Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Tecknade superhjältar som inte är tagna från
serietidningar men ser ut att kunna vara det…Text och bild: Jan M. Komsa, 2018-08-24


Som jag nämnde för exakt två månader sedan idag i min topp-10: Fler filmer som man kanske inte tror är serietidningsfilmer men som faktiskt är det… så har jag alltså också jobbat på en slags uppföljning till min topp-10: Filmer som man kan tro är serietidningssuperhjältefilmer men som faktiskt inte är det. Och här är den nu! Den andra uppföljningen alltså... Och den här gången tittar jag inte på spelfilmer med mer eller mindre typiska serietidningssuperhjältar men snarare på tecknade filmer i superhjältegenren. Tecknade filmer som alltså också är lika med TV-serier. Okej, det känns som att jag närmar mig någon form av ordsallad här så nu kör vi bara!


10. Darkwing Duck (Disney, 1991)

Han är faran som lurar i natten, yada, yada, yada, han är Darkwiiiiiing... Duck. Yup. Denna gamla hederliga tecknade TV-serie från Disney tidigt 90-tal... Helt uppenbarligen en ankparodi på framförallt Batman, som mellan långfilmen 1989 och uppföljaren och den animerade TV-serien 1992 nog aldrig tidigare eller senare har varit mer folkkär. Darkwing Duck är också en spin-off på TV-serien Ankliv och de som är lite mer insatta känner bergis till att den serien är baserad på serietidningarna i Disneys sk "ankuniversum". Och då kanske det är lätt att tro att även Darkwing Duck är baserad på en serietidning. Men icke. Denna hjälte debuterade i TV-rutan.


9. The Impossibles (Hanna-Barbera, 1966)

Nej, inte The Incredibles utan The Impossibles alltså. Bara en av många olika superhjältetagningar Hanna-Barbera gjorde för TV-rutan på 60-talet. Detta var en av deras första (den riktiga superhjälteboomen signerad Hanna-Barbera kom 1967) och är märkbart mer typ "cartoonig" i jämförelse med deras senare lite mer seriösa alster i genren... Detta till trots är nog många gamla serietidningsläsare bekanta med snarlika superhjältar från både Marvel och DC. Marvels Multiple Man är ju praktiskt taget Multi-Man som i sin tur i princip var Trippelflickan tillika Dubbelflickan från Rymdens hjältar. Apropå rymdhjältar misstänker jag f.ö att The Impossibles även var förlagan till Hanna-Barberas senare Galaxy Trio...


8. Atom Ant (Hanna-Barbera, 1965)

Den kanske allra första av Hanna-Barberas superhjälteserier för TV-rutan. Och de som tjuvkikar framåt lite i listan ser också att Hanna-Barbera kniper nästan alla placeringar här. Ja, vad kan jag säga? Som ett barn av 80-talet är jag helt enkelt delvis uppvuxen på Cartoon Network tidigt 90-tal och då var det repriser av nästan allt Hanna-Barbera hade gjort sedan Tom & Jerry 1940-1958 som gällde. Däribland Atom Ant, som förvisso liksom The Impossibles var mer "cartoonigt" än deras senare superhjälteeskapader men jag var ändå aldrig riktigt säker på den tiden huruvida karaktären i fråga kom direkt ur en serietidning eller ej. Det fanns liksom sådant som Stålkatten och Stålhästen i tidningarna från DC... '-_-


7. Young Samson & Goliath (Hanna-Barbera, 1967)

Om alla tecknade superhjältar från Hanna-Barbera är mindre kända i största allmänhet är då unge Samson den i synnerhet minst kända av dem. Egentligen var jag inte säker på om jag skulle ha med den här då det hela känns lite mer fantasy än renondlad superhjälteaction men när allt kommer omkring så tycker jag ändå att Samson kvalificeras då serien handlar om en samtida grabb vars alter ego räddar dagen med hjälp av superkrafter. Den som någon gång har sett TV-serien med He-Man från senare in på 80-talet känner f.ö garanterat(!) igen sig då Samson förvandlas till sin hjälteform varpå han förvandlar sin trogne hund till en stor stridskatt... Jepp.


6. Mighty Mightor (Hanna-Barbera, 1967)

Mightor har vissa slående likheter med ovan nämnda Samson. Liksom Samson handlar Mightor om en helt vanlig snubbe som förvandlar sig till en urstark hjälte och fastän storyn här är förlagd till en fiktiv stenålder när dinosaurier härjade sida vid sida med människor så känns själva titelkaraktären betydligt mer som en typisk superhjälte. Han kan flyga likt Stålis och skjuta energistötar mm med sin magiska klubba... Och det är när vanlige Tor lyfter klubban över huvudet och skriker "Miiightor!" som han förvandlas till sitt mäktiga andra jag varpå han använder klubban på sin tama dinosaurie så den blir en eldsprutande flygande drake. Inte en chans att de som senare gjorde He-Man inte snodde detta rakt av.


