Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-20:
Försummade spel(serier) från KonamiText och sånt: Jan M. Komsa, G.W. Kong, Totaka N. Talisa, 2021-04-04


Glad påsk allihopa! Och denna topplista är då blott en av fyra grejer som bjuds på här i dag, så festliga känner vi oss denna högtid i år! Ja, vadå liksom, jul och halloween ska väl inte få hamstra all extra uppmärksamhet varje år heller eller? För en gångs skull så tänkte vi knåpa ihop något litet extra med anledning av påskhelgen minsann och då blev det alltså detta fyra-i-ett-uppslag denna påskdag den fjärde i fjärde. Ho, ho, ho! Eller, öh... Vad man nu säger på påsk. Det här blev i vilket fall, som ni kära läsare kan se, en videospeltopplista! Nu när vi tycker oss äntligen ha täckt alla format som vi ville göra sedvanliga bäst på-listor kring, som nämnt i vår årets spel-special för lite mer än en månad sedan då de bästa spelen från de senaste 35 åren utnämndes, är det väl även på tiden att vi började klura kring andra röda trådar för nya spellistor. Det är nu det roliga börjar!

Man kan alltså se fram emot fler sk "random spellistor" här på POPKORN hädanefter. Och först ut sedan 2009 i denna lilla hörna av sidan är alltså vad vi ser som försummade spel och spelserier från Konami. Ah, gamla, gamla, goda Konami... Vi minns allt en tid då Konami var en av de stora. Ett spel med Konami-märket på var nästan garanterat utmärkt. Och länge höll Konami fanan högt... Tills man på företaget en dag bara tappade greppet om allt verkar det som. Och allvarligt talat, vad fan har Konami egentligen sysslat med dessa senaste tio år..? Bara en jävla massa mobilspel, pachinoautomater och tröttsamma årliga upplagor av allt mer tveksamma fotbollsspel. Seriöst, när fan gjorde Konami ett riktigt bra riktigt spel sist?! Mm, det var väl då, för över tio år sedan. Synd men ja, så är det ju. En lista över försummade speltitlar från Konami fick det alltså bli. För vågar man, i påskens rätta anda, hoppas på någon återuppståndelse måtro..?

Ett kort förtydligande... Det handlar alltså om FÖRSUMMANDE titlar FRÅN folket på Konami själva. Metal Gear listar vi därmed ej då vi anser att den serien har gjort sitt, mjölkats för allt vad den varit värd och bäst lämnas att vila i frid nu. Vi har heller inte med licenserade titlar som Turtles eller Bucky O'Hare just eftersom det rör sig om licenserade titlar och alltså inte något som kommit från Konami själva. Det blir för övrigt inga individuella texter då vi den här gången körde enligt upplägget "vem som än vill kan skriva dit något den vill om det den vill". Det blev sålunda en salig hopkok lösa meningar ihopklumpade i sammanhängade texter och därmed signerade oss alla tre virtuellt undertecknade här ovan. Och någon inbördes ordning kommer vi såklart inte alls överens om så vi tar det i alfabetisk ordning helt enkelt, från A till Z...

===============================================================================================

1. Azure Dreams

Vi börjar anspråkslöst nog med Azure Dreams. Detta var en av Konamis mindre framgångsrika titlar på RPG-fronten från PS1-tiden. Liret kom ut i ungefär samma veva som mer kända spel i genren till formatet, så som Alundra och Wild Arms. Mellan dessa och Konamis egna Suikoden och Vandal Hearts (mer om dem senare), och inte minst Final Fantasy VII, tycks det som att Azure Dreams helt enkelt försvann i mängden. Det är synd för här fanns coola idéer att bygga vidare på. Azure Dreams var lite Lufia, Pokémon och Harvest Moon i ett. Utöver en Game Boy Color-version som trist nog saknade stadsbygg- och dating-delarna av spelet gjorde dock Konami inte mer av vad de hade på gång med denna titel.

===============================================================================================

2. Bishi Bashi

Bishi Bashi är en serie minispelspel av den ack så typiskt japanskt totalt skogstokiga sorten. Det hela började i arkadhallarna år 1996 och så vitt vi vet har alla arkadspelen stannat i Japan men serien återfanns också på PS1 och år 2000 hittade en samlingsskiva med de två första konsoldelarna till Europa. Vårt Bishi Bashi Special bestod egentligen av Bishi Bashi Special och Bishi Bashi Special 2, omdöpta till Super Bishi Bashi och Hyper Bishi Bashi. Under 2008 gavs denna version ut som en PSOne Classics via PSN här i Europa. Sedan 2001 har det, utöver de japanska arkadspelen, dock endast kommit nya mobilspel med Bishi Bashi för hemmabruk. Och bara i Japan då. FFS Konami...

