Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Arkiv
Videospeltopplistor

Videospeltopplistor! Coola grejer!

| 2 | 1 |

2022-09-23 Topp-10: Höstiga videospel(bitar)
Nämen, se där. Hösten har börjat. Vilket innebär att vi nu kör igång med vår sedan det första året av det här årtiondet årliga nedräkning till Halloween! En topplista om höstiga hela spel eller bara bitar av spel står först på tur för i år! Spel eller spelbitar som är i den här årstidens rätta anda alltså.

2022-07-24 Topp-100: Bästa spelen år för år från de (typ) senaste 50 åren!
Hejsan och varmt välkomna till vår sammanställning av de totalt hundra bästa videospelen genom tiderna! Vi utgår här från de bästa konsolspelen 1986-2020, kompletteringen med utslagna favorier inklusive datorspel från de åren samt arkadspelen 1972-1985 plus några från lite in på 1990-talet. Vi bjuder också på några extra listor i listan kring hela listan som avrundning på slutet.

2022-06-14 Topp-10: Arkadspel 1972-1985
Pitch ā la att nu börjar sommarlovet så då är det ner till stranden och in i arkadhallarna som gäller! Eller? Plus att vi går hela 50 år tillbaka i tiden, till 1972 och Pong och på så sätt blir detta ytterligare ett komplement till bästa spelen år för år-listan då vi började räkna fr o m 1986 på den.

2022-03-03 Topp-5: Plus och minus med Switch efter 5 år
Närmare bestämt topp-5 saker som Nintendo gjort rätt med Switch kontra topp-5 saker som vi fortfarande saknar på Switch efter fem år.

2022-02-08 Topp-10: Spel som hamnade utanför årens bästa-listan...
Ett komplement till bästa spelen år för år som sammanställdes förra februari. Det är vad detta är. De tio bästa spelen som hamnade utanför, våra utslagna favoriter mao, uppdelat i två fem-i-toppar: Bästa utslagna konsolspel och... Bästa datorspel!

2021-10-03 Topp-10: VÄRSTA Virtual Boy-spel
Janne ser rött. BLODRÖTT alltså. Oooh... Vad detta egentligen innebär är en till Virtual Boy-topplista. Vilket väl har ungefär lika mycket med Halloween att göra som fjolårets för eller emot Super Mario Bros-filmen. Men så är det.

2021-07-04 Topp-5 Topp-10: Mega Man-spel
Mer än tolv år efter att en topp-5 bästa Mega Man-spel sattes samman fick vi för oss att omvisitera och utöka listan till en hel 10-i-topp. För att varför inte? Med nytt blod på redaktionen, nya spel ute i serien samt gamla åsikter som omvärderats sedan listan först kom upp hösten 2008 tyckte vi att det var något som gott och väl kunde göras!

2021-04-04 Topp-20: Försummade spel(serier) från Konami
Glad påsk allihopa! En helt ny random videospeltopplista var det här! Ämnet är vad vi ser som försummade spel och spelserier från Konami. För vågar man, i påskens rätta anda och allt, hoppas på någon återuppståndelse måtro..?

2021-02-28 Årets spel: Alla konsoler från 1986-2020
Idag skulle årets Oscarsgala ha ägt rum. Pga pandemin bidde det icke men den som törstar efter att ta del av vad som än utsetts till "årets bästa nånting" behöver ej misströsta då vi på POPKORN har donat på just detta fast för spel fram till dagens datum. Vi snackar alltså årets spel. Något som vi inte alls bemödat oss med de här 15 åren som sidan funnits. Och då kunde vi lika gärna se tillbaka och utse de bästa spelen år för år från de senaste hela 35 åren.

2020-12-10 Topp-25: Den åttonde generationens bästa spel (2011-2020)
Vi på POPKORN presenterar glatt den åttonde konsolgenerationens bästa spel! Andra runt om på det vida världsnätet topplistade minsann 2010-talets bästa spel i slutet av 2019, men vi täcker hellre hela den åttonde spelgenerationen och räknar här utifrån de nya konsolerna från de senaste tio åren. Vi snackar med andra ord 3DS, PS Vita, Wii U, Xbox One, PS4 och Switch åren 2011-2020. Vilket race det har varit! Vi tar det år för år. Klicka vidare och läs mer.

