligen fått en officiell titel... The Super Mario Bros Movie. Oookej. Denna skulle i alla fall haft premiär i december, lagom till jul, men är nu framflyttad till början av april, lagom till påsk istället. Detta för större delen av världen då. Till just Sverige kommer den dock redan två veckor tidigare av någon anledning. Hade Bergsala något att göra med detta tro? Apropå animation så har vi ju även den nya tecknade Spindelmannenfilmen, Spider-Man: Across the Spider-Verse, att se fram emot. Den skulle ha premiär på bio i april 2022 men som redan nämnt i min halvårliga film-follow-up förra sommaren så sköts den alltså också upp till året därpå, dvs till i år. 2 juni 2023 är det datum som gäller just nu. Följaktligen är Across the Spider-Verse del två, som alltså blir den tredje filmen i serien och nu omdöpt till Beyond the Spider-Verse, som skulle haft premiär 2023, nu framskjuten till 2024.

Och sist men inte minst då... Tom Cruises nya Mission: Impossible-film, återigen regisserad av Christopher McQuarrie som stod för regin i de senaste två delarna i filmserien. Med undertiteln Dead Reckoning. Del ett. Japp, en del ett och del två av typ samma film även denna. Verkar vara en trend som pågår... Den här skulle från allra första början ha premiär redan förrförra året, först sommaren 2021 och sedan hösten 2021, innan den sköts fram till våren 2022 och hösten 2022 därefter. Och nu är det sommaren 2023 som gäller. 23 juli är det senaste budet medan del två är att vänta sommaren 2024. Det fanns annars en till storfilm som skulle haft premiär förra året som jag inte listar nu och jag nämner det bara för att det var en av filmerna som jag faktiskt hade med på listan för förra året, så vissa finner det kanske konstigt att jag inte längre har med den... The Flash handlar det om. Jag ser inte längre fram emot den filmen och tänker inte längre se den alltså då Ezra Miller är en galning. Och visst; separera konsten från konstnären och allt det där men någonstans måste man trots allt dra gränsen och som förälder kan jag inte med gott samvete stödja en film vars stjärna öppet ägnar sig åt grooming. Där går min gräns. Fuck Ezra Miller och fuck the Flash. Jag som är ett stort fan av Tim Burtons båda Batman-filmer med Michael Keaton såg verkligen fram emot Keaton i rollen och dräkten igen men nåväl.


Fem nya filmer för 2023 att se fram emot på bio

Och nu över till filmer som är nya för 2023 att se fram emot på bio. Först ut är Cocaine Bear i regi av Elizabeth Banks och producerad av Phil Lord och Christopher Miller, som för övrigt även skrivit och producerat den tidigare nämnda Across the Spider-Verse. Inspirerad av en verklig händelse... Och ja, se trailern säger jag bara. Jag skrattade i alla fall högt rakt ut åt den. Premiär vecka 8 i februari, sportlovsveckan alltså. Lätt att man ser den då. Sedan gör vi ett hopp fram i tiden till augusti och den kommande spelfilmen baserad på Gran Turismo från Sony... En hel långfilm baserad på Gran Turismo? Vad fan kan den ens handla om? "Based on a true story, a teenage Gran Turismo player applies his skills to competitions the world over on the road to becoming a real race car driver." Ööh..? Detta fångar mitt intresse. Bara som en kuriosa grej vill jag se hur de ens kan göra film av detta. Vem regisserar egentligen? Neill Blomkamp?! Ja, jag är såld. Med Blomkamp i regissörsstolen så kan det här bli bra på riktigt. Rollistan då... David Harbour, Orlando Bloom, WTF? De menar visst verkligen allvar med den här. Okej. Jag var allt redan såld så nu är jag väl, eh, ännu mer såld antar jag. Motorerna startar 11 augusti.

