Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Pumparelaterade
typer och grejerText och bild: Jan M. Komsa, 2019-10-24

Om en vecka är det halloween gott folk! Så jag tänkte, varför inte göra vad jag gjorde en vecka innan påsk inför den här högtiden med och komma upp med en allomfattande multipopulärkulturell topplista i säsongens rätta anda. Så här har vi nu min tio-i-topp över olika pumparelaterade saker. Typ. Mestadels typer. Men även andra grejer. Så typer och grejer. Man kan också se det här som en påminnelse att gå ut och köpa pumpa i tid! För det vet jag allt av egen erfarenhet att om man är ute först dagen innan så kan det vara svårt att hitta en bra pumpa att skära ut. Och glad halloween i förväg! Halloween eller Allhelgonaafton på ren svenska infaller alltså den 31 oktober varje år. Aftonen innan Allhelgonadagen den 1 november helt enkelt. Inte att förväxlas med "Alla helgons dag" som i Sverige infaller på vilken dag som än är lördag mellan den 31 oktober och 6 november...

Varför de styrande puckona i Sverige valde att fullkomligt strula till tidpunkten för högtiden i fråga kan man ju verkligen undra. Men whatever. Må, eh, godiset smaka. Nåväl, då kör vi! Och som ni nog kan tänka er är inte heller den här listan direkt på fullaste allvar så ta placeringarna med en nypa salt. Liksom lakritsen. Eller nåt. Här är hursomhelst min pumparelaterade topplista!

10. Headless Horseman & Jack O'Lantern + Lego-pumpor = Lego-Headless Horseman & Jack O'Lantern

Här har vi en liten blandning pumparelaterade saker. Ett Scooby-Doo-monster, Lego-pumpor och nämnda Scooby-Doo-monster som Lego-figur med en helt ny pumpadesign till skalle. Först ut i samband med allt det här var "Scooby-Doo! and the Goblin King" från 2008, eller "Scooby-Doo! och svart-alvernas kung" som den heter på svenska, den tolfte tecknade direkt-till-videofilmen i serien som började med Scooby-Doo på Zombieön hela tio år tidigare. Likt i denna men olikt de flesta andra filmer och TV-serier med Scooby-Doo var det inte bara någon eller några typer utklädda till gastar och monster i Svart-alvernas kung utan de övernaturliga inslagen var så att säga på riktigt här. Och ett av de övernaturliga väsendena var Jack O'Lantern, en levande pumpaskalle som även agerar huvud åt den huvudlösa ryttaren, som mest känd från Sleepy Hollow.


Till Sverige kom Svart-alvernas kung ut på DVD först under året efter, dvs 2009, och samma år kom mig veterligen även de första Lego-pumporna ut i handeln, som del av set 3837: Monster 4. Det här var en del av Lego Games-serien som gavs ut 2009-2013. Typ brädspel av Lego. En skoj idé som jag inte var sen att ställa mig bakom. Jag köpte faktiskt på mig flera stycken sådana här Lego-brädspel, däribland just Monster 4. Och det var t o m just pumpaskallarna som gjorde att det blev ett köp direkt. Att kunna bygga ihop min egen Lego-figur med pumpaskalle var ju rena rama barndomsdrömmen liksom. Snabbspola nu några år framåt i tiden till 2015. Det året fick Scooby-Doo sitt alldeles eget lilla Lego-tema nämligen. Och ett av de fem seten som kom ut då var nummer 75901, Mystery Plane Adventures, där den huvudlösa ryttaren ingick. Komplett med Lego-pumpaskalle och allt.


Det var dock inte samma vanliga Lego-huvudform målad så som en pumpa man fick i rollen som Jack O'Lantern, dvs huvudet åt den huvudlösa ryttaren, utan en helt ny och unik pumpaskalle. Denna nya rundare pumpa funkar för övrigt egentligen som en mask/hjälm som sätts ovanpå ett vanligt Lego-huvud och har varit med i minst sex set sedan 2015 t o m 2019, inklusive ett dedikerat Halloween-set, 40260; Halloween Haunt från 2017. Det nya Lego-skräcktemat som kom tidigare nu i år, Hidden Side, verkar dock inte ha några som helst pumpor med. Hmph. Men ja, jag ville helt enkelt ha med både Lego-pumpor och Jack O'Lantern som huvud åt den huvudlösa ryttaren från Scooby-Doo här på listan. Och den huvudlösa Lego-ryttaren med Jack O'Lantern-skallen för liksom samman de olika sakerna till vad man kan ha som en gemensam placering.


