Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
TågfilmerText och bild: Jan M. Komsa, 2020-07-15


Någon som hade tänkt att dra ut och tågluffa i sommar? Och inte bara i Sverige men även runt om i resten av Europa? Tja, tji fick vi, visst? Det var i vilket fall som helst den sk "pitchen" jag tänkte inleda listan med då jag redan i höstas började skissa på detta. "Planer, eller bara drömmar, på att tågluffa? Här är en lista på tågfilmer att inspireras av!" Men sedan gick det ju som det gick ute i världen... Och nu funkar inte riktigt den inledningen längre, nej. Nåja, min tågfilmlista blev ju av oavsett. Förstaplatsen, som ni såklart får se då ni kommer ner till den, blev plötsligt mer relevant dessutom. Nu när filmlistor blivit sin egen grej här på sidan så ska det hursomhelst fyllas på med fler sådana med. Bästa Bond-filmer kom som bekant upp i våras, en annan filmtopp är redan inplanerad för hösten och nu, såhär mitt i sommaren, blir det tågfilmer!


10. Under belägring 2 (1995)

Äkta skitfilm med Steven Seagal. Alltså, let's face it, Seagal har medverkat i exakt en hyfsad film. En enda. Under belägring. Die Hard på ett örlogsfartyg med Tommy Lee Jones som skurk och Erika Eleniak som visade tuttarna. Denna uppföljare på ett tåg lyckades inte fånga vad som än gjorde den första filmen så pass omtyckt och framgångsrik. Speed följde samma formula sedan där den direkta uppföljaren handlade om ett helt annat slags fordon.


09. En tågresa i rymden (1979)

En animé-film från 1979 baserad på en animé-serie från 1978 i sin tur baserad på en manga från 1977; Galaxy Express 999. Filmen som onekligen verkar ha kommit ut i Sverige med då den har en svensk titel också, regisserades av Rintaro, senare även känd för flera stora animé-adaptioner som The Dagger of Kamui, X och Metropolis. Som den svenska titeln förtäljer kretsar storyn kring en tågresa i rymden. Frågan är dock, är rymdtåg egentligen inte rymdskepp?


08. Polarexpressen (2004)

Vi går från en gammal japansk traditionellt animerad film till en ny(are) amerikansk motion capture-animerad sådan. Mest notvärdigt med Tom Hanks i en av rollerna. Eller tja, mest notvärdigt utöver grejen med de döda ögonen som alla har här... Polarexpressen var Tillbaka till framtiden-regissören Robert Zemeckis första motion capture-animerade rulle och tekniken lämnade en del att önska... Fram till 2012 hade karln gett upp och återgått till vanlig film.


07. Släng morsan av tåget (1987)

Throw Momma from the Train. En svart komedi från 80-talet och för sin tid en väldigt känd sådan, med Danny DeVito och Billy Crystal i huvudrollerna samt Anne Ramsey som också, och kanske mest känt, spelade morsan Fratelli i Goonies och som trist nog gick bort i verkligheten bara året efter den här rullen hade premiär, som den outhärdliga morsan i fråga. Inspirerad av den gamla Hitchcock-filmen om främlingar på ett tåg...


06. Främlingar på tåg (1951)

Och när man talar om trollen... Eller i det här fallet tågfilmen. Detta är alltså den. Den gamla Alfred Hitchcock-filmen. Men vänta lite nu... Den engelska originaltiteln är Strangers on a Train. Och detta har man i Sverige översatt till Främlingar på tåg bara? Främlingar... På tåg? Inte Främlingar på ETT tåg? Jag har alltså sagt fel titel på svenska alla dessa år? Där ser man. Denna rulle är iallafall en riktig klassiker. Du dödar min om jag dödar din.


05. Agent 007 ser rött (1963)

Ah, Agent 007 ser rött. Eller From Russia with Love på engelska. Den andra James Bond-filmen i ordningen. Det är visserligen ingen tågfilm i sig men en stor del av den sista akten utspelar sig på ett tåg. Och då tågkänslan är total, och detta trots allt är min alldeles egna lista, så har jag inte bara med den här men därtill så pass högt upp. Alla scener i restaurangvagnen och sängkupéerna bidrar verkligen till den genuina tågreseatmosfären.


04. Fiendeland (1995)

Från James Bond till Harry Palmer. Och vem sjutton det är? Jo, Harry Palmer var DEN ANDRA stora spionfilmhjälten från 60-talet. Tre stycken Harry Palmer-filmer med Michael Caine i huvudrollen gjordes åren 1965-1967, producerade av självaste Harry Saltzman som 1962-1974 också var DEN ANDRA Bond-filmproducenten, bredvid Albert R. Broccoli. Bullet to Beijing kom ut hela tre årtionden senare, fortfarande med Michael Caine som Harry Palmer och med Jason Connery, son till Sean, i en av rollerna. Och handlingen kretsar kring en resa på tåget Bullet to Beijing. Bra grejer.


03. Snowpiercer (2013)

En mestadels engelskspråkig sydkoreansk sci-fi-film baserad på en fransk serietidning; Le Transperceneige. Regissören Bong Joon-ho är i dag mest känd för Oscar-vinnaren Parasite från i fjol. Hans bästa film enligt mig förblir dock The Host från 2006. Däremellan gjorde han hur som helst bl a den här, Snowpiercer, som de sedan dess dessutom gick och gjorde en hel TV-serie av som hade premiär på TNT och Netflix nu i maj i år. Storyn är den att i framtiden är det kallt, så alla människor bor ombord ett klassuppdelat tåg. Men inte om självaste Chris "Captain America" Evans får bestämma!


02. Mordet på Orientexpressen (1974-2017)

Det finns flera adaptioner, både biofilmer och TV-produktioner, av Agatha Christies deckare Mordet på Orientexpressen från 1934. Den första filmatiseringen kom ut 1974 och mest känd idag är väl storfilmen från 2017 med bl a Johnny Depp och Willem Dafoe i rollistan. Min personliga favorit är det 80 minuter "filmlånga" avsnittet från 2010 i serie 12 av den brittiska TV-serien Agatha Christie's Poirot med David Suchet som titelkaraktären Poirot. ->


01. Train to Busan (2016)

En sydkoreansk zombiefilm på ett tåg från 2016. Ja, det låter ju hur jävla B som helst men nej, detta är faktiskt riktigt, riktigt bra. På riktigt. Den enda anledningen att denna inte kom med på vår nya zombie-topplista i höstas är att vi hade redan så jävla mycket annat som knappt fick plats att tryckas in där. Då tänkte jag fuck it, jag gör en egen lista med tågfilmer bara för den här filmens skull. Och det gjorde jag... En uppföljare är på G i år. En sydkoreansk animerad prequel gjorde de också; Seoul Station.


Det var det! De tio enligt mig mest nämnvärda tågfilmtitlarna i världen. Se dem, ni som gillar tåg och film. Den som har chansen att se film på tåg bör också ta chansen att se tågfilm på tåg!

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Bruce Willis-filmer
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.