Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Hattklädda typerText och bild: Jan M. Komsa, 2008-05-30


Tänk bara vilken skillnad en god hatt kan göra... För en del typer är hatten närmast ett signum. Karaktären är liksom inte hel utan den. Här på POPKORN gillar vi hattar. Det märks inte minst på redaktionens [gamla! - reds. anm.] profilbilder. Det är med andra ord på tiden att det dyker upp en hattbaserad topplista här på sidan. Några kriterier har jag dock för alla dessa hattklädda typer. Först och främst ska hatten vara ett rätt utmärkande drag för personen eller kraktären i fråga. Självklart ska den passa också. Vidare tar jag hänsyn till vad för slags betydelse hatten har för den hattklädda typen och huruvida den fyller någon annan funktion än vad man normalt kan förvänta sig av en hatt.


10. Rorschach

Laglös maskerad "äventyrare" (snarare hämnare) i Alan Moores berömda serie Watchmen från 1986. Löst baserad på Steve Ditkos figur "The Question" (även denne hattklädd!). Rorschach är hård, kompromisslös och totalt oberäknelig. På den här listan har han fått lov att representera den lika klassiska som brukligt sjabbiga "hatt + trenchcoat-looken" där han drar fram på smutsiga pubar och trakasserar fram information ur besvärliga busar. Att andra kända hatt + trenchcoat-figurer som t ex Dick Tracy eller Fantomens alter ego prioriterades bort från topplistan till förmån för Rorschach beror dels på att han är en mer intressant karaktär (den underliga masken under hatten gör honom även mer intressant rent stilmässigt) och dels på att han är högaktuell i den kommande spelfilmen baserad på Watchmen i regi av Zack Snyder.


Rorschach teckand av Dave Gibbons i seriealbumet kontra
Jackie Earle Haley som Rorschach i den kommande långfilmen.


9. Mr. Mxyzptlk

Från början tänkte jag mig att någon av Batmans gamla fiender skulle göra sig bra på listan, t ex Penguin, Scarecrow eller Riddler, men så insåg jag att hatten är ett av deras allra minst utmärkande drag... Flera senare inkarnationer slopar t o m typernas hattar och då är det väl knappast tal om några hattklädda typer längre. Sedan kom jag att tänka på lustigkurren Mr. Mxyzptlk, en fiende till Stålmannen. Mr. Mxyzptlk har ändrat både utseendet och stavningen på namnet sedan han började göra livet surt för Stålis men den lilla plommonstopen (dvs hatten på hans kala hjässa...) har bevarats som om fastklistrad.


8. Carmen Sandiego

Denna femme fatale är i första hand känd för dator- och videospelen som bär hennes namn och där hon lustigt nog agerar antagonist, en mästertjuvkatta för spelaren att fånga. Det hela började 1985 med "Where in the World is Carmen Sandiego" och fortsatte sedan med titlar så som Where in the USA.., Where in Time.., Where in Space... Det har hänt att man skippat "Where is"-prefixen men det är inte för intet att skämt som "Where the FUCK is Carmen Sandiego" har uppstått... Carmen har även gett upphov till frågesporter, en tecknad TV-serie, böcker mm och ser jäkligt elegant ut i den röda fedorahatten.


7. Scatman John

John Paul Larkin, mer känd som Scatman John (1942-1999) bar sin mustasch såväl som sin hatt med stolthet. Han var en amerikansk jazzmusiker som kombinerade scatsång med Eurodance men få känner nog till att detta var ett reslutat av hans riktiga stammande, fastän de flesta säkert har hört hans Ski Ba Bop Ba Dop Bop någon gång. I vår del av världen är Scatman John mest känd för sina första singlar och första albumet Scatman's World men borta i Japan har han gjort desto större succé med bl a andra albumet Everybody Jam! Scatman John har influerat den japanska populärkulturen till graden att fenomenet "Ultraman" figurerat med Scatmans mustasch och hatt på omslaget till sin egen singel ScatUltraman.


6. Monkey D. Ruffy

Hjälten i Eiichiro Odas totalt vanvettigt framgångsrika pojkmanga One Piece. Ett av Ruffys främsta kännetecken är hans älskade stråhatt. Den har han fått av en pirat som räddade livet på honom när han var en liten pojk, så nu är Ruffys dröm att bli världens största pirat och lägga vatnarna på den stora skatten kallad "One Piece". Stråhatten har blivit utmärkande för Ruffys besättning. De kallas "stråhattpiraterna" och t o m dödskallen på deras flagga bär stråhatt. Nu är japanerna f.ö ökända för sin oförmåga att skilja på "L" och "R"... Därav insisterar vissa på att Ruffys namn stavas med ett "L", dvs Luffy. Samma personer insisterar gärna att Alucard (DRACULA baklänges!) stavas Arucard. Trams.