9. Pumpkin Tentacle Rape Monsters (Scooby-Doo and the Witch's Ghost)

På tal om tecknade Scooby-Doo-filmer som släpptes direkt till video. Film nummer två och mao den första uppföljaren till den oväntat lyckade och framgångsrika Scooby-Doo på Zombieön var Scooby-Doo och häxans spöke från året efter, 1999 närmare bestämt. Och detta är förresten en av anledningarna till att jag ens använder benämningen direkt till video istället för direkt till DVD. För när de här kom ut på 90-talet så var det fortfarande till VHS minsann. Här var det hur som helst pumpamonster med. Pumpatentakelvåldtäktsmonster. Ja, det är ju dit tankarna osökt vandrar när man ser vad fan som försigår i den här scenen alltså...8. It's the Great Pumpkin, Charlie Brown

Snobben känner väl de flesta ändå till eller? Peanuts heter den egentligen. Dagsstrippserien som publicerades från den 2 oktober 1950 fram till den 13 februari 2000, dagen efter skaparen och tecknaren Charles M. Schulz gick bort, 77 år gammal. Mäkta populärt sedan årtionden bakåt i hemlandet USA är dessutom de tecknade TV-specialerna och då speciellt de med anknytning till någon högtid som såklart visas årligen där borta än idag. A Charlie Brown Christmas var först ut 1965 och året efter följde It's the Great Pumpkin, Charlie Brown, dvs halloween-specialen. Då det är en sådan där grej som jämt kommer på tal tycker jag att man bör känna till den här och då det uppenbarligen är pumparelaterat har det också en självklar plats på denna lista.7. Sam the Sackboy (Trick 'r Treat)

Från en Halloween-special raskt över till en annan. En betydligt mer... Skräckinjagande sådan. Ja, special och special... Någon TV-special var det ju inte direkt. Nej, det här är långfilm helt enkelt. Speciell är den däremot. Den visades på diverse festivaler och konvent från 2007 till 2009 och senare det året, lagom till halloween faktiskt, kom den ut direkt till DVD. Det är en antologiskräckis med glimten i ögat som utspelar sig på halloween. Filmen består av 4-5 berättelser beroende på om man räknar inledningen som sin egen berättelse... Vilket, ja, det gör jag nog. Den ena läbbigare än den andra. Och med på åtminstone ett hörn i alla berättelser är säckpojken Sam. Och om jag ska motivera hans plats här på listan så får jag väl spoila lite vad som händer för som det visar sig så småningom är Sam ingen vanlig pojke utan ett demonbarn med pumpahuvud undertill den där säcken! Och den som inte följer halloween-traditioner får då passa sig jävligt noga för att inte råka ut för hans vrede.6. Lord Pumpkin (Malibu Comics Ultraverse)

Och från en demon med pumpahuvud raskt över till en annan. Den första gången som jag stötte på Lord Pumpkin var i ett nummer av ToyFare, i serietidningdelen av tidningen. De hade alltså ett antal sidor i tidningen i form av en serietidning, Twisted ToyFare Theatre, men denna var inte tecknad utan en sk fotoserie. Med fotografier på leksaker istället för teckningar alltså. Tänk Robot Chicken som serietidning. Ja, faktum är att flera gamla ToyFare-anställda var med om att göra Robot Chicken så det är liksom ingen tillfällighet att det är samma sorts humor och så... Denna pumpaskalle hör i alla fall till Ultraverse-serierna från Malibu Comics som sedan köptes upp av inga mindre än Marvel som i sin tur sedan köptes upp av inga mindre än självaste Disney så... Jag antar att detta hämndlystna, mordiska, sadistiska pumpamonster tekniskt sett är en Disney-karaktär nu? Vilken värld vi lever i. Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.5. Jack Skellington (Nightmare Before Christmas)

Och från Lord Pumpkin till the Pumpkin King. Jack Skellington från Tim Burtons The Nightmare Before Christmas alltså. Han må vara ett levande dött benrangel snarare än någon pumpahövdad demon eller monstertyp men så är han faktiskt också kungen av pumpaplätten... Vilket nu när jag läser det själv efter att ha skrivit det precis inte alls låter lika häftigt på svenska som "king of the pumpkin patch" men nåja. Som pumpakungen av halloween är Jack i vilket fall definitivt pumparelaterad. En av de fräckaste scenerna i denna makabra stop-motion-animerade saga är dessutom i början med Jack utklädd till fågelskrämma med pumpahuvud. Den som diggar fräcka halloween-pummpor lär även få sitt mörka lystmäte mättat med den här filmen.4. Ickybod Clay (ClayFighter)

