Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-X:
Xbox-spelText och sånt: G.W. Kong, J.M. Komsa, 2020-11-04

Så svulstigt amerikanskt så det finns inte. Xbox alltså... Den fysiska konsolen. Handkontrollen. Och ja, t o m själva logotypen här ovan! Så... Väldigt... eXtremt... SVULSTIGT... Och så typiskt amerikanskt. Snacka om dålig smak. Som en flottdrypande dubbel ostburgare med extra mycket ost ihop med en extra stor portion pommes frites samt en extra stor och extra sötsliskig coca cola. Vi som hade vant oss vid japanska spelkonsoler vid det här laget, och då i synnerhet Nintendo, Sega och Sony som "de tre stora" i branschen, var ju inte bara lite skeptiska. Speciellt efter flera västerländska fiaskon på raken; Philips CD-i, 3DO och Atari Jaguar, tidigare på 90-talet. Så nu skulle alltså ännu ett amerikanskt företag återigen försöka slå sig in på konsolmarknaden? Eh, orka bry sig liksom. När skulle de lära sig? Det här skulle ju inte leda någon vart. Men det gjorde det. Kanske slog Microsoft till precis rätt i tiden, just då Sega olyckligt nog till slut hade slagit knock-out på sig själva och gick i graven som konsoltillverkare ihop med DreamCast. Kanske var det just det tomrummet som Microsoft då fyllde... Men Xbox-märket kom för att stanna.

Slutet av 2001 kom konsolen ut i USA och 2002 i resten av världen. Så varför den här listan nu? Jo, 360:n fick både sin egen konsolexklusiva lista samt en multiplattformspeltopplista ihop med PS3:an, även om vi inte skrev om spel för spel till de listorna, och Xbox One täcker vi kanske på ett eller annat sätt innan årets slut, måhända ihop med PS4:an och måhända även med Switch... Men ska då bara Xbox, dvs originalboxen, vara den enda konsolen från någon av de tre-FYRA stora, dvs Nintendo, Sega, Sony OCH Microsoft, som vi inte speltopplistat? Då menar vi propra konsoler också, inte trams som Sega Pico eller totala failbihang som 64DD som inte släpptes utanför Japan och till vilken det inte ens finns tio spel att göra en topp-10 kring. Detta gick inte för sig. En Xbox-speltopp var vi ju bara tvungna att sätta samman. Om än endast för sakens skull. Så här är den alltså. En topp-10 bara, ja, men det är ändå Xbox det handlar om, X som i 10 så... Äsch, strunt samma! Delade placeringar fick det hur som helst bli och ihop med en bubblare blir det ändå 15 spel totalt på listan. Vilket är mer än vad vi hade med på Wii U-listan åtminstone!

===============================================================================================

Bubblare: Conker Live & Uncut Reloaded (Rare, 2005)

|GWK

Rares första Xbox-spel, Grabbed by the Goulies, var inte mycket att hänga i granen, nej. Bättre gick det ju med den här Conker-remaken. Även om den censurerades. Live & Uncut bidde det då icke. Men ändå gott nog. Exakt varför Microsoft kände sig så bajsnödigt tvungna att censurera ordet SHIT från den mäktiga bajssången, ett ord som t o m familjevänliga Nintendo tillät i originalspelet på N64:an, det vete väl fan själv. Detta är dock oavsett ett helgjutet ansiktslyft av kultfavoriten Conker's Bad Fur Day. En bubblare blir det ändock då det trots allt rör sig om en remake och inte ett helt nytt spel.

===============================================================================================

10. Top Spin (PAM Development, Indie Built, 2003)

|JMK

Ett tennisspel. Ett vanligt tennisspel. Sedvanliga sportspel har ju inte för vana att räknas med till konsoltopplistorna här på POPKORN. Tennis är däremot sporten som utgör det stora undantaget. Ja, vi har haft många tennistitlar på speltopparna. Från Jalecos Racket Attack på NES-toppen till Segas Virtua Tennis-titlar på DC-toppen. Vid ett tillfälle satte vi t o m samman en särskild videospeltennistopplista och där återfanns också Top Spin 2-3 till Xbox 360. Och gissa vad? Japp, det var alltså här på originalkryssboxen denna serie började. Så det var liksom ganska självklart att vi skulle räkna med detta.

===============================================================================================

9. Project Gotham Racing (Bizarre Creations, 2002)

|GWK

Alt. Project Gotham Racing 2 (Bizarre Creations, 2003)

Utvecklat av folket på Bizarre Creations, de som tidigare hade gjort Metropolis Street Racer till DreamCast. Gillade man det där vet man ungefär vad man kan förvänta sig av det här alltså. Bilporr. Läckert glänsande bilporr. Samma slags körglädje också. En lika läcker om än även förutsägbar uppföljare hann man pumpa ut på samma format varpå serien fortsatte på Xbox 360:n. Sedan stängde Activision kallblodigt ner Bizarre efter att 2007 ha köpt upp studion. Nåja, om det här ska föreställa Gotham Racing så återstår bara frågan var är Batmobilen?!

===============================================================================================

8. Star Wars: Knights of the Old Republic (BioWare, 2003)

|GWK

Alt. Star Wars: KotOR II - The Sith Lords (Obsidian Entertainment, 2005)

Star Wars-rollspel. Västerländska sådana, inga J-RPG. Men så är ju Knight of the Old Republic utvecklat av BioWare. Baldur's Gate och Neverwinter Nights-BioWare, ni vet? Utvecklingen av tvåan lämnades över till Obsidian Entertainment och det spelet är kanske lite väl likt sin föregångare men också nästan lika spännande. Båda spelen utspelar sig dryga 4000 år innan filmerna. Bara det är intressant. Pricket över i:et är dock plot twisten i ettan. Vad gäller bilden här nere förresten... Jätteroligt, Janne. Det får vara så här nu.

