Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-25:
Japanexklusiva
Sega DreamCast-spel


Sammanställd av: SPPS t o m 2010-07-23
Text: Jan M. Komsa & G.W. Kong, 2019-10-14


Den 14 oktober 1999 släpptes Sega DreamCast i Europa. Idag är det alltså tjugoårsdagen för DC-releasen i vår del av världen. En DC-topplista finns dock redan sedan dryga tio år tillbaka här på sidan. Denna sammanställdes alltså i samband med året för konsolens svenska tioårsjubileum och nu har det helt plötsligt hunnit gå ytterligare ett helt årtionde sedan dess... Tiden flyger, ja. Vad som däremot inte var del av den listan var uppsjön Japanexklusiva DC-spel. För det fanns visst på tok för många bra spel som inte gavs ut utanför Japan till DC att ta hänsyn till varför det beslöts; "att lägga de japanska spelen åt sidan tills vidare... En andra topplista över de bästa DreamCast-spelen som aldrig släpptes utanför Japan är dock redan på planeringsstadiet så håll ut!" och hejsan, hoppsan... Detta var då något som uppenbarligen rann ut i sanden, ja. Den andra meningen där. Vad gäller en topplista över DC-spel som inte släpptes utanför Japan.

Fanns det verkligen en sådan topplista på gång? Jan, som ju var med på den tiden och borde veta, hade såklart inga som helst minnen av detta. Såklart. Men vi såg vidare in i saken och jajamän. Skåda bara, vad vi grävde fram på en av hårddiskarna. Skapat den 4 mars 2015. Det måste ha varit då en kopia av dokumentet skapades efter den "datorkraschartade incidenten" som inträffade under det året varpå vår webbansvarige kopierade över all backup-data till en helt ny dator. Något som verkligen är intressant dock är när dokumentet i fråga senast ändrades. Den 23 juli 2010. Hm... Och det här var inte bara någon lista med lösa förslag eller något sådant heller utan det var en komplett topp-25 som låg där och samlade virtuell damm på diverse hårddiskar i alla dessa år.

Det kan inte vara en stor tillfällighet att denna lista skrevs ihop 23 juli 2010. Den ordinarie DC-toppen sattes nämligen samman vid tre tillfällen; 20 juni, 18 juli och 1 augusti 2009, så vår teori är att aporna på den gamla redaktionen planerade att få färdigt listan över japanska lir i tid till årsdagen för då man hade färdigställt den vanliga DC-listan och fick ihop placeringarna men missade deadlinen den 1 augusti när det kom till texterna kring spelen varpå allting rann ut i the sands of time... Sedan så hittade vi också ett annat word-dokument, en planering för 2010, och däri står det dessutom klart och tydligt att en japansk DC-topplista sannerligen skulle upp "någon gång" under det året. Så... Bättre sent än aldrig eller hur?

Även om det säkert skulle ha blivit mer text per placering om detta blev av när det var tänkt så håller vi åtminstone vad som en gång lovades och presenterar nu den färdigsammansatta listan... Då vi bestämde oss för att göra detta relativt nyligen (listan återfanns i början på juni i år) så tar vi en sida från Geves kondenserade Doctor Who-retrospektiv. För vi har också haft och har fortfarande mycket annat på gång som redan varit inplanerat för i år, så som Mega-CD/32X-listan och den andra (vilket nu blivit den tredje) kommande Sega-speltopplistan. Och kanske är det ändå lika bra att den här listan inte kom ut då den var tänkt att göra det under 2010. För sedan dess har fler spel som tidigare varit exklusiva för DC och/eller Japan faktiskt släppts på nytt till andra format och i många fall även i Europa vilket vi nu kan passa på att nämna i beskrivningen. Titeln på listan stämmer ändå fortfarande. För till DC förblev dessa lir Japanexklusiva.