2020-11-04 Topp-X: Xbox-spel
Många X blir det. När Microsoft kom ut ur TV-spelgarderoben med Xbox 2001 var det hela så svulstigt, så extremt, så... Typiskt amerikanskt. Och efter flera andra västerländska försök som alla floppade tidigare på 90-talet så som 3DO, Philips CD-i och Atari Jaguar var somliga säkra på att det här skulle heller inte leda någon vart. Men det gjorde det... Xbox-märket kom för att stanna. Och det är väl ändå på tiden att originalboxen får en egen speltopplista här!

2020-09-14 Topp-10: Sony PlayStation Vita-spel
En Vita-speltopplista var det här! Sensommaren fortsätter med Jan på spåret och den här gången är det alltså Sonys andra och av allt att döma i dagsläget även sista handhållna, den mångfacetterade PlayStation Vita, som står på tur. Och fastän formatet inte alls var någon stor framgång hann det komma ut några riktiga små pärlor till Vitan under dess korta tid som någorlunda relevant.

2020-09-04 Topp-10: Sony PlayStation Portable-spel
En PSP-speltopplista var det här! Dels då Jan gärna fortsatte på PlayStation-spåret efter förra månadens topp-25:a till originalhemkonsolen och Overboard! därefter men också för att den här veckan markerar faktiskt hela 15 år sedan Sonys första handhållna, eleganta PlayStation Portable, kom ut här i Europa. Och kanske även då det är något värt att kolla in nu in på sensommaren? ^_^

2020-08-14 Topp-25: Sony PlayStation-spel
September 1995 släpptes Sony PlayStation här i Europa. Ändå kommer vi här med vår 25årsfirande 25-i-topp såhär i mitten av augusti. Vadan detta? Jomen, det är som vi nämnde förra veckan; att vi ville göra detta som en sammanhängande grej med Saturn-topplistan och då Segas konsol kom ut här i juli valde vi att täcka båda de ledande CD-ROM-baserade 32-bitarna från femte spelgenerationen nu under månaden däremellan. Detta är i alla fall vår PSX-topp. Mycket nöje!

2020-08-04 Topp-25: Sega Saturn-spel
Juli 1995 släpptes Sega Saturn här i Europa. Ja, det är hela 25 år sedan nu. En kvarts sekel. Något som vi såklart vill uppmärksamma. Och i september för 25 år sedan lanserades dessutom den dåtida uppstickaren PlayStation i väst. Något som vi också vill uppmärksamma... Därtill ville vi göra det här som en sammanhängande grej varför vi ägnar denna månad åt båda 32-bitarna istället för att dela upp det över tre månader. Och först ut är såklart Saturn-toppen!

2020-06-14 Topp-10: Nintendo Wii U-spel
Häromåret kom en lista över de bästa spelen till Nintendos Wii upp här på POPKORN. Inför dagen idag, exakt ett år senare, återsamlades de fyra aktiva skribenterna på redaktionen för att följa upp Wii-toppen med en Wii U-dito. För även om spelutbudet till denna knäppa vi och du-mojäng inte var det mest spännande så hann det ändå släppas åtminstone tio till tolv riktiga guldkorn innan Nintendo bytte till Switch mitt under denna pågående spelgeneration...

2020-03-03 Topp-10: 3DS-spel
Tre av våra lirare utser de bästa spelen till Nintendos 3DS denna tredje dag av den tredje månaden av det tredje årtiondet av det tredje årtuseendet hela tre månader efter den senaste topplistan kom upp här på sidan! Så så är det!

2019-12-03 Topp-10: Sega Game Gear-spel
Den tredje utlovade Sega-speltopplistan i ordningen för i år. Och för ett år sedan idag kom den där Janne med en topp-10 GBA-spellista dessutom... Men det var inte den första bärbara konsolen med både färgskärm och den här liggande designen. Sega var faktiskt ett årtionde före med Game Gear. Även om den inte var i närheten lika framgångsrik som Nintendos Game Boy hade Segas "spelpryl" ändå ett smått imponerande utbud roliga titlar. Här är tio av dem. Plus en.

2019-11-23 Topp-10: Nintendo Virtual Boy-spel
För ett år sedan idag skrev Jan ihop en Game Boy Color-speltopplista, men det var inte den första "bärbara" konsolen från Nintendo som följde upp Game Boy. Däremellan kom faktiskt Virtual Boy. Med bara 22 släppta spel under loppet av mindre än ett år från sommaren 1995 in på 1996... En topp-10 plus en bubblare omfattar alltså hälften av hela spelutbudet till den här knasiga mackapären.

