Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-25:
Exklusiva PlayStation3-titlar*Text: J. Robin Andersson, Jan M. Komsa, G.W. Kong, 2017-03-23


Den sjunde tillika föregående konsolgenerationen med PlayStation3 och Xbox 360 i spetsen var sannerligen en för historieböckerna... Det så häftigt kallade "konsolkriget" mellan Sonys och Microsofts respektive nya började, som omnämnt i fjolårets julkalender, mot slutet av 2006 då PS3:an äntligen kom ut att möta dess utmanare. Men om vi räknar från när Xbox 360 först släpptes, november 2005 i USA, till när PS3:an slutligen togs ur bruk, maj 2017 i Japan, så innebär det att den förra konsolgenerationen sträckte sig över elva och ett halvt år! Det är mer än dubbelt så lång tid mot vad vi hittills har varit vana vid. Helt otroligt. Och nu när båda formaten formellt är "discontinued" dvs inte längre i produktion, passar vi på att smida medan järnet ändå ännu är varmt och ger er läsare vår egen sammansatta syn på saken.

Det betyder helt enkelt att vi sammanställer de hundra bästa speltitlarna från detta föregående konsolkrig mellan Sony och Microsoft. Först har vi de 25 främsta företrädarna för PS3:an och att vi räknar dem först beror BARA på att "Topp-25 Sony PS3-spel" radas upp så nätt och fint efter PS2 i den alfabetiska ordningen i menyn till höger, sedan de 25 mest exklusiva Xbox 360-spelen och slutligen de hela 50 mest framstående multiplattformtitlarna båda formaten emellan. Och nu undrar säkert vissa varför vi inte alls har med Nintendo i beräkningen? Jo, dels är det för att Nintendo körde sitt eget race med Wii och dels är det för att vi likaså hellre kör ett eget race med Nintendo-konsoltopplistorna så att de kommer upp i rätt ordning i förhållande till varandra. Vår första NES-lista var först ut, sedan gick turen till SNES följt av Nintendo 64:an. Så innan vi lägger upp en egen Wii-lista vill vi alltså ha GameCuben avklarad... Och med tanke på att vi fortfarande har fler Nintendo-konsolspecifika topplistor uppe än alla andra märken tillsammans så kan vi väl KNAPPAST anklagas för att direkt "dissa" Nintendo eller hur?

*Det här med exklusiva titlar är en sanning med modifikation förresten... Vi menar alltså titlar som är "exklusiva" till PS3 eller Xbox 360:n i den bemärkelsen att de inte återfanns på just det andra formatet. Sedan om en viss Xbox 360-titel även fanns ute till PC eller om någon PS3-titel även fanns ute till Vita t ex, det var skit samma liksom. Nedan följer med andra ord de topp-25 främsta PS3-titlarna som inte också fanns ute till Microsofts format...

Egentligen planerade vi denna lista redan till 23:e mars ifjol, i samband med PS3:ans svenska tioårsjubileum, och så skulle Xbox 360- och multiplattformspelen bara ha hakat på då liksom, men som med så mycket annat fick det alltså fördröjas med ett år. Men bättre sent än aldrig! Och att vi inte skriver några ingående texter om varenda spel på de här listorna beror såklart mest på själva omfånget då vi gärna ville få upp de iallafall sammanställda listorna senast nu detta år. Några rader om tankar, funderingar och observationer på listorna i deras helhet, i stil med den första och tredje upplagan av SNES-topparna, kan vi däremot bjuda på!

Den som ögnat igenom den färdiga listan nedan har nog märkt att vi valde att köra med delade placeringar för likvärdiga spel i samma serier den här gången. Detta var mest för variationens skull, för på så sätt får man ju fler olika titlar in på listorna än om de vore överösta med en sjuhelsickes massa uppföljare. Men ja, därmed är det ju i själva verket fler än 25 enskilda titlar med på varje konsolexklusiv topp, och egentligen fler än 50 titlar med på multi-toppen. Här i PS3:an fall är det faktiskt hela 45 st spel med om man räknar var och ett för sig...

25. Buzz! Quiz TV / Quiz World / Svenska genier
24. EyePet / Move Edition
23. Ridge Racer 7
22. Katamari Forever
21. SingStar / vol. 2

20. Heavenly Sword
19. Resistance: Fall of Man / 2 / 3
18. Gran Turismo 5 / 6
17. Ninja Gaiden Sigma / 2
16. The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel / II


Och längst bak i listan finner vi nu de diverse mer "lättsamma" spelupplevelserna med tre nya delar i Buzz!-serien på 25:e plats. Detta är nu en rejäl sänkning sedan PS2-topplistan kom upp under 2010 då Buzz!-spelen som helhet tog sig ända upp till sjätte plats, och precis lika stor sänkning är det för SingStar som droppar från andraplatsen(!) hela vägen ner till 21:a. Här på PS3-toppen räknar vi dessutom bara med de två första volymerna av de nya SingStar-utgåvorna av den anledningen att det kändes ändå inte bara lite överflödigt med fler än så då man under den här generationen i fråga snarare bara laddade hem nya låtar än köpte på sig andra hela utgåvor på skiva. Mm, tiderna förändras alltså. Och man undrar ju nu över hela "buzzen" kring SingStar och just Buzz för drygt tio år sedan. Vart tog entusiasmen vägen liksom? Eller var det i t ex fallet med SingStar just begränsningarna som höll hypen uppe? Men när vi fick tillfälle att välja helt själva vilka låtar att ladda hem, och i praktiken skapa våra egna drömsånglistor, var det liksom vad som till slut mättade marknaden så att säga? Det är ju svårt att säga helt säkert men ja, faktum är att de där trådlösa SingStar-mickarna inte alls har varit framme lika mycket som de gamla med sladdar från generationen dessförinnan.