Öh, vad mer... Vissa spel gavs t ex ut i avlånga fodral snarare än kvadratiska CD-fodral varför omslagsbilderna här nedan har kapats eller dylikt till förmån för ett mer enhetligt intryck. Och det kan då vara bra att veta för den som tänkt skaffa spelen, så man inte tycker det är konstigt hur fodralen ser ut egentligen när man söker upp vissa av liren på ebay. Sedan bör det väl också nämnas att detta är en lista över spel. Alla visuella noveller och dating-simulatorer, speciellt de med hentai-inslag, togs det alltså ingen hänsyn till vid sammanställningen av listan. Det var vad någon, förmodligen Jan eller den där Dylan, som var med då hade skrivit i det där dokumentet i alla fall. Okej då. På denna tjugoårsdag för DC-släppet i Sverige är vi glada att äntligen få presentera en topplista som det var tal om redan för tio år sedan och som har legat sammanställd men knasigt nog bortglömd de senaste nio åren. En topp-25 japanska DC-spellista. Här är den nu!

25. Christmas Seaman (Vivarium, 1999)
Christmas Seaman fanns tillgängligt under endast nio dagar i Japan, mellan den 16:e och den 24:e december 1999, så snacka om att vara superexklusivt. Priserna på ebay varierar i skrivande stund, allt från ca 800-8000 sek, och det är inte många exemplar som finns ute heller... Det här är grädden på moset för den som samlar på japanska DC-spel. Det där speciella lilla extra att ha i samlingen.

24. Puyo Puyo DA! (Compile, 1999)
Puyo Puyo DA! är ett sådant där rytmspel där man ska få karaktärerna att dansa genom att trycka rätt med knapparna på handkontrollen. Det är ett dansspel utan dansmatta i Puyo Puyo-förpackning. Det har heller inte fått särskilt bra kritik så vad sjutton gör det då här på listan kan man ju undra. Någon eller några på den gamla redaktionen måste ha varit stora fans av genren, serien eller båda.

23. Pop'n Music 1-4 (Bemani, 1999-2000)
Fler musikspel. Pop'n Music-serien utvecklades av Bemani som är Konamis egen musikspelavdelning. De här spelen är som en mer lättsam tagning på Beatmania. Dessa fyra första delar kom ut på både PS och DC med en speciell superfärgglad nioknapparskontroll men såklart stannade de alla i Japan och om ska man nu ha dem till något format så är ju DC-versionerna lätt de häftigaste att äga.

22. Trizeal (Triangle Service, 2005)
Ett fullgott vertikalt shoot 'em up som känns indie for life vilket är lite plus i kanten. Varför det känns indie for life? Tja, tydligen gjordes arkadspelet av bara tre pers och DC-versionen sköttes sedan av en enda person. Charmigt. Spelet portades vidare till PS2 ett år senare men inte heller den versionen kom utanför Japan. Den som gillar rymdskepp och skjutspel kan för all del ge detta en chans.

21. Karous (MileStone Inc, 2007)
Från en vertikalt scrollande rymd-shooter rakt vidare till en annan. Fast shmups av olika slag har ju varit en sk "main staple" i Sega-konsolernas spelutbud ända sedan Masters Systems dagar. Karous plockar dessutom kuriosapoäng som det allra sista officiellt utgivna liret till DC. Samma år, samma månad t o m, som PS3 kom ut här i Europa så släpptes det alltså fortfarande nya DC-spel i Japan.

20. Twinkle Star Sprites (SNK, 2000)
Galen vertikal shooter som spelas i split screen. Fem år efter releasen till DC kom PS2-versionen men även den bara i Japan. Ytterligare sex år senare dök liret upp på Virtual Console men, just det, bara i Japan. Fyra år därefter kom det ut igen via PlayStation Network men, såklart, bara i Japan. Först i slutet av 2018 släpptes det igen till alla nuvarande konsoler och denna gång över hela världen.

19. Rainbow Cotton (Success, 2000)
Här har vi en horisontellt scrollande shooter för omväxlings skull! Cotton är väl en hyfsat semikänd serie även om de flesta delarna oftast stannat i Japan. Vi fick i alla fall hit det första spelet i arkadhallarna i början på 90-talet och till Neo Geo Pocket Color samma år som detta kom ut till DC. Rainbow Cotton är f.ö det första 3D-spelet i den här sliskigt sockersöta shoot 'em up-serien.

