Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-100:
SNES-spel sammanställdaSammanställd av: SPPS & POPKORN, 2007 -> 2017

Text: Jan M. Komsa, G.W. Kong, Totaka N. Talisa, 2017-06-04


För nära tio år sedan var dåvarande POPKORN med om att sammanställa en omfattande SNES-topplista som bestod av 16 olika kategorier, såväl genre för genre som bästa grafik osv, osv, inklusive en övergripande topp-16. Exakt ett år senare kom även ett komplement utifrån de 20 mest framstående utslagna favoriterna från dessa 16 toppar. Ända sedan dess har det tisslats och tasslats bakom kulisserna om att gå ännu ett steg längre och sammanställa en total topp-100 över världens bästa SNES-spel. Huvudargumentet har då varit att med spelen från alla dessa 16 toppar tillsammans och de 20 bästa utslagna titlarna därtill är det ändå inte långt till sammanlagt hela hundra spel... Detta är alltså en idé som har fått sjuda under många års tid och som vissa av oss titt som tätt återkommit till och jobbat vidare på lite i taget men mest för skojs skull.

Nu är dock tiden plötsligt inne känns det som, att göra något verkligt av detta. Det är ju 10 år sedan i år sedan den där SNES-topplistan i 16 bitar kom upp här på sidan och i dag, den 4:e juni år 2017, är det dessutom exakt 25 år sedan som SNES:en släpptes i Sverige! Ja, nu är tiden mogen så nu gör vi det här!

Och nu gör vi som så att vi utgår helt och hållet från de föregående två sammanställningarna och bygger alltså vidare på 16-i-toppen med de övriga någonstans redan placerade liren i första hand varpå vi fyller på listan ända upp till topp-100. Och liksom för tio år sedan så presenterar vi resultatet med egna kommentarer till stycke för stycke snarare än spel för spel.

Här följer alltså de 100 bästa spelen till SNES, bestående av samtliga titlar från de föregående 16 topparna, rangordnade efter 10 år, med de tidigare utslagna spelen och en utfyllnad upptill! Verkligen den totaltotala sammanställningen!

100. Gokujou Parodius
99. Super Smash T.V.
98. Jurassic Park
97. Cybernator
96. Metal Warriors
95. Mega Man X3
94. Fire Emblem: Monshou no Nazo
93. Romancing SaGa 2
92. Treasure Hunter G
91. Ganbare Goemon 2


Utnämnt som det hundrade bästa spelet till SNES enligt en enig testpanel är den Japanexklusiva efterföljaren till det på SNES-kategoritopparna tidigare återfunna Parodius Non-Sense Fantasy. Konami lät faktiskt sin nonsensrymdskjutarserie återvända för en tredje vända till SNES:en med Jikkyou Oshaberi Parodius kring vilket panelen lämnade in följande synpunkt tillika förfrågan; "Ungefär lika bra som det andra Parodius-spelet till SNES. Delad placering kanske?" men nä, då halva poängen med att sammanställa just denna topphundralista var för att kunna undvika delade placeringar och en massa andra alternativ till liren på listan. Ett spel per placering var vår tumregel den här gången. Den som vill kan däremot för all del se det sistnämnda Parodius-liret som en inofficiell bubblare här på listan och båda spelen i serien ansågs förresten bättre än Konamis eget mer seriösa Gradius III för den delen.

Nu har vi babblat på i drygt tio rader bara om sistaplatsen så hur vore det om vi ökade tempot lite, va? Först ut av de tionde tiotal bästa liren till SNES är ännu en titel från Konami vars föregångare likaså togs upp inom ramarna för den gamla toppen; Ganbare Goemon 2! Del 3-4 kom förvisso också ut till SNES (rättare sagt till Super Famicom då inget av dessa heller släpptes utanför Japan), men tvåan ansågs vara charmigast och lättast att ta till sig så de andra liren petades helt enkelt bort för att göra plats åt helt andra titlar som Squares Treasure Hunter G och Romancing SaGa 2, vilket i sin tur var bäst i test i dess egen trilogi till 16-bitaren.

Därefter har vi Nintendo eget Fire Emblem-epos följt av Capcoms Mega Man X3, som enligt alla våra testspelare är bättre än både Mega Man 7 och X2, om än fortfarande inte lika fängslande som det första X. Att man i X3 för första gången kunde styra som Zero med var nog vad som vann över de avgörande rösterna och säkrade Mega Man-serien ytterligare en placering här på listan. Hack i häl har vi de Konami-utgivna, om ej utvecklade, Cybernator och Metal Warriors och sedan får vi ju även nämna det för sin tid oväntat omtyckta och omväxlande Jurassic Park samt det nära nog lika parodiska som själva Parodius (nåja '-_-) Super Smash T.V.

