Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-13:
Zombierelaterade saker igen
(13 år senare)
Text: Jan M. Komsa, G.W. Kong, Totaka N. Talisa, 2019-11-04

Odöda, hjärndöda, vandrande lik alltså. Vem kunde ana att ruttet kött som vill äta dina inälvor fortfarande kunde vara så tilltalande hela tretton år senare. Ja, idag är det tretton år sedan en topp-13 över zombierelaterade saker sattes samman för POPKORN. Något sådant måste självklart bara följas upp just såhär tretton år längre fram i tiden. Så då gör vi det.

Det känns som att den förra listan som sattes ihop hösten '06 var före sin tid faktiskt. Det var strax innan zombietrenden verkligen slog igenom stort på alla möjliga fronter i populärkulturen. Och först nu, efter alla dessa år, verkar det som att grejen är på väg att börja dö ut. Det här känns ju passande även av den anledningen, att den första listan kom väldigt tidigt i zombieyran och att den här då kommer väldigt sent in i hypen. Men också, alltså, de senaste 13 åren har det ju kommit så mycket nytt i zombiegenren, så mycket nytt, att den förra listan här på sidan känns inte bara lite out of date liksom. Här är tretton grejer till alltså. Det mesta är nytt sedan den första listan gjordes hösten 2006 men vi har också med en och annan äldre grej.

13. Black Sheep (2006)

|JMK

Vi inleder listan med en nyzeeländsk zombiekomedi med en uppenbar twist. Zombierna är får. Att folk är som zombier är väl ett annat sätt att kalla folk för fårskallar. Och här har vi alltså äkta fårskallar som zombier. Zombiefårskallar! Dubbelt upp! Knasbolltokiga zombiefilmer har ju blivit något av sin egen grej in på 2000-talet. Edgar Wrights Shaun of the Dead, norska Död Snö, Zombie Strippers och Pride and Prejudice and Zombies är bara några exempel. Black Sheep klår dem alla. Hade premiär vid Torontos internationalla filmfestival 2006, svensk biopremiär 2007 och släpptes på DVD i Sverige in på 2008. Och varför ser vi så sällan djur infekteras av zombiesmittan förresten? Vad händer egentligen med alla djuren? Går inte folk som blivit zombier efter djuren också?


12. Resident Evil: Extinction (2007)

|JMK

Visste ni att Resident Evil-filmserien med Milla Jovovich i huvudrollen har dragit in en bra bit över en miljard dollar genom åren? Skräp säljer. Jag gillar dock den tredje filmen och har faktiskt alltid försvarat den. Det är en av de bästa videospelspelfilmatiseringarna någonsin vågar jag påstå. Jämte Mortal Kombat 1995, Silent Hill 2006 och Tomb Raider 2018. Jag diggar scenerna i det ödelagda Las Vegas, begravet under sanden, och fåglarna som anfaller. Tänk fåglarna i Fåglarna fast som zombiefåglar! Vad gör att denna del i serien skiljer sig från de andra? Jo, det är en av blott två filmer som inte regisserades av Paul W. S. Anderson. Vissa föredrar trots allt den allra första filmen men allmän konsensus är att de bara blivit sämre efter trean. Det var alltså här serien kulminerade.


11. Scooby-Doo på Zombieön (1998)

|JMK

Ja, så många gånger som Scooby-Doo på Zombieön har kommit på tal här på POPKORN är det väl ändå på tiden att den också får sin egen beskärda del i rampljuset. Denna tecknade direkt-till-videofilm innebar då rena rama renässansen för Scooby-Doo och ledde inte bara till fler tecknade filmer och tecknade TV-serier men också spelfilmerna med bl a Buffy. För 13 år sedan var alla vi som satte samman listan antagligen för unga vuxna för att vilja ha med denna att göra men filmen är faktiskt bra på riktigt. Egentligen handlar den f.ö om mer än bara zombier. Här finns spöken och voodoo och kattfolk och andra grejer. En direkt uppföljare, Scooby-Doo! Return to Zombie Island, hade premiär under årets Comic-Con i San Diego och för bara en vecka sedan släpptes denna på DVD även i Sverige.