5. Bill the Butcher

På femte plats och som försvarare av den höga cylinder-hatten, som var mäkta poppis under 1800-talet, har vi Daniel Day-Lewis i rollen som gängledaren William "Bill the Butcher" Cutting i Martin Scorseses episka Gangs of New York från 2002. Karaktären är direkt baserad på den verklige William Poole som också var känd som Bill the Butcher som också var gängledare i N.Y. på 1800-talet. Huruvida han också bar en lika komisk hatt i verkligen vet vi inte men i filmens fall är det verkligen hatten som gör karaktären. Bill the Butcher och hans likar bär cylinder-hatten som en statussymbol och borta på Baron California Hats uppger man att reproduktioner av denna hatt har blivit riktigt eftertraktade sedan filmen hade premiär.


4. Kung Lao

Vi som minns tiden när Mortal Kombat-spelserien nådde kulmen, någonstans mellan releasen av Mortal Kombat II 1993 och Mortal Kombat 3 respektive filmpremiären 1995, vi minns också kämpen Kung Lao. Av såpoperaintrigerna i spelen framgick hans blodsband med hjältetypen Lui Kang även om man aldrig riktigt orkade bli klok på exakt hur det hela hängde ihop. I vilket fall hade Kung Lao något som Lui Kang saknade. Hatten. Den sylvassa hatten som han kunde kasta på sina motståndare, typ på samma sätt så som andra kombattanter avfyrade eldklot eller annat trams. Flera av Kung Laos så kallade "fatalities" (dvs blodiga avslutningar på matcherna...) såg honom använda sin trogna hatt till att halshugga eller på annat sätt stympa fienden. Grymt värre.


3. Oddjob

Oddjob har förblivit en av de mest kända Bond-fienderna sedan Harold Sakata gestaltade honom i Goldfinger 1964. Den stumme Oddjob spelar ärkeskurken Auric Goldfingers personliga assistent och skrupelfria hantlangare. Och vilken hantlangare sedan. Han vet med sig att man bör ta av hatten för en dam, även om detta innebär att han gärna använder sin huvudbonad med dess sylvassa kanter som en dödlig projektil. Om detta känns igen hos Kung Lao, är det för att Lao, enligt en av skaparna själva, är direkt baserad på Oddjob... Men det är inte bara Lao som har inspirerats av denna knasboll. Det finns ju hur många som helst populärkulturella referenser till honom men kanske framför allt till hans hatt... Ironiskt nog var det också hatten som blev hans död i filmen.


2. Alan Grant

Håll nu i hatten då andraplatsen går till Sam Neill som doktor Alan Grant i Jurassic Park. Under succévågen som följde har Neill som gode doktor Grant blivit kanske en av de mest otippade actionhjältarna genom tiderna och den utmärkande vita hatten har följt med hela vägen... Snubben är för sjutton paleontolog men har ändå en egen actionfigur, som f.ö har exakt samma kroppshållning som den första April 'O Neil-figuren i Turtles lustigt nog. I spelet till bl a SNES är det ingen mindre än just doktor Alan Grant som vi får styra utrustad med allting från hagelbrakare till raketgevär och såklart den vita hatten. Faktum är att man inte ens får se hans ansikte annat än när han dör och hatten trillar av... Annars håller han den t o m hårt nedtryckt när han hoppar.


1. Indiana Jones

Det finns ingen annan karaktär så karismatiskt förknippad med sin kära hatt som allas vår favoritarkeolog Dr. Henry Walton Jones Jr, gestaltad med bravur av Harrison Ford och bättre känd som 1930-talets djärvaste äventyrare Indiana Jones... I Jakten på den försvunna skatten från 1981 är hatten blott en del av Indys ikoniska utseende men i "De fördömdas tempel" från 1984 inser vi hur betydelsefull den är för honom då hatten trillar av och han riskerar liv och lem för den när taket plötsligt börjar sänkas ned. En numera klassisk scen som bland andra Bart Simpsons har gjort en klockren parodi på iklädd sin röda keps istället för hatt.

Hattens betydelse för Indy betonas än mer i Indiana Jones och det sista korståget från 1989 då vi i en tillbakablick får se hur han fick hatten och hur händelsen kom att definiera honom som karaktär. Det är ju verkligen inte för intet att det första vi ser av vår äventyrare i årets Indiana Jones och kristalldödskallens rike är hans hatt som har blåst av, följt av en siluett av Indys skugga när han tar på sig hatten igen, allt medan det klassiska ledmotivet ljuder i bakgrunden.


Allas vår favorithattklädda typ Indiana Jones, då och nu.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.