Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Filmer som man kanske ej tror är
serietidningsfilmer men som faktiskt är det…



Text och bild: Jan M. Komsa, 2018-04-21


Så kommer vi till den andra av dagens två topplistor. En slags tvärtomvariant på den föregående listan om spelfilmatiseringar som man lätt kan tro är baserade på superhjältar från amerikanska serietidingar men som faktiskt inte är det. Här handlar det alltså istället om motsatsen, dvs spelfilmer som man kanske inte alls tror är baserade på amerikanska serietidningar men som då faktiskt är det. Och låt mig säga att det är mycket lättare att finna bra exempel på detta så ta placeringerna med en nypa salt. Jag VET dessutom att det finns en hel del andra titlar än de jag valt att lista här nedan vilka må vara ännu mindre givna som serietidningar från början men de jag valt är helt enkelt de mest nämnvärda enligt mig. Så titeln borde kanske lyda topp tio mest nämnvärda filmer som man kanske inte tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det... Om man ska vara riktigt noggrann. Men jag fick faktiskt ge mig på den punkten.


10. Swamp Thing (1982)

Wes Cravens rulle Swamp Thing, eller Träskmannen som den kallades på svenska, från 1982 är ju mer eller mindre en sci-fi skräckis som väl närmast för tankarna till Skräcken tillika Monstret i Svarta lagunen. Inte direkt det första man tänker sig av en serietidningsfilmatisering men så är det faktiskt. Och Swamp Thing är heller inte så obskyr som man kan tro... Karaktären kommer inte från något mindre eller indie förlag som typ Turtles utan från självaste DC, en av de sk två stora. Samma snubbar som ger ut Stålmannen och Batman för att nämna några... Swamp Things första framträdande var f.ö i DC:s House of Secrets #92 år 1971.


9. The Rocketeer (1991)

När jag tänker tillbaka på The Rocketeteer från 1991 och tittar på filmpostern, som ni kan se här till höger, slår det mig hur mycket den påminner om Marvel studios Iron Man från 2008. Eller rättare sagt är det ju egentligen Marvels Iron Man som påminner om faktiskt Disneys gamla Rocketeer, om än mest på ytan. Som film betraktat så är The Rocketeer hyfsat underhållande i alla fall. Det är en sådan film som utspelar sig på 30-talet fast den alltså spelades in långt senare och jag diggar Tim Dalton som skurk. The Rocketeer har existerat i serietidningsform sedan 1982 och fanns f.ö även utgiven i Sverige!


8. The Crow (1994)

The Crow är en sk "mörk fantasy" drama/action-film mest ökänd för huvudrollinnehavaren Brandon Lees oavsiktliga dödskjutning under inspelningen... Brandon var för övrigt son till Bruce Lee som i sin tur dog innan Game of Death var färdigfilmad och då inte mycket äldre än vad Brandon blev så... Ja, helt klart tragiska händelser... The Crow färdigställdes iallafall mer respektfullt än Game of Death men det känns ändå helt klart bitterljuvt att njuta av den i dess egen rätt. Och så är den för övrigt baserad på en serietidning från 1989.


7. Constantine (2005)

Constantine med Keanu Reeves i titelrollen känns lite som en blanding mellan skådisens tidigare Djävulens advokat från 1997 och Matrix-filmerna från 1999-2003. Det är hur som helst inget som man rent spontant associerar till en serietidning men det är ju såklart just från en sådan som källmaterialet kommer. Minns ni Swamp Thing? Plats 10 här på listan? Jo, karaktären John Constantine introducerades faktiskt av Alan Moore i The Saga of Swamp Thing #25 1984, innan han fick en alldeles egen serietidning i form av Hellblazer 1988. Vad sägs om det som DC:s eget cinematiska universum förresten? Swamp Thing och Constantine alltså.


