Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-25:
Exklusiva Xbox 360-titlar*Text: J. Robin Andersson, Jan M. Komsa, G.W. Kong, 2017-03-23


Den sjunde tillika föregående konsolgenerationen med PlayStation3 och Xbox 360 i spetsen var sannerligen en för historieböckerna... Det så häftigt kallade "konsolkriget" mellan Sonys och Microsofts respektive nya började, som omnämnt i fjolårets julkalender, mot slutet av 2006 då PS3:an äntligen kom ut att möta dess utmanare. Men om vi räknar från när Xbox 360 först släpptes, november 2005 i USA, till när PS3:an slutligen togs ur bruk, maj 2017 i Japan, så innebär det att den förra konsolgenerationen sträckte sig över elva och ett halvt år! Det är mer än dubbelt så lång tid mot vad vi hittills har varit vana vid. Helt otroligt. Och nu när båda formaten formellt är "discontinued" dvs inte längre i produktion, passar vi på att smida medan järnet ändå ännu är varmt och ger er läsare vår egen sammansatta syn på saken.

Det betyder helt enkelt att vi sammanställer de hundra bästa speltitlarna från detta föregående konsolkrig mellan Sony och Microsoft. Först har vi de 25 främsta företrädarna för PS3:an och att vi räknar dem först beror BARA på att "Topp-25 Sony PS3-spel" radas upp så nätt och fint efter PS2 i den alfabetiska ordningen i menyn till höger, sedan de 25 mest exklusiva Xbox 360-spelen och slutligen de hela 50 mest framstående multiplattformtitlarna båda formaten emellan. Och nu undrar säkert vissa varför vi inte alls har med Nintendo i beräkningen? Jo, dels är det för att Nintendo körde sitt eget race med Wii och dels är det för att vi likaså hellre kör ett eget race med Nintendo-konsoltopplistorna så att de kommer upp i rätt ordning i förhållande till varandra. Vår första NES-lista var först ut, sedan gick turen till SNES följt av Nintendo 64:an. Så innan vi lägger upp en egen Wii-lista vill vi alltså ha GameCuben avklarad... Och med tanke på att vi fortfarande har fler Nintendo-konsolspecifika topplistor uppe än alla andra märken tillsammans så kan vi väl KNAPPAST anklagas för att direkt "dissa" Nintendo eller hur?

*Det här med exklusiva titlar är en sanning med modifikation förresten... Vi menar alltså titlar som är "exklusiva" till PS3 eller Xbox 360:n i den bemärkelsen att de inte återfanns på just det andra formatet. Sedan om en viss Xbox 360-titel även fanns ute till PC eller om någon PS3-titel även fanns ute till Vita t ex, det var skit samma liksom. Nedan följer med andra ord de topp-25 främsta Xbox 360-titlarna som inte också fanns ute till Sonys format...

Som redan nämnt i PS3-delen av denna "trippeltopp" beslutade vi att inte skriva några ingående texter om varenda spel på de här listorna mest pga själva omfånget då vi gärna ville få upp de iallafall sammanställda listorna senast nu, det här året. Och detta vore bara inte möjligt om vi skulle ta tiden till att skriva ett stycke om precis varje spel fram till dagens datum, och inte heller ville vi dela upp allt i omgångar som tidigare gjordes med NES-topphundralistan. Således får listorna i stort sett tala för sig själva den här gången. Fast några väl övervägda kommentarer från bakom kulisserna kring listorna i deras helhet bjuder vi på ändå alltså.

Och så valde vi alltså också att köra med delade placeringar för ungefär lika bra spel i samma serier. Detta var ju mest för variationens skull, för på så sätt får man fler OLIKA titlar in på listorna än nästan bara en massa uppföljare på uppföljare på uppföljare, va? Alternativet vore alltså att t ex Halo- och Forza-spelen tog upp hela 10 av 25 placeringar på listan och hur kul vore det egentligen på en skala? Så tack vare våra delade placeringar blev det snarare bara 3 av 25 platser som gick åt till dessa spel. Jo, Halo Wars fick en egen placering ändå då det trots allt är en spin-off i en helt annan genre än de övriga Halo-spelen. Men nu tar vi detta från början, eller rättare sagt från slutet, av listan...

25. Infinite Undiscovery
24. Call of Juarez
23. Beautiful Katamari
22. Viva Pinata / Party Animals / Trouble in Paradise
21. Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

20. Fable II / III
19. Blue Dragon
18. Top Spin 2
17. Perfect Dark Zero
16. Dead Rising


Och längst bak här på Xbox 360-toppen finner vi japanska actionrollspelet Infinite Undiscovery från tri-Ace, för övrigt mest kända för den omfattande Star Ocean-serien i samma genre... Det första Call of Juarez-spelet fanns från början ute på PC men den enda konsolversionen släpptes till Xbox 360 och då hamnade det också med på listan för det här formatet i fråga. Uppföljarna Bound in Blood samt Gunslinger släpptes för övrigt även till Sonys konsol och återfinns därför på multiplattformtoppen. Vad sedan gäller Katamari-spelen så fick Xbox 360 och PS3 inte varsin version av samma spel utan snarare varsitt eget spel i serien. Och det så kallade "konceptet" med Katamari visade sig vara ungefär lika omtyckt till båda formaten då Katamari Forever knep 22:a platsen till PS3 medan Beautiful Katamari i sin tur tog 23:e platsen till Xbox 360.

