Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-5:
Väsentliga filmer med
Arnold SchwarzeneggerText och sånt: Jan M. Komsa, 2024-02-04


Hej och välkomna till den första av vad jag hoppas blir många filmtopp-5:or... Vadan detta? Jo, jag tänkte som så att istället för att göra en längre lista, topp-20 eller topp-25, så kan jag allt lika gärna ägna lika mycket tid åt att göra fem olika topp-5:or. Detta med vilka fem filmer man i första hand ska ha sett med diverse skådisar är något som jag liksom donat på privat sedan länge, som en tankelek liksom. Antigen med mig själv när som eller med andra när man är ute och reser eller nåt, typ nämn fem filmer med. Så varför inte göra en grej av detta här för POPKORN? Notera för övrigt, att de mest väsentliga filmerna som man ska ha sett med någon skådis behöver inte vara de fem BÄSTA filmerna med denna skådis. Men ska man endast se fem filmer per skådis, som bäst representerar skådisens hela karriär och karaktär, så är det dessa som gäller...

===============================================================================================

1982: Conan the Barbarian

Conan Barbaren var inte Arnolds första film men definitivt hans stora genombrottsroll i framför allt en spelfilm. Gjordes en direkt uppföljare 1984 i form av Conan förgöraren samt en spin-off bara året därefter, Barbarernas hämnd eller mer riktigt Red Sonja på engelska, där Arnold också medverkade men inte i rollen som Conan tokigt nog. Så tekniskt sett fick vi bara två filmer med Arnold som Conan, Barbaren och förgöraren. Och tyvärr blev det aldrig någon tredje proper del i filmserien med gamle kung Conan. Fast än är det inte för sent så man kan ju fortfarande hoppas! Nåja. Den här första filmen var hur som helst även med James Earl Jones, dvs Darth Vader själv, som storskurken Thulsa Doom! Helt ärligt talat är denna som bäst bara okej som film betraktad och Arnold har medverkat i fler än fyra bättre filmer än denna i hela sin karriär men snackar vi inte nödvändigtvis de bästa utan de mest väsentliga filmerna så är Conan definitivt topp-5.

===============================================================================================

1984: The Terminator

Ett måste på listan. Kan ni fatta att jag dock på fullaste allvar in i det sista övervägde att INTE ha med denna till förmån för The Running Man eftersom, spoiler, T2 ändå kommer med vilket är DEN definitiva Terminator-filmen? Att jag var nära att göra en Batman återkomsten, som jag från början skippade på Tim Burton-toppen eftersom jag ville göra plats för något annat och den första Batman-filmen från 1989 ändå kom med... Jag hann t o m skriva ett långt stycke där jag argumenterade för varför den första Terminator kunde skippas från Arnolds topp-5:a, men... Nej. Bara nej. Jag kom på bättre tankar till slut. Hur mycket bättre T2 än är och hur sant det än är att ska man bara se en Terminator-film så är det tvåan som gäller, så kan den första Terminator inte skippas från en topp-5 mest väsentliga filmer med Arnold... The Terminator definierade i princip Arnolds fortsatta karriär som SCI-FI/actionskådis som pumpar bly lika mycket som järn.

===============================================================================================

1987: Predator

Fucking A den här filmen. Rovdjuret i fråga har blivit ett av de mest ikoniska filmmonsterna genom tiderna och den som har sett den här filmen förstår tveklöst varför. Den som av någon outgrundlig inte har sett den här filmen rekommenderas att genast göra detta. En av vår tids största sci-fi/actionklassiker som dock också är en slasher i förklädnad när man tänker efter. Fast istället för en grupp tafatta tonåringar, helst kjoltyg, är det en grupp tungt beväpnade elitkommandosoldater till biffiga supermacho män som förföljs genom skogen och enkelt plockas en efter en, tills det bara är Arnold kvar att möta monstret mano a mano, öga mot öga, på tu man hand. Det är förresten i just denna actionrökare vi hör Arnold ropa ut de välkända orden "Get to the choppa!" på ett sätt som bara han kan. Predator som filmserie tog steget ifrån Arnold redan i den andra delen men originalfilmen är definitivt en av mannens främsta rullar.

===============================================================================================

1990: Total Recall

Totally rad den här filmen. Ja, året var alltså 1990 och så sa man på den tiden. Mittendelen i regissören Paul Verhoevens sk "trilogi" amerikanska blockbusters tillika sci-fi/actionrullar; RoboCop, Total Recall och Starship Troopers. Gjordes tydligen på initiativ av Arnold själv som visst erbjöd Verhoeven giget efter att ha sett och varit mäkta impad av RoboCop. Det är kul med filmhistoria. Och resten är som man säger också historia då denna film blev en stor hit och om än polariserande bland kritikerna när det begav sig så är den idag generellt kärt ihågkommen. Måhända en något smartare actionrulle gentemot genomsnittet av Arnolds rullar. Total Recall är inte bara pang på utan har faktiskt en hel del story intryckt i smeten och minnesvärda scener utan någon direkt testosteronfylld action, inte minst den med den tretuttade mutantbruden... The Running Man kom nära men ej riktigt in på topp-5. Total Recall var dock en given placering.

===============================================================================================

1991: Terminator 2: Judgment Day

"I'll be back." lär vara en av de mest välkända replikerna i filmhistorien. Denna korta berömda mening yttrades mekaniskt av Arnold som den första Terminator och han var sannerligen tillbaka i den här direkta uppföljaren sju år senare. Och detta är inte bara en av de bästa uppföljarna genom tiderna utan en helt banbrytande film i sig. Det här är en modern klassiker helt enkelt, och actiongenrens egen Gudfadern. Jag har bara rent spontant för övrigt ogärna med flera delar i samma serier på så här pass korta listor, men trots att jag alltså tog med första Terminator till slut så måste denna tvåa självklart också vara med. För med T2 är det inte ens någon snack om man bara ska se en enda Terminator-film, nej, nej... Ska man bara se en enda film med Arnold överhuvudtaget så är det just T2 som gäller. Detta är DEN filmen som bäst definierar Arnold och hela hans karriär. Och fan, ska man bara se en enda actionfilm så är det också T2 som gäller!

===============================================================================================

Avslutande ord? Nä, det var här jag från början hade det långa stycket där jag argumenterade för varför den första Terminator kunde skippas från Arnies femma. Men så bidde det dock icke alltså. The Terminator anno 1984 har en självklart placering bland de fem mest väsentliga filmerna med allas vår Arnold, som ni också kan se i sammanfattningen här nedan...

Topp-5: Väsentliga filmer med Arnold Schwarzenegger (sammanfattning)

(1982) Conan the Barbarian
(1984) The Terminator
(1987) Predator
(1990) Total Recall
(1991) Terminator 2: Judgment Day

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|
Väsentliga filmer...

|- Arnold Schwarzenegger
|- Julia Roberts
|- Kim Basinger
|- Michael Keaton
|- Michelle Pfeiffer
|- Nicole Kidman
|- Robert Downey Jr.
|- Sylvester Stallone
|- Tom Cruise
|- Val Kilmer

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.