Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
KaffekopparText och bild: Jan M. Komsa och Totaka M. Tatina, 2016-08-28


I takt med att sommarloven och semestertiderna undan för undan lider mot sina slut och hösten allt närmare står för dörren passar POPKORN:s första äkta par på att bjuda på en välbehövlig kopp kaffe eller två. Eller tio. Ja, jo, med allt annat äntligen åter på plats har det slutligen blivit dags att vi kommer upp med en helt ny topplista här på sidan! Skåda nu vår första nya topp sedan 2010 års tio tecknade TV-serier från årtiondet dessförinnan; kaffekopptoppen! Eller tja, vår första nya sk "allehanda topplista" sedan dess rättare sagt då vi faktiskt har kommit upp med andra videospelrelaterade topplistor därefter men ändå! Nu är ju för övrigt Tina inte mycket till kaffedrickare heller, annat än vad gäller iskaffe måhända... Ja, nog är hon barnslig på bl a det sättet. Därmed tar hur som helst Jan i form av "jag" ledningen textmässigt men rätt ska vara rätt och min lilla toka ska ändå kredd för att så flitigt ha hjälpt till med fotona framförallt.10. Ninjakopp

Ninjakoppen, hai, hai!! Jag såg faktiskt den här på ett sådant där torgstånd typ fast inuti en galleria för ett tag sedan. Det var inte den första gången jag råkade stöta på ninjakoppen dock. Nej, från början så såg jag faktiskt den i ett nummer av Empire. Det var alltså reklam för koppen i tidningen och så fort jag såg den så visste jag att jag bara måste ha en!

Det bör väl nämnas att jag är något av en samlare av kaffekoppar så det var ju ändå självklart att jag var bara tvungen att ha en sån här frän kopp i samlingen. Själva koppen är ju egentligen bara en helsvart sådan med två vita ögon på ā la ninjamask.. Ja, men därtill tillkommer tillbehören! En riktig tygmask fästes över koppen och håller kaffet varmt... Baktill munderingen finns plats för porslinsskeden ā la katana-klinga och så får vi ett kaffekoppunderlägg i form av en stilren kaststjärna i porslin med.

Hur underbart spexad den här koppen än är dock så är just det dess största tillkortakommande med... På det stora hela känns den mer som någon häftig pryl än en kopp man gärna faktiskt dricker kaffe ur. Att den är hur häftig som helst garanterar den en placerring på listan iallafall, men så fick det bli sistaplatsen.


9. Lego-kopp i naturlig storlek

När Tina och jag var på Legoland i Billund här om året passade jag på att få med mig den här fina souveniren hem. En autentisk Lego-kopp. I naturlig storlek. Vad ska de hitta på härnäst? Grejen med den här koppen är att det är verkligen en riktig Lego-kopp i storlek större. Detta innebär också att det är en plastkopp så ja, det är väl helt enkelt priset man får betala för fyndigheten med att ha en alldeles riktig riktigt stor Lego-kopp. Det är också anledningen till att den är såpass långt ner på listan... Hur fyndig den än må vara, är en plastkopp som inte rymmer så mycket heller inte den helt ideala kaffekoppen.


8. En helt random kopp

De flesta har väl någon helt slumpmässig kopp som man bara råkat komma över någon gång, någonstans och av någon outgrundlig anledning fattat tycke för... Eller är det bara jag? Tja, det här är hur som helst min totally random favoritkopp och jag har ingen aning om varifrån den kommer eller när den plötsligt dök upp i vårt kök. Och inte heller kan jag sätta fingret på varför jag ens gillar den, men jag gör det. Den har länge varit en av mina mest använda koppar och av bara den anledningen platsar den här. Min tidigare helt random favoritkopp var en med texten "Kyss mig, jag är sexig" intill ett par röda läppar men den hade den där Dylan såklart sönder en dag, men sedan fann jag den här.


6-7. Batman vs Superman-koppar

En rätt passande placering såhär i efterdyningarna av Batman v Superman-filmen från tidigare i år antar vi. Men faktum är ju att vi har haft de här två kopparna ståendes i köksskåpet i åratal. Att det fick bli en delad placering i just det här fallet beror dels på filmkopplingen då vi gillar att vara sådär fyndiga, men dels på att Tina och jag faktiskt inte är överens på den här punkten. Hon föredrar såklart "Stålis" och själv dricker jag hellre ur den mycket mycket tuffare Batman-koppen. Titta bara på den! Läckert stilren och som gjord för sena uppesittarkvällar.


