Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Teenage Mutant Ninja Turtles-Trivia-Ting!Text och bild: Magnus D. Johansson, 2007-06-30


Utan någon vidare vettig inbördes ordning följer här tio saker som du förmodligen ej kände till om allas våra Teenage Mutant Ninja Turtles!


10. Den femte sköldpaddan

Även fast April O'Neil i ett äventyr av serietidningen svidade om till turtledräkt och hjälpte sina vänner att karatesparka fotsoldater så är det knappast hon som kan räknas, nej. 1997 kom Ninja Turtles: The Next Mutation, en idag nästan bortglömd oanimerad TV-serie, inspelad i Kanada som runt sekelskiftet t o m visades i Sverige på barnkanalen Fox Kids. Manus skrevs av Eastman och Laird själva och för att ge något av en extra nisch till den här kitsch-serien tog man och ändrade lite i Turtlarnas bakgrundshistoria. Detta kanske kom som en överraskning för många av de fåtalet som såg serien men då de ännu omuterade sköldpaddorna hamnade i kloaken visade det sig nu att de i själva verket var hela FEM stycken och att en liten stackare sköljdes bort i avloppsströmmen.

The Next Mutation typ "återintroducerade" denna förlorade femte padda som Venus de Milo (efter det engelska namnet på den antika Afrodite-statyn funnen i Grekland) - en tonårsmutant tillika ninjasköldpadda av hon-kön! Tydligen lyckades hon hamna i Kina där hon tränades i stridskonst som shinobi och är nu tillbaka för att ansluta sig till sina paddbröder. Ninjapaddorna bodde kvar i samma övergivna tunnelbanestation som i andra och tredje filmen, men många element var nya... Shredder hade blivit besegrad och de nya svurna fienderna hette Dragon Lord, Bonesteel och Vam Mi. Trots flera nöjsamma twistar led serien av dåliga tittarsiffror och lades ned efter endast en säsong och i november 2000 tillkännagav Eastman och Laird att suggestiva Venus de Milo aldrig mer skulle förekomma i någon av deras produktioner. The Next Mutation-varianten av Turtle-gänget gästspelade för övrigt även i TV-produktionen Power Rangers in Space. '-_-


9. Shredder-rap i Västerås

Insatta Turtle-fans kanske har hört talas om att våra gröna hjältar även hann släppa ett popmusikalbum samt åka runt på turné kring den nordamerikanska kontinenten med skådespelare/sångare iklädda liknande kostymer som användes i spelfilmerna. Vad ni kanske inte vet är dock att denna cirkus även nådde till Sverige under 1993 och svängde loss i lite mer otippade hålor såsom exempelvis Västerås. Den förväntansfulla publiken fick förutom att uppleva Don på keyboards, Leo på bas, Raph på trummor och Miche på elgitarr - se den ständigt gulklädda April kidnappas av Shredder som sedan rappade loss sin avsky till musik i allmänhet. TMNT Coming Out of Their Shells såg, för en gångs skull, även Michelangelo som gruppens frontfigur. Partaj!


8. Svart katt, vit katt

Eller musfångare i varje fall... Var du en av dem som såg nya TV-serien och tyckte det var nog underligt att Baxter Stockman hade genomgått en omvänd "Michael Jackson" - från ljus- till mörkhyad? Kanske funderade du på om det hade att göra med den goda tanken i produktionsbolaget att skapa ett mer så kallat "etniskt varierande" persongalleri? Faktum är dock att doktor Baxter Stockman var afroamerikan redan i Eastman och Lairds originalserietidning från 1984... Snarare fanns det alltså en del fördomar hos den första TV-seriens karaktärsdesigner som ansåg att vetenskapsmannen passade bättre som ljushyad och fattade beslutet att ändra på honom till animeringen. En eloge till den nya TV-serien som alltså gjorde om och gjorde rätt. Och ja, det är alltså Stockman som, i alla sina inkarnationer, bär ansvaret för Mouser-musfångarrobotarna!


Ovan från vänster ses Baxter Stockman såsom han såg ut i originalserietidningen,
den första tecknade TV-serien och så slutligen den nya tecknade TV-serien med.


7. Big in Japan

Något man nog inte tänker på i första hand är att våra muterade sköldpaddsvänner blev ett stort fenomen även i Japan. Där gick de under namnet "Myutanto Tatorusu" och figurerade i flertalet manga-adaptioner mm. Under 1996 gjorde japanerna såklart även en egen animé-serie - med undertitel Chôjin densetsu hen ("The Superman Legend"). De medverkande bestod av gamla bekanta; alla Turtlarna självklart plus Splinter samt en manga-ögad April mot Shredder, Bebop och Rocksteady. Däremot hade Turtlarnas karaktärsdrag omformats något för att anstå publiken i de japanska stugorna och höghusen... Turtlarna hade här erhållit magiska stenar för att kunna förvandlas till sköldpaddor med Superman-look och Power Rangers-krafter (de kan visst bara inte låta bli, de där japanerna...)