90. Rudra no Hihou
89. Dragon Quest V
88. Tactics Ogre
87. Super Putty
86. Super Aleste
85. Shadowrun
84. Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
83. Zombies (Ate My Neighbors)
82. SimCity
81. Harvest Moon


Längst bak i raden plats 81-90 finner vi ytterligare en försvunnen skatt från RPG-mästarna på Square, den vida överlägsna uppföljaren till Ogre Battle och däremellan Enix egen formtopp med Dragon Quest V. Samtliga Japanexklusiva typiskt nog. Att Super Putty tog en placering men inte det för en gångs skull Europaexklusiva Putty Squad beror f.ö på att den i allra högsta grad säregna stilen från det förra spelet var som utbytt mot något som mer liknar ett typ "vanligt" spel tyckte vi tydligen. Längst fram i den här raden spel har vi iallafall mitt liv som bonde- och stadsbyggsimulatornerna Harvest Moon respektive SimCity och mitt i smeten är det verkligen en salig liten blandning genrer som vi kort och gott lika väl kan bemöda oss själva med att gå närmare in på...

Vi snackar SNES:ens eget bidrag till rymd-shmup-serien Aleste som för övrigt är mer känd till Segas diverse konsoler från Master System till Mega-CD med Mega Drive och Game Gear däremellan och så den (hör och häpna!) australiensiskt utvecklade videospelsadaptionen av det amerikanska cyberpunk-bordsrollspel Shadowrun, Capcoms enligt en enad POPKORN-redaktion förvisso fett lätt mest överskattade men ändock mycket underhållande uppdatering av gamla goda Street Fighter II och så LucasArts äventyrskjutare till kultklassiker vars klockrena titel kapades till enbart "Zombies" i vår del av världen. Okej, och med allt detta sagt ska det väl ändå gå undan vidare framåt i listan eller hur?!

80. Terranigma
79. Illusion of Time
78. Axelay
77. Front Mission
76. Pop'n TwinBee: Rainbow Bell Adventures
75. Live a Live
74. "Lufia" (dvs Lufia II: Rise of the Sinistrals)
73. Kirby's Dream Land 3
72. Pocky & Rocky 2
71. Kirby's Fun Pak


Tidigare omnämnda Illusion of Time och Terranigma får nu äntligen se sig placerade på riktigt även om Squares ytterligare Japanexklusiva bidrag till genren i form av Front Mission och Live a Live tränger sig in före. Steget före leva livet ligger liret Lufia inom citationstecken, då det förvisso är titeln i Europa men bara eftersom det riktiga första Lufia inte släpptes här, så vårt sk "Lufia" är alltså i själva verket mer känt som Lufia II: Rise of the Sinistrals och är i sanning i klass med självaste Squares spel i genren! Utöver RPG hittar vi här lite pang pang action à la Axelay varvat med actionäventyr ihop med Pocky och Rocky i den självbetitlade uppföljaren och så ett par plattformsäventyr värda namnet med såväl TwinBee & company som vårt favoritmatvrak Kirby - gånger två!!

70. U.N. Squadron
69. Star Wing
68. Super Tennis
67. Mega Man Soccer
66. Super Baseball 2020
65. Another World
64. ActRaiser
63. Gemfire
62. Flashback
61. ClayFighter 2: Judgement Clay


Ända upp till topp-70 var så långt som alla titlarna från den första SNES-listans totalt 16 st toppar samt de 20 utslagna favoritspelen därtill sträckte sig... Således är det väl också föga förvånande att plats 70 här motsvarar plats 20 av de utslagna favoriterna, eller att spelet precis före, dvs Star Wing, är just det som slog ut U.N. Squadron från topp-5 shoot 'em up-lir till SNES. Med här är också en klunga sportspel, från gamla vanliga Super Tennis till högst ovanliga Super Baseball 2020 och förbi kuriosa Mega Man Soccer däremellan följt av en kvartett andra tidigare utslagna favoriter av varierande sort om än i typ liknande anda och så såklart ökända lerliret ClayFighter 2, undertitel Judgment Clay.

60. Parodius: Non-Sense Fantasy
59. R-Type III
58. Nosferatu
57. Bahamut Lagoon
56. Blackhawk
55. Soul Blazer
54. Super Mario RPG
53. Legend of the Mystical Ninja
52. Goof Troop
51. Dragon: The Bruce Lee Story


Liksom med de föregående tio placeringarna är det ännu ett mer kuriosa fightingspel som toppar den här delen av listan och likaså är det ytterligare två shoot 'em up-spel som avrundar denna tia med. Däremellan finner vi förvisso inga fler sportspel men däremot fler action, äventyr- och rollspel, däribland femteplatsen för den tidigare fem-i-toppen RPG, dvs Super Mario RPG.