2019-10-14 Topp-25: Japanexklusiva DreamCast-spel
Idag är tjugoårsdagen för DreamCast-släppet i Sverige. Detta uppmärksammar vi med en topplista som det var tal om redan för tio år sedan och som faktiskt har legat sammanställd men bortglömd de senaste dryga nio åren. Här är den nu efter alla dessa år. En topp-25 japanexklusiva DC-spellista.

2019-09-18 Topp-10: Sega Mega-CD/32X-spel
För snart ett år sedan var det snack om att få upp fler Sega-topplistor här på POPKORN och vi har då inte glömt bort det heller utan slår nu två flugor i en smäll med Mega-CD och 32X. Vilket väl passar alldeles utmärkt nu i och med det sk "tornet" som Sega kommer ut med till mini-Megan. Denna tio-i-topp blir för övrigt den första av totalt tre Sega-spellistor som vi har planerade fram till årskiftet. Så trevlig läsning och stort tack för visat intresse!

Wii WiiWare

2019-06-14 Topp-20: Nintendo Wii-spel & Topp-10: WiiWare-spel
Så var det dags. Efter diverse topplistor med bästa spel till alla stationära Nintendo-konsoler från NES till GameCube, och så på den portabla fronten även alla Game Boy-varianter och Nintendo DS, likväl som de bästa spelen från den sjunde konsolgenerationen Xbox 360 och PS3 emellan, har turen nu kommit till nästa Nintendo-konsol i ordningen. Vilket innebär en topp-20 Wii-spel. Whee!! Och vi passar på med en topp-10 WiiWare-spel också!

2019-03-04 Topp-20: Nintendo GameCube-spel
Mittemellan å ena sidan NES, SNES och N64:an och å andra sidan Wii, Wii U och Switch så har vi den minst omtalade av Nintendos allas stationära konsoler... Typiskt mellanbarnet att vara den mest i skymundan. Här på POPKORN har vi hur som helst redan gått igenom Nintendos tre första och det är nu dags för nästa steg. Konsolen som fortfarande var aktuell året då sidan först blev till och som nu har hunnit bli retro. Det har blivit dags för en GameCube-topplista.

2018-12-03 Topp-10: Game Boy Advance-kassetter
År 2001 släpptes Game Boy Advance över hela världen och det är vare sig tio eller tjugo eller tjugofem eller trettio år sedan. Eller något liknande. Det stämmer bra. För allt behöver faktiskt inte kretsa kring jämna jubileum. Idag är det i alla fall tio dagar sedan GBC-topplistan kom upp här på sidan vilket väl räcker gott som skäl att följa upp den med en motsvarande 10-i-topp bästa Game Boy Advance-kassetter! Passar ju bra in mellan GBC och DS-listan med.

2018-11-23 Topp-10: Game Boy Color-kassetter
Game Boy Color. Mindre och mer ergonomisk, driven med färre AA-batterier, med färgskärm men fortfarande ingen bakgrundsbelysning. Inte heller var pekskärm eller nät något man ens förväntade sig av en handhållen konsol då men livet var enklare på den tiden med... Idag är det hela 20 år sedan Sverigepremiären och detta ska såklart uppmärksammas. Å POPKORN:s vägar presenteras härmed en 10-i-topp bästa Game Boy Color-kassetter! Fullständigt logiskt menar Janne.

2018-09-24 Topp-25: Sega Master System-spel
Jo, visst vore det oerhört trist med BARA Nintendo? Jan har personligen velat fylla i luckorna bland spelkonsoltopplistorna här på sidan sedan ett bra tag tillbaka och det mest passande är ju såklart att ta det från början med Segas egen 8-bitare! Det här är alltså de topp-25 bästa spelkassetterna till deras gamla Master System. Från Alex Kidd till Wonder Boy och mer därtill. Och hela 31 år (fråga inte) efter konsolpremiären i Sverige hösten 1987.

PS3 Xbox 360 Multiplatt

2018-03-23 Trippeltopp: Sjunde konsolgenerationens bästa speltitlar
Den föregående konsolgenerationen med PlayStation3 och Xbox 360 i spetsen var sannerligen en för historieböckerna... Och nu när båda formaten formellt har upphört produktionen passar vi på att smida medan järnet ändå ännu är varmt och sammanställer de topp-25: mest exklusiva Xbox 360-titlarna, de topp-25: främsta PS3-titlarna samt de topp-50: mest framstående multiplattformtitlarna de båda formaten emellan... Mycket nöje!!

