Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Gula sakerText och bild: Jan M. Komsa, 2009-04-12

"Vem vet, kanske det blir kycklingar nästa år?" resonerade jag förra påsken... Den som faktiskt väntade ett helt jädra år på att få läsa en topplista om hönsungar får dock lov att bli en smula besviken. Jag kom helt enkelt fram till att det nog vore alltför förutsägbart att verkligen köra på kycklingarna och har därmed tänkt om lite kring det hela. Resultatet blev en lista över gula saker som ej är kycklingar, ankor eller andra fjärderfän. Må det smaka lika gott som hararna och påskäggen!

10. Yellow Submarine

Gul, gul, gul är vår undervattenbåt... Eller nåt i den stilen. Men Yellow Submarine är mycket mer än bara "den där flummiga Beatles-låten" från 1966 som har översatts lite hur som helst till en radda olika språk under åren. Ja, det är ju också namnet på den där flummiga tecknade Beatles-filmen från 1968 då Sgt Peppers Lonely Heart Clubs Band ska försvara undervattenriket Pepperland från musikhatiska bovar som dock lyckas stänga in dem i musiksäkra bubblor och... yadayadayada ..Ringo, George, John och Paul räddar dagen med hjälp av sin gula undervattenbåt ('-_-). Inte att förglömma är att det också är namnet på soundtracket till filmen från 1969. Den populärkulturella resan som är Yellow Submarine har alltså gått till något såhär: Låt -> film -> soundtrack -> kultur-fenomen = en självklar placering på POPKORN:s gula saker-lista.


Jo, på riktigt.


9. Sunshine

Från samma snubbe som gav oss filmerna Slumdog Millionaire, Trainspotting och 28 dagar senare har vi också den rätt så förbisedda sci-fi/thriller/drama/skräckisen Sunshine som handlar om solsken och solsting. De logiska frågorna kring handlingen (solen håller på att slockna, bäst vi skickar upp ett gäng som atombombar den...) mår kanske bäst av att inte överanalyseras men detta åsido har vi ett härligt stämningsfullt äventyr framför oss. Att solsken är gult torde de flesta begripa men det ska nog till att man har sett Sunshine för att kunna föreställa sig exakt hur gult det är. Att stirra rakt in i solen har sällan varit mer underhållande.


Solen skiner.8. Ristar

Vi går från en stjärna till en annan här. Lille Ristar sken kanske aldrig riktigt lika starkt som solsken men vår tidigare stigande stjärna har trots allt medverkat i ett riktigt stjärnskott till spel som... Förlåt, jag känner mig visst särskilt kitschig med den här listan och kan bara inte låta bli klyscha till det ett halvt varv extra... Hur som helst är saken den att Ristar gjorde ett väldigt bra spel på sin tid, det nästbästa spelet till Mega Drive t o m enligt vår lista och även om han inte lyckades överglänsa sådana tungviktare som Yoshi's Island eller Donkey Kong Country 2 då det begav sig, lyser den lilla stjärnan upp vår tillvaro än idag tack vare Virtual Console och SEGA:s otaliga samlingsvolymer.


7. April O'Neil

Det jag minns bäst från Teenage Mutant Ninja Turtles-hysterin (och ja, det var verkligen en hysteri) är den tecknade TV-serien från sent 80-tal och tidigt 90-tal. Och det jag minns bäst från den tecknade TV-serien är allas favoritreporter April O'Neil i hennes knallgula overall med snövita kängor till. Kvinnan fungerade ju som en enorm reflex så egentligen är det inte undra på att hon typ alltid blev upptäckt och tillfångatagen av skurkarna. För övrigt undrade jag alltid hur det kom sig att hon inte blev det minsta skitig om kläderna när hon vadade fram i kloakvatten men, men...


