Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Batman-skurkarText och bild: Thomas D. Gustafsson, 2008-07-30


Galningar och gangstrar, förklädda och missbildade. Batman har sett dem alla och alla har gett honom stora bekymmer genom åren. Eftersom jag är Thomas listar jag här skurkarna som jag tycker har varit något utöver det vanliga. Batmans tio farligaste fiender genom tiderna. Typ. Detta är inget som vi har suttit och diskuterat eller röstat fram direkt. Jag vill alltså påpeka att det handlar om mina egna åsikter om vilka bovar som platsar på denna lista och varför. Alla tycker olika och det är såhär jag ser det. Och vem fan är jag att snacka? Jo, det är jag som är Thomas.


10.

Joe Chill

Mannen vars raska avtryckarfinger blev döden för Bruce Waynes föräldrar. Det är alltså den här random typen som är orsaken till traumat som gav upphov till nattens väktare... Batman. I övrigt ingen känd figur alls men då föräldrarnas död var DET avgörande ögonblicket som ledde till att unge Bruce blev maskerad hämnare till att börja med och mordet på dem också har plågat honom hela livet med ansåg jag att han förtjänade en placering på listan.


09.

Catwoman

Selina Kyle, alias Catwoman, verkar nästan alltid framställas som ett romantiskt intresse för playboy-ponken Bruce Wayne, snarlikt relationen mellan hennes alter ego och Batman. Eller typ, för ena stunden kan hon vara allierad med honom men i nästa stund har den galna kattkvinnan plötligt vänt sig mot honom och han kan aldrig säkert veta vilken sida hon egentligen står på.


08.

Scarecrow

En före detta psykolog som blivit galen och besatt av sitt arbete inom fobier och rädsla. Till följd av detta antog han identiteten som Scarecrow för att kunna sprida skräck i Gothams invånare. Dock gör han det mer i egenskap av forskning än något annat och de gånger han rånar eller liknande så är det endast för att kunna finansiera sitt arbete.


07.

Ra's al Ghul

En terrorist som söker någon typ av balans världen över, och tror att han ska åstadkomma sådant flum genom att utrota större delen av mänskligheten. Denna tok-hippie har använt sig av en blandning helande kemikalier och därmed levat i hundratals år. Flera gånger har han försökt få Batman att bli hans efterträdare men den mörke riddarens starka känsla för rättvisa har (olikt mig egen!) aldrig gett vika. Batmans relation med Rally här kompliceras ytterligare då hans dotter, Talia, slängs in i form av ett åtråvärt kjoltyg.


06.

Penguin

En deformerad pingvinliknande stolle som hör till Batmans allmänt mer kända fiender. Driver gärna sin brottsliga verksamhet genom en nattklubb vilket gör det svårt för Batman att komma åt honom, speciellt då stroppen utnyttjar kontakter i den undre världen och inte alltid är den som själv som utför brotten. Fast sedan har vi ju inkarnationer där han mest bara är ett livsfarligt äckel med.


05.

Hush

En av Batmans betydligt mer nyliga fiender. Med bara drygt fem år på nacken kan man ju undra vad fan jag tänker som sätter denna novis på en topp-10 bästa Batman-skurkar nånsin. Jag identifierar mig med karaktären helt enkelt. Thomas Elliot, en av Bruce Waynes tidigare vänner, hyser en underlig form av ilska plus avundsjuka gentemot honom och får då med hjälp av Riddler reda på att det är Bruce som är Batman!! Han lider av någon slags vanföreställningar och beskyller sin vän för saker som Bruce egentligen inte alls är skyldig till utan i själva verket är allt Thomas eget fel! Så det är inte hans vän som är problemet. Det är Thomas som har problem.


04.

The Riddler

Ovan nämnda Riddler. Jag förstår mig visst inte på den här typen. Han är ju en riktig gåta för mig. Därför hamnar han också så högt upp. Det jag inte riktigt fattar, det är jag också mest rädd för. Någon som då framstår som ett stort frågetecken och hellre prövar ens intellekt än bara skjuter på en... Det finner jag vara hemskt ruggigt. Riddler är en riktig ruggig mördande kluring alltså.


03.

Bane

"The man who broke the Bat". Bane kan väl nämnas som antagonisten i följetongen "Knightfall" i serietidningarna, där han efter att först ha skapat tumult i Gotham för att helt köra slut på Batman, gick och tog reda på hämnarens hemliga identitet! Bane välkomnade läderlappen i dennes grotta för att visa att han inte gick säker någonstans, varpå en brutal misshandel tog vid. Bane bröt ryggen på Batman, lämnade honom på marken och bara gick... Bane har ofta förekommit i olika former av media, men ofta framställs han inte på rätt sätt!! Han är intelligent och hänsynslös med en drivkraft likt ingen annan och slutar inte förrän hans mål är uppnått.


02.

Two-Face

Tidigare åklagaren Harvey Dent som efter att ha fått syra i fejan förvandlas till en schizofren galning; Two-Face!! Harvey Dent var tillsammans med kommissarie Gordon en av Batmans nära allierade i kampen mot brottsligheten innan han själv blev en storskurk medan han i vissa versioner t o m var vän med Bruce Wayne... Vilket gör det desto svårare att kämpa mot honom, för vem vill skada en vän?


01.

Jokern

Jag tvistade länge med mig själv om vem som skulle få vanäran som Batmans värsta fiende genom tiderna och jag är ju bra dum alltså för till slut blev det ju, självklart, inte alls oväntat, Jokern. Duuh. Inte nog med att han genom flera decennier plågat den mörka riddaren med sin blotta närvaro och allmänt accepterats som hans ärkefiende nr 1, så har han också orsakat vår hjälte skada på mer personlig nivå; i A Death in the Family dödade han den andra Robin, Jason Todd, efter att ha misshandlat honom hårt med en kofot och i The Killing Joke så sköt han dåvarande Batgirl, Barbara Gordon, i ryggraden, vilket lämnade henne förlamad från midjan och neråt...


| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|
Mångpopulärkulturella

|- Am. ASM-omslag
|- Batman-skurkar
|- Cyborg 009-citat
|- He-Man-figurer att ha
|- Löjliga am. superhjälte-
|- serietidningsskurkar ;p

|- Starzinger-citat
|- Tecknade 00-talsserier
|- Tecknade 10-talsserier
|- Tecknade ledmotiv
|- Tecknade superhjältar…
|- Turtles-trivia ting

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.