Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-5:
Filmserier som borde
ha förblivit duologier



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2024-07-24


Dubbelt upp! Detta är en av två filmtopplistor som kommer upp idag, men den här gången handlar det inte om några enskilda filmer utan om flera i en. För den här listans del innebär det bäst duologier eller rättare sagt, eftersom Hollywood aldrig vet när de ska sluta, de filmserier som BORDE ha stannat redan vid del två. Topp-5:or kändes lagom, dels för att listorna alltså kommer upp parallellt med varandra samt dels för att de egentligen omfattar hela 10-15 filmer vardera som alla skulle tas hänsyn till... Mycket nöje!

Men först ett nämnvärt öh, omnämnade... Ghostbusters I och II har jag inte med på denna lista. Trots att jag tycker precis lika mycket om tvåan som ettan och väldigt mycket om båda. Att denna duo inte är med är för att vi nu har fått fler bra filmer än de två första i samma kontinuitet samt för att detta därtill var välkommet då vi fans aldrig kände oss mätta efter bara två delar i serien utan tvärtom gick och hoppades i flera årtionden på en fortsättning av storyn. Okej, och med det ur vägen så kör vi vidare med listan!

===============================================================================================

5. Mariachi-duon (1992 & 1995)

Först ut har vi Robert Rodriguez båda Mariachi-rullar från 90-talet, innan man började tala om denna filmserie som Mexico-trilogin. Vi snackar alltså El Mariachi (1992) och Desperado (1995) som båda faktiskt handlar om mariachin, tillskillnad från trean som istället fokuserar mer på Johnny Depp. Once Upon a Time in Mexico (2003) var en totalt onödig uppföljare. Den hänger inte direkt samman med de föregående och tillskillnad från dem så fungerar den heller inte särskilt bra som enskild film... Rodriguez missade helt enkelt målet med Once Upon a Time in Mexico. Den gör ingenting för El Mariachi eller Desperado och är inte direkt intressant i sig heller. Bara skippa den och se de båda 90-talsrullarna! Carlos Gallardo som var mariachin i fråga i första filmen återkom för övrigt i en mindre roll som en annan mariachi i film nummer två men var helt frånvarande från den tredje filmen. Bara en sådan sak gör ju att man inte vill räkna med trean.

===============================================================================================

4. Snuten i Hollywood på 80-talet (1984 & 1987)

Första filmen med Eddie Murphy som snuten Axel Foley i regi av Martin Brest och tvåan i regi av Tony Scott var en utmärkt two hit combo. Trean från 1994 i regi av John Landis blev bara dålig däremot och nu är en fjärde film dessutom ute via Netflix. Men det är inte detsamma 30 år efter den förra och 40 år efter den första filmen i serien. Det är bara inte detsamma. Tvåan mottogs ju heller inte lika bra som originalfilmen. Det är sällan en tvåa gör det dock och denna tvåa funkar ändå bra i förhållande till ettan. Det är kul att se Axel med båda grabbarna från ettan på nya upptåg. Vilket var något som saknades i trean där Billy var i en helt annan position och Taggart var helt frånvarande. Snuten i Hollywood funkar bäst som en duologi alltså. Detta var en filmserie som borde ha stannat i 80-talet. En annan rolig duo actionfilmer med Eddie Murphy från den tiden är förresten 48 timmar samt 48 timmar igen och dessa förblev t o m en duologi. Men där var redan tvåan mer tveksam, så ska man bara se två snutactionfilmer i samma serie med Eddie Murphy som tokskoj så är Snuten i Hollywood 1 och 2 det starkare paret.

===============================================================================================

3. Alien(s) (1979 & 1986)

Den nervkittlande originalfilmen av Ridley Scott och den actionladdade Aliens av James Cameron är en nära nog perfekt duologi. Trots att jag inte finner den tredje delen från 1992 i regi av David Fincher så dålig kan jag inte förneka att serien som helhet vore bäst lämnad i fred efter bara de två första filmerna. Men var inte redan tvåan en cash grab? Camerons pitch bestod ju trots allt berömt nog bara av honom skrivandes dit ett dollarmärke efter titeln, Alien$ alltså. Må så vara men om så, så var det också det kreativt mest lyckade verket att någonsin uppstå ur en cash grab... Aliens gjorde ju Sigourney Weavers karaktär Ripley till en ikon och cementerade hennes roll som sci-fi-actionhjältinna. Vilken karaktärsutveckling sedan mellan första filmen och uppföljaren! En näst intill perfekt duologi alltså. Att jag inte har denna ännu längre fram på listan är bara för att det fanns möjligheter för Alien-storyn att fortsätta bortom Ripley... Att den sedan antigen inte gjorde det eller gjorde det dåligt är en annan sak.

===============================================================================================

2. Tim Burtons Batman (1989 & 1992)

Fastän tredje delen i t ex Sam Raimis Spider-Man-filmer eller Christopher Nolans senare Batman-filmer likaså lämnar mycket att önska så var det inte riktigt samma sak. För det fanns inte en chans att de inte skulle göra minst en film till för att avrunda med en trilogi när det gäller så pass populära blockbusters baserade på serietidningar. Men det kunde ha varit annorlunda med Tim Burtons båda Batman-filmer. Med tanke på att varken regissören eller huvudrollsinnehavaren själv återvände efter återkomsten 1992. Med en ny regissör, en ny Batman och uppenbarligen en ny inriktning med fokus på att sälja leksaker så kunde nästa Batman-film i ordningen faktiskt ha varit en reboot snarare än framställd som om i en och samma pågående kontinuitet som första filmen från 1989 och Batman återkomsten från 1992. Tim Burtons båda Batman-filmer är i en klass för sig och jag vill inte räkna Batman Forever eller Batman & Robin som delar i samma serie.

===============================================================================================

1. Terminator av James Cameron (1984 & 1991)

Detta är den. DEN perfekta duologin. Sarah Connor följer ungefär Ripleys karaktärsutveckling mellan filmerna, från ettan till denna. Cameron hade tydligen känsla för vad som gjorde såväl utmärkta uppföljningar som starka kvinnliga karaktärer som faktiskt utvecklas mellan delarna. Olikt Alien och Aliens, som funkar utmärkt som duologi men där serien ändå lämnar utrymme att fortsätta bortom Ripleys story, så är hela storyn fullföljd med Terminator och T2. Det finns ingen som helst anledning att gå runt den perfekta avslutningen i T2. De första två filmerna som båda både producerades OCH regisserades av James Cameron själv är helt enkelt fulländande. Storyn cirkulerar tillbaka felfritt och sätter framför allt en definitiv PUNKT med tvåan. Här borde det alltså verkligen, VERKLIGEN ha slutat. Del tre från 2003 tillför ingenting och sedan dess har det bara gått mer och mer utför... Och nu har vi dubbelt så många dåliga Terminator-filmer gentemot de bra. Tragiskt. Sannerligen ett mörkt öde för denna filmserie.

===============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Bruce Willis-filmer
|- Duologier
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Spellicensspelfilmer
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Trilogier
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.