Medan vi går vidare med listan så kan vi inte undgå att fälla en nostalgisk tår för gamla rara Rare, det en gång i tiden så högt värdesatta företaget som verkligen förföll under Microsofts ledning. Detta förändrar dock inte faktumet att Rare ändå hann med att utveckla några riktiga guldklimpar till Xbox 360 innan de förpassades till att göra Kinect Sports och inte mycket mer än så de senaste dryga tio åren. Men ett halvdussin Rare-spel från åren 2005-2008 fann allt sin väg in på listan. Vi snackar tre delar i Viva Pinata-serien, Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts, Perfect Dark Zero samt Kameo: Elements of Power utspridda från placeringarna 14 till 22. Något som faktiskt är respektabelt nog i vår mening.

Däremellan har vi Peter Molyneuxs omtalade Fable II-III, den gamla Final Fantasy-skaparen Hironobu Sakaguchis för sin tid minst lika hypade Blue Dragon, tennisliret Top Spin 2 som ihop med det tredje spelet i serien faktiskt återfanns på POPKORN:s videospeltennistopplista från för drygt tio år sedan (och att vi utelämnade Top Spin 3 här beror på att den delen även fanns ute till PS3...), Capcoms "Dawn of the Dead" i spelversion även känt som Dead Rising, vilket i sin tur för övrigt kom med på POPKORN:s zombierelaterade topplista lååångt bak i tiden, samt de verkligen förvånansvärt roliga Naruto-spelen Rise of a Ninja och The Broken Bond.

15. Naruto: Rise of a Ninja / The Broken Bond
14. Kameo: Elements of Power
13. Rockstar Games presents Table Tennis
12. Lost Odyssey
11. Ninja Gaiden II

10. Halo Wars
9. Alan Wake
8. Mark of the Ninja
7. Dead or Alive 4
6. Project Gotham Racing 3 / 4


Vidare in på listan finner vi även GTA-utvecklarna Rockstars otippade Table Tennis (som f.ö också fanns med på den där ovannämnda videospeltennistoppen), Hironobu Sakaguchis nya studio Mistwalkers andra spel i ordningen efter Blue Dragon, dvs Lost Odyssey, och Tomonobu Itagaki och hans eget Team Ninjas råtuffa Ninja Gaiden II från 2008. Att det fyra år äldre första nya Ninja Gaiden inte är med beror såklart på att det spelet släpptes aldrig till Xbox 360 utan till Xbox. Den första Xbox alltså. Den som alltså inte hette Xbox One utan bara Xbox. '-_-

Med detta sagt når vi nu topp-10-delen av toppen där vi först och främst finner det tidigare nämnda Halo Wars, ett realtidsstrategispel baserat på FPS-serien Halo. Niondeplatsen går till Alan Wake vilket vissa beskriver "typ som Xbox 360:s eget Heavy Rain" och sedan så har vi det sidoscrollade actionsmygliret Mark of the Ninja som inte släpptes i fysisk utgåva utan endast via Xbox Live Arcade. Något som faktiskt fick oss att fundera lite... Skulle vi räkna med spel som endast släpptes digitalt? Så kom vi på oss själva med att redan ha haft med både Journey och de nya WipeOut-spelen på PS3-toppen och de släpptes minsann också bara digitalt. Mark of the Ninja fick vara med alltså. Och om det inte framgick redan med Naruto: Rise of a Ninja, The Broken Bound och Ninja Gaiden II så gillar vi ninjaspel. Hai! Hai!

Tomonobu Itagaki och Team Ninjas andra stora speltitel var ju Dead or Alive där del fyra i serien verkligen var ett av de stora dragplåstren i början på Xbox 360-tiden och detta har vi alltså med på sjunde plats, strax efter de båda nya delarna i Project Gotham Racing-serien...

5. The Witcher 2: Assassins of Kings
4. Left 4 Dead / 2
3. Halo 3 / ODST / Reach / 4
2. Forza Motorsport 2 / 3 / 4 / Horizon / 2
1. Gears of War / 2 / 3


Sedan kommer vi upp till topp-5 och det polskutvecklade Witcher 2. Trist nog ställde man in konsolversionen av det första spelet i denna RPG-serie men vi höll glatt till godo med tvåan. Delad fjärdeplats går till del ett och två av Left 4 Dead där zombier möter FPS-genren och så är vi alltså framme vid de tre högsta placeringarna på listan... Det mest "kontroversiella" som vi kan tänka oss här är väl att Halo-spelen inte rankades högst utan hamnade "så lågt" som på delad tredjeplats medan den prestigefyllda förstaplatsen då istället gick till Epic Games grymma Gears of War-trilogi... Men så är det! Och däremellan tränger sig också Forza-spelen, Microsofts eget svar på Gran Turismo, in på en delad andraspel! Och på det stora hela tycks racingtitlar faktiskt vara att föredra till Xbox 360 framför PS3. Om vi tittar på PS3 och var just Gran Turismo-spelen samt Ridge Racer 7 hamnade på den konsoltoppen jämfört med Forza och Project Gotham Racing på denna lista... Vi säger bara det.


==============================================================================================

< < Vänd om till PS3-25-i-toppen!

Fortsätt till Xbox 360/PS3-multi-50-i-toppen! > >

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella
Filmorienterade listor

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.