5. Birdman (Hanna-Barbera, 1967)

Och då menar jag såklart inte Birdman som i spelfilmen från år 2014 med Michael "Batman" Keaton i huvudrollen. Nej, det här är alltså ännu en i raden av de mer "seriösa" tecknade TV-seriesuperhjältetagningarna signerade Hanna-Barbera. När jag var liten var Birdman en av mina favoriter! Tillsammans med örnen Avenger gjorde han processen kort med de diverse superskurkarna som avlöste varandra avsnitt efter avsnitt. Birdman kunde självklart flyga och hade utöver den förmågan solbaserade krafter. Han kunde skjuta kraftiga solstrålar, skapa solenergisköldar och den sortens grejer. Birdman gick f.ö ihop med Galaxy Trio på TV, en annan superhjälteserie.


4. Galaxy Trio (Hanna-Barbera, 1967)

När man talar om trollen. Galaxy Trio är en trio galaktiska hjältar (duh). Vi har den gasformbaserade Vapor Man, kontra vätskebaserade Fluid-Man från tidigare nämnda Impossibles, Meteor Man som kan förstora valfria kroppsdelar så som t ex knytnävarna, en förmåga som för tankarna till Coil-Man från The Impossibles, samt Gravity Girl med den fiffiga förmågan att styra tyngdkraften efter behag. Vilket ju inte alls är vare sig ungefär som- eller tvärtom från Multi-Man i de där Impossibles men ändå. Jag gillade Galaxy Trio som kid. Dels diggade jag själva konceptet med rymdhjältar, men dessa var faktiskt rätt bra rent dräkt- och kraftmässigt betraktat.


3. Space Ghost (Hanna-Barbera, 1966)

En annan gammal goding från Hanna-Barbera... En rymdbaserad hjälte dessutom. Space Ghost är hur cool som helst alltså. Birdman tyckte jag visserligen var mäkta häftig som kid men får ändå medge är lite löjlig egentligen. Men Space Ghost? Han håller jävlar mig måttet. Och han ser verkligen ut att kunna komma rakt ur en serietidning. Space Ghost är som en slags blanding mellan Stålmannen och Läderlappen, jag menar Superman och Batman. Han kan flyga och har en massa coola förmågor till hands via sitt bälte och sina kraftarmband... Lägg därtill till ett helt galleri med läbbiga ärkeskurkar. Den mest framträdande var Zorak, en jättelik rymdbönsyrsa!


2. Captain Planet (DiC, 1990)

Blott det andra undantaget från alla Hanna-Barberas hjältar på listan. Ett litet tag funderade jag faktiskt på att göra detta till en helt Hanna-Barbera-baserad lista. För Disneys Darkwing Duck var ändå något av en eftertanke. Men nej, för när man snackar om tecknade superhjältar som inte är tagna från serietidningar men ser ut att kunna vara det så kan jag bara inte utelämna Captain Planet från DiC. En förkämpe för miljön... Vilket nog inte låter lika ballt nu som det gjorde för drygt 30 år sedan. Captain Planet fick alla sina krafter från "de fem elementen" dvs jord, eld, vind, vatten och kärlek typ. De första tre säsongerna gjordes av DiC och TBS. Sedan tog just Hanna-Barbera över produktionen! '-_-


1. Blue Falcon (Hanna-Barbera, 1976)

Och så slutligen. Åter till Hanna-Barbera men nu från drygt ett årtionde senare, långt in på det hippa 70-talet... Och tillskillnad från alla de där tidigare hjältetitlarna från Hanna-Barbera som bestod av kortfilmer på 6-12 minuter per miniepisod var Blue Falcon en "vanlig" TV-serie bestående av sammanhängade 22 minuters avsnitt. Eller, egentligen så handlade det om Dynomutt, Dog Wonder. En Scooby-Doo-aktig parodi på Batmans Robin, Boy Wonder, hajar ni? Ha... Ha... Själv stod jag bara inte ut med den dumma Dynomutt som kid. Däremot gillade jag verkligen Blue Falcon som karaktär! Han är ju rena rama Batman och känns verkligen som en snäppet mer seriös Adam West i rollen.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|
Mångpopulärkulturella

|- Am. ASM-omslag
|- Batman-skurkar
|- Cyborg 009-citat
|- He-Man-figurer att ha
|- Löjliga am. superhjälte-
|- serietidningsskurkar ;p

|- Starzinger-citat
|- Tecknade 00-talsserier
|- Tecknade 10-talsserier
|- Tecknade ledmotiv
|- Tecknade superhjältar…
|- Turtles-trivia ting

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.