6. Bananer i pyjamas

Från en inte så gul person i gul pyjamas över till två väldigt gula bananer i inte så gula pyjamas. Bananer i pyjamas är banne mig kult alltså. Signaturmelodin lär var- och varannan kotte känna till. Bananer i pyjamas, de kommer två och två... Det ska visst t o m finnas en skiva ute med B1 och B2! Själv kommer jag för alltid att minnas Bananer i pyjamas från TV4:s morgonprogram. Kortfilmerna om deras vilda upptåg fungerade nämligen som en slags väckarklocka. För jag avskydde verkligen programmet och när det väl gick igång blev jag alltid så arg på bananidioterna att jag vaknade ur rävsömnen.5. Pikachu

Ja, nog lyckades den gula råttan få sig en placering! Såklart. Säg vad man vill om Pokémon som produkt men i synnerhet den här gnagarens popularitet talar nog för sig självt. Pikachu blev himla folkkär redan i början av Pokémon-rushen och fick ganska tidigt titelrollen i ett eget spel: Pokémon Yellow Special Pikachu Edition. Mm, Pikachu är alltså speciell. Gul och speciell. Och även om han kanske känns nog så avdankad idag så är han enligt våra egna observationer fortfarande poppis bland barnen på hemmaplan. Faktiskt.


4. Bumblebee

Ah, Bublebee... Bortsett från Optimus Prime är väl denna gula gynnare förmodligen den mest ihågkomna och igenkännbara av alla Transformers. Någon närmare presentation behövs väl inte ens då "humlan" har gått från leksaksbil till världskänd skådis i den välbekanta storfilmen signerad Michael Bay - och vi kan ju lätt räkna med att han kommer att vara aktuell igen i sommarens uppföljare, lika "rolig" som alltid. Bumblebee har hängt med ett bra tag nu och han har hunnit få sig en massa olika skepnader genom åren. Men oavsett hur han egentligen ser ut eller om han förvandlas till en Volkswagen bubbla eller en spillrans ny Chevrolet Camaro, så har alla hans inkarnationer en sak gemensamt. Han är gul.


Mer än ögat kan se.


3. Yellow Bastard

Antagonist i Frank Millers sjätte Sin City-följetong. Han t o m blöder gult. Rekommenderad läsning f.ö, väl värt att kollas upp på ditt närmaste bibliotek. Den gula skitstöveln eller "That Yellow Bastard" (för övrigt också namnet på själva följetongen) är annars bättre känd från Robert Rodriguez filmatisering med Nick Stahl som den gule och fule. I vilket fall som helst är det samma gula usling det handlar om. Läs serien och se filmen vet jag, ni som inte gjort det alltså. Skurkar blir inte fegare eller gulare än så här, så desto större upprymdhet blir det när han väl får på nöten. Och nämnde jag att han t o m blöder gult..? En sån sak är värt att nämnas igen i så fall.


Gult blod.


2. Pac-Man

Det var väl ingen snack om saken heller att Pac-Man skulle hamna på den här listan. Desto mer jag begrundar själva konceptet som är Pac-Man, desto mer fascinerad blir jag. Pac-Man är som en slags levande, galen smiley-siluett som maniskt slukar allt i sin väg. Det gäller att äta eller ätas. En väldigt fundamental idé som även går hand i hand med Pac-Mans enkla fysionomi. Jag får lov att medge att jag är fullkomligt uppslukad av den här karaktären och hela det här konceptet. Pac-Man representerar videospelsestetiken när den är som allra mest grundläggande (och gul är han också...).


Nam-nam.


1. Bruce Lees sparkdräkt

Den gula sparkdräkten som Bruce Lee använde i vad som blev hans sista film Game of Death har inte bara bidragit till att skapa en väldigt karakteristisk bild av, den sedan dess välkände, kampsportsexpeten men den har gjort betydligt större avtryck än så i populärkulturen. Det har gått så långt att denna "yellow jumpsuit" snarare har blivit en odödlig kultikon i sig, om än självklart som eloge till den bortgångne Lee. Otaliga referenser finnes för den som söker och då inte minst Uma Thurman som den gula bruden i Kill Bill-filmerna och så far och son Law i Tekken-spelserien. Jag hade ju förmodligen kunnat göra en topp-10 med enbart gula sparkdräkt-referenser med nöjer mig med att avrunda med ett litet kollage. Glad påsk förresten!


Kick-Ass!

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.