Något som däremot inte förändrades så mycket från den ena generationen till nästa är hur pass omtyckt Katamari-konceptet är som spel... PS2-delen We Love Katamari kom på 19:e plats på sin tid medan Katamari Forever till PS3:an hamnade nu bara tre steg efter, på plats 22. Fast med tanke på att vi inte fått någon ny del i serien sedan Touch My Katamari till PlayStation Vita år 2012 (och nej, vi räknar inte med de senare iOS och Android-versionerna!) kan man nog lugnt konstatera att även den här serien har haft sin storhetstid redan. Så nej, inte ens Katamari varade för alltid alltså. Även EyeToy och Ridge Racer-spelen har haft sin tid men lite kuriosa nog platsade inget av dessa på den gamla PS2-toppen kontra EyePet och Ridge Racer 7 som alltså iallafall tog sig in här, om än bland de lägsta placeringarna på listan.

De två första Trails of Cold Steel-delarna, spin-offs i The Legend of Heroes-serien som i sin tur var en spin-off till Dragon Slayer i sin tur daterad ända tilbaka till det glada 80-talet, tog sig in på en respektabel 16:e placering, tätt följt av specialversionerna av Tecmos nya Ninja Gaiden-spel, Sonys egna Gran Turismo-spel, som för övrigt också har droppat lite sedan PS2-tiden, samt de för PS3 helt nya titlarna i och med Resistance-trilogin och Heavenly Sword.


15. Ratchet & Clank Future:
Tools of Destruction / Quest for Booty / A Crack in Time
14. Killzone 2 / 3
13. Heavy Rain
12. InFamous / 2
11. Yakuza 3 / 4 / 5

10. Ni no Kuni: Wrath of the White Witch
9. LittleBigPlanet / 2
8. Wipeout HD / Fury
7. Valkyria Chronicles
6. Demon's Souls


Även bland 11-15:e platserna finner vi en nätt blanding mellan alla dessa här uppföljare till äldre spel respektive helt nya titlar. Dels har vi tre nya delar i Segas Yakuza-serie, två nya delar av Sonys eget Killzone samt Insomniacs nya framtidstrilogi med Ratchet & Clank och dels har vi de helt och hållet nya InFamous-spelen och Heavy Rain.

Vidare in på topp-10 där vi på just tionde plats finner det i fjolårets julkalender omnämnda Ni no Kuni: Wrath of the White Witch gjort i samarbete med självaste Studio Ghibli! Ja, vi är rätt nöjda med att ha fått in spelet så pass högt upp. Och fastän vi skippade den tredje delen i nästa serie på listan så har vi i alla fall med Media Molecules båda LittleBigPlanet-spel på delad niondeplats, medan den delade åttondeplatsen gick till en riktig "blast from the past" med nyversionerna av gamla goa WipeOut, en titel bäst känd sedan den gråa PS1:ans(!) dagar... Och så har vi ju såväl en taktisk- som en mer actionortienterad rollspelspärla med i form av Segas Valkyria Chronicles och FromSoftware Demon's Souls, vars efterföljande delar för övrigt gick multiplattform varför de inte återfinns på den primära PS3-toppen.

5. Journey
4. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
3. God of War Collection / III
2. The Last of Us
1. Uncharted: Drake's Fortune

/ 2: Among Thieves / 3: Drake's Deception


Och så kommer vi alltså till den högsta toppen av spelberget. De fem främsta PS3-titlarna. Det otroligt vackra och stämingsfulla Journey kniper femteplatsen och Hideo Kojima visar i sin tur att han minsann håller måttet då Metal Gear Solid 4 tar just fjärdeplatsen, vilket var precis vad Metal Gear Solid 2 också gjorde på PS2-toppen här på POPKORN. Tredjeplatsen går egentligen till det tredje spelet i den ursprungliga God of War-trilogin men på en delad placering petar vi in God of War Collection med där. Och egentligen var vi emot att ha med rena samlingar på listan men just GoW Collection är inte så mycket en "collection" som helt enkelt de två första delarna i serien "samlade" på en skiva och omgjorda för PS3. Så vi gjorde ett litet undantag och fick på så sätt hela halvguden Kratos tunga trilogi i all dess PS3-glans in på listan. Och till slut har vi PS3:ans egna okrönta kungar... Vi snackar alltså Crash Bandicoot-papporna på Naughty Dog och deras mästerliga The Last of Us på andraplatsen samt förträffliga Uncharted-trilogi på delad förstaplats. Vem, åh vem, kunde ha anat det i mitten på 90-talet, att just de här utvecklarna skulle komma att klättra så högt två spelgenerationer senare?


==============================================================================================

< < Vänd runt om till Xbox 360/PS3-multi-50-i-toppen!

Fortsätt till Xbox 360-25-i-toppen! > >

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella
Filmorienterade listor

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.