18. Cosmic Smash (Sega Rosso, 2001)
Utvecklat av Sega själva, eller en av deras egna interna studior i alla fall. Cosmic Smash är bra för vad det är. Och vad det är är som en blandning mellan Rez och Virtua Tennis. Man skulle också kunna beskriva det som en futuristisk variant av squash. För det mesta spelar man bara mot sig själv och man spelar genom att slå tillbaka bollen mot frontväggen och andra objekt längst vägen.

17. Radirgy (MileStone Inc, 2006)
Ytterligare en vertikalt scrollande shooter. Gavs även ut till PS2 och GC inte långt efter DC-versionen men såklart släpptes ingetdera utanför Japan. Något som skiljer just detta från den stora mängden vertikala skjutspel är den cel shadade grafiken. Radirgy och det tidigare nämnda Karous var del av MileStones Ultimate Shooting Collection till Wii som kom till Nordamerika 2009. Hit kom det dock ej.

16. Triggerheart Exelica (Warashi, 2007)
Gissa vad? Ännu ett vertikalt shoot 'em up. Fast här spelar man åtminstone inte som rymdskepp utan som animé-brudar i mecha-dräkter... Som ser ut som rymdskepp. Triggerheart Exelica var i alla fall det nästsista spelet som officiellt gavs ut till konsolen (och det allra sista var ju Karous). Året efter kom det även till Xbox 360 via Xbox Live Arcade och släpptes då faktiskt över hela världen.

15. Space Channel 5 Part 2 (UGA, 2002)
Uppföljaren till Space Channel 5. Duh... Och Ulala är tillbaka! Ulala. Vad vi har här är ett musikäventyrspel där hela världen är en dansscen. Ett rytmspel med förtjusande säregen karaktär. Vi snackar härlig retrofuturism. Som 1960- eller 70-talet fast i framtiden. Funky som fan! PS2-versionen kom även ut i Europa och Nordamerika under 2003 medan DC-originalet förblev Japanexklusivt.

14. The King of Fighters 2000-2002 (SNK, 2002-2003)
Ah, King of Fighters. Årgångarna 1998-1999 till DC släpptes även i Nordamerika och den senare hamnade med på den vanliga DC-toppen här på POPKORN. De följande tre delarna var de sista i serien som även återfanns på en Sega-konsol men dessa stannade då i Japan. En remake till PS2 av 2002 med undertiteln Unlimited Match kom dock ut även i Europa 2005. Överlag är det mer av samma i dessa fightinglir.

13. Vampire Chronicle for Matching Service (Capcom, 2000)
Vampire... Chronicle... for Matching... Service... Tugga på den titeln en stund. Vad fan är det här liksom? Svar: Darkstalkers. Spelet portades 2004 till PSP och under 2005 släpptes den versionen även i Nordamerika och Europa med den mindre dating site-liknande titeln Darkstalkers Chronicle: The Chaos Tower. Originalet till DC kom bara ut genom postorder. Och det här är ett fightingspel förresten.

12. Under Defeat (G.Rev, 2006)
En vertikalt scrollande shooter. Ja, ännu en... Under Defeat är ett av de första spelen som utvecklats av G.Rev, ett företag grundat av gamla Taito-anställda som tidigare hade jobbat på bl a G-Darius. Här så styr man dock inget rymdskepp utan "bara" en helikopter medan man flyger fram och spränger skiten ur allt i sikte. En HD-remake släpptes också 2012 över hela världen till både PS3 och Xbox 360.

11. Segagaga (Sega, 2001)
Segagaga ska föreställa en löst verklighetsbaserat Sega-simulator med målet att rädda företagets plats i spelkonsolbranchen. Det är en självironisk RPG-parodi. Otroligt charmigt och meta som fan. Här möter man karakärer från Sonic-spelen, Phantasy Star, Golden Axe mm. Ja, t o m Ristar! Ristar! Med helsköna tecknade mellansekvenser av Toei Animation, världskända för bl a animé-adaptionerna av Dragon Ball och Sailor Moon. Och olika former av killen från Karate Kid också!