Superman Legend -
Före och efter förvandlingen.


6. Bebop och Rocksteady är två musikstilar

Bebop är en typ av upp-speedad improvisations-jazz från swing-periodens 1930-tal, medan Rocksteady är en genre bestående av soft jamaicansk dansmusik som ibland nämns vara föregångare till gamla goa reggae. Stilen hade sin storhetsperiod under sent 1960-tal. Namnen är även lite av en ordlek... Bebop är ju en "Warthog" (dvs vårtsvin) och Rocksteady en "Rhinoceros" (dvs noshörning).


5. Roliga sköldisar

Ninja Turtles blev under mitten av 1990-talet till seriestripp i värsta Kalle & Hobbe-stuk. Tecknaren var Dan Berger och den myshumoristiska seriestrippen gick som mest att läsa dagligen i dryga 250 amerikanska dagstidningar innan den lades på is i december 1996.


4. Fortsättningen på TV-serien

Mot mitten av 1990-talet var den tecknade TV-serien på nedgång i Sverige men i USA visades däremot nya avsnitt för fulla muggar fram till år 1996 och i slutrefrängen hade Muraikamai-Wolf-Swenson Film Productions alstrat uppemot 200 styck avsnitt. TV-seriens kultiga introfilm byttes ut under 1994 och även om textraderna förblev desamma blandades nu in fräsiga technobeats med inklipp från första långfilmen i det hela. Turtles var nu inte längre bara en 80-talsikon - de var nu även äkta 90-tal alltså! Dettta på gott och ont ska väl dock medges.

Under seriens andra halva fick Turtles-gänget helt nya svurna fiender iochmed det utomjordiska kräket Titanus och det 90-talspretto H.A.V.O.C. (Highly Advanced Variety of Creatures). Dessa kom att ersätta den gamle Shredder och gänget. Sköldpaddorna hann också till och med få besök från framtiden av cyber-Turtlar och själva komma in i nästa steg i mutationstrappan då de likt Marvels egna gröna jätte kunde förvandlas till groteskt grova skräckpaddor, inte helt olika de gamla bovarna Slash och Tokka. Den fruktansvärt typiskt 90-tals(o)estetiskt designade fulingen på bilden då? Ja, det är ju ingen mindre än Titanus alltså. Den nya storskurken som man fick istället för Shredder och Krang. Fy hundan alltså!


3. Turtles 3 till NES

Av samma anledning som Castlevania III till NES blev så försenat, blev det aldrig av att Konamis tredje Turtles-spel släpptes i Sverige. I början av 1992 fick däremot lyckliga amerikaner, och så japanerna dessförinnan, sätta tänderna i det nya TMNT III - The Manhattan Project. Spelet hade endast snäppet snyggare grafik än den tidigare delen, även den en sidoscrollad fighter, men det bjöd på lite mer vågade, apokryfiska bossar som Dirtbag (argsint grävling som Playmates släppte som figur) samt Rahzar och Tokka och inte minst Super Shredder tagna från den andra spelfilmen. Fast även om rymddinosaurien Triceraton tydligt syns på omslaget så fick inte han vara med.


2. Det fanns egentligen ingen känd renässanskonstnär som hette Donatello!

Däremot fanns en som visserligen kallades så men var döpt till Donato di Niccolò di Betto Bardi. Denne "Donatello" var född i Florens år 1386 och till skulptörens mer kända verk räknas bl a den stora Sankt Markus-statyn i Orsanmichele-kyrkan. Gamle Donato hade dock varken någon lila bandana över ögonen eller bo-stav som vapen. Eller hade han..? ;)


1. Den allra första Turtle-merchandisen

Det var inget mindre än ett papper-och-penna-rollspel av den gamla klassiska skolan, släppt på den amerikanska marknaden 1985 (alltså året efter serietidningsdebuten) av Palladium Books. Teenage Mutant Ninja Turtles & Other Strangeness var titeln och förutom paddorna och Shredder så fanns det en bred samling muterbara djurarter, som olika hundraser, tillgängliga att levla upp. Fränt. Men visst känns det också lite ovant idag att se Leonardo med röd bandana.| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|
Mångpopulärkulturella

|- Am. ASM-omslag
|- Batman-skurkar
|- He-Man-figurer att ha
|- Löjliga am. superhjälte-
|- serietidningsskurkar ;p

|- Starzinger-citat
|- Tecknade 00-talsserier
|- Tecknade 10-talsserier
|- Tecknade ledmotiv
|- Tecknade superhjältar…
|- Turtles-trivia ting
|
Filmorienterade listor


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.