Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-25:
Bruce Willis-fimer



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2022-05-24

Med hänsyn till den nyliga händelseutvecklingen blir det här en hyllning till Bruce Willis, en av vår tids mest omtyckta skådisar. Många anade ju något sådant men 30 mars i år kom beskedet. Bruce Willis drar sig tillbaka på grund av afasi som han, av allt döma, verkar ha lidit av sedan åratal. Uppsjön direkt till video-filmer började överflöda marknaden sedan mitten på 2010-talet och bara sedan 2020 har Willis medverkat i ytterligare över 20 filmer. Något som inte passerade alla filmintresserade obemärkt utan tvärtom höjde alltfler ögonbryn. Och det har ju snackats om att han tydligen krävt en miljon dollar per film eller en miljon per arbetsdag t o m egentligen bara för att visa sig i alla de här filmerna. Det här är en lista över filmerna att minnas dock. Filmerna från tiden innan de senaste mörka tio åren. För jo, ser man noga över Willis filmografi verkar det nämligen vara just efter 2012 som det snabbt började gå utför. Fram till 2012 gick det däremot sällan många år mellan en sevärd film med Bruce Willis och nästa. Därför räknar jag fram till det året. Och tänk att det i år redan har hunnit gå tio år sedan man först kunde märka av att något kanske inte stod helt rätt till med Bruce Willis... Tiden flyger.

Det får bli en kortfattad lista. För att jag ville gärna få upp den här listan inom rimlig tid från det beskedet kom att Bruce Willis drar sig tillbaka och ett urval på 25 filmer varav många sådana som jag inte har för vana att spontant se om och som jag därför heller inte har sett om på år och dar... Med tanke på hur många filmer jag hade att se om nu i maj och april bara för att friska upp minnet, inklusive alla jag räknade bort i slutändan bara för att kunna göra ett urval till denna lista så blir detta vad jag hinner med helt enkelt. Det blir mao inte som med Steven Spielberg- eller Studio Ghibli-topplistorna där jag kunde ha antigen mycket eller jävligt mycket att säga om varje film även med 20 eller fler placeringar per lista. Så för denna lista blir det "bara" några meningar per film.

Jag planerade förresten ändå att göra en filmtopplista nu i maj månad, då det var på tiden för en sådan, men fram till sista mars så visste jag ännu inte vad listan skulle handla om. Kanske videospelspelfilmer tänkte jag vid något tillfälle men sedan visste jag. Bruce Willis förtjänar fan en egen lista och detta blir mitt sätt att hedra mannen. Notera att det inte nödvändigtvis handlar om de bästa filmerna med Bruce Willis. Hans toppfilmer är mao inte nödvändigtvis hans bästa filmer, nej. Denna lista handlar nämligen snarare om hans mest ikoniska, mest originella, mest minnesvärda eller mest kuriosa filmer. De som mest har definierat hans karriär fram till ödesåret 2012. Också, ingen inbördes rangordning utan kronologisk ordning och med årtalen först. Bara för att riktigt hamra hem bilden hur flitigt Bruce Willis jobbade sedan hur långt tillbaka, redan från första början. 25 filmer, 25 år från 1988-2012 om man inte räknar från utan med 1988.


1988 - Die Hard

Originaltitel: Die Hard

Regissör: John McTiernan

Bruce Willis hade faktiskt mycket att bevisa med Die Hard för att han fram till dess var mest känd som snubben i Par i brott mot Cybill Shepherd. Slutet på 80-talet var en underlig period i det avseendet. Michael Keaton fick nämligen utstå exakt samma kritik (läs; obefogat skit) när han kastades i rollen som Batman 1989, för att inte kunde väl en skådis som gjort komedi spela Batman seriöst? Willis blev iallafall genast en actionikon efter detta.


1989 - Titta han snackar!

Originaltitel: Look Who's Talking

Regissör: Amy Heckerling

Den med John Travolta och Kirstie Alley. Bruce Willis syns dock inte till i den här filmen. Däremot hörs han. Det är han som gör rösten åt bebisen. Rullen fick två ganska onödiga uppföljare med Titta hon snackar också! där lillasyster snackade och Titta vem som snackar nu! där hundarna snackade och Willis avstod. Men ja, detta var faktiskt en rätt omtyckt filmserie då det begav sig.


1990 - Die Hard 2

Originaltitel: Die Hard 2

Regissör: Renny Harlin

Miljöbyte! John McClaine går från att vara fast i en skyskrapa till att inte vara fast på en stor flygplats. Mycket är däremot sig likt. Ett skurkgäng som på något sätt tar över stället och bjuder på en liten twist i slutet, det är juletid, fru McClaine sitter fast med livet som insats och Reginald VelJohnson gör ett kul inhopp som mysfabror polis Al Powell. En solid uppföljare.