10. Techland-spel: Dead Island (2011) & Dying Light (2015)

|GWK

Dead Island handlar uppenbarligen också om zombier på en ö. Man skulle t o m kunna kalla det en dööde ö. Ha! Det är i alla fall en välkommen setting för ett zombiespel och som gjort för oss som minns gamla kultrullen Zombie Flesh Eaters som också utspelade sig på en tropisk ö. Det är polska spelutvecklarna på Techland, tidigare mest kända för Call of Juarez-spelen, som vi har att tacka för denna pärla till öppen värld-överlevnadsspel ur förstapersonsperspektiv och något av ett action-RPG med. Det var inte det bästa zombiespelet till PS3 och Xbox 360, Left 4 Dead säger t ex hej, men gott nog och ledde framför allt in i Dying Light till PS4 och Xbox One några år senare. Ännu en öppen värld ur förstapersonsperspektiv, den här gången i en stad där man hoppar från tak till tak och med en dag och natt-cykel där zombierna t ex beter sig annorlunda beroende på om det är ljust eller mörkt ute. Därav titeln typ. Varför Techland antigen inte fick eller själva avstod från att göra uppföljaren till Dead Island kan man ju undra. Nu har de dock en egen uppföljare till Dying Light under utveckling. Vi väntar spänt och om vi skulle slå vad så hade vi nog satsat pengar på Techlands spel. De här båda titlarna slog förresten ut Undead Nightmare-expansionen till Red Dead Redemption i fråga om den första, eller sista beroende på varifrån man räknar, zombieinfekterade spelplaceringen här på listan.


9. 28 veckor senare (2007)

|GWK

Uppföljaren till 28 dagar senare som dök upp som från ingenstans i början på 2000-talet och häpnade oss med både dess svindlande öde storstadsvyer och springande zombier. Och ja, kom igen, det är zombier det handlar om. Filmskaparna själva har t o m gått ut och sagt det. Fem år senare kom i alla fall 28 veckor senare. Wow-faktorn från den första filmen hängde ju inte riktigt med över till denna och kanske är det därför som tvåan inte kommer riktigt lika högt upp på listan nu som den förra filmen gjorde på den förra listan. En 28 månader senare har det förresten också varit tal om om och om igen de senaste tio åren eller så. För varje år som går nu verkar det dock mer och mer troligt att det tåget har gått och filmfolket missade det tyvärr. Nåja, vi fick åtminstone den här fortsättningen.


8. Age of Zombies (2010)

|JMK

Glöm Plants vs. Zombies! Det roligaste knäppa och "söta" zombievideospelet är Age of Zombies från 2010. Har spelet till PS3 och Vita. I stort sett ett spring och skjut-spel ur top-down-perspektiv. Så tänk Zelda om Link hade prylar som pistol, hagelgevär, kpist osv. Rena slakten. Är det något som utvecklarna på Halfbrick Studios lyckades bra med så är det känslan av att vara totalt översvärmad av hord efter hord med blodtörstiga zombier. Shit alltså.


7. Zombies!!! (2001)

|JMK

Från videospel över till brädspel! Ja, ett brädspel. Med zombietema. Och den där känslan av att översvämmas av zombier är ju helt galant överförd till det här spelet. Man känner sig verkligen utsatt. En gång. Ja, bara en gång har det hänt att jag snubblade över tillräckligt med rätt slags prylar för att på egen hand faktiskt klara av att plöja mig fram genom zombiehorderna. Målet är att överleva, helst genom att oskadd ta sig ut från den zombieinfekterade staden. Vilket är lättare sagt än gjort med alla myllrande zombier på vägen fram till helikopterplattan. 2007 började expansionerna hagla. Hela 16 stycken expansioner släpptes åren 2007-2017. Plus tre spin-offs. Det enda förutom Scooby-Doo som fanns ute här sedan innan 2006 och som mao kunde ha varit med på den förra listan också f.ö.


6. Lego-zombie-minifigurer (2010-)

|JMK

Sedan 2010 började Lego producera mer eller mindre unika minifigurer som ett sk "tema" helt i sin egen rätt. Och redan då, i den allra första serien alltså, fanns det en Lego-zombiefigur! Hur fräckt som helst. Fram till idag har det gjorts flertalet zombievariationer som släppts både som del av andra figurserier och ihop med hela set. Nu ska vi bara samla på oss tillräckligt många (olika) zombieminifigurer för att göra ett eget Lego-brädspel.


5. Resident Evil 2… återigen (2019)

|GWK

Ett av spelvärldens mest efterlängtade remakes kom äntligen ut i handeln tidigare det här året. Och kanske är det just för att detta är en remake men liksom 28 veckor senare tidigare kommer inte heller Resident Evil 2 riktigt lika högt upp på listan den här gången som den ursprungliga tvåan gjorde på den ursprungliga listan. Fast topp-5 är ju heller inte dåligt. Resident Evil 2 är en av spelvärldens stora klassiker. Nog för att ettan togs emot väl när den kom ut men likt med t ex Terminator-filmerna så var det ändå tvåan som var den med mest stanna-faktor. Att nu kunna återvända till stadens gator och vidare in i den inte längre säkra polisstationen i Raccoon City på dagens hårdvara med allt vad det innebär tackar man inte nej till. Allt är så välbekant men känns ändå så annorlunda att spela om.