Blue Beetle med unge Xolo Maridueņa, även känd som Miguel från den nya TV-serien om Cobra Kai som bygger vidare på Karate Kid-filmerna från 1984-1994, i titelrollen som Jaime Reyes version av karaktären blir sedan den tredje och sista amerikanska superhjälteserietidningsfilmen, samt den andra från DC, som jag förmodligen ser i år. Jag råkar gilla Blue Beetle. Jag gillar både Ted Kord och Jaime Reyes som Blue Beetle. Och den här filmen kan faktiskt visa sig vara hyfsat bra för ännu en rulle i den här alltmer tröttsamma genren. Att det från början skulle vara en TV-film för HBO Max som Warner Bros själva dock verkar ha blivit så nöjda med att de i princip befordrade den till en proper biofilm borde båda gott. Filmen är i skrivande stund tänkt att ha premiär en vecka efter Gran Turismo, dvs 18 augusti. Men blir Blue Beetle därtill den sista nya amerikanska superhjälteserietidningsfilmen jag ser, så trött på den sortens filmer som jag ändå har blivit? Det är mycket möjligt. Måhända går jag också på uppföljarna till Jokern och Across the Spider-verse som båda ska ha premiär nästa år. Men sedan får det verkligen vara bra alltså.

Efter Blue Beetle blir det i vilket fall dags för Dune del två. Den första veckan av november gäller det. Samma regissör som för del ett från 2021, Denis Villeneuve. Och i stort sett samma skådisar; Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista... Som redan nämnt i fjolårets första inlägg i fråga om vad som var bäst på bio 2021 så blev jag alltså väldigt positivt överraskad av den första delen av den nya Dune-filmatiseringen. Det var möjligtvis årets bästa film enligt mig och då snackar jag inte bara om vad som var bra på bio. Så jag är lätt på för del två. Och sist men inte minst har vi även en ny Ghostbusters-film att vänta i år. Den här blir en direkt uppföljare till del III från 2021 med unga Mckenna Grace i huvudrollen som Phoebe Spengler. Jason Reitman återvänder tyvärr inte som regissör men stannar kvar som manusförfattare och producent. Och den nya regissören Gil Kenan har tidigare regisserat den animerade skräckkomedin Monster House och den underskattade City of Ember med Saoirse Ronan i huvudrollen och Bill Murray med på ett hörn. Det räcker gott för mig att ha förtroende för den nya filmen. Slutet av december i år är det tänkt att premiären äger rum. Beroende på hur nära inpå julen det visar sig vara i vår del av världen så kanske vi spar denna till nyårsdagen 2024.

Och det var det. Fem nya filmer för 2023 att se fram emot på bio... Men vänta, det kommer mera! En bubblare. För fastän jag inte längre listar The Flash så nämndes den filmfan ändå tidigare. Då kan jag passa på att även nämna en sjätte ny film för 2023; 65. Det är titeln. 65. Som i för 65 miljoner år sedan. Men det är ändå en sci-fi med rymdskepp och så. Adam Driver i huvudrollen, producerad av Sam Raimi och med dinosaurier! Fuck yeah. Men ändå bara en bubblare på min lista. Det stod mellan den och Gran Turismo. Jag är dock genuint intresserad av hur fan de kommer att göra en hel långfilm kring Gran Turismo av alla saker. Dessutom är 65 ännu en film som ska ha premiär i mars, en redan packad biomånad... Mellan Creed III och Shazam II så, arrgh... Jag ser nämligen hellre två filmer på bio i mars och två i augusti än tre i mars och en i augusti. En av marsfilmerna fick därmed ryka och då fick det bli 65. Men jag nämner den alltså ändå här som en bubblare åtminstone. Fast jag är å andra sidan heller inte helt säker ännu på om Creed III är en film som jag vill se just på bio eller om jag inte hellre sparar den till DVD-releasen... Så det kanske blir att jag ser 65 på stora duken trots allt. Den som lever får se.