1991 - Höken är lös

Originaltitel: Hudson Hawk

Regissör: Michael Lehmann

Det här är inte en av de 25 bästa filmerna med Bruce Willis. Bara på rak arm är t ex något som den senare Kod Mercury, som petades från listan i slutändan, en bättre film. Bättre men också så meh. Höken är lös sticker däremot verkligen ut från mängden. Filmen är helt jävla skogstokig och som sådan långt mer intressant. Den är lite som en feberdröm. Overklig. Lätt ångestladdad. Helt bisarr.


1991 - Den siste scouten

Originaltitel: The Last Boy Scout

Regissör: Tony Scott

En sk buddy cop-film med Bruce Willis och Damon Wayans. Ingen av dem spelar snut egentligen men en dylik film i actionkomedigenren är det. Och egentligen är väl denna heller inget speciellt direkt men jag tar en ganska generisk actionfilm från början på 90-talet över en från slutet på samma årtionde eller senare. Se denna som en hyfsad nog filler-film i Willis imponerande långa resumé.


1992 - Döden klär henne

Originaltitel: Death Becomes Her

Regissör: Robert Zemeckis

En övernaturlig morbid komediskräckis typ. Som en kvarleva från 80-talet när den blandningen genrer var på tapeten (Beetlejuice, Gremlins, The Lost Boys, mm...). Med Meryl Streep och Goldie Hawn i de andra två ledande rollerna. Isabella Rossellini är också med på ett hörn. En Robert Zemeckis-rulle dessutom, från tiden innan karln fick något slags hjärnsläpp och fick för sig att bara göra motion capture-animerade filmer, som inte gick vägen i slutändan.


1994 - Pulp Fiction

Originaltitel: Pulp Fiction

Regissör: Quentin Tarantino

Den bästa filmen genom tiderna. Willis har en nyckelroll om än ej en av de större rollerna. Redan framplockad ur hyllan för övrigt. Full pott fick den. Den som vill läsa mer om världens bästa film kan då göra det här. Pulp Fiction är alltså ett filmmästerverk utan motstycke. Quentin Tarantinos egen magnum opus. Den som inte tycker om Pulp Fiction tycker inte om film. Punkt, fucking, slut.


1994 - Nobody's Fool

Originaltitel: Nobody's Fool

Regissör: Robert Benton

Den där Melanie Griffith visar tuttarna. Och bara det ger filmen ett stort plus i kanten... Detta är faktiskt en riktig bra film. Ödmjukt hjärtevärmande drama som utspelar sig i en snöig småstad. Willis har en biroll men han är där. En av mina favoritmysfilmer från 90-talet. Man hade förresten kunnat ha ett minimaraton med denna, Griniga gamla gubbar samt Måndag hela veckan.


1995 - Die Hard - Hämningslöst

Originaltitel: Die Hard with a Vengeance

Regissör: John McTiernan

Härmed stod det ju klart att Die Harder verkligen borde ha varit titeln och inte bara en tagline för Die Hard 2... John McClane återvänder för att sparka röv medan John McTiernan återvänder för att regissera. Samuel L. Jackson är legendarisk som Zeus och Jeremy Irons är kul som skurk. Dö hårt och hämndlystet, mer rakt översatt, bryter från mönstret i första och andra filmen men gör det bra och eh, hämningslöst. Också, äntligen New York City!


1995 - De 12 apornas armé

Originaltitel: 12 Monkeys

Regissör: Terry Gilliam

De 12 apornas armé är en Terry Gilliam-rulle. Mannen bakom verk som Monty Pythons galna värld, Time Bandits och Baron Münchausens äventyr alltså. Detta, fastän sannerligen sinnesförvirrande i sin egen rätt, är dock snarare en typ "realistisk" film i jämförelse. Det är även en mycket mindre komisk film men den är jävligt bra. Och den galna musiken som sätter sig på hjärnan. Brad Pitt också.


1996 - Last Man Standing

Originaltitel: Last Man Standing

Regissör: Walter Hill

En gamla amerikanska gangstertiden-tagning på Akira Kurosawas Yojimbo - Livvakten. Den har inte fått särskilt bra kritik men jag gillar när filmer återberättar omtyckta berättelser i nya miljöer. Som hur Sju vågade livet var en western-version av Sju samurajerna och som För en handfull dollar likaså var en western-version av Yojimbo. Jag tycker faktiskt att Last Man Standing är helt okej.


1997 - Det femte elementet

Originaltitel: The Fifth Element

Regissör: Luc Besson

Ännu en film som jag redan plockat fram ur hyllan och skrivit om här för POPKORN, som den som vill för övrigt kan läsa mer om här. En engelskspråkig fransk film och underhållande udda. Willis är i toppform, Milla Jovovich stjäl nästan showen i en av hennes mest välkända roller innan Resident Evil, Chris Tucker är kul som fan, håll käften för det är han, och Gary Oldman är kung som skurk.