4. Zombieland (2009, 2019)

|JMK, TNT

Zombieland var helt klart en positiv överraskning när den filmen kom ut lagom till halloween 2009. En zombiekomedi som inte var någon ren parodi. Dörolig, javisst. Men en gnutta sorglig också. Och det är ingen dålig balansgång. För att inte bli för personliga med varandra har damerna och herrarna i Zombieland döpt om sig själva efter olika städer. Vi följer Columbus, Tallahassee, Wichita och sist men inte minst men ändå minst Little Rock, även känd som Little Miss Sunshine i egen hög person, i vad som kan ses som en slags slice of life-story som bara råkar utspela sig i ett postapokalyptiskt USA. Vi såg om ettan kvällen innan vi gick och såg tvåan på bio som del av vår se en skräckis om dagen fr o m 13 dagar innan halloween-hittepå nu i år. Och såklart är vi nu inte överens om vilken av filmerna som är bäst egentligen. Men båda är bra filmer.


3. World War Z (2006, 2013)

|JMK

Från en mer lättsam tagning på zombieapokalypsen till en betydligt mer seriös sådan. Detta är en bok från början. Max Brooks World War Z: An Oral History of the Zombie War från 2006 eller Världskrig Z: en muntlig historik över zombiekriget som boken kom att heta när den väl gavs ut på svenska 2011. En sorts uppföljare till Brooks gamla The Zombie Survival Guide från 2003 som vi hade med på den förra zombielistan. Och sedan så har vi storfilmen från 2013 med Brad Pitt i huvudrollen. Jag hade faktiskt inte sett den sedan vi såg den på bio den sommaren men inför denna lista såg jag om den på Netflix och jovars, den håller än med sina springande och klättrande zombier!


2. Last Night on Earth: The Zombie Game (2007)

|JMK

Ett till zombiebrädspel och det bästa zombiespelet evah i alla kategorier. Mao inklusive videospel, ja. Känslan av att man själv befinner sig där mitt i ett zombieutbrott finns där. Riktigt välgjort det här. Med eget soundtrack dessutom! Som medföljde på CD. Brädspelet har alltså ett soundtrack som är tänkt att spelas upp i bakgrunden under tiden man sitter och rollspelar för att komma i den rätta stämingen. Vi gjorde såklart detta back in the day och det funkar verkligen också! Soundtracket har jag såklart fört över till datorn och lyssnar än idag på vissa spår. Passar perfekt runt halloween-tider. Faktum är att jag lyssnar på det nu i skrivande stund medan jag sitter här och... Ja, skriver det här. Riktigt stämingsfullt är det. Har alltid tyckt att det borde göras en film av detta... Man har gjort en film av sänka skepp liksom. Sänka skepp.


1. The Walking Dead (2003-2019, 2010-)

|JMK

Började 2003 som serietidning från Image som avslutades tidigare i år, efter 193 nummer utgivna. Antagligen deras mest framgångsrika titel vid sidan om Spawn och kanske Savage Dragon. TV-serien från 2010 är väl vad de flesta mest känner till. En prequel-serie började dessutom 2015 och båda pågår fortfarande. Jag köpte den första säsongen av den ordinarie serien när den kom ut på DVD i Sverige sommaren 2011 och... Det var det. I min bekantskapskrets hade vi ju intresserat oss för det här med zombiegrejer, inom film och spel eller vad som helst, sedan årtiondet dessförinnan. Minst. Så vi var nog lite före massorna...

När The Walking Dead som TV-serie väl kom strax in på 2010-talet, då hade jag således minsann redan hunnit börja tröttna lite på allt det här med zombier. Det var inget jag behövde följa. Nu i år, återigen inför denna lista, har jag dock sett till att fånga lite av den tionde och senaste säsongen från 2019 på TV och så har jag "skumtittat" igenom säsongerna 1-9 på Netflix. Och visst, man kan inte förneka heller hur stor av en grej i sig The Walking Dead har blivit. Så även om jag personligen fortfarande tycker det hela känns lite "meh" och själv egentligen rankar Last Night on Earth högre så fattar jag ju ändå att ja, jo, okej då, The Walking Dead är ju det mest självklara att toppa listan den här gången. Desssutom är det faktiskt ganska intressant att serien för storyn så långt vidare efter utbrottet att man får se folket börja återuppbygga civilisationen från grunden och uppåt. Det gillar jag. Så den här gången kanske jag fortsätter titta trots allt. Senaste avsnittet hade premiär igår. Jag ska se det ikväll.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.