Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Pirater i populärkultur



Text och bild: Jan M. Komsa, 2007-05-31


Skepp åhoj landkrabbor och sjöhundar! Det är pirater för hela dublonen som gäller denna månad. Ett kärt och ständigt återkommande tema i populärkulturen som tack vare en rad publikinfriande storfilmer de senaste åren fått sig en välbehövlig uppgång som mycket väl kan tänkas kulminera snart. Så vi passar alltså på att smida sablarna medan järnet är varmt. Snarare än individuella placeringar blir det mer hela grejer med pirater på listan så en mer korrekt titel på topplistan vore något i stil med "Topp-10: Piratföreteelser i populärkulturen" men då hade ju den där Dylan aldrig slutat sucka eller himla med ögonen så det fick ju bli "Pirater" kort och gott. Läs hur som helst mer om diverse anknytningar, arketyper och inte minst många exempel på ämnet pirater!


10. Danoninos pirattatueringar (mm)

Äventyret börjar med Danonino. Finns det något tuffare än stiliga låtsastatueringar medföljande smaskig små- portionerad frukt-yoghurt..? Tja, skoj är det i vilket fall och för att göra upplevelsen total så har man på Danoninos hemsida t o m lagt ut en sannerligen fräck skattkarta med piratmotiv. Den här punkten får lov att symbolisera alla mindre företeelser som hakar på denna rådande sjörövartrend. Utöver yoghurten så har jag den senaste tiden stött på piratassociationer i allt från sandaler till kalsonger.


9. One Piece



Äventyret börjar visst också med Eiichiro Odas manga om övermäktige spolingen Monkey D. Ruffys bravader på de sju haven. Det utspelar sig enligt Oda själv under "de stora piraternas tidsålder" även om det knappast märks i själva storyn mellan otaliga övernaturliga och utdragna slagsmål enligt standardmallen 1A för "hur en manga lätt tilltalar en ung skara köpstarka pojkar".

One Piece publicerades först i Weekly Shonen Jump 1997 och här i Sverige började Carlsen Comics att ge ut pocketutgåvan under 2003. Med tanke på vilken otrolig genomslagskraft titeln har haft (och såklart finns det en animé också...) är det väl inte mer än rätt att den får omnämnas här. Namnet anspelar för övrigt troligen på "Pieces of Eight" - en beteckning på den gamla spanska dollarn som ofta förknippas med piratskatter.


8. [Luft/Rymd/Öken] pirater

En minst sagt högst välkommen variation på pirattemat inom populärkulturen är pirater med andra färdsätt än till sjös. Tämligen vanligt är t ex rymdpirater, där jag på rak arm kan nämna titlar så som "Space Pirate Captain Harlock" (animé) eller "Metroid" (videospel). Färdandes ovanför markytan i deras kryssare Yggdrasil har vi även Bartholomew Fatima och hans ökenpirater i PlayStation-eposet Xenogears. Mina största favoriter bland dessa annorlunda tolkningar är dock luftpirater!

Luftpirater är förmodligen den mest etablerade formen av "icke-traditionella" pirater. Oftast går dessa hand i hand med ångpunkgenren och alternativa tolkningar av mellankrigstiden kring 1930-talet. Vi såg ett par mysiga exempel på det här konceptet i Studio Ghiblis Laputa: Castle in the Sky och Porco Rosso (se bilder nedan) men allra charmigast är ändå Don Karnages pirater i Disneys Luftens Hjältar.

Luftens Hjältar, eller Tail Spin som serien egentligen hette, började sändas i dumburken 1990 (1992 här i Sverige) och plockade helt ohämmat djuren från Disneys tolkning av Djungelboken, försatte dem i en 1930-40-tals miljö och lät dem utkämpa vågade flygdueller mot ett band ursinniga luftpirater under ledning av allas favoritjycke Don Karnage. Luftens Hjältar var ett av mina absoluta favoritprogram i Disneys tablå under det tidiga 1990-talet - och mest imponerande var såklart just flygplanen. Dessa fanns att köpa som högst detaljerade leksaker också, vilka man gärna dreglade över som liten grabb. Sin vana trogen var det ondingarna som fick de tuffaste planen, däribland Don Karnages personliga attackflyg Tri-Wing Terror och piraternas luftskepp till högkvarter The Iron Vulture (se bilder ovan)!


7. Pirater i videospel

Mest kända bland piratrelaterade speltitlar är utan tvekan Sid Meiers Pirates! samt LucasArts skojfriska Monkey Island-serie. Pirates! släpptes ursprungligen 1987 till Commondore 64, och portades strax därefter till en rad olika hemdatorer, så som Amiga och Macintosh. Även den gamla trogna NES:en fick sig en kritikerrosad upplaga, och i samma veva som Meiers spel rönte framgångar på de olika spelformaten släppte LucasArt The Secret of Monkey Island, den första delen i sin lustiga och numera kultförklarade äventyrsserie till framförallt PC. Spelet har sedan dess följts upp med inte mindre än tre uppföljare och den senaste delen, Escape from Monkey Island såg vi till PC, Mac och PS2 så sent som år 2000.