10. Sakura Taisen 1-4 (RED Entertainment, 2000-2002)
Ångpunkrollspelen som den relativt kända animé-serien Sakura Wars, som somliga på redaktionen tycker så mycket om, är direkt baserad på. Del 1-2 släpptes först till Saturn på 1990-talet, men bara i Japan då också såklart, och år 2000 kom de även ut till DC. Del 3 kom till DC 2001 och del 4 följde 2002. Samma år släpptes också alla fyra delarna tillsammans i en maffig "Sakura Taisen Complete Box".

9. Guilty Gear X (Arc System Works, 2000)
Guilty Gear X är ett fighting-spel i 2D och den andra delen i serien som började på PlayStation. Och det är ett sånt där tönthäftigt lir komplett med fan service av den gamla skolan, nämligen panty shots. Ja, sannerligen ett guilty pleasure. PS2-versionen släpptes i Nordamerika året efter och även i Europa året därefter men till DC lämnade spelet inte Japan. Luftpirattjejen rockar fett förresten!

8. Border Down (G.Rev, 2003)
G.Revs tredje arkadspel och deras tredje och sista DC-spel. Border Down är ännu en horisontellt scrollande shooter och utspelar sig i en relativt nära framtid efter att mänskligheten framgångsrikt har koloniserat Mars och ondsinta aliens attackerar den röda planeten. Det är ju allt man behöver veta. Här bjuds det på gammalt hederligt ös i läcker förpackning och med ett jazzigt soundtrack till.

7. Shikigami no Shiro II (Alfa System, 2004)
Ännu en hyllad vertikal shooter med rötter i arkadhallar. Konverterades till DC och PS2 i början av 2004 och året innan till GameCube. I Japan då. PS2-versionen släpptes i Nordamerika i slutet av året och i Europa ytterligare nästan ett helt år senare under titeln "Castle Shikigami 2" men GC- och DC-versionerna stannade hemma i Japan. Och det här är förresten uppföljaren till Mobile Light Force 2.

6. Capcom vs. SNK: Millennium Fight 2000 Pro / 2: Millionaire Fighting 2001 (Capcom, 2001)
Det första Capcom vs. SNK, i Japan med undertiteln Millennium Fight 2000, gavs även ut i såväl Nordamerika som Europa år 2000 och hamnade som alternativ till Marvel vs Capcom 2 när den förra DC-topplistan sammanställdes här på sidan för dryga tio år sedan. Pro-uppdateringen och den regelrätta uppföljaren till DC, båda från 2001, stannade då i Japan. Den sistnämnda portades dock vidare till PS2, GC och t o m Xbox och de versionerna fanns tillgängliga över hela världen.

5. Dead or Alive 2 (Limited Edition) (Team Ninja, 2000)
Dead or Alive 2 till DC släpptes över hela vida världen år 2000, och kom t o m på femte plats på den vanliga DC-toppen, så vad i helvete gör då detta med här? Jo, denna Limited Edition är nämligen inte bara samma spel utgivet i annorlunda förpackning utan innehåller faktiskt fler spelbara karaktärer, fler banor, fler spellägen och annat extramaterial gentemot den vanliga utgåvan. Så det så.

4. Samba de Amigo Ver. 2000 (Sonic Team, 2000)
Långt innan plastgitarrspelen till PS2:an blev en så stor grej, långt innan Wii blev en grej och t o m långt innan Donkey Konga till GC hade vi Samba de Amigo! Med medföljande maracas! Den ordinarie versionen hamnade f.ö på fjärde plats på den västerländska DC-toppen. Likt DoA2 som kom på samma placering där som här... Ver. 2000 kom ut senare samma år som originalet till DC men bara i Japan alltså.

3. Puyo Puyo~n (Compile, 1999) / Puyo Puyo Fever (Sonic Team, 2004)
Puyo Puyo~n är den fjärde delen i den knäppa pusselspelserien och likt de flesta versionerna av de föregående tre delarna släpptes det heller inte utanför Japan. Därefter följde bl a det tidigare omnämnda Puyo Puyo DA! och medan Compile gick under i början på 2000-talet tog Sega över hela serien. Nästa vanliga del blev Puyo Puyo Fever som även kom till PS2 och GC och till de formaten även i Europa.

