Vad hade 10-talet att erbjuda egentligen i fråga om i huvudsak västerländska tecknade TV-serier? Innan vi påbörjar det andra året av 20-talet blickar jag tillbaka på det föregående årtiondet och då mer specifikt på vad vi som uppskattar att se tecknat på TV hade att kanalsurfa mellan. Vilket är exakt vad jag gjorde för exakt tio år sedan när det då gällde årtiondet dessförinnan! Så utöver all animé som funnits tillgänglig är här tio tecknade TV-serier från 10-talet som kan vara värda att kolla in. Och liksom för tio år sedan är detta baserat på mina egna erfarenheter av- och åsikter om vad jag än har sett under den här tiden. Var så goda!
Scooby-Doo! Mystery Incorporated (2010-2013, USA)
Scooby-Doo! Mystery Incorporated, eller Scooby Doo! Mysteriegänget som den här serien översattes till på svenska, utgör den elfte inkarnationen av Scooby-Doo och det gamla gänget i fråga. Lagom skeptisk var man väl till ännu en ny tagning på franchisen efter vad fan det där än var de hade hittat på mellan What's New, Scooby-Doo? (som gick 2002-2006 och var hyfsad trivsam åtminstone) och den här. Men med denna slog Warner Bros. Animation och Cartoon Network ett frivarv.
Och här blev skiten plötsligt på allvar eller hur man nu ska uttrycka det på svenska. Shit just got real alltså! Det är till dags dato DEN bästa men även mörkaste och mest seriösa officiella tagningen på Scooby-Doo genom tiderna. Totalt 52 avsnitt fördelade på två säsonger fick vi. Och gissa vad? Denna serie har en fortlöpande handling. Riktiga mysterier. Riktiga intriger. Riktiga monster! Allt det och så mycket mer. Subtil humor, genuin drama med mera. Den stora slutfighten i sista avsnittet är fan som något taget rakt ur Buffy och vampyrerna. Det är på fullaste allvar alltså. Blodigt allvar. Detta var så jävla bra. Därför sved det verkligen att de sk kreativa krafterna, istället för att sedan bygga vidare på detta, gick och gjorde om Scooby-Doo i ännu en sådan där ful och tramsig jävla skitstil med Be Cool, Scooby-Doo... Inte coolt. Men det här var det. Och även om det kan vara något av en pina i röven att bli klok på exakt hur de har delat upp alla avsnitten på DVD så finns alla avsnitten att köpa på DVD, även i svensk utgåva. Rekommenderas.
My Little Pony: Friendship is Magic (2010-2019, USA, Kanada)
Heads-up, jag kommer (nog) inte att vara särskilt konsekvent med mängden text per placering på denna lista. För att jag, proppmätt på julmat, helt enkelt inte känner för det den här gången. Det är väl ett tecken på att man har blivit gammal antar jag... Också det att man ser mer fram emot julmaten än julklapparna. Och så det att man en dag finner sig själv ha sett en hel del av vad ens egna ungar velat se för tecknat när de var mindre och då sådant man förmodligen aldrig hade ägnat en andra tanke åt annars. MLP: Friendship is Magic, undertitel Vänskap är magisk på svenska, är en sådan serie. Nej, jag är ingen sk "bronie" och i min typ ensamhet har jag aldrig tittat på MLP. Jag tittade däremot gärna på denna tillsammans med dottern, de åren innan hon minsann plötsligt blev för "stor" för magiska ponnyhästar. Vilket väl var ungefär fram tills långfilmen 2017. Och ja, jag gillar den här serien. Den är rätt cool och det är inte bara en massa gullegull med glitter på utan här finns action så som fartfyllda fighter mot mörkrets krafter. En guldstjärna i kanten ska denna serie också ha för från 2010 till 2019, hela tio år alltså, det var inte illa. 10-talet tillhörde denna tagning på MLP. Listans längsta långkörare.
ThunderCats (2011-2012, USA, Japan)
Vi går från listan längsta långkörare till dess öh, kortaste kortkörare antar jag... Vilket är synd. Jävligt synd. Det är synd att denna inte varade längre alltså. Bara en enda säsong på 26 avsnitt som ursprungligen sändes från sommaren 2011 till sommaren 2012 på Cartoon Network... ThunderCats anno 2011 var på sätt och vis som en kvarleva från 2000-talets tecknade TV-serier. Jo, på dubbelnollatalet såg man nämligen flera kära folkfavoriter från 80-talet återvända som traditionellt tecknade serier i TV-rutan. Transformers, He-Man and the Masters of the Universe och Teenage Mutant Ninja Turtles närmare bestämt. ThunderCats hade varit i gott sällskap med dessa. Och detta är såklart en ny version av serien med samma namn från andra halvan av 80-talet som handlade om det häftiga rymdkattfolket.