===============================================================================================

7. Ninja Gaiden (Team Ninja, 2004)

|GWK

Ett nytt Ninja Gaiden! Drygt tio år efter den föregående stationära delen kom ut till NES i Europa. Ninja Gaiden till Xbox är dock inte ett nytt spel i serien vi kände till sedan tidigare utan en reboot. Det är heller inte riktigt i samma ådra som det klassiska NES-spelet med samma namn (eller ja, det som döptes om till Shadow Warriors här i Europa pga moralkärringcensuren) utan mer som ett, öh... Ja, ett ninjaspel. Fiender anfaller inte hela tiden utan världen är mer öde här och upplägget mer åt plattformshållet. Men det är faktiskt okej för sällan har vägghoppande i 3D sett häftigare ut. Väggkutande med.

===============================================================================================

6. Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball (Team Ninja, 2003)

|JMK

Nätsporter är väl lite min grej så låt gå för att jag nu får skriva några rader om detta med. Ok, Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball är ju inte bättre som strandvolleybollspel än Beach Spikers som kom ut året innan i samma sportgenre till GC. Det är bara sliskigare... Vilket i och för sig inte behöver vara en negativ grej. Och då det heller inte direkt råder någon överflöd av volleybollvideospel så tar jag gärna emot Team Ninjas sliskiga spin-off fylld till gränsen med så mycket krimskrams runtomkring. Mest av sorten fanservice då. Inte nätsportsorten. Minns ni vykorten som medöljde Super PLAY f.ö?

===============================================================================================

5. Dead or Alive 3 (Team Ninja, 2002)

|GWK

Alt. Dead or Alive Ultimate (Team Ninja, 2005)

Dead or Alive 3 är uppenbarligen det tredje spelet i Dead or Alive-fightingserien, efter ettan till Saturn och PlayStation samt tvåan till DreamCast och PS2:an, men också det tredje Team Ninja-spelet på raken här på listan. Tecmo (som Team Ninja är en del av) var alltså en av utgivarna som bar upp utbudet till denna konsol. DOA3 förblev också Xbox-exklusivt och är därför kanske DET mest förbisedda spelet i serien. Alternativet, DOA Ultimate, är för övrigt en remake av de första två spelen och även denna är exklusiv för formatet. Bra skit.

===============================================================================================

4. Forza Motorsport (Turn 10 Studios, 2005)

|GWK

2005 var året då Gran Turismo slutligen fick en utmanare värt namnet i och med Forza. Inte lika omfattande innehållsmässigt som Sonys spel men ändå hundratals bilar att ratta och många banor att köra runt på däribland flera tagna rakt ur verkligheten. Och tillskillnad från i Gran Turismo 4 så kunde bilarna skadas och det inte bara för syns skull. Här kunde man inte krocka rakt in i en annan bil i full fart för att fuska sig fram och alltså bara fortsätta som vanligt sedan. Forza var redan med det här första, och till originalboxen också enda, spelet i serien det mer realistiska racingalternativet.

===============================================================================================

3. SoulCalibur II (Namco, 2003)

|JMK

Jag ägde aldrig någon originalkryssbox själv men man hade ju alltid någon kompis som gjorde det. SoulCalibur II hade jag redan spelat ut och in på PS2:an och dessutom provat på GC-versionen med Link. Ändå lockade Xbox-upplagan också. Anledning? Spawn. Exklusiv till Xbox. Och jag var ett jättestort fan av Spawn från 1996 då serietidningen började publiceras i Sverige fram tills ganska exakt omkring då det här spelet släpptes. Att få tillfälle att spela som Spawn själv i SoulCalibur II tackade jag inte nej till. Annars är det här i stort sett samma toppspel som till PS2 som tog 11:e plats på den listan.

===============================================================================================

2. Panzer Dragoon Orta (Smilebit, 2003)

|JMK

Det bästa spelet till Xbox i min mening... Jag hade tidigare endast spelat Halo och Grabbed by the Ghoulies till boxen och jag var inte alls imponerad. Sedan provade jag detta. Och wow. Så starkt intryck det gjorde på mig med dess svindlande vyer och smidiga styrning. Det var förvisso inte ett tillräckligt starkt skäl till att själv skaffa en Xbox för, men det var anledningen att jag köpte på mig en Saturn då, in på 00-talet, så att jag kunde ta del av seriens rötter. För detta är alltså ett Sega-spel. Smilebit var en division inom Sega, tidigare kända så som Sega AM6 och senare som Sega Sports R&D/Japan.

===============================================================================================

1. Halo: Combat Evolved (Bungie, 2002)

|GWK

Alt. Halo 2 (Bungie, 2004)

Även om vissa (hosthostJannehosthost) ens med kontrollen i händerna inte tycker att Halo är något särskilt alls kan ingen förneka hur mycket de här spelen betydde för både FPS-genren och online-spel på konsol. Det första Halo är fan en modern spelklassiker och det mest betydelsefulla spelet till Xbox. Det tog den här sortens spel till en helt ny nivå. Halo var verkligen "Combat Evolved" för sin tid. Därför korar vi det nu nummer ett med den mer innehållsrika tvåan som alternativ. Båda Halo-delarna till Xboxen utgör dock ett stycke spelhistoria och är värda att kallas konsolens största killer apps.

===============================================================================================

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.