| Tillbaka till toppen

2023-02-04: Än mer totalt random Batman-merch (och filmerna) (JMK)
Och då kan jag väl lika gärna börja från den änden. Med filmerna alltså. Tim Burtons båda med Michael Keaton i titelrollen handlar det om. Filmen från 1989 var ju inte bara vilken film som helst alltså... Det var en populärkulturell händelse. Somliga är helt inne på att blint prisa Christopher Nolans lagom pretto nog så kallade "Dark Knight trilogy" (som för övrigt väl snarare borde kallas "Batman börjar-trilogin" men whatever) men jag undrar allt hur många som, utan att behöva kolla upp det, kan tala om vilket år Batman Begins kom ut på biograferna? Mm, just det. Så stort avtryck lämnade den filmen egentligen. De flesta ens måttligt filmintresserade kan säga direkt när filmer som verkligen varit betydelsefulla kom ut. Jurassic Park? 1993. Hajen? 1975. Star Wars? 1977. The Matrix? 1999. Ghostbusters? 1984. Batman? 1989. Och Batman Begins? Öööh...

Jag säger inte att Batman Begins är en dålig film. Nej, bara som film betraktad är den faktiskt ungefär jämnbra med Burtons båda. Men den var inte lika genrebildande, banbrytande eller ikonisk och inte heller lämnade den ett lika stort avtryck inom populärkulturen som Batman från 1989, inte ens i närheten. Batman-märket som blivit så omtyckt i och med filmen från 1989 är direkt igenkännbart med koppling till just den filmen och används alltså fortfarande, till denna dag långt mer än 30 år senare, på all möjlig slags merchandise. Och jag undrar allt hur många som, utan att behöva kolla upp det, kommer ihåg hur Batman-märket i Batman Begins egentligen såg ut? Mm, just det. Nolans Batman-filmer kom och gick, när det nu än var. Burtons Batman-filmer lever dock vidare genom årtiondena. Och för varje årtionde som går blir nostalgin för dem starkare.

Här har ni dem. Duologin. De två som räknas av de till slut fyra filmerna i tekniskt sett samma kontinuitet. Tim Burtons båda Batman-rullar. På skivor. Kolla in omslaget på den första filmen. Ingen text alltså, inte ens titeln på filmen. Endast det där otroligt ikoniska märket. För alla vet liksom vad detta står för. Batman från 1989. Alla vet. När jag såg den här DVD-utgåvan ute i handeln en dag, på den gamla goda tiden då man fortfarande kunde köpa filmer på t ex Hemmakväll, så plockade jag den direkt trots att jag redan hade en hel samlingsbox med alla de fyra Batman-filmerna i serien. För så mycket gillar jag både filmen i sig och hela grejen runtomkring den. Någon gång därefter köpte jag uppenbarligen tvåan, återkomsten, lös också. Jag gillar verkligen hur de följde upp det ikoniska märket med en kyligare variant som återspeglar årstiden i filmen.

Här är även samlingsboxen som jag redan hade med alla fyra filmer. Det var alltså självklart att jag köpte ettan och tvåan individuellt också trots att jag redan hade dem i den boxen, så stort fan som jag är av de två filmerna. Och speciellt ettan gick ju inte att motstå med det stilrena omslaget. Den tredje samt fjärde filmen däremot... Ååh, boy... Jag har verkligen ingenting emot Joel Schumacher utan är tvärtom även fan av flera av hans andra filmer, framförallt Falling Down och The Lost Boys, men Batman Forever och Batman & Robin var för sig också ansåg jag inte vara värda att punga ut ett rött öre för. Det är två filmer som jag är fullkomligt nöjd med att bara ha i en box tillsammans med andra filmer, bara för att ha dem liksom. Batman Collection-boxen innehåller tydligen samma skivor som specialutgåvorna minus skivorna med extramaterialet. Om man inte vet att det i de individuella utgåvorna medföljde extra skivor så kan man ju undra varför det står "disc one" på alla skivorna i samlingsboxen. Nu råkade jag dock ha just specialutgåvan av Batman återkomsten och blev på så vis visare.

Och nu över till ännu mer totalt random Batman-merch med den för filmen från 1989 så ikoniska Batman-symbolen. Flera par strumpor hade jag ju redan. Kändes därmed logiskt att det fick bli ett par tofflor också. Sådana där slippers. Jag kunde bara inte låta bli att spontanköpa dessa trots att jag redan har ett par bättre tofflor som tofflor betraktade. Något som jag förresten inte ens märkte i affären var att t o m den lilla galgen som tofflorna kom med har ett Batman-märke... Det är ju för gulligt! Sedan blev det faktiskt ett par strumpor till. Dessa såldes i enpack. Alla de jag fick med det där trepacket som köptes i våras blandade bara gult och svart. Dessa blandar dock även in blått. Så fancy. Och så en liten pryl till; en kylskåpsmagnet.