1997 - Schakalen

Originaltitel: The Jackal

Regissör: Michael Caton-Jones

Den där Bruce Willis spelade skurken för en gångs skull. Mannen sportar t o m värsta banditmustachen. Finns ju enstaka fall när väldigt välkända skådisar som annars aldrig spelar skurkoller gjort så, som om bara för att. Harrison Ford i Dolt under ytan. Tom Cruise i Collateral. Bruce Willis hann minsann före dem med Schakalen. Richard Gere spelade hjälten istället. Intressant nog hejar man dock ändå verkligen på Bruce Willis i skurkrollen...


1998 - Armageddon

Originaltitel: Armageddon

Regissör: Michael Bay

Armageddon är från den tiden då en Michael Bay-film faktiskt var värd att se. Innan The Island och alla Transformers-uppföljarna gjorde att man tappade all intresse för karln som filmmakare. Det var den andra stora katastroffilmen som handlade om en gigantisk asteroid på kollisionskurs med jorden år 1998. Den första var då Deep Impact, som förvisso förresten må ha varit mer seriös samt mer vetenskapligt korrekt men Bays film var helt enkelt roligare.


1999 - Sjätte sinnet

Originaltitel: The Sixth Sense

Regissör: M. Night Shyamalan

Sjätte sinnet är från den tiden då en Shyamalan-film faktiskt var värd att se. Innan något hände som gjorde att man började tappa all intresse för karln som filmmakare... Något med träd och bin och vind eller vad fan det än var. Ja, detta är hur som helst en spökfilm. Också mysteriefilm. Det enda som hade varit bättre vore ett rymdspökmysterium. Den stora twisten i slutet är mycket bra.


2000 - Oss torpeder emellan

Originaltitel: The Whole Nine Yards

Regissör: Jonathan Lynn

Romantisk actionkomedi typ. Med han, Chandler Bing från Vänner. Och Amanda Peet som visar tuttarna. Harmlöst skoj. Fick en onödig uppföljare som man inte alls behöver bry sig om. Den här första filmen var skoj nog för vad den var dock. Om inte annat var den i brist på annat lätt värd att se på hyrvideo när det begav sig. Något av en dussinrulle men charmig nog för en plats på listan.


2000 - Unbreakable

Originaltitel: Unbreakable

Regissör: M. Night Shyamalan

En till Shyamalan-film och en som sannerligen kommit åter på tal på senare år i och med Split samt Glass. Eftersom Willis endast har en kort cameo i den andra filmen och den tredje tyvärr inte alls levde upp till potentialen så behöver vi inte gå närmare in på dem. Unbreakable däremot. Vilken film alltså. Det var som en serietidningssuperhjältefilm utan serietidningsförlaga som sagt.


2005 - Sin City

Originaltitel: Sin City

Regissörer: Frank Miller, Robert Rodriguez

Vi hoppar några år framåt i tiden med Sin City som å andra sidan baserades rakt av på Frank Millers serietidning med samma namn. Bruce Willis tog visserligen ingen break mellan Unbreakable och denna men åren 2001-2004 var inte mycket att tala om. Inga direkt intressanta rullar, en röstroll i tecknade Rugrats-filmen, cameo-roller och menlösa uppföljare. Man hann nästan glömma bort vem Bruce Willis var. Sedan kom Sin City och genast blev man påmind.


2006 - Lucky Number Slevin

Originaltitel: Lucky Number Slevin

Regissör: Paul McGuigan

Rolig actionfilm. Fick blandad kritik. Och nej, någon Guy Ritchie eller Quentin Tarantino-rulle är detta då icke. Men för oss som blev påminda om att Bruce Willis överhuvudtaget existerade i och med Sin City och gärna såg mer av honom i nya filmer så var detta gott nog. Josh Hartnett är ok, Lucy Liu är kul och Morgan Freeman är alltid bra men det är ju ändå Bruce Willis som lyfter filmen.


2007 - Planet Terror

Originaltitel: Planet Terror

Regissör: Robert Rodriguez

Absurd zombieskräckkomedi med Bruce Willis som härligt skurkaktig löjtnant. Quentin Tarantino i all ära men den Robert Rodriguez-regisserade Planet Terror, den första filmen i double featuren Grindhouse, var fan så mycket roligare än hans egen Deathproof. Zombieaction med glimten i ögat, pangbrud med maskingevär som ben och Bruce Willis hög på zombiegas eller nåt. Vilken jävla åktur.


2007 - Die Hard 4.0

Originaltitel: Live Free or Die Hard

Regissör: Len Wiseman

En mycket tamare och lamare film än någon av de tre föregångarna. Att de räknade kulhål i väggen för att hålla sig till PG-13. Och att "Yippee-ki-yay, MOTHERFUCKER!" censurerades. Rena helgerånet! Kulturstympning! Allt för en PG-13-stämpel. Vilket är exakt vad som är fel med de flesta av dagens storfilmer. Sånt skit började smyga sig in redan då mot slutet av 00-talet alltså. Fuck! Men, men... Die Hard fyra punkt noll var ändå hyfsat underhållande.