In på 10-talet gick det mindre bra. Inte för att man direkt satsade helhjärtat på serien från Warner Bros. Animations och Cartoon Networks sida... Denna var väldigt lätt att missa då det begav sig. Jag har själv inte sett hela säsongen men de avsnitt som jag hade ren jävla tur att råka på då jag zappade mellan kanalerna tyckte jag om.
Tidigare i år kom ytterligare en ny tecknad TV-serie om ThunderCats... ThunderCats Roar... Och det var också ytterligare en sådan där nytolkning i en ful och tramsig jävla skitstil. För att sådant skit tydligen är billigare att producera. Skit som Be Cool, Scooby-Doo och Teen Titans Go som alltså bara förstör vad som tidigare varit så bra. Den gubben gick dock inte riktigt den här gången. Skitfula och tramsiga ThunderCats Roar är nämligen redan nedlagt så dåligt mottagen som den blev. Då varade ju för fan t o m den här versionen av rymdkatterna från 2011 längre än så.
The Amazing World of Gumball (2011-2019, Storbritannien, Irland, Tyskland, USA)
Ännu en riktig långkörare. Sex säsonger, 240 avsnitt (inte räknat med pilot/prototypavsnittet från 2008) och en specialare i sin tur uppdelad på sex avsnitt. The Amazing World of Gumball. Eller Gumballs fantastiska värld på svenska. Gjordes främst av Cartoon Network Studios Europe i London åt den amerikanska moderkanalen. En huvudsakligen brittisk-amerikansk serie alltså, där tydligen även Irland och Tyskland varit inblandade. Och enligt imdb var även Japan och Frankrike produktionsländer i någon bemärkelse (som jag dock inte har några avsikter att se vidare in i). Kort och gott en internationell samproduktion som heta duga. Det var ju inte direkt något jag tänkte fokusera på, exakt vilka ursprungsländer de här olika serierna har alltså, men lite höjde man väl på ögonbrynet när man såg att halva världen varit med på något hörn om att göra den här.
Gumball, bara apropå den här serien liksom, är... Annorlunda. Det är en underlig serie. På ett bra sätt. Vid en första anblick kan man lätt tro att det är ännu en sådan där "allt är slarvigt tecknat och tramsigt berättat-historia" men nej, just den här är faktiskt mer nyanserad än så. Till att börja med är det inte bara en slags slarvish stil... Det är en hopkok av olika stilar. Men framför allt så landar humorn. Karaktärerna kan vara... Vad som helst. En T-rex, ett spöke, en levande banan... Fan, när de refererar skit som laserdisc och betamax... Eller när en del av mammans bakgrundstory helt uppenbart är en parodi på tidiga kapitel i Dragon Ball då Son-Goku och Kuririn tränade för Kame-Sennin och serien plötsligt skiftar stil till en svartvit manga... Ja, det blir tummen upp från mig. Detta är fan kul på riktigt. Helt över är Gumball förresten ännu icke. En till special, praktiskt taget en miniserie i åtta avsnitt, sändes i USA nu under hösten i år och förväntas nå våra kuster de närmaste månaderna.
Gravity Falls (2012-2016, USA)
En Disney-serie! Från den tiden för inte alls särskilt länge sedan då Disney fortfarande gjorde bra grejer. Gravity Falls är kul. Och lite kusligt på köpet. Tänk Arkiv X, fast för kids. Heller inte helt olikt Scooby-Doo! Mystery Inc från ett par år tidigare. Ett kort tag där, 2012-2013, överlappade de båda serierna dessutom varandra. Gravity Falls handlar om mysterier kring monster och demoner och grejer... Och likt i Scooby-Doo! Mystery Inc är det inte bara "veckans monster" som gäller utan här finns också en bakomliggande historia. En fortlöpande handling alltså. Här finns mao kontinuitet. Det är ingen gravallvarlig serie. Tvärtom är den rätt så komiskt. Stilen på animationen är märkbart mycket mindre realistisk än i tidigare nämnda Scooby-serie dessutom. Gravity Falls har dock sin beskärda del av... Gravitas. Tyngd alltså. Det är inte bara hopp och lek här. Visst, nog för att avsnitt som när klassiska videospelelement motsvarande Donkey Kong och Street Fighter II får ett eget liv är hur kul som helst men världen i Gravity Falls innebär även verklig fara. Det finns insatser. Ibland gäller det livet. Det kan sluta illa. En bra serie alltså. Mycket bra t o m. Två säsonger, totalt 40 avsnitt. Och intromusiken är bäst. Jag gillar den så mycket att jag haft den som ringsingal sedan fem år tillbaka.