Personligen föredrar jag dock gamla europeiska utvecklarna Psygnosis piratlir Overboard till PC (1997) samt PS (1998), där man i form av ett übermysigt litet piratskepp far runt på haven och utkämpar sjöslag utrustad med allt från kanoner till raketer och eldkastare, samtidigt som man måste undvika fällor och andra förödande faror. Tyvärr är spelet förbannat sällsynt om man vill ha tag i PS-versionen.

En annan favorit är Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest (1995), den andra delen i Rares lysande plattformsserie till SNES. Den här gången bestämde Rare sig för att satsa på temat pirater, komplett med dödskalleflaggor, sjömansmelodier och havererade skepp. Ärkefienden Kung K. Rool tog nu namnet Kaptain K. Rool och liksom hans reptiliska underhuggare bytte han utstyrsel till en lämplig piratmundering. Och sist men inte minst, även om det inte är ett piratspel i sig, så måste jag ändå bara nämna de supercharmiga pingvinpiraterna och deras valrosskapten från Legend of Mana (2000) till PS. Högsta gradens mysvarning utfärdad.


6. Pirater i serietidningar

Pirater våldgästar gärna västerländska serietidningar med. Två framträdande exempel är först det eviga pirattemat i Fantomen. Som alla känner till (nåja...) började legenden om Fantomen på 1500-talet då den första mannen att bära spöktrikåerna till följd av ett piratöverfall gav ett löfte vid sin fars mördares dödskalle:

- I swear to devote my life to the destruction of piracy, greed, cruelty, and injustice, in all their forms, and my sons and their sons shall follow me.

...och så har det också varit. De olika Fantomen-inkarnationernas kamp mot pirater har varit ett ständigt tema genom flera århundraden i serietidningen. En av de mest kända piraterna att korsa Fantomens vägar var Rödskägg, som besegrades av den sjätte Fantomen på 1600-talet och sedan tvingades grunda seriens kända Jungelpatrull.

Vidare så har vi de klantiga piraternas upprepande gästspel i seriealbumen om Asterix. Varje gång Asterix och Obelix äventyr tar dem ut på världshaven lyckas de stackars piraterna alltid råka överfalla- eller bara hamna i vägen för de båda gallerna, och på ett eller annat sätt får de som följd alltid, alltid sitt skepp sänkt. Det är humor det.


5. Lego Pirater

Legos Pirater var den fjärde sidlinjen bland de "vanliga" (dvs System) byggsatserna, bredvid Stad, Rymd och Borg. Piraterna kom seglandes in i Lego-världen 1987 och innebar något av en innovation då det var de allra första bland minifigurerna som hade annorlunda ansikten än det traditionella "mun och två prickar som ögon-ansiktet". Dessutom kunde man variera figurerna ytterligare med träben eller järnkrokar istället för händer. Och där fanns hajar och palmer med också! Och kanoner och apor och papegojor!

Från början kämpade de "snälla" piraterna mot Guvenörens män i blåvita rockar... Ganska snart tillkom dock ett andra rövarband bestående av mer skitiga pirater, varpå de blå rockarna ersattes med röda sådana. Lego fortsatte så att utveckla sin piratlinje och 1994 tillkom Öbor för piraterna att tampas med. Vidare mot 1996 stöp man i princip om hela linjen, från den tidigare mer engelsk-amerikanska stilen till påfallande spansk stuk, innan piraterna hastigt och olustigt lades ner helt 1997 av någon anledning. Detta var i och för sig året som Lego gick totalt utför så även om det självklart kändes surt, kom det inte som någon större chock. Men förbaskat synd var det ändå och det enda som finns tillgängligt på temat Lego + pirater idag är Lego Duplo. Riktigt underligt att man inte har försökt blåsa nytt liv i linjen på senare tid, med tanke på genrens renässans i och med Pirates of the Caribbean-filmerna, som ju t o m är kompletta med öbor och hela köret. Nåja.

En kul parantes med Legos Pirater är för övrigt "Guldmedaljongen" dvs den gratis serietidning som släpptes att "promota" byggklossarna sent 1980-tal och som dessutom är förvånansvärt välgjord och mysig att kurra ihop sig med en regnig söndageftermiddag.