50. Stunt Race FX
49. Unirally
48. Lost Vikings
47. Captain Commando
46. Hebereke's Popoon
45. F-Zero
44. Power Drive
43. Rock 'N' Roll Racing
42. Knights of the Round
41. King Arthur's World


Alla ni fans av pussel och strategi lär få ert lystmäte av titlarna på topp 41-50... De vilsna vikingarna hittar sin väg in på listan här, men inte innan vi får ta del av självaste kung Arthurs värld. Men missta inte nästa titel på listan, passande nog riddarna av runda bordet, för att vara av samma strategiska stuk då det snarare är gammal hederlig "hack 'n' slash" som gäller där, följt av rena rama rock 'n' roll-racingen alltså. Faktum är att även ni racingfans lär få ert lystmäte här då hela fem av tio placeringar hör till just den genren. Och så mitt emellan racingtitlar samt pussel/strategispel finner vi utstickaren Captain Commando som käckt och fräckt sparkar röv så det står härliga till!

40. Lemmings
39. Super Bomberman
38. Wild Guns
37. Battle Clash
36. Super Bomberman 4
35. Panel de Pon
34. Tetris Attack
33. Puzzle Bobble: Bust-A-Move
32. Star Ocean
31. Rockman & Forte


På placeringarna 31-40 ser vi Japanimporterade action- samt rollspel, liksom olika pusselspel, importerade pusselspel, de högst rankade skjutarspelen till SNES och så ännu fler pusselspel!! En härlig mix hjärngympa och pang-pang!

30. Secret of Mana
29. Breath of Fire II
28. The Firemen
27. Street Fighter Alpha 2
26. Killer Instinct
25. Turtles Tournament Fighters
24. SkyBlazer
23. Mega Man X
22. Super Probotector: Alien Rebels
21. Pocky & Rocky


Här var det action och fighting för nära hela slanten asså! Supercharmiga Pocky & Rocky är den sista titeln från de tidigare fem-i-topp bästa actionspelen att slå sig in på den sammanslagna toppen här, tätt följt av de tre titlar som toppade 20-i-toppen utslagna spel från den första SNES-toppen. Sedan har vi en klunga fighting-spel innan nästa rykande heta actionlir på listan och som avrundning på topp-30 återfinns Capcoms samt Squares respektive rollspelsmästerverk... Värt att nämna är för övrigt att Street Fighter Alpha 2 faktiskt också var en utslagen favorit som från början alltså inte återfanns på fem-i-topp fighting-spel men detta till trots nu ändå slår sig förbi två andra titlar i samma genre, tidigare placerade Dragon och ClayFighter 2.

20. Sparkster
19. Demon's Crest
18. Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble
17. E.V.O. Search For Eden
16. Tales of Phantasia
15. Donkey Kong Country
14. Super Castlevania IV
13. Teenage Mutant Hero Turtles IV: Turtles in Time
12. Final Fantasy V
11. Super Mario Kart


Här börjar väl de som tidigare kollat in POPKORN:s totala topp-16 från för drygt tio år sedan att känna igen sig. Platserna 11-16 är alltså desamma och då nämndes det också hur nära E.V.O. Search For Eden var att komma upp där och ja, nog sjutton återfinns liret på sjuttonde plats här med... Det mest intressanta med stycket 11-20 är ju därmed att se vilka tre titlar som tog sig in på topp 18-20! Där finner vi här till att börja med den enda titeln från plattformsfem-i-toppen som ej lyckades ta sig hela vägen in på den ursprungliga sammanlagda sexton-i-toppen, även känt som det tredje Donkey Kong Country-spelet. Men alltså, det artonde bästa SNES-spelet någonsin är ju också en utmärkelse som heta duga! Därefter följer Capcom och Konamis respektive ärkerivaliserande actionrökare, Demon's Crest och Sparkster. Den sistnämndas motsvarande titel på Sega Mega Drive-fronten hamnade förresten strax utanför topp-20:an för den konsolen i fråga men så är ju också SNES-versionen snäppet vassare.

10. Kirby's Dream Course
9. Super Punch-Out!!
8. Super Mario World 2: Yoshi's Island
7. Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest
6. Street Fighter II: The World Warrior
5. Super Mario World
4. Final Fantasy VI
3. Super Metroid
2. The Legend of Zelda: A Link to the Past
1. Chrono Trigger


Och så har vi alltså de tio högst rankade spelen i toppen. Inga nya överraskningar här inte, det är som tidigare nämnt samma tio titlar som toppade listan redan för tio år sedan. Då vi ej fann några påtagliga argument för en överklagan så förblir domslutet detsamma; Chrono Trigger är det bästa SNES-spelet genom tiderna, men Zelda III går ju heller inte av för hackor och det kan man ju för all del lugnt säga om samtliga dessa toppspel... Den som på fullaste allvar kan påstå sig inte finna något tilltalande bland titlarna här på tio-i-toppen snackar nog goja för att göra sig till... De japanska rollspelen och äventyrsspelen dominerar visserligen högst upp i toppen, men ett urval av världens bästa plattformslir ligger inte långt efter och för de mer tävlingsinriktade hittar vi här både två av de bästa uppföljarna någonsin i Street Fighter II och Super Punch-Out!! samt det kultigt kuriosa Kirby's Dream Course. Ja, det här är verkligen SNES-utbudets absoluta crème de la crème. ^__^


==============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.