Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Tecknade TV-serier från 00-taletText och bild: Jan M. Komsa, 2010-12-27


Alla minns vi väl de otaliga tecknade TV-serier från 80- och 90-talen som förgyllde vår vardag? Och alla har vi ju våra kära favoriter från dessa nu förskönade årtionden? He-Man, Transformers, Turtles, Thundercats, SWAT Kats... Ja, listorna kan göras långa. Att flertalet av dessa serier egentligen, dvs rent "objektivt", faktiskt är ganska kassa är inget som vi obotliga nostaligiker fäster någon större vikt vid. Och det är väl inget fel med det heller. Däremot kan jag tycka att det är lite trist med den rådande allmänna uppfattningen att dagens (nu snackar vi 00-talets...) tecknade filmer skulle vara dåliga i jämförelse, att "det var bättre förr" helt enkelt. För det stämmer ju inte. Inte alls. Inte någonstans. Om något så håller dagens tecknade serier betydligt högre klass än gårdagens. Det var faktiskt inte bättre förr.

Vad hade då dubbelnolla-talet att erbjuda egentligen? Vad finns det för nya tecknade serier som säkert kommer att bli nostalgi för dagens kids om ytterligare tio till tjugo år? Och då nostalgi inte är någon direkt faktor för mig här och nu, hur väl står sig dessa serier på egna meriter? Själv har jag försökt hänga med i modet lite grann och har faktiskt sett en hel del tecknat från åren noll till nio in på det nya millenniet. Här nedan listar jag därmed mina egna tio tecknade favoriter från det senaste årtiondet - i kronologisk ordning för enkelhetens skull.

Några animéer räknar jag dock inte med då dessa snarare står i en klass för sig. Här gäller det alltså västerländska produktioner. Halvt undantag görs dock för samproduktioner där serien t ex måhända tecknades i öst men skapades, regisserades, producerades osv i väst. Kriterierna är mao i huvudsak västerländska tecknade TV-serier, riktade mot främst barn och ungdomar, som står sig väl på egna meriter. Om du, kära läsare, är över 20 och känner till minst hälften av de här så eloge till dig som både lyckas hålla dig ajour samt hålla barnasinnet i behåll. I annat fall är du en träbock som tyvärr vuxit upp alldeles för fort (eller så är du bara lillgammal ;p).


1. He-Man and the Masters of the Universe (USA, 2002-2004)


Den nya serien om universums mäktigaste man och hans färglada gäng blev inte riktigt det genombrottet eller återupplivandet som vi hade hoppats på. Av alla återlanseringar som kom i samma veva (däribland även dessa Ninja Turtles och Transformers...) har det tyvärr gått allra sämst för han, mannen och universums mästare. Nya He-Man vann inte tillräckligt med ny mark helt enkelt... Serien avslutades heller aldrig propert till följd av detta utan lades snarare bara ner alltså - vilket är synd då det här ÄR den absolut bästa tecknade He-Man-serien som någonsin gått på TV (t o m bättre än de nya äventyren med He-Man från 1990, ja...)! Nåja.


2. Kim Possible (USA, 2002-2007)


En hyllad, prisbelönad samt relativt långlivad Disney-serie (ja, faktiskt) och så något av en klassiker från 00-talet. Kim Possible är rätt så känd inte minst tack vare just den snärtiga flicksnärtan Kim Possible själv som inte bara inspirerat unga flickor att sparka röv men även fått vuxna karlar att dregla över hennes sk tecknade skönhet (känn dig träffad Thomas!). Kim Possible är kanske inte en av mina allra största favoritserier direkt, men nog har den allt sina kvalitéer och jag gillar verkligen den tecknade "långfilmen" undertitel Tidsapan.


3. Teen Titans (USA, 2003-2006)


Baserat på serietidningarna från DC, TV-serien med Teen Titans är direkt ös och det är direkt häftigt också. Många har stört sig på denna form av direkta häftighet - med skarpa linjer, fartränder och grejer i animationen (som jadå, är direkt efterliknat animé) men faktum är att Teen Titans är hur skönt som helst bara man ger det en chans. TV-serien har ett skönt flyt (däribland riktigt snygga actionscener) och så skön humor där man dels vågar skoja med sig själva, dels kryddar det hela med en skopa kul populärkulturella referenser.


4. Teenage Mutant Ninja Turtles (USA, Sydkorea, 2003-2009)


Ett i raden av 00-talets nyversioner på gamla 80-talsgodingar. Den nya Teenage Mutant NINJA (för övrigt inte längre "Hero" här i Sverige!) Turtles-serien har föga förvånande fått mycket oförtjänt "kritik" (dvs skit) för att den inte är precis som 80-talets TV-serie med Turtles. Faktum är dock att TV-Turtles anno 2003 dels är mycket mycket närmare originalserieförlagan (dvs serietidningen) än den där gamla tecknade TV-serien som folk blivit åh, så lyriska över och dels är det här inte bara bättre men bra på riktigt. Missa heller inte jubileumsfilmen Turtles Forever som helt klockrent behandlar det tunga ämnet parallella universum och där vi får möta såväl 80- som 00-tales TV-Turtles!