4. Pirate Bay

The Pirate Bay (TPB) är en svensk webbsida startad år 2003 av visionärerna på Piratbyrån, men är sedan 2004 en helt fristående organisation. Det handlar alltså om en slags moderna pirater då TPB tillhandahåller en möjlighet för nedladdning av eventuellt upphovsskyddad material, såsom musik eller filmer. Föga förvånande har detta blivit ett kontroversiellt ämne där en girig industri kopplat med paragrafkåta makthavare har försökt sätta stopp för den naturliga utvecklingen av informationspridning som nedladdning av filer på nätet innebär. Man har gjort tillslag, vidtagit rättsliga åtgärder och även stiftat nya lagar som förklarat en ständigt växande del av befolkingen för kriminella - men piraterna låter sig inte stoppas! Likt en Phoenix ur askan kommer de alltid igen. Viva la revolution!


3. Pirater inom film

Mest kända piratfilmer i vår tid omfattar bl a Steven Spielbergs Hook från 1991. Detta är egentligen en fristående fortsättning på J.M. Barries klassiska berättelse daterad 1904 om Peter Pan, den flygande pojken som kämpade mot pirater och som aldrig ville bli vuxen. Här med Robin Williams i rollen som just en vuxen Peter Pan, Julia Roberts som den störigt sexiga älvan Tingeling och Dustin Hoffman i en fullständigt strålande roll som piratkapten Hook. Och det är just piraterna i Peter Pan som för övrigt anses ha varit starkt bidragande till den allmänna uppfattningen om- och framställningen av pirater genom åren. T ex är det härifrån som det berömda konceptet med att "gå på plankan" härstammar. Filmen från 1991 gav dessutom upphov till ett mindre varumärke kring leksaker och dylikt... Något som för oss 80-talister såklart är ren nostalgi.

Ett par år längre framåt, närmare bestämt 1995, var det så dags för filmen som skulle sänka pirattrenden för all framtid... Verkade det som. Cutthroat Island med allas vår Geena Davis i huvudrollen som piratkaptendonna är enligt Guiness rekordbok filmhistoriens absolut största ekonomiska fiasko. Detta säger dock lite om filmens kvalitémässiga egenskaper och jag tillhör skaran som alltid har stått fast vid att Cutthroat Island som pirat- och äventyrsfilm betraktat är i synnerhet välgjord och underhållande. Kom igen, ge den en chans!

Renässansens år kom 2003 med den första delen i Pirates of the Carribbean-filmerna. Säg vad man vill om de tramsiga intrigerna, den tillgjorda sk "humorn" och Johnny "Herr Överskattad" Depps enformiga framträdande men att filmserien innebar en rejäl uppsving för pirater i vår tid kan nog ingen förneka. Vi ser numera pirattrender överallt. Mest långsökt är kanske ändå bilbanorna(!) med Pirates of the Caribbean-motiv. Fast filmerna är i och för sig baserade på en nöjesåktur i Disneyland så det kanske inte är så långsökt trots allt.



2. Skattkammarön

Skattkammarön är en klassisk äventyrsroman av Robert Louis Stevenson, ursprungligen publicerad i bokform år 1883... Stevensons tolkning av piratlivet, med piraten Long John Silver i spetsen, har sedan dess varit en klar inspiration för allting till ämnet relaterat som komma skulle. Lustig jargong? Check. Träben och lapp för ögat? Check och check. Papegoja på axeln? Check. Gömda skatter? Check. Och skattkartor där X markerar platsen? Du gissade det! Skattkammarön blev sedan en ännu större inspirationskälla 1950, då Disney baserade sin allra första spelfilm på boken, med Robert Newton som Long John Silver.


1. Jolly Roger

Den fruktade piratflaggan! Det är väl lätt att tro att även detta är ett populärt inslag utan någon som helst verklighetsanknytning (likt vikingahjälmen...) men faktum är att den ökända dödskalleflaggan är i högsta grad verklig! Piratflaggorna varierade däremot en hel del. Där fanns t ex flaggor med korsade svärd istället för benknotor eller flaggor som avbildade hela benrangel och många av dessa var även mot blodröd bakgrund... Den allra vanligaste varianten avbildar dock en vit dödskalle med korsade benknotor mot kolsvart bakgrund. Det var den här flaggan som användes av bl a Edward England, förmodligen den mest kände riktige piratkaptenen i historien. Och den kallades Jolly Roger, vilket så småningom blev en generell term för alla piratflaggor.

Det är oklart var namnet Jolly Roger har sitt ursprung. En teori är att det är en feltolkning av franskans "joli rouge" som betyder "vackra röda" (många piratflaggor var ju som ovan nämnt avbildade mot röd bakgrund...) och som innebar militärt undantagstillstånd under 1700-talets Paris. En annan teori är att namnet i själva verket är en variation på engelskans "Old Roger" som var ett annat ord för fan själv. Oavsett vilket så har Jolly Roger blivit den gemensamma nämnaren för alla pirater, verkliga som fiktionella, och därför väl värd sin förstaplats på den här listan.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.