2. Zero Gunner 2 (Psikyo, 2001)
Låt inte den generiska titeln på spelet eller det urbota tråkiga omslaget lura er för det här är faktiskt riktigt skoj. Det är ytterligare ett helikopterspel i shooter-genren men skärmen scrollar inte bara vertikallt eller horisontellt hela tiden för här kan man nämligen själv rotera flygmaskinen i 360 grader och får då liksom hänga med i svängarna åt flertalet håll. Finns sedan 2018 även på Switch.

1. Ikaruga (Treasure, 2002)
Ett svindlande vertikallt scrollande shoot 'em up från kultkungarna på Treasure. Bara håll in skjutknappen och avlossa energistrålar men vänta lite, det är inte så bara ändå! Fiendesalvor o.d avfyras mot en med antigen ljus eller mörk energi och skeppet man styr kan med ett enkelt knapptryck skifta mellan ljus eller mörk sida uppåt. Den ljusa sidan av skeppet skadas av mörka skott men absorberar ljus och tvärtom, så att den mörka sidan skadas av ljusa skott men absorberar mörker.


Detta finurliga upplägg leder till vad som närmast kan beskrivas som en sorts pusselskjutarlir. Fiender och bossar varierar mellan mörk och ljus energi så man får hela tiden skifta fram och tillbaka. Ladda upp specialskotten genom att fara rakt in i mörk energi med den mörka sidan upp samtidigt som man undviker ljus energi och vice versa, hela tiden fram och tillbaka. Banorna är också mer än bara rakt fram och pang på. Här finns t ex passager som för tankarna till borgar i Super Mario World där det gäller att navigera rätt för att inte krossas av rörliga väggar o.d.

Ikaruga portades vidare till GC och den versionen släpptes 2003 i såväl Japan som Nordamerika och Europa. Varför vi då inte hade med det på GC-topplistan fastän Shikigami no Shiro II som släpptes till GC först och året efter kom till DC är med på denna lista, det kan man ju undra. Vi tycker väl alla lite synd om Sega efter att det gick i stöpet för dem med DC och dömde helt enkelt i favör för deras konsol i båda fallen. 2008 kom Ikaruga även ut på Xbox 360 över hela världen. Och sedan bara ifjol, 2018 alltså, finns spelet också till både PS4 och Switch.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
|- Topp-10 Arkadspel -'85
|- Topp-20 NES-kassetter
|- Topp-100 NES-spelen…
|- Topp-16 SNES-spel etc
|- Topp-20 SNES-tillskott
|- Topp-100 SNES-spel...
|- Topp-20 Nintendo 64-lir
|- Topp-20 GameCube-lir
|- Topp-20 Wii-spel
|- Topp-10 WiiWare-spel
|- Topp-10 Wii U-spel
|- Topp-20 Game Boy-lir
|- Topp-10 Virtual Boy-lir
|- Topp-10 GBC-spel
|- Topp-10 GBA-spel
|- Topp-10 DS-spel/idéer
|- Topp-10 3DS-titlar
|
|- Topp-25 Sega MS-spel

|- Topp-25 Sega MD-spel
|- Topp-10 SMCD/32X-spel
|- Topp-10 Sega GG-spel
|- Topp-25 Sega SAT-spel
|- Topp-25 Sega DC-spel
|- Topp-25 Sega DC… (JP)
|- Topp-25 Sony PSX-spel
|- Topp-25 Sony PS2-spel
|- Topp-25 Sony PS3-spel
|- Topp-10 Sony PSP-spel
|- Topp-10 Sony PSV-spel
|- Topp-10 Xbox-spel
|- Topp-25 Xbox 360-spel
|- Topp-50 XB360/PS3...
|- Topp-25 8:e gen-spel
|-(inkl XBO, PS4 & Switch)

|- Toppspel 1986-2020
|- Topp-100 Bästa spelen
|
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.