5. The Batman (USA, 2004-2008)


Tätt efter Tim Burtons briljanta Batman-filmer 1989-1992 hade alla vi 80-talister ett riktigt guldkorn att följa i och med gamla Batman the Animated Series, som sedan fortsatte i The New Batman Adventures och Batman Beyond. Sedan var det dock slut med just den kontinuiteten varpå 90-talisterna i sin tur hade The Batman... En helt ny animerad Batman-serie som följde lite i samma fotspår som Teen Titans. The Batman må aldrig ha varit riktigt lika skojfriskt (utan tvärtom högst seriöst) men den visuella stilen var bra mycket mer åt det vassare hållet. Kort sagt var The Batman riktigt, riktigt fräckt.


6. 6teen (Kanada, 2004-2010)


Tecknat tonårsdrama... Från Kanada. Tänk något i stil med Vänner fast tecknat... Från Kanada. Det hela handlar om ett gäng vänner (såklart), sex stycken vänner närmare bestämt, tre pojkar och tre flickor (precis som i Vänner alltså) som alla är 16 år gamla och därav ordleken på titeln "6teen" (sex tonåringar, 16 år '-_-)... Nu låter det kanske som något väldigt konstlat men nej, faktiskt är detta en både fyndig och charmig serie. Rätt rolig t o m. Och om inte annat så är det kul som omväxling från alla de "grabbigare" serierna.


7. Ben 10 (USA, Kanada 2005-2008)


Ben 10 har vid det här laget blivit så stort att de flesta säkert har hört talas om titeln eller sett en glimt av det någonstans (om inte på TV så i form av leksaker, videospel osv)... Idén bakom serien är riktigt bra, nästan som en tuffare variant på gamla goda Scooby-Doo. En motsvarighet till hippie-vanen är med även här och även här färdas våra hjältar från plats till plats där de stöter på- och löser övernaturliga mysterier, som här oftast slutar med att Ben bankar monster genom att själv kunna förvandla sig till ett gäng fantasifulla varelser.


8. Class of the Titans (Kanada, 2005-2008)


Om Ben 10 plockade element från Scooby-Doo så är Class of the Titans som en blandning mellan Scooby-Doo och... Buffy the Vampire Slayer... Karaktären Theresa ser ut, beter sig och känns som Buffy i största allmänhet fast i tecknad version (och får mig verkligen att önska att säsong 8 av Buffy vore i formen av en tecknad TV-serie istället för serietidning...). Storyn kretsar kring grekisk mytologi fast i modern tid där en motsvarighet till "Scooby-gänget" bankar fulingar och jag undrar bara hur det kommer sig att inte fler känner till den här.


9. Time Jam: Valerian & Laureline (Frankrike, Japan 2007-2008)

Tim Jam är en relevant TV-serie för oss i Sverige eftersom "Linda och Valentin" (som det faktiskt heter på svenska...) har haft en lång utgivningsgång här. Denna franska serietidning publicerades bl a i svenska Fantomen och de flesta följetonger har dessutom samlats i album. TV-serien från år 2007 är samproducerat med japanerna, något som märks inte minst på animé-stuket, men såklart rakt baserad på den franska förlagan och skriven, regiserad osv i just Frankrike. Ja, den känns och andas som en typisk fransk serie vilket bl a de eleganta astronauntdräkterna ger ett bestående intryck av. Äkta Yoko Tsuno-vibbar alltså. Det här är en TV-serie som jag gärna vill framhäva och egentligen skulle kunna skriva en hel sida om.

Den fascinerande storyn om tidsresor och en försvunnen planet, Jorden, kan jag inte ens börja att beskriva utan att sväva ur i diverse lovord. Och inte heller är jag särskilt konsekvent i förhållande till hur mycket (eller lite) som jag har skrivit om de övriga titlarna på denna lista. Därför är det nog bäst om jag helt enkelt nöjer mig med att uppmana Dig som läser det här att se den här serien, bums!


10. Storm Hawks (Kanada, 2007-2009)

Kanadensarna har legat i de senaste fem åren alltså. Storm Hawks är ytterligare en Kanada-produktion. Den är starkt animé-influerat som så mycket annat från 00-talet men därtill även influerat av framförallt ångpunk! Det är en snygg serie som bjuder på en hel del fartfylld luftburen action och som för övrigt har gett upphov till en rätt så tuff serie leksaker även tillgängliga i Sverige. Vi som minns och blir nostalgiska över Don Karnages luftpirater från Disneys Luftens hjältar tidigt 90-tal, kan bara tacka och ta emot.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|
Mångpopulärkulturella

|- Am. ASM-omslag
|- Batman-skurkar
|- Cyborg 009-citat
|- He-Man-figurer att ha
|- Löjliga am. superhjälte-
|- serietidningsskurkar ;p

|- Starzinger-citat
|- Tecknade 00-talsserier
|- Tecknade 10-talsserier
|- Tecknade ledmotiv
|- Tecknade superhjältar…
|- Turtles-trivia ting

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.