Rick and Morty (2013-20XX, USA)
Meeeh..? Jo, alltså, Rick and Morty, ursprungligen baserat på karaktärerna Doc och Marty, som i Doc Brown och Marty McFly från Tillbaka till framtiden-filmerna, är en grovt överskattad serie. Grovt överskattad. Den är inte så jävla bra egentligen. Och den är verkligen inte så jävla smart egentligen. Och den har en av de mest odrägliga fanskarorna jag varit med om... Det stämmer väl såklart säkert ej in på alla men en märkbar stor del av fans av den här serien är dryga egenkära kräk som på fullaste allvar menar att de identifierar sig själva med den galne vetenskapsmannen Rick eftersom de minsann vet hur det är att vara den överlägset smartaste personen i rummet och dylikt jävla skitsnack. Wow. Bara wow. Snacka om att missa poängen. Rakt över deras dumskallar. Suck. Vad mer? Ok, en av de två skaparna, Dan Harmon, är en rövhatt. Ett redigt praktarsel. Med det sagt får karln verkligen till det ibland... Community var t ex komediguld mestadels. Och ja, vissa avsnitt av Rick and Morty är faktiskt smått fyndiga och överlag underhållande. Det är ju inte helt utan anledning som den här serien har blivit en grej under det senaste årtiondet får jag ju trots allt medge... Även om de senare säsongerna har dalat i kvalité. Detta är för övrigt en ännu pågående serie. Säsong fem är för närvarande på gång. Själv tröttnade jag redan efter de första två säsongerna men där fanns tillräckligt med skoj material för en placering på listan.
The Adventures of Puss in Boots (2015-2018, USA)
Ah, just det... Den här, ja. The Adventures of Puss in Boots. Mästerkattens äventyr på svenska. Detta är, som ni Kära läsare själva kan skymta på bilden nedan om ni dessutom inte redan själva är bekanta med serien i fråga, en datoranimerad produktion minsann. En datoranimerad TV-serie signerad DreamWorks Animation, dvs Steven Spielbergs med vänners egna animationsstudio. Eller rättare sagt DreamWorks Animation Television, som ju är DreamWorks Animations TV-avdelning... Duh. DreamWorks har i vilket fall gjort ett par mer eller mindre lyckade traditionellt animerade filmer. Som Prinsen av Egypten och Vägen till El Dorado. Mer framgångsrika och mest kända har de dock varit för sina datoranimerade filmer. Däribland Antz (som f.ö helt sopade golvet med Pixars A Bug's Life åt Disney 1998), Madagaskar, Kung Fu Panda, Draktränaren... Och kanske framför allt Shrek-filmerna... Fr o m den andra filmen i serien gjorde gamle Antonio Banderas originalrösten åt Mästerkatten i stövlar. Den här kissekatten framställdes som en parodi på Zorro och Banderas själv spelade ju Zorro också så det var ju kul bara det. Det var det tydligen inte bara jag som tyckte. Och kul nog för en egen spin-off på vita duken 2011. Och 2015 kom man alltså ut med den här TV-serien också, fast den här gången utan Antonio Banderas. Och vet ni vad, denna är kul nog tycker jag. Lagom trivsam. Av en händelse gick den för några år sedan på någon kanal vi hade, runt sju på morgonen, och blev del av en daglig rutin för mig och kidsen. Vi klev upp och käkade frukost medan vi tittade på Mästerkattens fortsatta äventyr i TV-rutan innan ungarna skulle iväg till skolan. En lagom trivsam serie som sagt som jag bara råkade börja följa och nu har hunnit bli en smula nostalgisk över och den varade förresten i hela tre år och sex säsonger. Inte illa.
Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir (2015-20XX, Frankrike, Italien, Japan, Sydkorea)
En till datoranimerad serie. Jag minns inte om jag hade något eget krav på att det skulle vara just traditionellt tecknade TV-serier för tio år sedan men whatever.