2018-03-01 Topp-20: Nintendo 64-spel
Idag är det tio år sedan POPKORN:s 10-i-topp över de bästa Nintendo 64-spelen kom upp, ett år efter 10årsdagen för konsolens svenska premiärdatum... Detta följer vi nu allt upp med både en omvisitation av den gamla topp-10:an och en kompletterande del med platserna 11-20, som i sin tur alltså kommer upp exakt ett år efter 20årsdagen för den svenska premiären. Mm, historien upprepar sig själv och allt vad det heter eller hur?

2017-06-04 Topp-100: SNES-spel
Det är 10 år sedan i år sedan den där SNES-topplistan i 16 bitar kom upp här på POPKORN och i dag, den 4:e juni år 2017, är det dessutom exakt 25 år sedan som själva SNES:en släpptes i Sverige! Nu är tiden sannerligen inne att göra verklighet av idén med att sammanställa en total topp-100 bästa SNES-lirlista så här har ni den! En komplett topphundralista över världens bästa SNES-spel, signerad POPKORN. ^_^

2016-06-25 Topplistor: Tjugotvå + två toppar till ur askan
Här kommer ett andra skepp lastat... Med två dussin topplistor till! Samtliga våra allehanda topplistor som ansågs vara värda- eller fortfarande relevanta att behålla och de båda återstående speltopparna närmare bestämt NES-delarna; NES-topp-20:an följt av den fulländade NES-topp-100! ÄNTLIGEN! Snacka om flyt i flytten, va? Julkalendersidorna är det enda som ännu är nere och vem vet, julen kanske kommer tidigt i år? Ja, här slår vi ju på vår egen trumma så det står härliga till alltså!

2016-05-15 Speltopplistor: Tolv toppar ur askan
Ett skepp kommer lastat... Med ett dussin topplistor! Man kan nu åter se samt återse de flesta av våra speltoppar som vi har valt att behålla från förr med undantag för NES-delarna. Det var då nämligen bitarna 7-8 av topphundralistan som rök i den stora kraschen... Vi har lyckats bärga äldre obearbetade utkast till dessa så nu kan de också rekonstrueras till slut men det tar även längre tid mot allt som vi iallafall hade kvar i redan bearbetade tidigare upplagor.

Det sistnämnda och det som mao nu kommer åter med skeppslasten är inte mindre än topp x16 SNES-toppar plus topp-20: Bästa utslagna spel från SNES-topparna, topp-10: Nintendo 64-lir, topp-20: Gamla Game Boy-lir, topp-10: DS-spel/idéer och så topp-20 till -25: Sega Mega Drive-spelen, topp-25: Sega DreamCast-spel samt topp-25: PlayStation2-spel/serier och utöver konsoltopparna har vi också topp-5: Bästa Mega Man-spel, topp-10: BS-saker i VS-spel, topp-10: Par i spel och sist men inte minst topp-10: Videospeltennistitlar... Vi fick alltså upp tolv toppar under loppet av drygt sex veckor, så i snitt två toppar i veckan, vilket väl inte är så pjåkigt då flera toppar i sin tur består av flera delar så snacka om att kunna pusta ut. Närmast i tiden ligger nu de återstående två speltopplistorna, dvs NES-delarna, samt de allehanda topplistorna upptill! ;)


2012-02-29 Topp-100: NES-kassetter [bit 8/8]
Sådär, ja... Efter så många om och men kan POPKORN äntligen bjuda på den helt färdigställda återstående åttonde delen av vår NES topphundra bästa lirlista. Det har tagit åratal sedan vi började på listan och ytterligare fem år sedan vi sammanställde den förra 20-i-topplistan, då det i sin tur var drygt 20 år sedan NES:en kom till Sverige. Allt som allt har det, på sätt och vis, tagit nära 30 år nu för hela den här grejen tillägnad 8-bitaren att bli verklighet. Ett livstidsprojekt som heta duga. ^__^

2012-01-29 Topp-100: NES-kassetter [bit 7/8]
Skåda den rekonstruerade, renoverade sjunde och nästsista delen av vår sedan länge påbörjade topphundralista över världens bästa NES-kassetter. Och varför efter såhär lång tid? För att här gäller det jävlar anamma alltså, att inte ge upp utan att faktiskt fullföja det man påbörjat. Det spelar ingen roll hur lång tid det tar för ja; det är bättre sent än aldrig och skam den som ger sig! SKAM. Vi som hellre är stolta över att ha åstadkommit något istället för att gå och skämmas fattar vitsen med att ro det här i mål.

| 2 | 1 |

| Åter till arkiven |

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.