2009 - Surrogates

Originaltitel: Surrogates

Regissör: Jonathan Mostow

Kom ut i exakt samma veva som Gamer med Dexter och Leonidas och bygger på en mycket snarlik idé där människor kontrollerar andra kroppar i den verkliga världen. Virtual reality i verkliga livet liksom... Istället för att kontrollera virtuella karaktärer i en digital värld så styr folk dessa idealiserade surrogatrobotkopior av sig själva i den verkliga världen. Ett intressant koncept och jag tycker denna är bättre än vad kritikerna gav den cred för.


2010 - Red

Originaltitel: Red

Regissör: Robert Schwentke

En sådan där serietidningsfilm som man nog inte hade trott var en serietidningsfilm om man inte råkade veta det, som dock inte kom med på min lista på det temat... Helen Mirren är fan het för sin ålder alltså. Mycket underhållande actionfilm. Mycket pang pang, biljakter och blodiga slagsmål men inget utöver det normala, dvs inga superkrafter och sånt. Bara en vanlig actionfilm. Vilket var ganska uppfriskande att se in på 2010-talet.


2012 - Moonrise Kingdom

Originaltitel: Moonrise Kingdom

Regissör: Wes Anderson

Då kommer vi till det sista året som räknas i Bruce Willis långa karriär. Inte för att han inte gjorde en sjuhelvetes massa filmer efter 2012 men, ja... Snacka om den stora finalen. Willis gjorde verkligen olika filmer med diverse regissörer. Quentin Tarantino, Michael Bay, M. Night Shyamalan, Luc Besson, Robert Rodriguez, Robert Zemeckis, Terry Gilliam... Och inte minst Wes Anderson. Moonrise Kingdom är en underbart härlig och knasig dramakomedi.


2012 - The Expendables 2

Originaltitel: The Expendables 2

Regissör: Simon West

Kom ut senare samma år. Willis hade en cameo redan i den första The Expendables, men här i tvåan spelade han en proper roll som gammal actionhjälte. En passande film som avslutning med tanke på hur filmkarriären tog fart med Die Hard. Mellan denna och trean som Willis inte var med i så ska Stallone ha klagat på att Willis var lat och skulle ha mycket betalt för relativt lite arbete men detta kanske var första tillfället då hans åkomma började märkas?


Det var det gott folk. Om Moonrise Kingdom var den stora finalen så var The Expendables 2 den fina epilogen på Bruce Willis karriär. Om han hade kastat in handuken där och då så hade karln slutat på topp... Bara några få någorlunda nämnvärda framträdanden följde efter 2012. Han hade en cool cameo i M. Night Shyamalans Split 2016 och hans karaktär återvände ju i Glass 2019, den tredje delen i vad som plötsligt hade blivit en serie, men den filmen slutar så jävla snopet för hans del... Med tanke på hur hans karriär sedan slutade i verkliga livet så lämnar Glass därmed en dålig eftersmak och jag vill inte räkna med den. G.I. Joe 2 från 2013 var inte helt tokig som film och Bruce Willis hade en liten roll i slutet av den men Action Force liksom... Kom igen... Samma år och året därpå fick både Red och Sin City sina uppföljare som jag ärligt talat tycker visade sig vara helt onödiga. Ingen av dem fångar vad som gjorde de första filmerna så bra och känns mest ytliga i jämförelse. Med facit i hand anser jag att de första filmerna gott och väl kunde ha varit one and dones. Fr o m 2014 började dessutom alla direkt till video-filmer inte bara bli mer frekventa utan rentav utgöra den stora merparten av Willis arbete. Sedan 2014 har han mest gjort billiga direkt till video-filmer alltså. Bruce Willis allra sista nämnvärda roll är en kort röst-cameo som sig själv som John McClaine i Lego-filmen 2...

Tittar man verkligen noga i backspegeln känns alltså 2012 som året man såg Bruce Willis stora final. Det hade varit ett värdigt år för Willis att avrunda och det är därför jag räknade fram till 2012 för denna lista. Men alltså, man har ändå full förståelse för att Bruce Willis valde att tuta och köra tills det inte gick längre bara för att få ut så mycket som möjligt medan han ännu kunde för inte bara sin egen del utan även för familjens skull. Den riktiga resan som jag ser det slutade dock redan för hela tio år sedan och det var riktigt roligt så länge det varade.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Animerade skräckisar
|- Bruce Willis-filmer
|- Duologier
|- Familjefilmskräckisar
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Spellicensspelfilmer
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Trilogier
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.