Det finns många olika typer av mer eller mindre stilrena Superman-loggakoppar... Helblå, helvita, blå med röda hjältekalsonger utanpå... Den som vi själva har är dock min favorit, och inte bara för att det är just den vi själva har utan det är ju just för att det är min favorit som jag köpte hem den här typen. Det är den blåa med vita utkanter. Jag gillar den för på något sätt så känns det mer som att koppen då är iklädd själva Stålisdräkten, med "nakna" områden för huvudet och händerna. Och den medföljande koppboxen är cool med, med gamla serietidningsrutor runtom.


5. Neon Genesis Evangelion: Äkta NERV-kopp

Ja, det är ju precis sådana här de sörplar kaffe ur i animén Neon Genesis Evangelion. "God's in his heaven. All's right with the world." kan läsas nedantill den stilrena NERV-loggan. När jag såg den här då vi var i Tokyo för drygt åtta år sedan var jag ju bara tvungen att ha den med. Den fanns faktiskt i svart också men nej, vit ska den vara, precis som i serien. Ni vet då man är halvt zombie tidigt på morgonen? Då smakar det riktigt gott med en stark kopp kaffe... Och tänka sig att det faktiskt smakar ännu bättre att dricka ur en "äkta NERD-mugg" som denna. ^__^


4. Too Much Coffee Man-kopp

"DEATH BEFORE DECAF" står det med feta vita bokstäver på andra sidan koppen. Jag är själv inte värst insatt i Too Much Coffee Man men jag känner till karaktären i alla fall. Och ja, nog är han på riktigt alltså. En satirisk superhjälte som får sina krafter från kaffe och cigaretter. På riktigt. Mannen har faktiskt hängt med ett bra tag vid det här laget. Första gången han dök upp i serietidningsformat var 1991, för drygt 25 år sedan alltså (så grattis för det antar vi). Koppen är hur som helst lätt fett ball. Dödskallen undertill bilden på koppen på koppen syns i vanliga fall inte, utan dyker först upp när där är varmt kaffe i! BALLT!


3. POPKORN-kopp i begränsad upplaga

En högst personlig favoritkopp det här. På tiden för Sveriges populärkulturella och pedagogiska samfund så delades sådana här koppar ut till de som då även var medlemmar av POPKORN-redaktionen. Och det var väldigt tidiga POPKORN-tider, typ sent 2006 eller tidigt 2007 innan det kom ytterligare tillskott till redaktionen för jag har för mig att det då endast gjordes totalt fyra stycken sådana här koppar. SPPS-logotypen pryder den ena sidan av koppen, på den andra sidan återfinns som ni kan se den gamla POPKORN-loggan och faktum är att jag i skrivande stund dricker ur just den här.


2. Klassisk Darth Vader-kopp

En av mina äldsta koppar, från tiden innan Tina och jag gängade oss och f.ö från innan jag ens började dricka kaffe. Jag köpte den här i tonåren, någon gång inte så långt efter att den ursprungliga filmtrilogin gick om på bio i nya Special Edition-versioner 1997. Detta var alltså en tid innan episod I och Darth Maul gjorde sig (ö)kända och skapade en helt ny hype kring Star Wars... Min främsta "biff" med Darth Maul-muggen (som jag såklart också raskt skaffade) är väl att den duger egentligen inte till att faktiskt dricka ur men det gör dock den här desto mer klassiska Darth Vader-koppen. Det här är mao inte bara en cool prydnadspryl men också en riktig skaplig kopp som kopp betraktad!


1. Officiell Ghostbusters-kopp

Och så slutligen... På förstaplatsen finner vi koppen dedicerad filmfenomenet som inspirerade hela den här sidan; en inofficiell officiell Ghostbusters-kopp! En sådan som man nog kan tänka sig att de skulle ha haft "in-universe" i filmen. Inget onödigt trams, bara en helvit kaffekopp med logotypen, namnet på firman samt telefonnumret på, och tacksamt nog exakt likadan från båda sidor. "Who ya gonna call?" "GHOSTBUSTERS" Eller hur? Och ja, det är verkligen numret till grabbarna i filmen. Helt klockrent!! Det blir inte mer popkult än såhär alltså. Klart att den här kniper förstaplatsen.

Och det var allt för den här gången då gott folk! Känns härligt att vi äntligen fått tummarna ur och kommit upp med en helt ny topplista efter alla dessa år. Ett stort tack till min kära assistent för att hon hjälpte till på sitt eget lilla sätt med listan samt ett till tack till alla läsare för visat intresse. Och nu ska jag nog faktiskt ta mig en kopp kaffe till. Hmm, men ur vilken kopp den här gången..?

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella

Filmorienterade listor

Videospeltopplistor
Konsolspecifika toppar
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.