===============================================================================================

3. Boktai & Lunar Knights

Boktai var en minst sagt intressant serie som skapades av självaste Hideo Kojima för Nintendos bärbara. Vår egen självaste Janman täckte de första två delarna till Game Boy Advance när han satte samman den topplistan förrförrförra hösten. Vad som gjorde dessa spel så unika var att de gick bokstavligt talat på solenergi. Det var mao meningen att man skulle spela ute i solljus i verkligheten. Några jättehits i väst blev dessa spel ej varför den tredje delen till GBA inte gavs ut utanför Japan och del fyra till DS stöptes om till Lunar Knights här. Och det var det sista vi såg av serien som ligger i dvala sedan 2007.

===============================================================================================

4. Castlevania

Vad i helvete hände med Castlevania?! En av världens mest kända och populära spelserier någonsin, alla kategorier. Och så jävla etablerat som hela grejen med Metroidvania dessutom blivit på senare år. Hur i fan i helvete lyckades Konami med bedriften att sjabbla bort den här serien?! Men så är det... Det senaste Castlevania-spelet värt namnet är Lords of Shadow från 2010 till PS3 och Xbox 360. Det är över ett årtionde sedan. Och de senaste nya spelen i serien överhuvudtaget är de båda fisljumma direkta uppföljarna från 2013 och 2014. Tragiskt.

===============================================================================================

5. Contra/Probotector

Contra hade sin storhetstid under den andra halvan av 80-talet och den första halvan av 90-talet med NES, SNES- och Mega Drive-delarna i serien, som för övrigt gjordes om till Probotector-spel på den tiden i vår del av världen. Med tanke på hur bra och omtyckta dessa lir var är det väl inte så konstigt att många hållit tummarna för nya delar. Det ska medges att serien varit på uppgång i slutet av 00-talet och början på 10-talet men sedan hände det ingenting i nära ett årtionde och Contra: Rogue Corps från 2019 var ju bara sorgligt. Samlingen som kom ut samma år var väl trevlig men den innehöll inga nyare spel... Och med tanke på att några av bättre delarna i serien från de senaste dryga 25 åren gavs ut endast digitalt via WiiWare eller PSN/XBLA så har Konami alltså lyckats med att försumma dessa i synnerhet också.

===============================================================================================

6. Dance Dance Revolution/Dancing Stage

Dance Dance Revolution, tillika Dancing Stage som serien kallades i Europa fram t o m 2006, är en alltjämt pågående serie dansrytmspel som debuterade i arkadhallarna världen över i slutet av 1990-talet. Spelen är en del av Konamis övergripande Bemani-serie som inkluderar andra tidigare populära rytmspel som Beatmania och Pop'n Music. Vad som dock utmärkte dansspelen var dansmattorna. Det har släppts många konsolversioner sedan PS1-tiden. Spelen på PS3, XB360 och Wii från 2010-2011 var dock de senaste på konsol. Ett helt årtionde har alltså hunnit passera, och Konami pumpar nu bara ut nya arkadspel i serien.

===============================================================================================

7. Ganbare Goemon

Stackars Goemon. Han kunde, och borde, ha varit företagets maskot... Konamis egen Mega Man liksom. Det finns över 20 olika spel med Goemon som utvecklades över en period av drygt 20 år, från det ursprungliga arkadspelet 1986 till DS-spelet 2005. Sedan upphörde det bara. Konami lade bara ner hela serien efter mer än 20 spel och nästan lika många år på nacken... Då hade man såklart heller inte bemödat sig med att släppa de flesta spelen utanför Japan. Blott fyra Goemon-spel fick vi hit. Det andra N64-spelet från slutet på 90-talet var det senaste.

===============================================================================================

8. Gradius

Gradius-spelen var ganska stora en gång i tiden. Det här var Konamis egen shmup-serie back in da day. Vi snackar horisontella rymdskjutare alltså. Började som arkadspel i mitten på 80-talet och sedan följde olika portningar, uppföljare, en egen uppföljare till en helt annan version av spelet, en spin-off-serie i form av Life Force Salamander och ännu fler uppföljare. Den gamle rövhatten Thomas täckte de första två delarna till NES för drygt tio år sedan. Efter det varmt mottagna Gradius V från 2004 till PS2 och det ljummet mottagna Gradius ReBirth från 2008 som endast gavs ut via WiiWare så avlivade Konami serien.