Också en till tjejig serie. Dottern började följa denna när hon hade vuxit ifrån MLP och jag bara hakade på men tillskillnad från sånt som Monster High är Miraculous faktiskt bra på riktigt. Jag har inte behövt plåga mig igenom något avsnitt här. Fast fransk animation brukar vara bra, även när det är tjejinriktat. Jag tänker på sånt som Lou! och Totally Spies.
En gång såg jag en dokumentär, eller om det bara var från bakom kulisserna, om Totally Spies och de som gjorde serien var väldigt förvånade över tittarsiffrorna, att där var ganska exakt 50-50 fördelat mellan tjejer och killar som tittade, hur de nu räknar ut sånt. Men duh, de flesta killar, liksom de flesta tjejer skulle jag tro, är väl inte så löjligt blint fokuserade på att man måste se sig själv i huvudkaraktärerna för att kunna tycka om något. Buffy någon? Eller Sailor Moon?
Och apropå det så får man väldigt stora Sailor Moon-vibbar här. Miraculous känns väldigt mycket som Sailor Moon, animé-serien som gick på TV4, om Sailor Moon var den enda hjältinnan som förvandlade sig. Måntiara attack och sånt... Cat Noir är självklart Den Maskerade Rosen. Premissen är mycket likartad med veckans skurkar men också en bestående storskurk som drar i trådarna.
Detta är en fransk serie som sagt var men den är producerad i samarbete med studior från Italien, Japan och Sydkorea också. På svenska har man döpt den till
Miraculous: Ladybug & Cat Noir på äventyr. Fortfarande pågående med en fortlöpande story och finns även att se på Netflix. Säsong fyra ska ha fransk premiär i september nästa år. Hur ska det gå, hur ska det gå? Det är blott stjärnorna som vet. Hur det ska gå, hur det ska gå.
DuckTales (2017-2021, USA)
En lyckad nyinspelning av gamla goda DuckTales från 80-talet, i Sverige då även kallat Ankliv och innan dess Knatte, Fnatte och Tjatte på äventyr. En av de allra första tecknade TV-serierna från Disney. Nr två i ordningen. Bara Bumbibjörnarna var före.
Jag växte upp med dessa serier. Bumbibjörnarna, DuckTales, Piff och Puff: Räddningspatrullen, Luftens hjältar och Darkwing Duck. Det var tider det.
En ny version av DuckTales i modern och faktiskt något fulare stil, ja, kunde ha varit rena helgerånet... Men icke så, den här gången fick de till det. Nya DuckTales är för övrigt också en sådan serie som jag ett tag tittade på med mina egna kids då det på någon kanal visades var vardag på morgonen innan det var tid för skola.
Serien pågår fortfarande men det har blivit bekräftat att den tredje säsongen som började i våras och har tio avsnitt kvar in på 2021 kommer att vara den sista. Det blir inte riktigt lika länge som serien från 1987 varade men inte långt ifrån heller.
Lagom skojig kuriosa dessutom är att det är ingen mindre än David Tennant, dvs självaste Doktorn från Doctor Who, som här gör den engelska rösten till Joakim von Anka.
Big Hero 6: The Series (2017-20XX, USA)
Jodå, jag nämnde tidigare någonstans här på sidan att det har gått utför med Disney sedan 2016. Och ändå har jag med en till Disney-serie från året därefter på denna lista... Vad kan jag säga? Tydligen dröjde det något längre innan "ringar på vattnet-effekten" nådde alla TV-produktionerna också. Och "ripple effect" som det heter på engelska låter tiotusen gånger coolare, ja. Nåväl.
Big Hero 6-serien, med den fantasifulla titeln Big Hero 6: The Series, är inte bara baserat på den datoranimerade biofilmen tillika Disney-klassikern från 2014, som i sin tur var löst baserad på Marvel-superhjälteserietidningen Sunfire & Big Hero 6 från 1998, utan är också en direkt uppföljare på denna. Disney-serien är en direkt uppföljare till filmen alltså. Uppfriskande nog är serien däremot inte datoranimerad som sin närmaste förlaga utan traditionellt tecknad och det funkar. Vi som gillade filmen, och jag gillade verkligen filmen, får vårt lystmäte rätt mättat. Det är väl kul bara det att se hur karaktärerna från filmen fortsätter med sina liv och äventyr. Serien pågår fortfarande och tillskillnad från i fallet med DuckTales 2017 har det åtminstone inte ännu kommit några besked om en nedläggning efter dess tredje säsong. Den som lever får se.
|