6. 300 (1998)

300 handlar om det historiska slaget vid Thermopyle då det antalet spartaner, dock med stöd av ett par tusen andra greker, under ledning av kung Leonidas lyckades stå emot perserna ledda av Xerxes I, även om de så dog på kuppen. Ett stycke historia dramatiskt skildrat i vad som närmast faller under kategorin för en sk "svärd och sandal-film" men som faktiskt också är direkt baserat på Frank Millers serietidningsskildring publicerad av Dark Horse förlag... Och som då tekniskt sett ju också var Zach Snyders första serietidningsadaption, innan Justice League, innan Batman v Superman, innan Man of Steel och innan Watchmen.


5. The Mask (1994)

Jag minns när The Mask med Jim Carrey först spelades på biograferna 1994-1995 i Sverige... Och när jag först såg filmen hade jag faktiskt ingen aning om att den var direkt baserad på en serietidning. Jag blev dock snart varse då jag läste de svenskutgivna Marvel-serierna regelbundet och däri gjorde man nämligen reklam för just den ursprungliga versionen av Dark Horses The Mask som därtill var mycket mer blodig och rå än vad vi fick se i filmen (och senare i den nyare tecknade TV-serien för den delen). Titta bara på bilden av serietidningsversionen längst till höger här som bokstavligt talat sliter loss sitt mänskliga ansikte av "masken" undertill!


4. V for Vendetta (2005)

V for Vendetta är en dystopisk politisk thriller med Hugo Weaving i rollen som antihjälten "V" och Natalie Portman i huvudrollen... De dåvarande Wachowski-bröderna, mest kända för Matrix-filmerna, agerade som både manusförfattare och producenter och filmen mottogs ändå hyfsat väl i allmänhet förutom av Alan Moore, skaparen av serietidningsförlagan. Någon typisk serietidningshjälte eller -hämnarehistoria är det hur som helst inte men mer som en actionpackad tagning på George Orwells 1984, så serietidningskopplingen är väl ganska lätt att missa.


3. Men in Black (1997)

Aircel Comics var en de mer obskyra serietidningsförlagen på den amerikanska marknaden under 1980- och 90-talen. Förlaget existerade faktiskt bara i dryga nio år, från 1985 till 1994, och en rätt stor del av deras titlar var erotiska sådana. Deras allra största kommersiella framgång bestod dock av en serietidning vid namn The Men in Black. Och något som är mindre allmänt känt är att ja, det var just denna lilla serietiding av detta obskyra lilla förlag som senare adapterades till storfilmen med Will Smith och Tommy Lee Jones i huvudrollerna från 1997.


2. A History of Violence (2005)

Paradox Press var en sk imprint, eller förlagsetikett som det heter på ren svenska, för DC. Vad det helt enkelt innebar rent konkret var ett varumärke som tillhörde DC men inte riktigt hörde ihop med DC:s "standardserier" à la alla superhjältar utan inriktades på mer jordnära storys i serietidningsformat, riktade till en lite äldre målgrupp. Tänk ungefär som Duplo kontra "vanligt" Lego. Duplo är ju också Lego men hör ändå inte riktigt ihop eller hur? Det här är iaf ett av de mest otippade serietidningsfilmerna i min mening och detta just eftersom den är baserad på en av DC:s gamla Paradox Press-titlar. Grymt bra är den med.


1. Road to Perdition (2002)

Ytterligare en grymt bra filmrulle med ingen mindre än Tom Hanks i huvudrollen och bl a Paul Newman, Jude Law och Daniel Craig som fyller ut den imponerande rollistan... Praktiskt taget en gangsterfilm som utspelar sig under den stora depressionens tid på 30-talet. Helt sanslöst vackert filmad. Och kan ni tänka er att den faktiskt är baserad på en serietidning? Precis som med A History of Violence var förlagan en av DC:s Paradox Press-titlar, i sin tur djupt inspirerad av Kazuo Koikes och Goseki Kojimas mästerliga manga-klassiker Lone Wolf and Cub.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.