===============================================================================================

9. Kid Dracula

Kid Dracula rockar fett! En parodi på Castlevania-liren där spelaren antar rollen som Kid Dracula, som man ju kan förmoda är ingen mindre än Alucard. Men som kid då. Originalspelet gavs ut 1990 till Famicom i Japan men någon engelskspråkig version till NES bidde det då icke. Den direkta uppföljaren, Kid Dracula till Game Boy, släpptes däremot världen över. 2019 fick vi till slut det första spelet på engelska, också med titeln Kid Dracula f.ö, som del av Konamis Castlevania Anniversary Collection till diverse format. Och det var ju bra men... Tja, hur vore det med några fler helt nya delar i serien Konami?

===============================================================================================

10. Konami Krazy Racers

Det är verkligen synd att se hur mycket Konami har tappat genom åren. Strax in på 2000-talet låg de fortfarande på topp med flera riktiga tungviktartitlar som Silent Hill 2 och Metal Gear Solid 2 till PS2 men även en hel liten armada titlar till Game Boy Advance, inte minst Castlevania: Circle of the Moon och detta... Deras eget Mario Kart innan Nintendo själva hann komma ut med Super Circuit till formatet. Här körde man med kända Konami-karaktärer ur serier som just Metal Gear och Castlevania och därtill bl a Gradius, Pop'n Music och inte minst Goemon. Trist nog stannade det hela vid bara ett enda spel.

===============================================================================================

11. Parodius

Tänk att det fanns en tid då Konami gjorde roliga spel. Parodius är en parodi på Gradius. Och snacka om hur mycket Konami har försummat den här serien alltså! Nästan alla delar, från Parodius: The Octopus Saves the Earth till Sexy Parodius och Paro Wars, stannade i Japan. Serien lokaliserades aldrig i Nordamerikanska men vi i Europa fick åtminstone hit konsolversionerna av den andra och den tredje delen. Konami har dock inte gjort några nya delar sedan 1997 och det allra senaste var en samling 2007 till PSP som även den stannade i Japan...

===============================================================================================

12. Policenauts

Policenauts var Hideo Kojimas andra storslagna futuristiska peka-och-klicka-äventyr åt Konami, efter det mer omtalade Snatcher. Det kom ut till japanska datorer 1994, portades samma år till 3DO och året efter även till PlayStation och Saturn. Men bara i Japan. Fanöversättningar för PS- och Saturn-versionen dök upp 2009 respektive 2016 men det är ju för fan fy skam att Konami själva fullständigt skitit i att göra ett sådant här vida hyllat verk tillgängligt på något annat sätt.

===============================================================================================

13. Rocket Knight

Rocket Knight Adventures samt Sparkster-spelen var allt en gedigen liten bunte actionplattformare från 16-bitstiden. Pagesan och Jansan täckte de första två delarna till Mega Drive mellan när den listan först sattes samman 2008 och omvisiterades 2010. Samma år och samma månad, dvs maj 2010, så lät Konami faktiskt återuppliva sin gamla pungråtta för ett sprillans nytt äventyr, som dock endast släpptes digitalt på PC, PS3 och Xbox 360. Och det var tyvärr också det sista som vi har sett av pungråttan i fråga. Sparkster, var är du nu?!

===============================================================================================

14. Silent Hill

Tänk att Konami en gång i tiden hade en serie som konkurrerade direkt med Capcoms Resident Evil. Det var en serie som sedan sin början 1999 på den första PlayStation fortsatte starkt framåt utan några direkta avbrott mellan spelen... Fram till 2012. Då det hela bara slutade... Det var då Hideo Kojima tillsammans med Guillermo del Toro SKULLE få göra ett eget spel i serien. Silent Hills. Vars spelbara demo Konami sedan dess ökänt gjort sitt bästa för att radera ur mänsklighetens historia. Under tiden som de låtit Silent Hill-serien stagnera helt.