Den där Geves favorit-fighter i ClayFighter... Eller hans favorit-ClayFighter kort och gott. Min är Bad Mr. Frosty. Men Ickybod Clay är såklart också häftig. Ett pumpahövdat spöke som skjuter eldklot liksom... Ja, tack! Hur exakt detta går ihop med att han tydligen ska vara gjord av lera också är väl bäst att inte tänka för mycket kring. Som spöke gillar Ickybod Clay natt och hatar dagtid får man reda på i instruktionsboken t ex. Jaha. Han var hur som helst lätt en av de mest minnesvärda karaktärerna i det första ClayFighter-spelet. Han skulle från början vara med i tvåan också men av någon anledning bidde det bara inte. Han var förvisso med i trean, eller sextiotre och en tredjedelen, med men det spelet glömmer vi helst.


3. Fobertron (Kutoppen)

Ännu ett härligt läbbigt väsen med pumpa som huvud. En levande fågelskrämma dessutom. Det blir ju inte mycket fräckare än så alltså. Fobetron. Smaka på det där namnet. För såklart tankarna till Megatron och Galvatron. Fågelskrämman med pumpaskalle. Fobetron. Ja, jag var såld direkt. Här kommer det lustiga i sammanhanget. Fobetron kommer från en norsk tecknad TV-serie för barn och då menar jag små barn, som i småbarn. Vi snackar åldrarna, jag vet i fan, tre, fyra, fem kanske. Kutoppen hette den här serien. Gjordes 2007. Och det var något som jag brukade titta på med vår yngsta medan hon ännu var någonstans i den där åldern. Och jag diggade då Fobetron så mycket att jag faktiskt lade ut pengar på en pumpahjälm i SoulCalibur IV bara så att jag kunde göra min egen Fobetron att sparka röv med. Grejen med Fobetron slutar inte där heller. Tro't eller ej men lagom till halloween häromåret kom en norsk datoranimerad Kutoppen-film! Klara Ko och äppeltjuven heter den på svenska och av den olycksbådande halloween-pumpaformade solen i bakgrunden på filmplanschen att döma så spelar visst Fobetron en roll i denna också. Och så finns det ju grejer som nallar och pyssel och sånt baserat på Fobetron. Fräcka grejer.

2. Pumpabomber (Marvel)

Pumpabomber, ja. Det här var jag bara TVUNGEN att ha med. Och det var väl främst dessa små ting som avgjorde att det inte bara blev en massa typer med på listan. Jag har alltid gillat pumpabomberna som "bröderna" Gobbe och Hobbe använder sig av i Spidde-serierna. Alltid. Det är ju så barnsligt kul... Små pumpor som exploderar! En så underbart knäpp idé! Ett par schyssta pumpabombactionbilder som jag inte fick plats att trycka in är denna som var en plansch jag hade som kid och så denna, en sida som också publicerades i svenska Spidde nr 10 1991. När Erik Larsen tog över som tecknare omkring 1990 (1992 i Sverige) började man för övrigt se Batman-märket som mun på Hobgoblins pumpabomber! Fräckt som bara fan!!1. Jack O'Lantern (Marvel)

Fråga: Vad kan tänkas vara fräckare än någon typ med pumpaskalle? Svar: Någon typ med en BRINNANDE pumpaskalle. Och det ska då inte bara brinna inuti pumpan heller. Åh, nej... HELA jävla pumpan ska jävlar mig brinna... Möt Jack O'Lantern. Ännu en Marvel-kreation. Den ursprungliga Jack O'Lantern är den som jag är mest bekant med. En skurk vid namn Jason Macendale som senare tog över rollen som Hobgoblin efter Ned Leeds. "Mysterio-versionen" som bl a prydde omslaget till svenska Mega Marvel nr 2 1999 var också rätt fräck. Och Crime Masters egen Jack O'Lantern från nu in på 2010-talet finner man, om inte annat, en hel del lämpligt läbbiga bilder av, som den längst till höger här nere eller den högst upp på denna lista. En brinnande pumpaskalle alltså... Det är grejer det.


| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.