Men här sitter jag i alla fall i godan ro i mina Batman-mjukisbyxor, Batman-strumpor och Batman-tofflor. T-shirt och luvtröja med Batman-märket har jag också såklart, fastän det inte syns att jag har det på mig på just den bilden men de plaggen kunde ses i min halvårliga film-follow-up förra sommaren. Fattas ju bara att jag hade haft Batman-kallingar också så hade jag varit 100% Batman-klädd. Attans förargligt att jag saknar sådana! Tja, en lösning, om jag inte råkar hitta några i handeln (för jag tänker då inte beställa hem några speciellt) vore väl att helt enkelt skippa kallingarna helt och gå kommando... För då vore jag ju 100% Batman-klädd även utan dem. Mm, det är sånt här jag funderar på medan jag sitter här framför datorerna.

Här ser man tofflorna med loggan ner och upp typ. Fast fladdermös hänger ju ofta upp och ner så. Också, min nya mössa. Det började faktiskt snöa igen under dagen idag när jag skriver det här så jag fick användning för denna igen. Jag har en varmare Spindelmannenmössa annars, ā la den röda nätskallen typ, som jag glatt sportar om det är för många minusgrader ute. Också, också: Batman-parfym... Mm, vid det här laget så spontanköper jag tydligen allt som har Batman-märket på sig. Eller inte, faktiskt, för när jag köpte kylskåpsmagneten så hade de minsann en nyckelring som var exakt likadan, fast nyckelring istället för magnet då, men den avstod jag från. Mest för att jag är nöjd med min nyckelknipa som den ser ut för tillfället. Men helt bortsom räddning är jag ännu inte i vilket fall som helst. Vad gäller parfymen så är det inget jag tänker använda själv heller. Sonen däremot, han gillar också Batman. Så han får den nästa gång presenttillfälle ges. Därför har jag också "gömt" undan den bland mina filmhyllor, där han inte tittar.

Det kommer mera! Denna kopp har synts till tidigare, i min kaffekopptopplista och i det inlägget om Batman-plaggen som tidigare nämndes, men här är en närmare kik på den. Självlart passar den bäst i svart. Och det är inte bara Batman-loggan i största allmänhet alltså, för som ni ser på bild nr två här ovan så är det här faktiskt merch specifikt med koppling till filmen från 1989. Som man också kan skymta på den bilden återfinns loggan på båda sidorna av koppen. Detta gillar jag av två skäl såklart; dels för att man själv alltid ser mönstret oavsett om man plockar upp och sätter ner koppen med höger eller vänster hand och dels för att folk som tittar på en också alltid ser mönstret. Ursäkta stöket i bakgrunden förresten. Vi sorterar spel äntligen nämligen, bara några år efter den senaste flytten...

Och apropå spel... Se vad som dök upp. Batman till Mega Drive som min spöklika medlirare och jag lirade den där gången för framgrävt ur spelkistan. Omslaget är inte i bästa skick men gott nog. Manualboken har nog också sett bättre dagar. Ja, det var i det skicket spelet köptes. Jag köper inte spel för att samla utan för att faktiskt spela förstår ni, så så länge spelet är i fullgott spelbart skick så är jag nöjd med det. Mycket coolt omslag i alla fall. Mycket coolt.

< 2022 | | Tillbaka till toppen | 2020 >

Till arkivet!
Spelrelaterat
Framgrävt ur spelkistan
Frispel
För eller emot

Säsongsspecialare
2000-talets julspecialare
2010-talets julspecialare
2020-talets julspecialare

Vidgade vyer
Arkiv X
Plockat ur filmhyllan

|
PS-bloggen

|- Prylar och stoff 2020
|- Prylar och stoff 2021
|- Prylar och stoff 2022
|- Prylar och stoff 2023

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.