===============================================================================================

15. Snatcher

Och då kommer vi till Snatcher också, ja. Den måhända inte bara så spirituella föregångaren till Policenauts, med påfallande kopplingar till Metal Gear-spelen dessutom. Starkt inspirerat av Blade Runner och Terminator-filmerna är Snatcher likväl en riktig spelklassiker. De senare Saturn och PS1-versionerna från 1996 stannade i Japan men spelet översattes faktiskt till engelska och gavs ut i Nordamerika och Europa till Sega/Mega-CD. Och det var ju bra. Men man kan ju undra varför Konami i dessa tider, när t o m Night Trap från samma format ges ut på nytt, inte bara släpper Snatcher på t ex Switch.

===============================================================================================

16. Suikoden

Suikoden hörde till det absoluta toppskiktet japanska konsolrollspel på PS1- och PS2-tiden, från 1995 då det första spelet gavs ut i Japan till 2006 och den senaste delen i den ordinarie serien. Det var en bra tid. Konami gjorde två delar i huvudserien på PS1 och del III-V på PS2, där framför allt tvåan och femman var i en klass för sig... Efter en spin-off till DS 2009 och en till spin-off till PSP 2012 som inte släpptes utanför Japan har denna ack så älskade serie dock stått still... Konami har alltså av allt att döma övergivit Suikoden också.

===============================================================================================

17. Sunset Riders

Sunset Riders var ett kuta-skjuta-spel i vilda västern-tappning. Det fanns flera olika versioner av spelet. Ursprungligen släpptes det som ett arkadspel 1991. Året därefter kom den stympade Mega Drive-porten. Året därefter kom den mycket bättre SNES-versionen som våra sk "vilda skarpskjutare" täckte i framgrävt ur spelkistan förrförra året. Och bara häromåret kom en kulturstympad digital upplaga av arkadversionen ut till PS4 och Switch. Vad vi däremot mest av allt skulle vilja veta är varför det aldrig kom någon riktig uppföljare?

===============================================================================================

18. TwinBee

Konami stod faktiskt för fler shmups än "bara" Gradius och Parodius. Vi hade den tidigare nämnda spin-off-serien i Life Force Salamander, svindlande Gyruss och nästa generationsdoftande Axelay som alla har placerat sig någonstans på våra gamla topplistor här på sidan. Något som dock står ut från alla dessa spel är den mindre allvarliga men desto mer charmigt sockersöta TwinBee-serien som genast för tankarna till Segas Fantasy Zone. Det gjordes spin-offs i andra genrer men i huvudsak var detta en shmup-serie. De senaste nya konsolspelen kom dessvärre ut på 90-talet. Sedan dess har Konami bara gjort spel till mobiltelefoner och en jävla pachinkoautomat med TwinBee. Tvi vale!

===============================================================================================

19. Vandal Hearts

Och nästsist men inte minst. Vandal Hearts var en serie isometriska strategirollspel, som tidigare nämnt från samma tid som Suikoden och Azure Dreams. Liksom dessa släpptes även de första två Vandal Hearts-spelen till PS1 i både Nordamerika och Europa också då det begav sig. Coolt. Sedan hände det ingenting på omkring tio år. Och 2010 kom en tredje del i serien, Vandal Hearts: Flames of Judgment, till Xbox 360 och PS3. Precis som med Rocket Knight det året var det dock det sista vi såg av serien och då släpptes den delen endast digitalt också...

===============================================================================================

20. Zone of the Enders

Och så sist men verkligen inte minst! En av de kanske hårdast hypade titlarna från den tidiga PS2-tiden. Zone of the Enders. Med Konamis gamla stjärna Hideo Kojima som producent. Vad det här handlade om var fucking MECHAS. Kort sagt var det tredjepersonsskjutare och hack-och-slash-spel. Men med MECHAS alltså. Vilket typ gjorde hela skillnaden. Det första spelet kom ut 2001. Efter en spin-off till GBA och sedan en proper uppföljare till PS2 två år senare var det dock slut på det roliga. PS2-spelen i en HD-samling till PS3 och XB360 som Konami gav ut 2012 var typ det sista vi såg av denna tidigare så lovande serie.

===============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|
Random spellistor

|- Topp-5 +/- med Switch
|- Topp-10 BS i VS-spel…
|- Topp-10 Höstiga spel…
|- Topp-10 Mario-spinoffs
|- Topp-10 Mega Man-spel
|- Topp-10 Par i spel
|- Topp-10 Sonic-spel
|- Topp-10 Tennispel
|- Topp-20 Försummade
|-spel(serier) från Konami

|- Topp-20 Super Mario-
|-plattformsspel i serien

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.